Mikä laukaisi ms:n?

onko epäilyjä?

Lueskelin näitä vanhoja viestejä ja pari viestiä jäivät pohdituttamaan. Molemmat liittyivät ms:n taudin "laukaisijaan". Tiedän, että tutkittua varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta näissä kirjoituksissa joku epäili Havrix-hepatiittirokoitteen laukaisseen taudin (minä olen ottanut sen 10 vuotta sitten, mutta silloin jäi vahvistus ottamatta. Nyt otin sen uudelleen, sairaalasta sanottiin, ettei ms-tauti ole sille esteenä).
Joku taas puhui täällä stressin olleen ainakin osasyynä taudin laukeamiselle. Itselläni ensimmäiset rajut oireet tulivat juuri pitkän stressikauden lauettua.
Kysymykseni siis onkin, että onko teillä itsellänne jotain epäilyjä siitä, mikä olisi laukaissut tautinne? Minulla ei ole, tai en ole asiaa sen enempää aiemmin edes pohtinutkaan, mutta nyt rupesi kiinnostamaan...
Minulla tauti diagnosoitiin helmikuussa.

24

7059

Vastaukset

 • Mä epäilen vahvasti, et tän laukaisi: STRESSI!
  - Muutto pois kotoa, vieraaseen kaupunkiin
  - AMK-opinnot
  - Koko lukuvuoden jatkunut unettomuus
  - Koiran kuolema...
  Näköhermon tulehdus Alkoi viikkoa ennen kevätlukukauden loppumista. Mitään mahdollista tulehdusta tai muuta tekijää ei löydetty. Sekä likvor, että MRI tukivat epäilyä. Diagnoosin sain toisen pahenemisvaiheen myötä, jotakuinkin pari vuotta sitten.

  • on yksi tekijä mm. ms-taudin puhkeamisessa.


 • STRESSI se tuntuu minustakin joka tuon sairauden laukaisi.Työ... ja vielä talo remonttia kotona.

 • Pitkää päivää, paljon matkustamista, työpaineita, univelkaa...

  Ja lopuksi MS.

  • sekä pari kunnon infektiota, joita en tajunnut ajoissa hoitaa pois päiväjärjestyksestä.


 • Viimeisimmässä Lääkärilehdessä oli artikkeli tutkimuksesta jossa löytyi yhteys mononukleoosin aiheuttajan (pusutauti, rauhaskuume) Epstein-Barrin viruksen ja MS-taudin välillä. Ko. tutkimuksen tulosten mukaan ne jotka ovat sairastaneet mononukleoosin lapsuudessa on keskivertoriski myöhemmin MS-tautiin, niillä jotka ovat sairastuneen nuoruus- tai aikuisiässä on selvästi kohonnut riski ja niillä jotka eivät ole ko. virusta saaneet, MS-taudin riski on hyvin vähäinen/olematon. Mielestäni erittäin mielenkiintoinen artikkeli, EBV on ennestään jo yhdistetty mm. lymfoomaan...

  • Se vain ei oikein selitä maantieteellistä levinneisyyttä MS:n kohdalla.


  • juttu, kyllä. kirjoitti:

   Se vain ei oikein selitä maantieteellistä levinneisyyttä MS:n kohdalla.

   Kyseessä oli yksi tutkimus ja yksittäisessä voi aina olla jokin virhelähde. Eli mitään varmaa ei tällaisesta tuloksesta voi sanoa. Mitä tarkoitit maantieteellisellä levinneisyydellä?


  • ... kirjoitti:

   Kyseessä oli yksi tutkimus ja yksittäisessä voi aina olla jokin virhelähde. Eli mitään varmaa ei tällaisesta tuloksesta voi sanoa. Mitä tarkoitit maantieteellisellä levinneisyydellä?

   ...tautia tavataan yleisimmin Pohjanmaalla. Globaalisti kai pääasiallisesti Euroopan pohjoisissa osissa, eteläisessä Kanadassa ja USA:n pohjoisosissa. Afrikassa taas tauti on lähes tuntematon, samoin eskimoilla sitä ei tietääkseni tavata.

   Wikipedian tietoa:
   "Tauti ilmenee usein suvuittain ja jostain syystä sen esiintyminen näyttää keskittyvän pääasiassa lauhkeitten ilmastovyöhykkeitten alueelle. Suomessa MS-tautia esiintyy Pohjanmaalla, Eurajoen ja Kokemäenjoen yläjuoksuilla sekä Uudenmaan koillisosissa enemmän kuin muissa osissa maata."

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Ms-tauti


  • Mielenkiintoista, minä sairastin rauhaskuumeen n. 15 vuotiaana.=/?!


  • Suomessa kirjoitti:

   ...tautia tavataan yleisimmin Pohjanmaalla. Globaalisti kai pääasiallisesti Euroopan pohjoisissa osissa, eteläisessä Kanadassa ja USA:n pohjoisosissa. Afrikassa taas tauti on lähes tuntematon, samoin eskimoilla sitä ei tietääkseni tavata.

   Wikipedian tietoa:
   "Tauti ilmenee usein suvuittain ja jostain syystä sen esiintyminen näyttää keskittyvän pääasiassa lauhkeitten ilmastovyöhykkeitten alueelle. Suomessa MS-tautia esiintyy Pohjanmaalla, Eurajoen ja Kokemäenjoen yläjuoksuilla sekä Uudenmaan koillisosissa enemmän kuin muissa osissa maata."

