eri kaliipereista infoa

kekkonen

Tämä ei ole kirjoitettu provosointimielessä vaan ihan rehellisen pohdinnan kannalta. Kommentteja saa esittää perusteluineen. Täällä näytetään jauhavan hyvin paljon kalibereista, lähinnä hirvelle soveltuvista ja moni kyselee parasta yleiskaliberia, niin yritänpä nyt antaa mahdollisimman perusteellisen vastauksen. Käsittelen muutaman yleisimmin keskustellun kaliberin ja muutaman, joita jotkut ehdottavat ja jopa suosittelevat hirvikalibereiksi. Käyn läpi vain tärkeimmät kaliberien ominaisuudet puuttumatta sen tarkemmin niiden ballistisiin ominaislukuihin ja arvoihin. Näillä ei suomalaisessa hirvenmetsästyksessä ole relevanttia vaikutusta tai ainakin se on hyvin marginaalinen. Ne liittyvät enemmänkin pitkänmatkan kasa-ammuntaan ja latvalintujen metsästykseen usean sadan metrin etäisyydeltä. Harvemmin myöskään kauriita ammutaan yli 300 metrin. Lopuksi esitän lyhyehkön yhteenvedon.

6.5 x 55mm Swedish Mauser

Toisen Maailmansodan jälkeen metsästäjät tutustuivat tähän parhaaseen "keskiluokan" 6,5mm patruunaan, joka kehitettiin 1800-luvun lopulla. Kaikista sodan ylijäämäaseista huolimatta, 50- ja 60-luvuilla ruotsalainen karbiini oli se, jonka hyvin moni halusi. Siinä oli jotain tyylikkyyttä. Työn laadulle ja aseen tarkkuudelle ei vetänyt vertoja yksikään muu ase.

Vielä tänäkin päivänä 6.5 x 55mm on hyvin suosittu metsästäjien keskuudessa ja sen mielletään käyvän kaikkeen suurriistan metsästykseen aina hirveen asti. Tosin patruunoidne kanssa tulee olla tarkkana täyttävätkö niiden tehot lain määräämät minimiarvot.

.308 Winchester

.308 Winchester on voittanut enemmän kasa-ammunta kilpailuja kuin mikään muu 6mm:stä suurempi kaliberi. Voittokulkue jatkuu edelleen metsästysammuntojen luokassa. Sen menestys on parempi kuin kaikkien muiden kaliberien menestys yhteensä. .308 Winchester on myös yksi suosituin suurriistakaliberi.

.308 on suosittu suurriistakaliberi niin pulttilukkoisissa kuin pumpputoimisissa, kertalaukaus, puoliautomaatti ja vipulukkoisissa aseissa. Sen lyhyt kokonaispituus mahdollistaa eri aseenvalmistajien tarjota sitä minkälaisissa kivääreissä tahansa. Myös tehdasvalmisteisten patruunoiden saatavuus on suomessa paras. Nämä asiat ovatkin pääsyitä kaliberin suosiolle.

Mutta mutta!!

.308:n valinta .30-06:n sijaan ei ole kuitenkaan missään mielessä järkevää (lukuunottamatta hienoista paremmuutta patruunoiden saatavuudessa ja marginaalista eroa niiden hinnoissa). .308:n lyhyemmän hylsyn (~51mm) suorituskykyä ei koskaan saada samalle tasolle kuin .30-06:n pidemmän hylsyn (~63mm).

Kauriin kokoista riistaa metsästettäessä, lyhyiltä ja keskipitkiltä matkoilta, .308 ladattuna 9,7 g luodilla ja lähtönopeuden ollessa ~850 m/s, on .308:n suorituskyky erinomainen. .308 ei ole varauksetta paras mahdollinen hirvikaliberi mutta 11,7 g luodilla ladattuna se on täysin riittävä.

