Ajatteleeko skeptikot?

galluppi

Mietittekö koskaan epäilemistänne asioista, että "mitä jos se onkin totta". Eli onko kuuepäilijät ikinä edes tullut ajatelleeksi, että "mitä jos oonki väärässä ja kuussa on käyty"? Tai miettiikö ufoepäilijät koskaan, että "mitä jos niitä ufoja pörrääki maassa"?

Jotenkin tuntuu, että suuri osa spektikoista on muodostanu mielipiteensä vaan silleen, että "se nyt on niin kun mä sanon niin". Joskus olis hyvä ajatella avoimin mielin ja muistaa että kukaan ei ole aina oikeassa.    

6

521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • galluppi

      "Jotenkin tuntuu, että suuri osa spektikoista on"

      Onpas se skeptikko nyt vaikee kirjottaa oikein :D

    • Skeptikko

      Kunnon skeptikko nimenomaan muistaa ja osaa kyseenalaistaa myös itsensä - eli miettii monia vaihtoehtoja - ja perustelee.

      Skeptikko ei pidä kuitenkaan esim. ulkoavaruuden olentojen pyörimistä täällä todennäköisenä jos asialle ei ole mitään todisteita.

    • kyseenalaista asioita vaan ...

      haluavat uskoa kaiken mitä "ylhäältä" annetaan.

    • Ihan selvästi näkee, että skepoja on kahta päälajia.

      1. Niitä, jotka suhtautuvat kriittisesti sekä sovinnaiseen tietoon ja ymmärrykseen, uusiin väitteisiin (tai vanhoihin epäsovinnaisuuksiin), että omiin ennakkoluuloihinsa tai omiin "sivistyneisiin arvauksiinsa". Vaikka he osaavat asettaa todennäköisyyksiä väitteiden todenperäisyydelle, 100,000% ja 0,000% ovat heiltä harvinaisia arvauksia. He uskaltavat jättää mahdollisuuksia auki.

      2. Sitten on se tyhmempi ryhmä, konservatiiviskepot, jotka hyväksyvät kritiikittä kaiken yleisesti hyväksytyn, mutta ampuvat enempiä ajattelematta lonkalta alas kaikki soraääniset, poikkeavat mielipiteet, väitteet, teoriat, uskomukset ja ehdottomasti pitävät päänsä tuli mitä vastatodisteita tahansa. Näille on myös tyypillistä kyynisyys. Kahdesta epäselvästä vaihtoehdosta aletaan puolustaa sitä negatiivisempaa tapausta.

    • taas näitä..

      Eihän siitä mitään tule jos kaikista asioista ajattelee "mitä jos se onkin totta?". Pian uskotaan joulupukkiin, kuun uskotaan pian olevan juustoa ja maa onkin taas litteä.

      UFOista ei ole mitään todisteita. Sen sijaan on paljon hyväuskoisia fanaattisia hölmöjä jotka levittelevät kirjoituksiaan ja "todistuksiaan" johon sivistymättömät ja lähinnä kouluja käymättömät moukat ovat taipuvaisia uskomaan. Tokihan jokainen saa uskoa mihin haluaa, vaikka siihen joulupukkiin, mutta ne voisi pitää omina asioinaan.

    • Tero_

      Aloittaja on ilmeisesti useiden muiden tapaan ymmärtänyt väärin koko skeptisyyden idean siinä mielessä kuin moderni skeptismi asian määrittelee. Se, että epäilee kuussa käynnin todellisuutta, ei varmaankaan perustu uskottavaan todistusaineistoon vaan lähinnä omiin mielipiteisiin. Skeptikko taas perustaa ajattelunsa uskottavaan todistusaineistoon. Kuussa käymistä vastaan sellaista ei ole esitetty, jotain hyvin heppoista kylläkin ja ne on pystytty osoittamaan vääräksi jo ajat sitten.

      Sama juttu on UFOjen kanssa kun asiaa ajatellaan Maan ulkopuolella asuvien humanoidien vierailuna Maassa. Asiasta ei ole olemassa uskottavaa todistusaineistoa, joten heikäläisten vierailua täällä ei ole syytä pitää mitenkään todellisena asiana. Mutta myöskään heidän olemassaolon mahdottomuutta jossakin päin maailmankaikkeutta ei voida tyrmätä, todisteiden puutteessa. Sellaista todistusaineistoa kun ei koskaan tulla saamaan.

      Skeptisyys ei siis ole sama kuin kiistäminen ja "uskomatta oleminen". Skeptisyys on sitä, että merkittävän ja epäilyttävän väitteen tueksi on esitettävä uskottavaa todistusaineistoa tai muuten asian annetaan olla. Meistä lähes kaikki ovatkin skeptikoita. Ajatellaan seuraavaa tilannetta: joku tuntematon tulee kadulla pyytämään lainaksi 100 euroa ja palauttavansa lainaajalle huomenna tässä samassa paikassa 150 euroa. Hyvä diili, mutta skeptisesti asiaan suhtautuva ei ehdotukseen usko vaan jatkaa matkaansa. Mitä itse tekisit tuossa tilanteessa, olisitko skeptikko vai antaisitko rahat?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe