Lisää herkkyysasetuksia E-sarjan malleihin!

konkelokoipi

Hola, parahin olympuslaiset!

Satuin ilokseni löytämään eilen dpreview.com:in keskusteluista melko kiinnostavan niksin koskien E-sarjan kameroita. Muuan hakkeri oli löytänyt E-300:n "testiruudun" kautta jonkinlaisen kameran ohjelmointi-ikkunan, jonka avulla pystyi muun muassa vaihtamaan ISO-herkkyyksiä! E-300:ssahan ei voi valita mukavia väliarvoja, vaan herkkyydet menevät normaalin valikon kautta 1 EV:n portaissa. Tämä hakkeri oli löytänyt tällaisia väliarvoja, jotka löytyvät jo alunperin E-500:sta ja E-330:sta: ISO125, ISO320 jne... Paras juttu oli kuitenkin se, että sieltä löytyi odottamattomiakin asetuksia, nimittäin ISO50 - ja lisäksi vielä ISOja yli 1600:n(eli 2000, 2500, 3200, 4000)!

Rupesin keskenäni testailemaan E-500:lla, ja hyvin näyttävät toimivan tässäkin! Toimii siis myös E-300:lla sekä E-330:lla, mutta EI E-1:llä! Hyödyllisin näistä asetuksista on tietysti ISO50(joka testien mukaan vastaisi herkkyydeltään oikeastaan ISO60:ä). Mahdollistaa hiukan pidemmät valotusajat, ja kohina-arvotkin näyttäisivät olevan marginaalisesti pienemmät. Tein testin ISO100:aa vastaan 8 minuutin valotusajalla - ero oli melko selvä, kohinaa oli vähemmän. Testailin myös näitä herkkyyksiä, jotka menivät yli ISO1600:n; kuvat melko hirvittävää puuroa ISO4000:lla, mutta ISO3200 näyttäisi olevan suht käyttökelpoinen, jos osaa valottaa oikein. Kaiken kaikkiaan erittäin kätevää, eikä toimenpiteistä näytä koituvan kameralle minkäänlaisia sulatteluvaivoja, ainakin jos viitsii olla sooloilematta ja antaa muiden "testiruudun" asetusten olla rauhassa. Ai niin, myöskin kuvien Exif-tiedot näyttävät nämä uudet ISO-arvot, ja lisäksi vielä kamera itsekin tajuaa ne: valonmittaus osaa mitata valotusajat ja aukot oikein näilläkin herkkyyksillä. Tottakai tällaisessa touhussa pitää olla joitakin miinuksia. Niitä on oikeastaan kolme:
-Herkkyysarvot yli ISO1600:n tuottavat odotetusti aivan hillittömän määrän kuvakohinaa, mutta valottamalla oikein ja käyttämällä kohinanpoistosoftia uskoisin, että ISO4000:llakin voisi saada käyttökelpoisen kymppiprintin aikaan.
-Näitä erikoisherkkyysasetuksia vaihtaakseen täytyy näppäillä kameran eri näppäimiä oikeassa järjestyksessa jonkin aikaa; herkkyyttä ei voi siis ihan tuosta vain lennosta vaihtaa näille erikoisherkkyyksille. Itselläni prosessi kestää noin puoli minuuttia. Sormiakrobatiaa kerrakseen!
-ISO50:llä dynamiikka eli toistettavien sävyjen määrä ilmeisesti laskee hitusen. Eli huippuvalot saattavat palaa hiukan helpommin puhki kuin ISO100:lla. Sama koskee herkkyyksiä yli ISO1600:n, mikä on tietysti ymmärrettävämpää.

Lisäksi vielä... Kun herkkyys on tämän "testiruudun" kautta muutettu joksikin näistä erikoisherkkyyksistä, kameran näytöllä se näkyy vain ISO-autona. Mutta kun kuva on otettu, sen tiedoissa lukee oikea herkkyys. "Testiruudun" valittu herkkyys pysyy muuten voimassa niin kauan kuin herkkyyttä vaihdetaan tavallisesta valikosta tavallisille herkkyyksille, mutta jos vaihdetaan kuvausohjelmaa(P,S,M,A...), niin herkkyys palautuu ISO100:n. Eli ennen kuin alkaa sähläämään sisään haluamaansa herkkyyttä, kannattaa katsoa, että kuvausohjelma on haluamallaan kohdalla. Muuten joutuu kuvausohjelman vaihtamisen jälkeen painella uudelleen nämä näppäinyhdistelmät saadakseen erikoisherkkyyksiä toimintaan. Niin, kameran voi myös sammuttaa ja käynnistää uudelleen, ja silti edelleen on erikoisherkkyys toiminnassa näkyen siis ISO-autona.