.30-06 Springfield

Kivääreiden, patruunoiden ja latauslaitteiden myynnin sekä metsästäjien mielipiteen mukaan, .30-06 on edelleen maailman suosituin suurriistakaliberi. Edes vuosisadan mittaisen yrityksen ja kehitystyön jälkeen ei ole pystytty kehittämään kaliberia, joka edes hieman uhkaisi .30-06:n suosiota.

.30-06:sta lähemmin tarkastellessa, syyt tähän suosioon alkavat tuntua hyvin selviltä. .30-06:n on tehokkain kaliberi, jota keskiverto metsästäjä pystyy käyttämään kärsimättä sen suuremmasta rekyylin aiheuttamasta epämukavuudesta. Lentorata on tarpeeksi suora myös pitkille matkoille ammuttaessa. .30-06 soveltuu siis myös pitkille matkoille, ammuttaessa esim. kauriita tai jopa hirviä ja muuta maailman suurriistaa. Lisäksi kunnon pulttilukkoisen .30-06: tarkkuus riittää myös pienten tuholaisten ampumiseen (varmint shooting), vaikkakin kaliberi on aivan liian suuri siihen tarkoitukseen.

Paras luotivalinta on 9,7 g luoti kauriin kokoiselle riistalle ja 11,7 g kaikelle sitä suuremmalle. Tehdasvalmisteisten patruunoiden saatavuus ja hinta on erinomaista luokkaa.

.300 Winchester Magnum

.300 WM on erinomainen kaliberi (mutta ei metsästykseen). Luotisuosituksen ovat samat kuin .30-06:n mutta myös hieman painavampaa luotia voi käyttää pitkille matkoille hirveä ja muuta suurriistaa ammuttaessa.

Huonoimmat .300 WM:n ominaisuus on sen suuri rekyyli ja sen lihan tuhoavuus. Paras ominaisuus on sen tarkkuus. Se onkin suosituin kaliberi pitkänmatkan (>800m) kilpa-ampujien keskuudessa. Patruunoiden hinnat alkavat myös jo nousta.

.338 Winchester Magnum

Eräässä suositussa metsästyslehdessä (Yhdysvaltalainen) kysyttiin kolmeltakymmeneltä toimittajalta, aseliikkeen harjoittajalta ja aseteollisuuden edustajalta, minkä kaliberin he valitsisivat, jos heidän pitäisi metsästää ainoastaan Pohjois-Amerikan suurriistaa ja he saisivat valita vain yhden kaliberin. .30-06 oli ensimmäinen valinta huomattavalla marginaalilla. Yllättävää oli kuitenkin .338:n sijoittuminen toiselle sijalle, yhdessä .340 Weatherby Magnumin, and the 7mm Remington Magnumin kanssa. .280 Remington sijoittui kolmanneksi, .270 Winchester neljänneksi ja .300 Winchester sekä .300 Weatherby Magnum sijoittuivat jaetulle viidennelle sijalle.

.338 jakaa mielipiteitä. Jotkut sanova sen olevan kaikkien aikojen paras kaliberi hirvelle, joka ei ole ehkä myöskään liian järeä kauriille. Jotkut taas sanovat sen rekyylin olevan sietämätön suurimmalle osalle metsästäjistä ja tehon olevan liian kaikelle muulle paitsi vaaralliselle riistalle.

9.3 x 62mm

.30 kaliberiset ovat loistavia kalibereja pehmeänahkaiselle riistalle. Nykyisillä luodeilla myös paksunahkaisille. Aikaisemmin, kun luodit eivät olleet nykypäivän tasoisia, niiden läpäisykyky, esim. elefanttia edestäpäin ammuttaessa, tai puhveleita ja virtahepoja, katsottiin riittämättömäksi. Tämän johdosta kehitettiin 9.3 x 62mm nimenomaan näiden paksunahkaisten ja osaksi vaarallisten eläinten metsästykseen. (vrt. 9.3 x 74R)