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Ms-tauti

   että suvut näillä alueilla menevät keskenään naimisiin. Loogista!


 • epäilys,että ms puhkesi viikko senjälkeen kun suomessa jaettiin polio sokeripaloja -85, ja siihen aikaan myös oli pitkäaikainen tressi päällä, uskon, että näillä molemmilla oli vaikutuksensa tautiini,olin todella huonossa kunnossa keskussairaalassa, mutta toivuin pikku hiljaa.. ja tänä päivänä en käytä apuvälineitäkään.

 • tuon pusutaudin, olin silloin noin 15-16 vuotias! ms-siagnoosin sain reilut 10 vuotta myöhemmin.

 • sektio.

  • Normaali synnytystilanne laukaisi ensimmäiset oireet.


 • Itselläni on ms-ollut jo yli 10v ja hyvin monioireisena.Kun olen lueskellut vanhoja epikriisejä ja miettinyt senhetkisiä elämäntilanteitani,stressi on ollut ratkaisevana tekijänä puhkeamisessa.Stressi joka on tullut työstä,asunnosta ja elämäntilanteesta yleensä.Tänänkin päivänä tauti alkaa oireilla miltei samantien jos "stressaan" liikaa mistä tahansa asiasta.

 • että herpes-viruksella olisi jotain yhteyttä ms:n laukaisijaan.
  Olen yrittänyt kaivaa artikkelija koska se jäi mietityttämään.
  Tähän hätään löysin vain jutun
  "Äidin herpesvirus kytköksissä lapsen leukemiaan"

  Oliko siinä MS yhteydessä kyse 1-vai 2-tyypin herpeksestä? Herpes-virushan kulkeutuu hermosolmukeeseen ja jää "odottelemaan".

  Itse olen vakuuttunut oman sairastumiseni kohdallani tuohon
  herpes-yhteyteen.

 • Minun kohdallani on valittavana monta vaihtoehtoa,vai kaikkiko yhdessä vaikuttivat,ms-taudin puhkeamiseen.Pitkäkestoinen stressi,perinnöllinen alttius,asuminen radon alueella,homealtistus.Kuitenkin vain minä sairastuin tähän,sisarukseni ovat terveitä.Lapsena sairastin kaikki rokot hyvin lievinä.Ainoa,joka oli lapsena ja nuorena riesanani olivat lähes jatkuvat kurkunpään tulehdukset ja kaikki mahdolliset räkätaudit.

 • Liian nopea ja rankka laihdutus yhdistettynä liian yksipuoliseen ja ravintoköyhään ruokavalioon laukaisi minulla ms-taudin. Olen kuullut että monella muullakin liian nopea painonpudotus on liittynyt taudin puhkeamiseen. Alttius täytyy tietysti olla olemassa.

 • mulla oli ylä aste-ikäsenä pusutauti. vesirokko reilu puoli vuotta ennen ekoja oireita (olin sillon 18), ekojen oireiden aikaan oli ollu henkisesti rankka ja stressaava vuosi takana..

 • Kaverillani todettiin ms-tauti n. 25 -vuotiaana . Saanut hepatiittirikotteen n. 20 -vuotiaana ja syntynyt loppukeväästä pirkanmaalla. Opinnot loppusuoralla ja esikoisen syntymä sekä muutto ensimmäiseen omaan, remonttia vaativaan taloon silloin, joten stressiä myös. Eb-viruksesta ei itsellä varmaa tietoa , mutta tyttöystävällä oli se rajuoireisena kun mies oli 21, joten todennäköisesti ainakin altistunut sille silloin. Ei geneettistä alttiutta. Puutumisoireilla alkoi. Nyt 33v

  • Lisään vielä, että n 10v tupakointia myös takana.


 • Suosittelen lukemaan kirjan https://www.elinahytonen.fi/kirjat/rokotteet-ja-vaiettu-tieto/ .

  Olen törmännyt ajatukseen, että monissa neurologisissa sairauksissa ovat yhtenä alkusyynä ympäristömyrkyt. Jokainen meistä saa näitä myrkkyjä esim. rokotteiden apuaineina. Toinen elohopean lähde ovat meidän keski-ikäisten liukenevat amalgaamipaikat.

  • varmaan Oikeesti voi olla stessillä jokin osuus lähtö laukaukseen MUTTA itsellä alkoi kovan alkoholi täytteisen illan/yön jälkeen. (joita oli muulloinkin (n 30v aikana)
   suvussa ei ole ms / alkoholi/ tupakki ennen MINUA...


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. 50
  1350
 2. Ota vielä kerran yhteyttä

  Ole kiltti. Koko ajan mietin miten voisin sanoa sulle että rakastan sua ja haluan sut ja meidät. Kun saisin siihen selvän merkin sulta niin en epäröi.
  Ikävä
  90
  975
 3. Samu Huberille myös syyte huumerikoksesta

  Pääseekö Samu samaan selliin Sohvi-bimbon kanssa?
  23
  536
 4. Vieläkin on taikaa...

  Juuri sinussa. Hyvä mieli tulee kun saan sinua aina nähdä. En tiedä miksi? Sinussa vain on jotain maagista. Mietin tässä tarkistettuani yhden jutun,
  Ikävä
  63
  443
 5. Miksi ihailet häntä?

  Onko jotenkin erityinen?
  Ikävä
  43
  414