Arvokkaasta kuolemasta dementikollekin

minäkin tytär

Lähiomainen: Jokainen vuorollamme täältä lähdemme, olemme sitten rikkaita tai köyhiä se on selvää se.
Katselin äitiäni joka makasi vuoteessa laidat ylhäällä, ajoittain ei-orientoitunut ajoittain oli.
Sairasti pitkälle levinnyttä keuhkosyöpää. oli copd ja krooninen flimmeri, sepelvaltimotautia yms.
Hänellä oli rankka lääkitys, 22 pilleriä aamuisin.
Sairaalassa äiti oli iloinen, jutteli vieraidensa kanssa. eli siinä uskossa että kyllä hän keväällä pääsee hoitokotiin.
Ei päässyt kuin kuoleman valtakuntaan.
Mutta kun katselin äitiäni joka selvästi kärsi, kipupumpusta ja morfiiniruiskeista huolimatta, ajattelin että hänen on parempi saada nukkua pois. Toivoa ei ollut paranemisesta. Syöpää ei lähdetty hoitamaan, ei edes diagnosoitu sen tarkemmin eikä siitä olisi mitään vastaavaa hyöytä tietenkään ollut.

Minun tuskaani ei olisi helpottanut tietää, mikä gradus hänen syövällään oli.
Meillä on nyt edessä hautajaiset.
Monen montaa mahtui sairaalaoloon; mm ei-empaattinen hoitaja soitti minulle kotiin ja naureskeli: taitaa se äidin lähtö tulla nyt - tai, hän jatkoi, eihän sitä tiedä jos SE vielä piristyy.

Istuin luuri korvallani ja kyyneleet valuivat pitkin kaulaani. Tiesinhän minä, että äidille tulee lähtö - tiedän myös hoitajien kiireet sekä oikeat että teeskennellyt. Sairaalassa istuessani huomasi kyllä miten hoitajat priorisoivat ajankäyttönsä - jos joku luulee että ilkeyksilläni tätä kirjoitan niin hänpä erehtyy.
Näin, kuulin ja ymmärsin. Liian paljon.
Kerroin osastonlääkärille ei- empaattisesta hoitajasta ja lääkäri oli aidosti pahoillaan, niin pahoillaan että minun tuli häntä oikein surku;

Mietin, miksi hoitajiksi hakeutuvat sellaiset ihmiset jotka eivät aidosti pidä työstään.
Kiire ei aina ole rehellinen selitys.
Kun esim äidille tuotiin ruokaa, paperille ruksattiin jo valmiiksi että hän muka oli syönyt, vaikka oli morfiinista niin tokkurassa ettei ollut tässä maailmassa ollenkaan.

Seuraava hoitaja kun tuli katsomaan ajatteli kaiketi, että aha rouva onkin syönyt noin reippaasti, ei hänellä varmasti nyt olekaan nälkä. Niin jäi äiti ja lukuisat muut avuttomat vanhukset ilman ruokaa kerta toisensa jälkeen.
Ei auta yhtään, vaikka vanhuksella on vesi tai mehumuki pöydällä jos hän ei kykene kättä nostamaan juodakseen.

Olen kyynisesti joskus ajatellut, että hoitajien pitäisi saada maata vähintään viikko " kuntoutusosastolla" täysin avuttomina, toisten autettavina - jäisivätpä pois nämä tekoreippaat lausahdukset että ai, eikö pikku rouvalle maistunut ruoka....
Katselin äitiäni joka minulle elämän on antanut, hän makasi vaipoissaan avuttomana, tuskat olivat kovat.
Äidillä on onnea kun sai monta vuotta asua palvelutalossa jossa hoito oli todella hyvää, hoitajat kilttejä ja empaattisia, mutta tämä viimeinen vaihe oli kyllä kaikkea muuta kuin inhimillistä.

Osaston ilmoitustaululla oli lappu miten toteutetaan " yhdessä omaisten kanssa " laadukas ja hyvä saattohoito - äidin kohdalla tarkoitti kalseata huonetta jonne raikui naapurihuoneen televisio - toinen makasi kuolemassa ja telkkari huutaa että käy mäkkärillä osta sitä ja tätä....
Paljon olisi tehtävää, rahan puute tai ajan puute ei ole selitys.