9.3 x 74R


9.3 x 74R on laippakantainen patruuna, joka on suunniteltu kertalaukeaviin ja tuplapiippuisiin kivääreihin. Luodit ovat painavia ja pitkiä. Tämä tarkoittaa erittäin hyvää läpäisykykyä ja luodin vakautta.
9.3 x 74R on menestyksekkäästi ollut käytössä kaikkien Afrikan riistaeläinten metsästyksessä mutta niin on moni muukin, pienempi kaliberi. 9.3 x 74R on tehokas kaliberi käytettynä kohtalaisen suureen riistaan lähietäisyydeltä. Rekyyli on siedettävä mutta silti eräs rajoittava tekijä tässä kaliberissa on sen soveltumattomuus keskikokoisen riistan metsästykseen. Lähinnä sen etäisyysrajoitteisuuden takia. Pitkille matkoille, eikä edes keskipitkille, 9.3 x 74R ei oikein sovellu.
.375 oli brittien vastaus Eurooppalaiselle 9.3 x 74R:lle.

.375 H&H Magnum

Jotkut sanovat, että .375 H&H Magnum on kaikkien aikojen paras suurriistakaliberi. Jotkut taas sanovat sen olevan täysin hyödytön, liian tehokas kauriille ja hirvelle mutta tehoton niitä suuremmille. Kuitenkin .375 H&H tuhoaa kauriissa vähemmän lihaa kuin esimerkiksi .270 ja sillä on luultavasti ammuttu eniten vaarallista riistaa (elefantteja ja puhveleita) kuin millään muulla kaliberilla.

Kuitenkaan .375 H&H ei ole tarpeellinen muuten kuin vaarallista riistaa, lähinnä Pohjois-Amerikan suuria karhuja lähietäisyydeltä ammuttaessa.
Kuitenkin se on saavuttanut jonkin verran suosiota myös hirvenmetsästäjien keskuudessa johtuen sen kohtalaisen suorasta lentoradasta aina jopa 300 m asti ja sen suuresta osumaenergiasta vielä noillakin etäisyyksillä.

.375 H&H kärsi pitkään luotivalikoiman puutteesta mutta nykyään tilanne on parempi. Tätä kaliberia on herätellyt uudestaan henkiin Nosler Partition:n, Speer African Grand Slam ja Barnesin X-luotien tuleminen. Myös joitakin muita luoteja on esitelty.

.416 Rigby

.416 Rigby on loistava valinta suurinta Afrikan ja Alaskan Riistaa metsästettäessä. Lähietäisyyksiltä se kantaa suuren iskuenergian kohteeseen. lentorata on myös kohtalaisen suora ja pitkiltäkin matkoilta se iskee suurella voimalla. Läpäisykyky on myös erinomainen suuren, painavan ja pitkän luodin ansiosta

45-70 Government

.45-70 on vanhin keskisytytteinen patruuna yhdessä .44-40:n kanssa, jota vielä on saatavilla tehdaslatauksena. Se on myös vanhin keskisytytteinen kaliberi, jota vielä nykyäänkin porataan uusiin kivääreihin. Tehdaslatauksia tekevät Winchester, Remington ja Federal. .45-70 kaliberisia aseita valmistavat nykyään Marlin ja Ruger.

Palveltuaan Yhdysvaltain armeijan patruunana vuodesta 1873 vuoteen 1892 asti, siitä tuli kohtalaisen suosittu suurriistametsästäjien keskuudessa. Tämä kaliberi olisis kuitenkin luultavasti vaipunut unholaan elleivät Winchester vuonna 1935 ja Marlin 1970-luvulla olisi jatkaneet sen valmistusta.

Oikealla luodilla ladattuna moderni .45-70 kaliberinen kivääri on täysin kyvykäs lähes minkä tahansa suurriistan metsästykseen mutta ainoastaan lyhyiltä matkoilta. Lyhyt pistoolityylinen luoti asettaa myös tiettyjä rajoitteita kaliberille.

.458 Winchester Magnum

Vain muutama patruuna suoriutuu paremmin Afrikan vaarallisen suurriistan (elefantti, puhveli) metsästyksestä paremmin kuin .458 WM. .458:sta on tullut suosituin "suurkaliberi" Afrikan ammattimetsästäjien keskuudessa sen jälkeen, kun se vuonna 1956 esiteltiin. He käyttävät sitä populaatioiden kontrollointiin mutta myös suojattiensa varjelemiseen vaaralliselta riistalta. Myös muutamat Alaskan oppaat ja matkanjärjestäjät, jotka ovat erikoituneet ruskea karhun metsästykseen ovat tykästyneet .458:aan hätävaratyökaluna.


YHTEENVETO

Eli, .308 ei olekaan se "superior" työkalu Suomen olosuhteissa yleistyökaluna vaan se on .30-06. Minulle tämä ei ole yllätys. .308 ei ole myöskään paras kaliberi hirvenmetsästyksessä vaan sekin tuntuu olevan .30-06. 6.5 x 55mm ei taas sovellu edes lain mukaan hirvenmetsästykseen kaikilla patruunoilla.

.30-06 on allekirjoittaneen ja näköjään hyvin monen muun optimaalinen ratkaisu hirven, lintujen ja jopa tuholaisten metsästykseen. Soveltuu myös esim. Pohjois-Amerikan suurristan metsästykseen myös pitkiltä matkoilta. Ei huono vaihtoehto myöskään vaarallista riistää metsästettäessä.

.300 WM on turhan tehokas oikeastaan kaikkeen muuhun kuin pitkän matkan tarkkuusammuntaan. Lisäksi rekyyli on turhan kova.

9.3 kehitettiin lähinnä vaarallisen riistan, kuten elefanttien, virtahepojen ja puhveleiden metsästykseen. Brittien vastaus tähän oli .375 H&H. Teholtaan 9.3 x 62mm ja 9.3 x 74R panivat samassa luokassa. Erona on ainoastaan se, että 74R kehitettiin lähinnä tuplaluodikoita ajatellen. 9.3 x 64mm Brenneken sijoittuu taas aavistusta tehokkaampaan luokkaan.

.416 Rigby on tarkoitettu lähinnä suurinta Afrikan ja Alaskan Riistaa metsästettäessä.

.45-70:lla on pelkästään nostalgia-arvoa. Jokin jäänne "vanhoilta hyviltä ajoilta". Ei ole oikeastaan mitään perusteita käyttää pistoolin tarkoitettua luotia suurriistakiväärin luotina.

POHDINTAA

Suomessakin näyttää olevan suuntaus aina vain isompiin kalibereihin hirvenmetsästyksessä. Hyvin usein näyttää kuitenkin tehon ja tarpeen podinta unohtuneen. Minulle merkitsee myös paljon tehdaspatruunoiden saatavuus ja erityisesti niiden hinta. En itse lataa patruunoitani. Eräs tärkeä tekijä kaliberivalinnassani on myös aseen käyttömukavuus. Haluan harjoitella radalla kokematta sitä epämukavaksi rekyylin takia tai patruunoiden hinnan takia. .308 ja .30-06 tarjoavat edullisen ja mukavan harjoitelumahdollisuuden.

Suomen oloissa metsästettäessä .30-06 tuntuu olevan ehdoton optimaalinen valinta. .308 ei ole myöskään huono mutta hirvelle sen vaikutus teoreettisesti on rajamailla. Tosin suurin osa ammutuista hirvistä on vasoja. Harvoin sattuu se 12-piikkinen kohdalle. Olen itse nähnyt kymmeniä hirviä ammuttavan .308:lla ja moni on jäänyt siihen paikkaan, missä luodin on kylkeensä saanut. Vastaavasti pisimmät pakomatkat ovat olleet useita satoja metrejä, haavakkojakin on tullut yksi kappale. Nämä kokemukset voidaan yleistää myös muihin kalibereihin.

