Piskuisia kysymyksiä :P

Aradhad

Minua on nyt hetken aikaa ihmetyttänyt nämä pienet seikat joita en ole osannut yhdistää. Luettelen ne nyt kysymyksinä teille rakkaat ihmiset:

1. Ketä olivat eldar?
2. Elrondin veli jonka nimeä en muista. Oliko hän haltia vai mikä? Ja miten Elrond ja hänen veli liittyvät Numenoriin?
3. Numenorilla elävät ihmiset olivat 'ihmisiä' ei haltioita? ja he hyökkäsivät keskimaahan ja silloin saari tuhoutui ja hekö sillon muodostivat Gondorin ja Anorin myöhemmin?

10

829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jawetus

      1. Vanya, noldor ja teleri haltiat
      2. Elros, puolhaltia. Númenorin ensimmäinen hallitsija Tar-Minyatur. Ihminen
      3. Númenorilaiset olivat ihmisiä, joo ;-)
      He hyökkäsivät Sauronin lietsomina Amaniin ja sortivat Keski-Maan kansoja.

      Kun Kultaisen Kunkun joukot saavuttivat Amanin Pyhän maaperän, kippasi Ilú vuoret heidän niskaansa ja pisti kaverit elämään ikuisen elämän Unohdettujen Luolassa. Silloin hän myös käyristi maailman palloksi ja siinä hötäkässä tietysti Númenorkin vähän niinku upposi.

      Númenorin uskollisten Elendil perusti Arnorin (Ei Anorin :-) Pohjoisvaltakunnan ja hänen poikansa Isildur ja Anárion Etelävaltakunnan Gondorin.

      Kuninkaan miehiä, eli niitä pahoja númenorilaisia, asusteli tuhon aikaan pieni määrä Umbarissa ja siitä etelään.

    • Fëa

      Eli vielä muuta näkökulmaa:

      1. Eldar ovat ne haltiat, jotka herättyään Keskimaassa ja saatuaan valarin kutsun lähteä Keskimaasta Valinoriin, lähtivät vaeltamaan ja purjehtivat lopulta meren yli Valinoriin. (Osa heistä oli tuleva takaisin pikku kapinan johdosta, Galadriel kuuluu tähän joukkoon)

      Avari, haluttomat, ovat se puoli haltioista, jotka eivät lähteneet liikkeelle ja jäivät Keski-Maahan.

      Eli nämä ovat kaksi haltioiden yläkategoriaa.

      2. Elrondin veli Elros on ihminen. Molemmat ovat syntyjään puolhaltioita, sillä heissä on ihmisen sekä haltian verta.**

      Puolhaltian on täysi-ikäisenä päätettävä, kumpaan sukukuntaan hän haluaa kuulua. Elrond valitsi haltiakansan, Elros ihmiset. Elrosin jälkeläiset olivat ihmisiä. Elrondin jälkeläisiltä vaadittiin taas samaa valintaa.

      Elros "Elrondin veli" oli ihmiselle annetun Numenor-valtakunnan ensimmäinen kuningas. Elrosin etenevä sukuhaara johtaa pitkän nimiluettelon jälkeen Elendiliin, joka Isildurin isänä on Aragornin kaukainen esi-isä.

      Elendil, Isildur ja Anarion pakenivat sittemmin hukkuvasta Numenorista ja perustivat maanpaon valtakunnat (Arnor ja Gondor). Elendil oli ensimmäinen korkea ihmiskuningas Keski-Maassa.

      ** Elrondin ja Elrosin vanhemmat (Eärendil ja Elwing) ovat molemmat myös puolhaltioita, korkeata sukua. Elwingin takenevat sukuhaarat johtavat Luthieniin ja Bereniin. Luthienin äiti taas on Melian maia, joka tuo koko porukkaan jumalallista verta.

      3. Numenorilla elävät ihmiset olivat ihmisiä. Heistä oli tullut suuria merenkävijöitä, ja kasvavassa mahdissa ja rikkaudessa he alkoivat vähitellen haikailla haltioiden kuolemattomuutta.

      Heidän keskuudessaan oli myöhempinä aikoina Sauron-niminen kaunis maia, joka manipuloi heidät uskomaan, että kuolemattomuus on niiden, joilla on hallussaan Kuolemattomat Maat. Sauron sai aikaa kyltymättömien ihmiskuninkaiden hyökkäyksen Valinoriin (mikä totta tosiaan on se valarin asuinsija, minne lähdetään Harmaista satamista).

      Ihmisten hyökkäys jumalia vastaan lienee omien voimien yliarvioimista. Kun tämä tapahtui, maailma muuttui ja valar upottivat Numenorin.

      Numenorin ihmisten joukossa oli pieni joukko Uskollisia (valarille uskollisia), jotka eivät missään vaiheessa diganneet Sauronista. Viimeisiä näistä olivat Elendil, Anarion ja Isildur, joiden onnistui paeta uppoavasta Numenorista.

      Sauronkin oli Numenorissa sen tuhoutuessa, ja menetti tällöin kykynsä inkarnoitua kauniiseen ruumiilliseen hahmoon. Sauron palasi Keski-Maahan vihan henkenä, ja piileksi aikansa vanhassa valtakunnassaan Mordorissa. Sauron voimistui - sormus - mutta ilmaisi itsensä liian aikaisin. Tuolloin ihmisten ja haltioiden Viimeinen Liitto löi hänet.

      Sauron ja Elendil poikineen olivat täten "hyvänpäiväntuttuja" jo Numenorin ajoilta.

      • Fëa

        korjaan heti itseäni, että

        ... osa eldarista ei koskaan purjehtinut meren yli, vaan jäi matkan varrelle Keski-Maahan. Eldar ovat kuiteskin ne matkalle lähteneet haltiat (vanyar, noldor ja teleri) erotuksena avarista.

        ... Keski-Maa kirjoitetaan johdonmukaisesti Keski-Maa läpi tekstin, niin vaikeata kuin tämä välillä onkin.


      • juu, juu

        Ketä olivat pahat Numenorilaiset? Siis heitä jotka vastustivat valaria ja selvisivät Numenorin tuhosta?
        Ja he muuttivat Umbarin lietteille asumaan?

        Sauronin suuhan oli yksi mustista Numeronilaisista.


      • Fëa
        juu, juu kirjoitti:

        Ketä olivat pahat Numenorilaiset? Siis heitä jotka vastustivat valaria ja selvisivät Numenorin tuhosta?
        Ja he muuttivat Umbarin lietteille asumaan?

        Sauronin suuhan oli yksi mustista Numeronilaisista.

        Mustat numenorilaiset olivat aiempia Sauronin kannattajia, jotka selvisivät Numenorin tuhosta. Sittemmin he toimivat merirosvoina Keski-Maan rannoilla, asuivat Umbarissa.


      • Aradhad
        Fëa kirjoitti:

        Mustat numenorilaiset olivat aiempia Sauronin kannattajia, jotka selvisivät Numenorin tuhosta. Sittemmin he toimivat merirosvoina Keski-Maan rannoilla, asuivat Umbarissa.

        Kiitokset :-D.


      • Fëa
        juu, juu kirjoitti:

        Ketä olivat pahat Numenorilaiset? Siis heitä jotka vastustivat valaria ja selvisivät Numenorin tuhosta?
        Ja he muuttivat Umbarin lietteille asumaan?

        Sauronin suuhan oli yksi mustista Numeronilaisista.

        Taas joudun tarkentamaan omia juttujani! Alkaa tuntua, että vakuutan ihmiset puutteellisilla ja hatusta vedetyillä jutuilla.

        Numenorilaisia - mustia ja Uskollisia - oli myös valtakunnan ulkopuolella jo ennen sen tuhoutumista.

        Merenkävijöinä he olivat tutkineet kaikki itäiset meret ja rakentaneet satamia. Mahdin ja rikkauden kasvaessa monet satamat muuttui linnoituksiksi, mistä kannettiin komeita verosaaliita Atlantikseen.

        Umbarin niemi ja vuono oli kuuluneet Numenorille hamasta muinaisuudesta (joku vuosi toisen ajan puolivälissä, en jaksa katsoa). Sinne majoittui pääasiassa näitä Sauronin kavereita jo Numenorin loiston päivinä.

        Samoin osa Uskollisista oli karkoitettu Numenorista riitaisina loppuvuosisatoina. Uskollisten tärkeimmäksi satamaksi tuli Pelargir Anduinin suistossa.

        Missään(?) ei ole sanottu suoraan, onko Sauronin Suu paennut itsekin Numenorista vai onko hän mustien numenorilaisten jälkeläisiä. Jälkimmäisen puolesta puhuisi välissä kulunut 3000 vuoden ajanjakso. Muinaisista numenorilaisista ei tainnut olla hengissä TSH-aikaan kuin kolme sormusaavetta. (Olisi kiva tietää, mistä Sauron on repäissyt ne loput 6.)