Välittämisestä on kyse, aidosta välittämisestä.
Ja jos joku ihmettelee miksen itse hoitanut äitiäni kerron, että tein minkä pystyin, kotona häntä ei olisi voitu hoitaa koska hänellä oli niin monia ja niin vaikeita sairauksia.
Kun viikolla seison äitini arkun vieressä ajattelen sitä hyvää mitä hänellä elämässään oli, ja toivon, että vanhuksille suotaisiin ihmisläheistä hoitoa myös saattohoitoa silloin kun tilanne on kertakaikkisen mahdoton.
Osastolla oli kyllä mukaviakin hoitajia, äidin oma hoitaja oli esimerkillilsen mukava ja rauhallinen, jutteli myös omaisten kanssa.
Toivon, että ammatti-ihmiset miettisivät, mitä voi tehdä ilman jatkuvaa narinaa resurssien puutteesta, minä väitän kivenkovaa että myös asenteissa on paljon toivomisen varaa.
Omainen, joka haluaa että hänelle rakkaalle ihmiselle voidaan edes järjestää hiljainen, rauhallinen kuolema ilman pauhaavaa telkkaria, ilman kopisevia kenkiä käytävillä ja ilman henkilökunnan omia murheita ei mielestäni halua liikaa tai mahdotonta.

Miltähän äidistä tuntui, kun 2 hoitajaa aamupesun yhteydessä valittivat toisilleen miten tehotonta oli käyty kehityskeskustelu?
Ei se ainakaan kuolevan tai huonosti voivien vanhusten elämänlaatua tunnu nostavan.

18

2338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pihla-67

      viestisi veti minut kyllä hiljaiseksi. Kuvailussasi olen minäkin se omainen, ja toisaalta se hoitaja, joka lipsauttelee omia tekemisiään...

      Isänikin oli saattohoidossa terveyskeskuksessa, ja kuolemaa edeltävänä iltana huomasin ison makuuhaavan isällä. Menin pyytämään hoitajilta tarvikkeita sen putsaamisen, mutta he sanoivat puhdistavansa sen aaamulla.

      No, loppujen lopuksi ostin itse tarvikkeet ja puhdistin haavan ko. iltana. Ilkeästi ajattelin, että eikö kuolevaan kannata enää uhrata muutamaa sidettä.

      Olen katsonut tätä maailmaa ja sairautta, niin omakohtaisesti, omaisena ja hoitajanakin, ja jokainen sanasi on kyllä paikkansa pitävä.

      Osastoilla tuntuu usein, että kun tietävät minun olevan hoitaja, niin se tekisi jotenkin tunteettomammaksi, ja tottunemmaksi käsittelemään surua. Tuntuu välillä, ettei tajuta, että minä olen omaisena siellä, ja en minä silloin kykene ajattelemaan rationaalisesti, vaan itken ihan omia surujani.

      Viestini on taas ihan sekava, mutta olen kokenut tuota samaa. Hautajaiset olivat helpotus isän kohdalla. Nyt äiti toivoo kuolemaa, ja toisaalta ymmärrän sen, kun kipuja on niin paljon.

      En osaa sanoa enää mitään, mutta jaksamista sinulle toivotan.

    • -nainen-

      Mieheni sai vuosia sitten aivoverenvuodon, josta hän ei selvinnyt. Oleskelin tuolloin paljon sairaalassa hänen luonaan. Hän oli potilaana ns. ”lähtevien” –huoneessa. Jossa oli juuri tällaisia terminaali vaiheessa olevia potilaita. Kuka mistäkin syystä. Huoneen asukkaat vaihtuivat aina sen mukaan, kun joku kuoli pois. Mieheni ”lähtövuoroa” odotellessa, yritin tehdä hänen olemisensa mahdollisimman hyväksi. Kuuman hellejakson aikana, toin huoneeseen ”flektin”, jotta potilailla olisi ollut hieman viileämpää. Autoin myös ruokailussa ja juottamisessa omaistani päivittäin. Eräskin hoitaja sanoi minulle, että - kuulkaa rouva ei tästä, että olette täällä, ole mitään hyötyä hänelle, kuolee se kumminkin -. Ajattelematta lainkaan sitä, että tämä oli minun ”saattohoitoni” miehelle, jonka toivomus oli kuolla syliini.

      Minua myös ihmetytti suunnattomasti hoitohenkilökunnan käytös kyseisellä osastolla. Halvaantuneen potilaan eteen tuotiin ruoka ja 20 min. kuluttua se vietiin pois ja potilaskertomukseen merkittiin, että
      potilas syö huonosti. Tämä potilas ei kyennyt itse syömään, kun kädet eivät toimineet. Lienet kuollut
      lopulta nälkään ja janoon. Samoin eräs syöpäpotilas, oli jo niin heikossa kunnossa, että ei jaksanut syödä
      itse. Mutta hän sentään jaksoi kipujensa keskellä sanoa, NÄLKÄ.

      Eräälle tuntemattomalle apuhoitajalle haluan lausua lämpimän kiitoksen, lämpimistä ja osaaottavista sanoista, ennen mieheni kuolemaa. Mutta hän olikin menettänyt oman miehensä, joitakin aikoja aikaisemmin. Eli saman kokemuksen kautta ymmärsi myös omaisen tunteet ja surun.

    • Kandi.

      Tekstinne koskettavat minuakin. Olen nyt ensimmäistä kertaa oman alani töissä (olen siis lääketieteen opiskelija) ja valitettavasti olen huomannut, että tekstinne ovat täyttä totta. Tokihan alalle kuin alalle eksyy vaikka minkälaista viheltäjää, valitettavasti. Tulen toistuvasti surulliseksi, kun kuulen tällaisia tarinoita epäempaattisista hoitajista - tai lääkäreistä. En oikein jaksa uskoa puheita hoitajapulasta ja hoitajien kiireestä. Usein kahvikuppi näyttää olevan tärkeämpi kuin potilaan tarve päästä vaikka vessaan. Myös valitettavan monelta lääkäriltä puuttuu hienotunteisuutta esim. masentuneen tai muuten hyvin herkän potilaan kohdalla.

      Toivon kovasti, että minusta tulisi hyvä lääkäri etenkin vuorovaikutustaitojen kannalta, etten loukkaisi tai tuottaisi mielipahaa tarpeettomasti, etenkään kuolevalla ihmiselle tai hänen omaisilleen. Kuoleman kohtaaminen tuntuu hyvin vaikealta, kun ei aina oikein tiedä, kuinka parhaiten lohduttaa surevaa.

    • cont.roll

      Osanottoni sekä pahoitteluni äitisi kokemasta vääryydestä.

      Jos haluat ja jaksat, sinulla on oikeus ottaa yhteyttä äitiäsi hoitaneen sairaalan/vuodeosaston osastonhoitajaan tämän ei-empaattisen hoitajan käytöksestä. Järkyttävää kuulla tuollaista. Työkaverinani oli kerran erittäin kylmätunteinen ihminen. Tuntui pahallle hänen kanssaan tehdä työtä. Huomautin hänen käytöksestään hänelle, useat puhuivat vain porukassa miten kauheaa sellainen on. Saattohoitopotilaan omainen muun muassa teki hänestä valituksen. Hän sai 3 varoitusta osastonhiotajalta, joka piti hänestä. Lopulta hän ymmärsi onneksi itse lähteä muulle alalle. Hän purki kokemansa vääryyden potilaisiin. Hän oli katkera ja kyllästynyt työhönsä.

      Sairaalassa, jossa olen työssä ei ole minulla koskaan tarvi teeskennellä kiirettä. Sitä on yleensä ollut runsaasti muutenkin, aina ei kylläkään. Tietysti jotkut ovat peruslaiskoja, mutta hoitajan työhön kuuluu niin laajasti kaikenlaista, jota alalla työskentelemätön ei osaa kuvitellakaan. Pahaa tarkoittamatta suosittelen kokeilemaan ennen kuin arvostelee. Yleensä ihmiset sanovat meille laiskuudeksi, kun kirjaamme koneelle tai papereihin tärkeitä hoidollisia asioita... Tietysti emme varsin tee niin ja jätä tämän kirjaamisenkin vuoksi lakisääteistä ruokatuntia useimmiten pitämättä.

      Sairaaloita ja vuodeosastoja- kuten hoitajiakin on monenlaisia. Isäni on vakavasti sairas, ollut kuoleman partaalla usein, mutta toipunut ihmeellisesti. En voi sanoa olleeni tyytyväinen hänen saamaansa hoitoon,kovinkaan usein. Aina se ei ole ollut kovin inhimillistä. Mielestäni kiire on juuri yksi suuri osatekijä tähän.

      Kohdallasi osastonlääkärin olisi pitänyt viedä kertomasi asia eteenpäin.