Eräs kaveri lähetti Olympuksen asiakaspalveluun kysymyksen aiheesta ja ehdotti samalla, että Olympus voisi julkaista firmware-päivityksen, joka laittaisi nämä spesiaaliherkkyydet kameran normaaliin herkkyysvalikkoon. Vastaus oli erikoinen. Sieltä päästä kiellettiin näiden herkkyyksien olemassaolo, mutta EI varoitettu sähläämästä tämän ns. "testiruudun" kanssa. Tarkoittanee sitä, ettei tästä ole mitään haittaa kameralle. Hmmm, mystistä, ehkei meidän tavallisten pulliaisten olisi koskaan kuulunut löytää tällaista salaisuutta. Löytyipä kuitenkin, ja minä ainakin olen siitä iloinen! :)

Huh, nonniin, tässä on varmaankin kaikki alustava, mielenkiinnon herättävä info. Elikkä teitä, joita kiinnostaa tällainen urheilu, niin pistäkää tähän viestiketjuun anelevia vastauksia, niin voin suomentaa ne ohjeet ja julkaista täällä. Niin, ja asia onkin sitten vähän toisenlainen, jos te jo tämän koko herkkyydenvaihtojutun tiesitte. :)

4

664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asa

      siis vähäxx jees mullekki tuli kadul yks vanha, murtaen suomea puhunu äijä sanoo et jos annan sil heti 2000€ niin se toimittaa mulle postissa miljoonan pikselin kameran!! siis vähäxxxxx ihkuu!! se ei kyl ottanu mult mitää osoitetietoi ylös mut kuiteski se lupas!! kyllä varmaa nii.

      • konkelokoipi

        Ah, rakastan suomalaisia keskustelufoorumeja. Niin ystävällisinä aina ollaan. Bunch of trolleja kaikki finnit! Mutta suomensin tosiaan ne ohjeet eilen. En päässyt niitä tänne kirjoittamaan, koska Enirolla oli ryssitty, ja koko sivusto oli down.

        Aloitetaanpa. Jokainen epäuskoinen tarttukoon E-sarjalaiseensa nyt heti. Jos joku haluaa ohjeet enkuksi, tässä linkki: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=17584112

        1. Valitse haluamasi kuvausohjelma(M,S,A,P) Itselläni lähes aina A.
        2. Avaa CF-kortin luukku. Kameran näyttöön tulee tuttu teksti: Apuva, luukku auki jne. Hauskuus alkaa tästä.
        3.Paina play-nappia(se namiska, josta pääsee kuvia selaamaan) sekä ok:ta SAMANAIKAISESTI. Ruutu menee mustaksi ja siinä pitäisi lukea Olympus ja kamerasi nimi.
        4.Seuraavaksi hiukan nuolinäppäinhyppelyä: ylös, alas, vasemmalle, oikealle. Heti perään laukaisunappi pohjaan ja vielä kerran ylös. Ruutuun ilmestyy "Page 1" sekä kirjaimia ja numeroita. Seuraavaksi painatte vielä kerran alaspäin nuolinäppäintä eli ISO-nappulaa.
        5. Ruudussa on nyt "Page 3" numeroita ja kirjaimia.
        6.Seuraavaan vaiheeseen on kaksi näppäinyhdistelmää. Molemmat toimivat aina silloin tällöin. Eli jos ensimmäinen ei toimi, toinen toimii. Ja joskus on taas päinvastoin.

        Ensimmäinen yhdistelmä, joka siis kirjoitetaan "Page 3:een": valotuksen kompensaatio(eli /- -näppäin), valonmittaus(eli siis nuolinäppäin vasemmalle), ISO-näppäin(eli nuolinäppäin alaspäin), laukaisin "ok" SAMANAIKAISESTI.

        Toinen yhdistelmä on lähes sama: valotuksen kompensaatio(eli /- -näppäin), AF(eli siis nuolinäppäin oikealle), ISO-näppäin(eli nuolinäppäin alaspäin), laukaisin "ok" SAMANAIKAISESTI.