        Mustia numenorilaisia ei tuhottu Viimeisessä Liitossa, mutta Sauronin kukistumisen jälkeen heidän lukumääränsä väheni ja he sekoittuivat muiden keskimaalaisten rotujen joukkoon. Ilmeisesti heidän suoria jälkeläisiään olivat osa piraateista sekä Sauronin Suu.

        Jossakin sanottiin, että mustat jälkeläisineen vihasivat eniten maailmassa Elendilin seuraajia ja Gondoria. Vaikka suku väheni, viha periytyi vähentymättä. Tätä nähtiin muun ohella kolmannen ajan lopun Sormuksen sodassa, missä useat itäkansat taistelivat Sauronin puolella.


      • jawetus
        juu, juu kirjoitti:

        Ketä olivat pahat Numenorilaiset? Siis heitä jotka vastustivat valaria ja selvisivät Numenorin tuhosta?
        Ja he muuttivat Umbarin lietteille asumaan?

        Sauronin suuhan oli yksi mustista Numeronilaisista.

        *** Pahikset ja hyvikset ***

        Sauronin ja elveksien sodan 1695 II jälkeen alkoi númenorilaisten alamäki. Jännä juttu, että se alkoi samoihin aikoihin, kun Sauron takoi mahtisormukset.

        Númenorilaiset kunnioittivat Tar-Minyaturista suoraan alenevassa polvessa ja virallisessa perimysjärjetyksessä olevaa kuningasta/kuningatarta ja olivat hänelle uskollisia. Minkäs he sille mahtoivat, jos kunkut muuttuivat sisäsiittoisina entisajoista aina vain hullumpaan suuntaan.

        Pharazôn toi sotaretkeltään vuonna 3262 II Sauronin vankinaan Númenoriin, sillä hän kuvitteli olevansa tätä kovempi jätkä. Hulluuttahan se tietenkin oli. Sauron sai kunkun ja monet muutkin houkuteltua puheillaan palvomaan pimeyttä ja ottamaan Melkorin herrakseen.

        Olen sitä mieltä, että nämä kuninkaan puolella olevat númenorilaiset, Kuninkaan Miehet, joista siis pieni osa asui tuhon aikaan Umbarissa ja siitä etelään, eivät likimainkaan kaikki olleet Sauronin kannattajia, vaan uskollisia kuninkaalle ja siis myös Valarille.

        Itse asiassa kapinallisia olivat Andustarin väki ja siellä asuva Tar-Elendilin sekä Bëorin kansaan kuuluvien jälkeläisten klaani.

        Näitä olivat juuri Amandil jälkeläisineen. He olivat valapattoja, jotka varastivat valkoisen puun vesan ja karkasivat taistelukutsun tultua Keski-Maahan.

        Kumpiko lienee oikeassa Kuninkaan Miehet vaiko haltiamielet.

        Luulen, että Kuninkaan Miesten viha haltiamieliä kohtaan johtuu juuri tästä niskoittelusta, joten asia ei ole ihan niin musta-valkoinen, kuin pelkästään TSH:n lukemalla voisi kuvitella.

        En usko TSH:n tapahtumien aikaan eteläisillä mailla eläneen ainuttakaan puhdasta númenorilaisverta edustavaa sukua. Ja jos eli, niin he olivat varmasti vähentyneet niin, ettei heitä enää tavallisista kuolevaisista mitenkään erottanut.


        *** Sauronin suu ***

        Tästä hahmosta on keskusteltu ja kiistelty lukemattomia kertoja...

        Hän on yksi "mustista númenorilaisista", jolle Sauron on epäilemättä tehnyt jotain. Antanut voimia pidentää elämää, luulevat jotkut.


      • jawetus
        Fëa kirjoitti:

        Taas joudun tarkentamaan omia juttujani! Alkaa tuntua, että vakuutan ihmiset puutteellisilla ja hatusta vedetyillä jutuilla.

        Numenorilaisia - mustia ja Uskollisia - oli myös valtakunnan ulkopuolella jo ennen sen tuhoutumista.

        Merenkävijöinä he olivat tutkineet kaikki itäiset meret ja rakentaneet satamia. Mahdin ja rikkauden kasvaessa monet satamat muuttui linnoituksiksi, mistä kannettiin komeita verosaaliita Atlantikseen.

        Umbarin niemi ja vuono oli kuuluneet Numenorille hamasta muinaisuudesta (joku vuosi toisen ajan puolivälissä, en jaksa katsoa). Sinne majoittui pääasiassa näitä Sauronin kavereita jo Numenorin loiston päivinä.

        Samoin osa Uskollisista oli karkoitettu Numenorista riitaisina loppuvuosisatoina. Uskollisten tärkeimmäksi satamaksi tuli Pelargir Anduinin suistossa.

        Missään(?) ei ole sanottu suoraan, onko Sauronin Suu paennut itsekin Numenorista vai onko hän mustien numenorilaisten jälkeläisiä. Jälkimmäisen puolesta puhuisi välissä kulunut 3000 vuoden ajanjakso. Muinaisista numenorilaisista ei tainnut olla hengissä TSH-aikaan kuin kolme sormusaavetta. (Olisi kiva tietää, mistä Sauron on repäissyt ne loput 6.)

        Mustia numenorilaisia ei tuhottu Viimeisessä Liitossa, mutta Sauronin kukistumisen jälkeen heidän lukumääränsä väheni ja he sekoittuivat muiden keskimaalaisten rotujen joukkoon. Ilmeisesti heidän suoria jälkeläisiään olivat osa piraateista sekä Sauronin Suu.

        Jossakin sanottiin, että mustat jälkeläisineen vihasivat eniten maailmassa Elendilin seuraajia ja Gondoria. Vaikka suku väheni, viha periytyi vähentymättä. Tätä nähtiin muun ohella kolmannen ajan lopun Sormuksen sodassa, missä useat itäkansat taistelivat Sauronin puolella.

        "Merenkävijöinä he olivat tutkineet kaikki itäiset meret ja rakentaneet satamia. Mahdin ja rikkauden kasvaessa monet satamat muuttui linnoituksiksi, mistä kannettiin komeita verosaaliita Atlantikseen."

        Ja tämä kaikki kävi todella hitaasti ja alkoi perin myöhään. Sitä ennen númenorilaiset olivat Keski-Maan kansojen mielestä hyviä.


        *** Historiapläjäys ***

        Tar-Aldarionin ensimmäinen retki Keski-Maahan tapahtui jo 725. Siitä eteenpäin liki tuhannen vuoden ajan númenorilaiset olivat liki jumalia ja toivat Keski-Maahan sitä toivoa ja valoa, joka ensimmäisen ajan lopun melskeissä oli kadonnut.

        Tar-Minastirin ja Tar-Ciryatanin aikaan perustettiin ensimmäiset siirtokunnat Keski-Maahan. Númenorilaisten siirtokuntia on TSH vuosienkirjan mukaan rakennettu Keski-Maahan noin vuodesta 1800 lähtien. Tämä oli seurausta Sauronin ja haltioiden sodasta.

        Siirtokuntavaihetta kesti jälleen yli tuhat vuotta ja edelleen númenorilaiset olivat Keski-Maan kansojen mielestä hyviksiä.

        Vasta Ar-Adûnakhôrin ajoista 2899 alkaen tunnelma alkoi muuttua. Siirtokunnista rakennettiin linnoituksia, kun huomattiin Sauronin voimistuvan. Samalla aloitettiin verojen keruu.

        Vasta kun Pharazôn, jonka ei oikeastaan kunkku olisi kuulunut ollakaan lähti sotaan Sauronia vastaan ja vangitsi tämän, alkoi hulluus.

        Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin alkoi varsinainen sorto. 2500 hyvän vuoden jälkeen seurasi lyhyt taustalla Sauronin käskemä vaihe, jolloin númenorilaisia pelättiin ja aiheesta.

        Keski-Maan kansoilta ryöstettiin kaikki rikkaudet, heitä vietiin orjiksi Númenoriin ja jopa uhrattiin Melkorille temppel(e)issä.


    • ina-k

      1. Eldar ovat tolkienin haltiat, esisyntyiset.
      2. Elrondin veljen nimi on Elros, ja molemmat veljet ovat puolhaltoita. Numenoriin Veljekset liittyvät siten, että Elros oli saaren ensimmäinen kuningas.
      3. Numenorelaiset olivat suurihmisiä, dunedainia. En ole aivan varma, mutta muistaakseni dunenain eivät hyökänneet keskimaahan, vaan perustivat sinne siirtokuntia. Mutta loppujen lopuksi Numenorin dunedain perustivat Gondorin ja Arnorin valtakunnat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      121
      1748
    2. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      62
      1113
    3. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      145
      1099
    4. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      97
      915
    5. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      76
      910
    6. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      23
      891
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      850
    8. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      42
      769
    9. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      61
      764
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      721
    Aihe