      Vanhuksilla on valitettavasti usein huono ruokahalu. Sivusta on hyvä puhua, ettei jotain syötetä. Silloinkin kannattaa itsekokeilla syöttää. Uskon, että joka paikassa ei aina yritetäkään syöttää. Tämä on väärin tietysti. En kuitenkaan tiedä, puhuitko nestelistasta, johon merkitään sekä TUOTU ruoka milleinä ja toiseen sarakkeeseen SYÖTY ruoka. Eli kirjattiinko sinne tuotu ruoka, voisiko olla että ymmärsit väärin?

      Narisevat omaiset ovat myös yksi tekijä, josta hoitajat ajattelevat samaa kuin omaiset sellaista hoitajista.

      • -nainen-

        >>Vanhuksilla on valitettavasti usein huono ruokahalu. Sivusta on hyvä puhua, ettei jotain syötetä. Silloinkin kannattaa itse kokeilla syöttää. Uskon, että joka paikassa ei aina yritetäkään syöttää. Tämä on väärin tietysti. En kuitenkaan tiedä, puhuitko nestelistasta, johon merkitään sekä TUOTU ruoka milleinä ja toiseen sarakkeeseen SYÖTY ruoka. Eli kirjattiinko sinne tuotu ruoka, voisiko olla että ymmärsit väärin?>Narisevat omaiset ovat myös yksi tekijä, josta hoitajat ajattelevat samaa kuin omaiset sellaista hoitajista.


      • cont.roll
        -nainen- kirjoitti:

        >>Vanhuksilla on valitettavasti usein huono ruokahalu. Sivusta on hyvä puhua, ettei jotain syötetä. Silloinkin kannattaa itse kokeilla syöttää. Uskon, että joka paikassa ei aina yritetäkään syöttää. Tämä on väärin tietysti. En kuitenkaan tiedä, puhuitko nestelistasta, johon merkitään sekä TUOTU ruoka milleinä ja toiseen sarakkeeseen SYÖTY ruoka. Eli kirjattiinko sinne tuotu ruoka, voisiko olla että ymmärsit väärin?>Narisevat omaiset ovat myös yksi tekijä, josta hoitajat ajattelevat samaa kuin omaiset sellaista hoitajista.

        Sanotaan sitten niin, että terminaalihoidossa olevilla potilaillakin usein on huono ruokahalu. Kun sanoin, että vanhuksilla yleensä huono ruokahalu, en tarkoittanut juuri SINUN omaistasi. Tottakai se on väärin, jos kukaan ei potilasta auta ruokailussa, jos hän ei itse kykene.

        Väärinymmärtämisen mainitseminen minulta oli vain ehdotus eli kysymys, enkä tarkoittanut sinua sillä närkästyttää.

        "Enkä usko, että saattohoitoa tekevällä omaisella on aikaa, alkaa valittamaan turhasta. Kokemuksen kautta tulet sen varmasti sinäkin (cont.roll) joskus huomaamaan." Olen hoitanut saattohoitopotilaita 9 vuotta. Olen eri mieltä kanssasi. Saattohoitoa tekevä omainen yleensä on erittäin negatiivinen omaisensa hoitoon, he monasti valittavat joka asiasta. He purkavat näin pahaa oloaan. Tietyt ihmiset käyvät näin läpi tätä raskasta prosessia. He valittavat asioista, koska moni kokee, ettei muuten voi auttaa omaistaan. Nyt en tarkoita SINUA, koska sanot oikeista asioista.

        Toivon sinulle kaikkea hyvää ja voimia suruusi.




        Tietoa rekisteröitymisestä

        Kun kirjoitat viestin rekisteröidyllä nimimerkillä, nimimerkki näkyy aktiivisena linkkinä viestilistassa. Muut käyttäjät tunnistavat rekisteröidyn nimimerkin pienestä käyntikortista, joka näkyy nimimerkin vieressä. Linkkiä napsauttamalla käyttäjät voivat vierailla omalla sivullasi Galleriassa.


      • Feikkikö?
        -nainen- kirjoitti:

        >>Vanhuksilla on valitettavasti usein huono ruokahalu. Sivusta on hyvä puhua, ettei jotain syötetä. Silloinkin kannattaa itse kokeilla syöttää. Uskon, että joka paikassa ei aina yritetäkään syöttää. Tämä on väärin tietysti. En kuitenkaan tiedä, puhuitko nestelistasta, johon merkitään sekä TUOTU ruoka milleinä ja toiseen sarakkeeseen SYÖTY ruoka. Eli kirjattiinko sinne tuotu ruoka, voisiko olla että ymmärsit väärin?>Narisevat omaiset ovat myös yksi tekijä, josta hoitajat ajattelevat samaa kuin omaiset sellaista hoitajista.