        Jompi kumpi siis toimii varmasti, se vaihtelee, mutten tiedä, minkä kaavan mukaan, sillä se ei tunnu vaihtuvan joka toinen kerta... No jaa, kun olette tuosta vaiheesta päässeet ruudulle on auennut vihreällä ja sinisellä koristeltu Test.-menu, jossa on "Prg" eli program ja "Item". Nyt kun haluamme säätää herkkyyttä scrollaamme nuolinäppäimellä "Prg:n" kohdalle luvun kymmenen(10). "Itemistä" puolestaan valitaan haluttu ISO-arvo. Item 0=ISO50, Item 1=ISO64, Item 2=ISO 80 jne... Item 15:sta eteenpäin päästään yli ISO1600 herkkyyden. Huomaatte varmaan, että luvut yltävät yli kahteenkymmeneen, mutta on testattu juttu, ettei ISOt 4000:sta ylöspäin toimi kunnolla - kuvista tulee erittäin alivalottuneita. Kun olette valinneet haluamanne "Itemin" painatte "ok" ja valittu herkkyys vilahtaa ruudussa noin sekunnin ajan. Sitten homma palaa takaisin "Page 1:lle", josta kuitenkin pääsee välittömästi takaisin testiruutuun, jos painaa "ok:ta". Eli jos tuli valittua väärä herkkyys, niin ei tarvitse käydä näppäinyhdistelmiä uudelleen läpi. Kun herkkyyden valittuanne olette päätyneet "Page 1:lle", voitte sulkea korttiluukun. Nyt näette normaalin kameran asetusnäkymän ja ISO on autolla. Älkää koskeko enää siihen, vaan räpsikää kuvia. Tarkistakaa kuvien Exif-tiedot ja voila - hämmästys on suuri!

        Suosittelen muuten, että kirjoitatte suosikkiherkkyytenne paperille ylös(ja mieluiten nämä ohjeet myös) tyyliin vaikkapa "Prg" 10, "Item" 18=ISO3200, niin "kentällä" ollessanne erikosherkkyyteen vaihto sujuu jouhevammin. Kiitos ajastanne, kirjoitelkaahan kommentteja ja ottakaa testikuvia. ;)


    • konkelokoipi

      Eikös kukaan ole uskaltanut kokeilla kyseistä niksiä? Itse olen nyt pari kuukautta räpläillyt näillä piilotetuilla herkkyyksillä, eikä mitään lastentauteja ole ilmennyt. Olen jopa saanut käyttökelpoisia ISO4000-kuvia(kymppikokoon tulostettavia)! Kuvitelkaa, Olympus E-500:lla! Kyllä pitäisi canonistien nyt mennä kalpeiksi.

      Tosiaan, pitäisiköhän minun jonnekin nettisivulle änkeä testikuvia Teille todisteeksi? Olisikohan kuvablogi.com hyvä? Voiko sinne ladattujen kuvien exif-tietoja katsella normaalisti? Hmm...

      Mutta tuloksia:

      Yksi ilta kuvasin tähtitaivasta ISO50:llä ja tulokset olivat hyviä ja vähäkohinaisia, kuten odottaa saattaa. ISO64 oli naputeltuna sisään, kun viime viikonloppuna kuvasin Vantaan syysmaisemia. (Lyhyillä valotusajoilla ISO50, ISO64 ja ISO100 näyttävät totuuden nimissä kohinan suhteen identtisiltä: hyötyä tulee vain pitkillä valotusajoilla eli vähemmässä valossa kuvatessa.) Mustavalkohenkilökuvaus huonevalaistuksessa ISO3200:lla ja ISO4000:lla puolestaan poiki jännätunnelmaisia fotoja tuossa jokin aika sitten: ei tärähtäneitä, mutta trendikkään kohinaisia kuvia.

      Kokeilkaa nyt hyvät ihmiset!

      • Miqqoooo

        Jep, toimiihan tuo. Ollu jo jonkun aikaa käytössä tuo kikka kolmonen. Varsinkin tuo ISO50 on ihan kiva. Odotan vain, että pääsen kuvailemaan jotain keikkaa tuolla ISO3200 :)...

        Ja eikä tuolla näytä saavan kameraa edes sekaisin! =D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe