Savonlinnan perinneruuat?

Siis kyllähän minä tietenkin tiedän jotain, mutta mitkä ovat ne maistuvimmat perinneruuat, mitä porukka syö mielellään tänäkin päivänä? Tietääkö kaikki edes mitä on perunatuuvinki ja miten se tehdään? Entisaikojen leipää ei taideta enää tehdä missään, joka tehtiin ruis- ja ohrajauhojen sekoituksesta ja siihen lisättiin hienonnettuja olkia vaikeina aikoina? Vieläkö pätee muuten vanha sanonta "savolainen pulloposki syö puuronkin leivän kanssa"?

No, ne nykypäivän syötävät perinneruuat kiinnostavat, joten kertokaapa niistä? Jospa vaikka Savonlinnassa olisi hiukan enemmän mielikuvitusta perinneruokien suhteen kuin esim. Oulunsalossa, jossa perinneruoaksi ilmoitettiin "tuppipotut", eli kuorineen suolavedessä keitetyt perunat.

11

1786

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä minä syön edelleen puuron kanssa leipää joten pätee minun tapauksessa, ruisleipää lähinnä.

      Täällä savossa taitaa olla niin paljon perinneruokia että tietäneekö kukaan varmasti mikä se oikea on?

      Karjalanpaistia muuten valmistelin tuossa eilen ja on tosi hyvää. teinkin sellaisen satsin että sillä söisi vaikka Afrikkalainen legioona puoli vuotta,hehheh..

      On taas näköjään pennut riehumapäällä ja minäkin olen kuulemma taas kirjoitellut jollain muilla nikeillä. Sinänsä hauskaa kun nettiyhteys oli äsken vähän takkuista enkä käynyt koneella kun 22:40 tienoilla ja näyttää alempana Batimynttooni väittävän että olen kirjoitellut ainakin 10-20 viestiä?

      Hauskoja veijareita, tosin väsyttäviä tarinoita ja jonninjoutavia.

      • Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.


      • Kairakettu kirjoitti:

        Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        En minäkään tarkalleen muista mitkä sen kiiltovellin ainesosat olivat, mutta jotain puuron tapaista se on lie ollut. Täälläkin maininta: http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page33.html

        Minulla on se omissa tiedostoissa jossain, mutta sen löytäminen vie aikaa, reseptejä kun on tuhansia ja eivät ole kovin helpossa järjestyksessä (pitäis kai tehdä jotain :-))

        Olut on hyvä kyytipoika lähes minkä ruoan kanssa tahansa ja sellaisen ehkä otankin, mutta nyt olen jättänyt alkoholijuomat aika vähiin, kun on aika pitkäkestoinen projekti menossa ja pitää olla "skarppina". Ensi keväänä sitten, ehtiihän sitä sittenkin :-)


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        Kiehuvaan veteen lisätään vehnäjauhosuurus ja keitetään niin kauan, että se alkaa kiiltää. Valmis velli maustetaan suolalla ja siirapilla.

        Huh, melkein hiki tuli etsiessä ja ohje ei sitten tuon kummempi, hehheh.


    • Realisti

      Ei tuu mieleen kuin lörtsy, siis se lihapiirakan ja hillomunkin risteytys. Rasvassa paistettua, epäterveellistä ja hygieenisesti epämääräistä kioskiruokaa, jonka nimi jo kertoo kaiken...

      Mitäs sinä sitten tiedät?

      • ei ole

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.



      • lörtsyt
        ei ole kirjoitti:

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.

        ovat ainoa ja oikea lörtsy (nykyaikana) täällä. Jos muita tarjotaan, en syö.

        (Nykyaikana tarkoittaa, että vuosikymmenet sitten oli toinenkin perheleipomo Kellarpellossa, joka lörpäkkeen kehittikin. Maku oli aivan toisenlainen kuin nyt, kuulemma. Itse en koskaan kerennyt maistamaan, vanhimmat ihmiset muistavat vielä myyjänkin varmasti...).


      • Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        Yhtään valehtelematta se on maailman paras lihapiirakka.

        Kannattaa käydä sinunkin ensikerralla Viremon nakkarilla keskikaupungilla hujauttamassa lörtsy suomimakkaralla tuulensuojaan. Se on nakkarisafkaksi ihan bueno.


      • että on litteä
        Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        ja puolikuun muotoinen. Valmistetaan kaulitsemalla taikina litteäksi ja leikkaamalla pyöreäksi. (kait...?) Täytteet väliin (riisi-jauhis) ja taitetaan puoliksi ja rasvaan tirisemään.

        Parasta vielä hieman lämpimänä, tuoreena ilman mausteita. AHHHHHHHHHH mikä makunautinto.

        Kiitos Laurikaisille, viikonloppuna lähtee yksi satsi tuliaisina parin sadan kilometrin päähän!

        Ei ole teidän lörtsyn voittanutta!!!


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      89
      3288
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      3047
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      433
      2530
    4. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      80
      2323
    5. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2313
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      96
      2056
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1923
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1656
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1653
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      31
      1499
    Aihe