Lähteinä ovat eri alan julkaisut sekä tärkeänä lähteenä on Reload Bench:n kotisivut, jotka löytyvät osoitteesta http://www.reloadbench.com/main.html

6

802

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kekkonen

      Minkälainen kivääri kannattaisi ostaa kun metsästää kanalintuja. Sekä mahdollisesti isompaa riistaa kuten peuroja.ketuja,supeja
      > yms?


      Jos nyt antaisi jotain näkemystä alkuperäiseen kysymykseenkin, eikä
      vain viisastelisi toisten kustannuksella... :-)

      Omasta kokemuksesta kumpuava näkemykseni:


      .222 rem (5,7), tekee reijän lintuun, joka kuolee. Kettukin nuupahtaa
      lyijykärkisellä ilman ongelmaa.
      .223 rem, sama kuin edellä.
      6.5X55SE, sama kuten edellä, ei kokemuksia hirvestä. Erinomainen
      kompromissikaliberi monelle riistalle.


      Isommilla olen ampunut vain hirveä, josta olen todennut: Isompi Parempi.
      Paukkuarkailijat ampukoon millä uskaltavat, muut parhailla vaihtoehdoilla.


      Vierestä seurattuna opittua:


      .22-250, jokainen osuma tärveli suuren osan linnusta veriseksi mössöksi.
      Ei hyvä...


      6.5 ja 7.62 luodeilla pitää jo tosissaan mitettiä, mitä ampumasuunnassa on
      luodin pitkän lentoradan vuoksi. .300 WinMagit ja muut hypernopeat
      kaliberit ovat hieman kyseenalaisia lintuhommissa, koska ampumamatkat
      ovat monesti 100m luokkaa. On se teeri aika pieni maali 300m. päässä...
      Menee urheiluksi elollisten olentojen kustannuksella: liekö moinen mielekästä.


      Eli lintu putoaa kaikilla puun juurelle hyvällä osumalla. Kaikki rikkovat lintua
      luu/kivipiiraosumasta. Luoti ei välttämättä ehdi linnun sisällä sirpaloitua, mutta
      luun ja hiekan (!) sirut jotka luoti pistää räjähdyksenomaisesti liikkeelle tekee
      lihoissa tuhojaan.
      Huonolla osummalla ei tipu millään luodilla...nähty on... .308 Scenar suolisti
      linnun, joka löytyi yli sadan metrin päästä vatsontelo tyhjänä.


      Summa summarum, jos halutaan kompromissia, vastaus on 6.5X55SE.
      Ruotsinmauserin pitkästä patruunasta johtuen myös lukkoaktio on pitkä
      ja pyssystä tulee väkisinkin painava kanniskeltava. Oma Sako 75 painaa
      kiikarin kanssa yli viisi kiloa, versus vaimon Sako L46 .222 alle kolme...
      Suolla lompsiessa tuntee eron jossain vaiheessa päivää.


      Fiksumpi vaihtoehto olisi hankkia .222 linnulle ja pienriistalle, hirvieläimille
      vaikkapa .30-06 jos ei halua siirtyä suoraan yli 11mm luokkaan.


      Edelläoleva on tietenkin subjektiivista omaan kokemukseen perustuvaa
      jutustelua.

      Kun katsotaan nopeustalukoita (tehdaspatruunat) 300 Win Mag on vain
      hieman nopeampi V100m kuin 222 tai 223 luoti. 300 WM:n 9,7-12g
      kokovaippa on siitä hyvä, ettei juuri hidastu linnussa (=luovuta
      energiaa eli hajoita lintua). Itse lataamalla nopeudet saadaan tietty
      halutuiksi monellakin kaliiberilla.