        Kuten cont.roll sinulta ystävälliseen sävyyn kysyy asiaa, vastaat valehtelemalla ja piikittelemällä takaisin.

        Älä katso aiheettomaksi sitä, mitä hoitsut narinoistanne aattelee. Nekin on vain ihmisiä. Suomessa on hyvä hoito, tyytyväinen saisi olla. Ja halpa hoito. Lisäksi hoitajien palkka on säälittävän pieni.

        Luulisi alan ihmisellä olevan parempi kokemus kuin sulla sivustakatsojana. Mikset itse yrittänyt syöttää äitiäsi?


      • -nainen-
        Feikkikö? kirjoitti:

        Kuten cont.roll sinulta ystävälliseen sävyyn kysyy asiaa, vastaat valehtelemalla ja piikittelemällä takaisin.

        Älä katso aiheettomaksi sitä, mitä hoitsut narinoistanne aattelee. Nekin on vain ihmisiä. Suomessa on hyvä hoito, tyytyväinen saisi olla. Ja halpa hoito. Lisäksi hoitajien palkka on säälittävän pieni.

        Luulisi alan ihmisellä olevan parempi kokemus kuin sulla sivustakatsojana. Mikset itse yrittänyt syöttää äitiäsi?

        No jos sinä vastaajana olisit lukenut nämä edeltävät kirjoitukset ajatuksella, niin olisit varmasti huomannut sen tosiasian, että tässä ketjussa on kaksi vastaajaa, jotka tekivät omaistensa saattohoitoa.

        Dementiapotilaan saattohoitoa tekevä omainen, joka kertoi epäkohdista äitinsä saattohoidossa.
        Ja minä -nainen-, joka olin "lähettämässä" aivoverenvuodon saanutta miestäni haudanlepoon.

        Mitä tuohon cont.rolin ”ystävälliseen” kannan ottoon tulee. Itse koen, että hänen viimeinen huomautus, siitä mitä hoitajat ajattelevat omaisista, oli täysin asiaton. Se oli jopa suoranainen ilkeys.

        Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen.

        Toiseksi, itse kävin mieheni syöttämässä joka päivä, sen kuuden viikon ajan, jonka hän eli, enne kuolemaansa.

        (Mikä oli se valehteleminen, jonka tein omissa kirjoituksissani? Voitko selventää ko. asian.)


      • cont.roll
        -nainen- kirjoitti:

        No jos sinä vastaajana olisit lukenut nämä edeltävät kirjoitukset ajatuksella, niin olisit varmasti huomannut sen tosiasian, että tässä ketjussa on kaksi vastaajaa, jotka tekivät omaistensa saattohoitoa.

        Dementiapotilaan saattohoitoa tekevä omainen, joka kertoi epäkohdista äitinsä saattohoidossa.
        Ja minä -nainen-, joka olin "lähettämässä" aivoverenvuodon saanutta miestäni haudanlepoon.

        Mitä tuohon cont.rolin ”ystävälliseen” kannan ottoon tulee. Itse koen, että hänen viimeinen huomautus, siitä mitä hoitajat ajattelevat omaisista, oli täysin asiaton. Se oli jopa suoranainen ilkeys.

        Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen.

        Toiseksi, itse kävin mieheni syöttämässä joka päivä, sen kuuden viikon ajan, jonka hän eli, enne kuolemaansa.

        (Mikä oli se valehteleminen, jonka tein omissa kirjoituksissani? Voitko selventää ko. asian.)

        Keskustelun säännöissäkin on huomautettu, ettei kirjoitus saa liittyä tiettyyn henkilöön täällä. Olet tehnyt jo näin kaksi kertaa.

        Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.

        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.

        "Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen." En tiedä ymmärsitkö varsin väärin, mutta en viitannut teksteilläni keskustelun aloittajaan- vaan (kuten muut luultavasti ymmärsivät) yleisesti. En tiedä missä olet töissä, mutta tuskin ottaisit rakentavasti palautteen, jossa sinua huoriteltaisi, kehuttaisi vähä-älyiseksi ja käskytettäisiin, uhattaisi väkivallalla, keksittäisiin sinusta sairaita juttuja jne. Tässä muutama kiva esimerkki. Tämä on omaisilta sitä arkipäiväistä rakentavaa palautetta meidän työpaikalla.

        Sinun kannattaisi lukea myöskin ensitekstini uudelleen väärinymmärrysten välttämiseksi. En ole sanonut kertaakaan aloittajan ja sinun ensimmäisen viestisi sisältävän turhaa valitusta. Enkä ole ketään nälvinyt tai arvostellut.

        Tässä sinulle vielä rakentavaa palautetta: "jos vielä viittaat suoranaisesti minulle ilkeillen, hankin ip-osoitteesi ja haastan sinut oikeuteen":D


      • -nainen-
        cont.roll kirjoitti:

        Keskustelun säännöissäkin on huomautettu, ettei kirjoitus saa liittyä tiettyyn henkilöön täällä. Olet tehnyt jo näin kaksi kertaa.

        Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.

        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.

        "Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen." En tiedä ymmärsitkö varsin väärin, mutta en viitannut teksteilläni keskustelun aloittajaan- vaan (kuten muut luultavasti ymmärsivät) yleisesti. En tiedä missä olet töissä, mutta tuskin ottaisit rakentavasti palautteen, jossa sinua huoriteltaisi, kehuttaisi vähä-älyiseksi ja käskytettäisiin, uhattaisi väkivallalla, keksittäisiin sinusta sairaita juttuja jne. Tässä muutama kiva esimerkki. Tämä on omaisilta sitä arkipäiväistä rakentavaa palautetta meidän työpaikalla.

        Sinun kannattaisi lukea myöskin ensitekstini uudelleen väärinymmärrysten välttämiseksi. En ole sanonut kertaakaan aloittajan ja sinun ensimmäisen viestisi sisältävän turhaa valitusta. Enkä ole ketään nälvinyt tai arvostellut.

        Tässä sinulle vielä rakentavaa palautetta: "jos vielä viittaat suoranaisesti minulle ilkeillen, hankin ip-osoitteesi ja haastan sinut oikeuteen":D

        >>Keskustelun säännöissäkin on huomautettu, ettei kirjoitus saa liittyä tiettyyn henkilöön täällä. Olet tehnyt jo näin kaksi kertaa.>Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.
        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.>Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen."

        En tiedä ymmärsitkö varsin väärin, mutta en viitannut teksteilläni keskustelun aloittajaan- vaan (kuten muut luultavasti ymmärsivät) yleisesti. En tiedä missä olet töissä, mutta tuskin ottaisit rakentavasti palautteen, jossa sinua huoriteltaisi, kehuttaisi vähä-älyiseksi ja käskytettäisiin, uhattaisi väkivallalla, keksittäisiin sinusta sairaita juttuja jne. Tässä muutama kiva esimerkki. Tämä on omaisilta sitä arkipäiväistä rakentavaa palautetta meidän työpaikalla.>Sinun kannattaisi lukea myöskin ensitekstini uudelleen väärinymmärrysten välttämiseksi. En ole sanonut kertaakaan aloittajan ja sinun ensimmäisen viestisi sisältävän turhaa valitusta. Enkä ole ketään nälvinyt tai arvostellut.>Tässä sinulle vielä rakentavaa palautetta: "jos vielä viittaat suoranaisesti minulle ilkeillen, hankin ip-osoitteesi ja haastan sinut oikeuteen":D


      • cont.roll
        -nainen- kirjoitti:

        >>Keskustelun säännöissäkin on huomautettu, ettei kirjoitus saa liittyä tiettyyn henkilöön täällä. Olet tehnyt jo näin kaksi kertaa.>Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.
        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.>Jokainen meistä joutuu asiakaspalvelutyössä joskus kuulemaan arvostelua tekemästämme työstä. Nämä arvostelut olisi syytä ottaa rakentavassa mielessä vastaan. Eikä alkaa nälvimään palautteen antajaa arvostelusta. Koska aihetta oli arvostelemiseen."

        En tiedä ymmärsitkö varsin väärin, mutta en viitannut teksteilläni keskustelun aloittajaan- vaan (kuten muut luultavasti ymmärsivät) yleisesti. En tiedä missä olet töissä, mutta tuskin ottaisit rakentavasti palautteen, jossa sinua huoriteltaisi, kehuttaisi vähä-älyiseksi ja käskytettäisiin, uhattaisi väkivallalla, keksittäisiin sinusta sairaita juttuja jne. Tässä muutama kiva esimerkki. Tämä on omaisilta sitä arkipäiväistä rakentavaa palautetta meidän työpaikalla.>Sinun kannattaisi lukea myöskin ensitekstini uudelleen väärinymmärrysten välttämiseksi. En ole sanonut kertaakaan aloittajan ja sinun ensimmäisen viestisi sisältävän turhaa valitusta. Enkä ole ketään nälvinyt tai arvostellut.>Tässä sinulle vielä rakentavaa palautetta: "jos vielä viittaat suoranaisesti minulle ilkeillen, hankin ip-osoitteesi ja haastan sinut oikeuteen":D

        Arvelisin, että keskustelun aloittaja ei toivonut näin epärakentavaa keskustelua suruasiasta ja muusta.

        "Ja sekö, että itse kirjoitan anonyymisti, antaa sinulle oikeuden syytellä kirjoittajaa sellaisista asiattomuuksista, joita en ole edes sanonut/kirjoittanut. Suoranaisesta valehtelusta ym. vastaavasta." Meni yli, eli en ymmärtänyt. Varmaan sinä ymmärsit jotain aivan väärin.

        >>Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.
        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.


      • -nainen-
        cont.roll kirjoitti:

        Arvelisin, että keskustelun aloittaja ei toivonut näin epärakentavaa keskustelua suruasiasta ja muusta.

        "Ja sekö, että itse kirjoitan anonyymisti, antaa sinulle oikeuden syytellä kirjoittajaa sellaisista asiattomuuksista, joita en ole edes sanonut/kirjoittanut. Suoranaisesta valehtelusta ym. vastaavasta." Meni yli, eli en ymmärtänyt. Varmaan sinä ymmärsit jotain aivan väärin.

        >>Kysymykseni mihin viittasin ensimm. viestissä oli erittäin ystävälliseen sävyyn ja hyvällä sanottu. Taidat varsin ymmärtää kaiken olevan sinua vastaan? Taidat varsin ymmärtää väärin? Taidat olla niitä turhanpäiväisiä marmattajia, jolle ei passaa mikään, vaikka miten sanoisi.
        Se tosiasia, mitä hoitajat ajattelevat turhaan valittavista (HUOM:TURHAAN valittavista) on tosiasia. Ei minun mielipiteeni. Mielestäni tosiasiat voi sanoa ääneen.

        Kevennykseksikö ajattelit tuota "huumoria" viljellä tällaisessa saattohoito/surutyö -keskustelussa? Kyllä osasitkin oikein ammattimaisesti ja viisaasti auttaa surevia omaisia. Juuri tällaista kannustusta kaipasimmekin.

        Jos sinulla on ongelmatilanteita työpaikalla. Koskien hankalia potilaita tai omaisia, niin miksi et ottaisi yhteyttä vaikkapa työsuojeluvaltuutettuun. Hän osaa auttaa sinua pulmatilanteissa paremmin, kun me "surutyötä" tekevät omaiset.


      • *Mies*
        -nainen- kirjoitti:

        Kevennykseksikö ajattelit tuota "huumoria" viljellä tällaisessa saattohoito/surutyö -keskustelussa? Kyllä osasitkin oikein ammattimaisesti ja viisaasti auttaa surevia omaisia. Juuri tällaista kannustusta kaipasimmekin.

        Jos sinulla on ongelmatilanteita työpaikalla. Koskien hankalia potilaita tai omaisia, niin miksi et ottaisi yhteyttä vaikkapa työsuojeluvaltuutettuun. Hän osaa auttaa sinua pulmatilanteissa paremmin, kun me "surutyötä" tekevät omaiset.

        Surevalle omaisellekin voi antaa iloa huumorin avulla koska elämä jatkuu.Ei auta jäädä loppuiäksi itkemään.Ihmettelen kun toitotan täällä muille,että kasvaa aikuiseksi ja että niljailevat.Sinä tunnut tekevän niin.Harva sureva omainen viitsii tehdä näin täällä,antaa tosi hyvän kuvan.Muut surevat,sinä riehnaat ja valehtelet täällä.Keltä sinä kyselet ja kelle annat neuvoja, itseltäskö kun kukaan ei aikonut vastata.Vai onko luetun ymmärtämisen vaikeutta.

        Et osaa ottaa palautetta vastaan ja itse valitat siitä täällä muille.Sinä sen sijaan et vaikuta viisalta piilovi**uiluinesi.Noinko vastaat jokaiselle työssäsikin?Et vaikuta surevalta omaiselta kirjoitustes perusteella. Pää on tyjä mutta onnksi korvat niin isot,ettei hattu putoo silmille.


      • Maija-Liisa
        -nainen- kirjoitti:

        >>Vanhuksilla on valitettavasti usein huono ruokahalu. Sivusta on hyvä puhua, ettei jotain syötetä. Silloinkin kannattaa itse kokeilla syöttää. Uskon, että joka paikassa ei aina yritetäkään syöttää. Tämä on väärin tietysti. En kuitenkaan tiedä, puhuitko nestelistasta, johon merkitään sekä TUOTU ruoka milleinä ja toiseen sarakkeeseen SYÖTY ruoka. Eli kirjattiinko sinne tuotu ruoka, voisiko olla että ymmärsit väärin?>Narisevat omaiset ovat myös yksi tekijä, josta hoitajat ajattelevat samaa kuin omaiset sellaista hoitajista.

        Olen kovasti järkyttynyt nainen sinun kirjoituksistasi. Itselläni kuoli mies viikko sitten OYS:n sairaalassa. Olen ihan tyytyväinen mieheni saamaan hoitoon. Itse toteat näin: ...Enkä usko, että saattohoitoa tekevällä omaisella on aikaa, alkaa valittamaan turhasta...
        En voi ymmrtää miksi ihminen on noin riidanhaluinen toista kohtaan suuren surun keskelläkin. Tulee mieleeni, onkohan sieluntilasi kunnossa. Kun joku hoitaja sinulle aivan nätisti kirjoittaa, väännät kaiken itseäsi vastoin.


    • Feikkikö?

      Ensin saattohoidossa oli äitisi ja puhut vanhuksista useaan otteeseen,sitten seuraavassa kirjoituksessa et ne oli 35v. miehiä?Ei vaikuta kovin uskottavalta.Kaikilla tuskin on pöydällä nestelistat, en usko.

      Sivusta seuraamalla tuskin tiedät hoitajan ammatista mitään!Teitä valittajia riittää joka lähtöön. Sairaalasta saa lääkkeet, happipullon ja ym. kotiin, jossa olisit voinut äitisi/35v. miehet hoitaa?

      Lisäksi väität, että paperille kirjattiin valmiiksi että "hän oli syönyt" ja toisessa kirj. väität, että kirjasivat aina, että ei ollut syönyt mitään.

      Et hyväksy, että tosiasioista puhutaan, piikittelet heti muita ja haet kai sääliä?Mitä muuta täällä teet?

      Sairaalaan mahtuu monenlaista, on oikeus kävellä käytävällä ja katsoa TV:tä.Siellä on muitakin kuin oma omainen.

      Siinä olen luonnollisesti samaa mieltä, ettei hoit. tulisi puhua omista asioistaan pot:n kuullen.

      • -nainen-

        Jos viitsit, niin lue edellinen vastaus. Ehkä se auttaa sinua hieman luetun ymmärtämisessä. -kiitos-


    • Maija-Liisa

      kamalaa tuo kokemuksesi. Haluan ottaa osaa suruusi. Miehelläni loppui maallinen matka viikko takaperin. Hän oli kauan sairas ja kuoli vaikean sairauden murtamana. Olen ihan tyytyväinen hänen saamaansa hoitoon. Hoidin omaishoitajana häntä pitkään. Minua lohduttaa tieto, että hänen tuskansa ovat kärsityt ja hän on perinyt taivaan valtakunnan. On kamalaa kuulla että on olemassa noin ajattelemattomia hoitajia. Toivottavasti asia hänelle itselleen joskus kirkastuu kuinka epäasiallista käytöstä on tuollaiset puhelinsoitot. Hoitajilla on paljon työtä, heitä on palkattu liian vähän mutta ei sitä tule potilaalle ja omaiselle kostaa tuolla tavoin. Mieheni hoitajat ja lääkärit tekivät tunteella työtänsä mistä olen heille kiitollinen. Voimia sinulle ja Jumalan siunausta sinun suruusi.

      • tytär minäkin

        Vielä on suru hyvin vahvana läsnä, minun on niin ikävä äitiä - hän eli vaikean elämän, hänellä on vaikeuksia mutta aina hän silti oli iloinen ja jaksoi nauraa myös silloin, kun ei olisi jaksanut.
        Minua lohduttaa se, että äiti ja isä ja pikkusisareni joka kuoli äkillisesti vain 39 vuotiaana ovat nyt yhdessä.
        Uskon, että kun minun aikani täällä päättyy saan nähdä heitä ja monia rakkaita joita on menettänyt.
        Kiitos sinulle ystävä kilteistä sanoistasi.
        Jatketaan matkaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6519
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      527
      3759
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      190
      3654
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2846
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2539
    6. 292
      2307
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1613
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      112
      1518
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1449
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1230
    Aihe