Savonlinnan perinneruuat?

Siis kyllähän minä tietenkin tiedän jotain, mutta mitkä ovat ne maistuvimmat perinneruuat, mitä porukka syö mielellään tänäkin päivänä? Tietääkö kaikki edes mitä on perunatuuvinki ja miten se tehdään? Entisaikojen leipää ei taideta enää tehdä missään, joka tehtiin ruis- ja ohrajauhojen sekoituksesta ja siihen lisättiin hienonnettuja olkia vaikeina aikoina? Vieläkö pätee muuten vanha sanonta "savolainen pulloposki syö puuronkin leivän kanssa"?

No, ne nykypäivän syötävät perinneruuat kiinnostavat, joten kertokaapa niistä? Jospa vaikka Savonlinnassa olisi hiukan enemmän mielikuvitusta perinneruokien suhteen kuin esim. Oulunsalossa, jossa perinneruoaksi ilmoitettiin "tuppipotut", eli kuorineen suolavedessä keitetyt perunat.

11

1796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä minä syön edelleen puuron kanssa leipää joten pätee minun tapauksessa, ruisleipää lähinnä.

      Täällä savossa taitaa olla niin paljon perinneruokia että tietäneekö kukaan varmasti mikä se oikea on?

      Karjalanpaistia muuten valmistelin tuossa eilen ja on tosi hyvää. teinkin sellaisen satsin että sillä söisi vaikka Afrikkalainen legioona puoli vuotta,hehheh..

      On taas näköjään pennut riehumapäällä ja minäkin olen kuulemma taas kirjoitellut jollain muilla nikeillä. Sinänsä hauskaa kun nettiyhteys oli äsken vähän takkuista enkä käynyt koneella kun 22:40 tienoilla ja näyttää alempana Batimynttooni väittävän että olen kirjoitellut ainakin 10-20 viestiä?

      Hauskoja veijareita, tosin väsyttäviä tarinoita ja jonninjoutavia.

      • Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.


      • Kairakettu kirjoitti:

        Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        En minäkään tarkalleen muista mitkä sen kiiltovellin ainesosat olivat, mutta jotain puuron tapaista se on lie ollut. Täälläkin maininta: http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page33.html

        Minulla on se omissa tiedostoissa jossain, mutta sen löytäminen vie aikaa, reseptejä kun on tuhansia ja eivät ole kovin helpossa järjestyksessä (pitäis kai tehdä jotain :-))

        Olut on hyvä kyytipoika lähes minkä ruoan kanssa tahansa ja sellaisen ehkä otankin, mutta nyt olen jättänyt alkoholijuomat aika vähiin, kun on aika pitkäkestoinen projekti menossa ja pitää olla "skarppina". Ensi keväänä sitten, ehtiihän sitä sittenkin :-)


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        Kiehuvaan veteen lisätään vehnäjauhosuurus ja keitetään niin kauan, että se alkaa kiiltää. Valmis velli maustetaan suolalla ja siirapilla.

        Huh, melkein hiki tuli etsiessä ja ohje ei sitten tuon kummempi, hehheh.


    • Realisti

      Ei tuu mieleen kuin lörtsy, siis se lihapiirakan ja hillomunkin risteytys. Rasvassa paistettua, epäterveellistä ja hygieenisesti epämääräistä kioskiruokaa, jonka nimi jo kertoo kaiken...

      Mitäs sinä sitten tiedät?

      • ei ole

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.



      • lörtsyt
        ei ole kirjoitti:

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.

        ovat ainoa ja oikea lörtsy (nykyaikana) täällä. Jos muita tarjotaan, en syö.

        (Nykyaikana tarkoittaa, että vuosikymmenet sitten oli toinenkin perheleipomo Kellarpellossa, joka lörpäkkeen kehittikin. Maku oli aivan toisenlainen kuin nyt, kuulemma. Itse en koskaan kerennyt maistamaan, vanhimmat ihmiset muistavat vielä myyjänkin varmasti...).


      • Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        Yhtään valehtelematta se on maailman paras lihapiirakka.

        Kannattaa käydä sinunkin ensikerralla Viremon nakkarilla keskikaupungilla hujauttamassa lörtsy suomimakkaralla tuulensuojaan. Se on nakkarisafkaksi ihan bueno.


      • että on litteä
        Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        ja puolikuun muotoinen. Valmistetaan kaulitsemalla taikina litteäksi ja leikkaamalla pyöreäksi. (kait...?) Täytteet väliin (riisi-jauhis) ja taitetaan puoliksi ja rasvaan tirisemään.

        Parasta vielä hieman lämpimänä, tuoreena ilman mausteita. AHHHHHHHHHH mikä makunautinto.

        Kiitos Laurikaisille, viikonloppuna lähtee yksi satsi tuliaisina parin sadan kilometrin päähän!

        Ei ole teidän lörtsyn voittanutta!!!


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      218
      3429
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1683
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      98
      1547
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1429
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1374
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1306
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1238
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      124
      1059
    9. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      27
      1039
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      962
    Aihe