      Tehdasladattu 5,7:n nopea, kevyt ja lyhyt luoti kääntyy usein hieman
      vinoon hipaistessa heinää, lehtiä jne. Ehkä jo mennessään niiden
      vierestä. Samoin käy luodin osuessa lintuun. Nämä jutut ovat
      yleisesti tiedossa. 70 luvun alussa 5,7 kiväärit olivat hyvin
      yleisiä (Sako Vixenit, Tikka rihlakot). Linnut yleensä
      räjähtelivät tai karkasivat. Tuttu ilmiö vielä 243 Win:llekin.


      Linnut ovat harvoin täysin esteettömällä hollilla. Hanhi istuu
      usein heinikossa. Vaikka tavoite on etsiä esteetön ampumasektori,
      kaikkia heiniä ei näe edes parhaalla Zeissilla. Itse ammun maalinnut
      haukusta ja hanhet aavoilta omalla Tikka T3:lla säännöllisesti jopa
      200m päähän ilman mitään tarkkuusongelmia. 100-150m onnistuu myös
      ja lyhyemmät matkat sitten haulikolla. 100 m 3-5 laukauksen kasat ovat
      20mm. T3 on tarkka ja omassani on vielä herkennin. Pahvihirveä
      juoksuun kevyellä aseella (2,9 kg)? 10 laukausta, yhteensä 75p.


      300WM:n suora lentorata auttaa hyviin osumiin. Jos kohdistan aseeni
      100m radalla, osumapiste säädetään n. 2,5 cm ylös. Tällöin
      osumapiste on käytännössä sama 200 metriin asti ( -2,5cm). Tällä
      pelivaralla ei tarvita etäisyysmittaria.


      Tässä esim. Norman patruunoiden nopeuksia:


      6.5x55 6.5g kokovaippa V100 710ms
      300WM 9,7g kokovaippa V100 859ms
      222Rem 3,3 kokovaippa V100 809ms

      • mielenkiinnostunu

        luuletko että jollain riittää mielenkiintoa lukea jonku oudon hemmon mielipiteitä eri kaliibereista. ja tuomonen romaanin pituinen teksti.


      • dofhsdofhs
        mielenkiinnostunu kirjoitti:

        luuletko että jollain riittää mielenkiintoa lukea jonku oudon hemmon mielipiteitä eri kaliibereista. ja tuomonen romaanin pituinen teksti.

        no ainakin niillä ketkä ovat laittamassa pyssyä,sinunlaiset urvelot lestarunkkarit eivät lue,vaan kyselevät aina ja taas aina uudessa keskustelunaiheessa,että mikä kivääri minulle jne!


      • ainakin
        mielenkiinnostunu kirjoitti:

        luuletko että jollain riittää mielenkiintoa lukea jonku oudon hemmon mielipiteitä eri kaliibereista. ja tuomonen romaanin pituinen teksti.

        riitti mielenkiinto lukea, puolueetonta pohdintaa, eikä mitään vaahtoamista. Tällaisia kirjoituksia lisää.


      • Tuosta .22-250 asiasta en kyllä ole oikein samaa mieltä. Saattaahan tietysti olla, että vanhemmissa kivääreissä on liian jyrkkä rihlannousu, jolloin luoti "kaappaa" helpommin.

        Kaksviiskympin nopeuksilla luoti tulisi paremminkin "lingota" syötävään kohteeseensa. Ylivakauttaminen onkin enemmän sotilaskäyttöön.

        .243 tapauksessa vanhoissa aseissa taas on monesti kuulemma alivakautta, joka aiheuttaa harmillista linnun etsintää. .243 tehdaspaukut ovat kylläkin yleensä melko köykäisiä latauksiltaan.


      • jhu
        dofhsdofhs kirjoitti:

        no ainakin niillä ketkä ovat laittamassa pyssyä,sinunlaiset urvelot lestarunkkarit eivät lue,vaan kyselevät aina ja taas aina uudessa keskustelunaiheessa,että mikä kivääri minulle jne!

        kyllä lestarunkkareitakin kiinnostaa.ainakin minua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      129
      9905
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2891
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      177
      2687
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1508
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe