itkettää

äiti vaan

Löysin tämän palstan juuri ja lueskelin noita keskusteluja. Täytyy myöntää, että itku tuli ja väreet kulki selässä... Meillä on erityislapsi kohta 5 vuotias.(puheentuoton vaikeus ja ilmeisesti lievää ymmärtämisen vaikeutta) Olisinpa löytänyt tämän palstan aiemmin. Harmittaa niin vietävästi aikuisten tuijotus ja tuomitsevat katseet. Niin monena iltana olen itseni uneen itkenyt ja pohtinut mitä olen tehnut väärin. Poika puhelee kaupassa tuiki tuntemattomille ja tervehtii, mutta harvassa ovat ne ihmiset jotka vastaavat.... Minä saan tuomitsevia katseita ja pikku vihjailua ettenkö pysty pitämään lastani kurissa. Puistoissa joissa käymme leikkimässä äidit vievät lapsensa pois leikkimästä lapseni kanssa, vaikka lapsi haluaisi jatkaa leikkejä poikani kanssa. Pelkäävät varmaankin jotain tarttuvan:).... Näin meillä, toivon sydämeni pohjasta etten ole itse käyttäytynyt näin joskus kun olen esikoiseni kanssa ollut puistoissa. Tämä satuttaa todella paljon ja nyt toivoisin saavani vinkkejä, miten selittäisin lapsilleni nämä aikuisten "hölmöt" käytökset.

5

1757

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ompula

      Ensin todettiin noi puheenhahmotushäiriöt.

      Ihana muksu kyllä. Seurallinen, kova juttelemaan. Joskus ei puheesta ota päätä eikä häntää, kun vaihtaa aihetta kesken lauseen. Käypä lukemassa noita tarkkaavaisuushäiriöisten keskusteluja myös. Mun lapsella todettiin lisäksi puheenhahmotusongelmista johtuva tarkkaavaisuushäiriö.

      Kun oma tietomäärä lisääntyy ja oppii asioista enemmän, on helpompi antaa anteeksi niille, jotka eivät tiedä / ymmärrä.

      Nyt tarvitaan lujaa luontoa että pystyt tukemaan lasta oikein. Johdattelet mukaan juttuihin. Jos joku hylkii, meet ite leikkiin mukaan ja ohjaat, miten toimitaan tällaisessa tilanteessa tai ohjaat lapsen jonkun toisen seuraan. Se, ettei tule ymmärretyksi on omiaan käymään myös itsetunnon päälle. Täytyy pyrkiä vahvistamaan lapsen itsetuntoa, kuitenkin niin, ettei tee kaikkea puolesta. Ei auta itku markkinoilla. Käy vielä lukemassa erityislasten kasvatuksen haasteista perheklubin sivuilta.

      http://perheklubi.net/index.php?c=8

    • : )

      Olen työskennellyt erityislasten kanssa vuosia. Kun olemme käyneet retkille jne. ihmiset todella tuijottavat ja keskenään päivittelevät heidän käytöstään.

      Olen työskennellyt niin päiväkodeissa kuin kouluissakin, eri-ikäisten lasten kanssa.
      Pienet lapset tarhassa olivat tottuneet erityisryhmän lapsiin, eivätkä he pitänyt asiaa mitenkään erikoisena!
      Koulussa taas saattoivat tuijottaa ja supista, koska erityislasten käytös heille ehkä pelottavaakin.

      Voisin kuvitella, että ehkäpä heidän vanhemmillaan sama juttu. Ehkä ajattelevat, etteivät tiedä miten itse suhtautua asiaan ja pelkäävät oman lapsen kysyvän, että miksi käyttäytyy noin tms. Eivätkä sitten osaa siihen vastata. Ehkä on helpompi viedä oma lapsi pois?

      Mutta jos lapsesi jo kyselee, että miksi aikuiset käyttäytyvät hölmösti. Voisitko hänelle kertoa niin kuin asiat ovat. Toki niin, että lapsi sen ymmärtää.
      Sanoa vaikka, että aikuiset vähän pelkäävät erilaisuutta, koska eivät tiedä asiasta? Ja kun lapsesi kasvaa, puhua asiasta enemmänkin ja ihan niin kuin asiat ovat...

      Omille lapsilleni opetan, että kaikki ihmiset ovat erilaisia! Jos jokin asia siinä mietityttää, annan lapsen kysellä ja vastailla parhaani mukaan.
      Mutta miten lapsen vanhemmille opettaa saman, sitä en tiedä?
      Jaksamisia teille!! Hyvää alkavaa syksyä! : )

      • Gohar

        ...joskus, maailmassa on enemmän "erilaisia" kuin "tavallisia" ( mitä sitten tarkoittaakaan) lapsia: on pieniä,isoa, punatukkaisia, vasenkätisiä, puheliaita,mykkiä, yli sosiaalisia, super ujoja, silmälaseilla ja ilman.

        On eri värisiä ja painoisia, ylivilkkaita ja lukihäiriöisiä...Vika ei ole "erilaisessa" vaan katsojassa joka sitä ei edes halua ymmärtää.

        Mieluummin vähän normeista poikkeava ja iloinen ja hyväntahtoinen kuin ennakkoluuloinen ja huumorintajuton tiukkapipo ;)


    • äitee +4

      siinä kai muuta kuin sanoa että ne eivät ymmärrä tai ole tottuneet tms jolla ei samalal loukkaa lasta tai kiinnitä huomiota niihin poikkeavuuksiin.

      Kyllä erilaisen lapsen kanssa ihmisten ilmoilla tarvitaan kovaa nahkaa ja laput silmille ettei näe kaikkea. Kuitenkin ne jotka sinne uskaltavat tekevät tärkeää työtä muidenkin puolesta.

      Omalla lapsellani on ystävä jolla on vammaienn veli. Veljeä suojellaan jonkin verran turhaankin ja pidetään erossa toisten leikeistä. Vähitellen on päässyt leikkimään toisten kanssa. Lähinnä poika meillä kertoo kuinka he leikkivät tuon veljen kanssa jotakin heidän kotonaan. Erilaisuus on tuon ihmisen ominaisuus kuten toisella on punainen tukka eikä asia herätä kummastusta sen enempää. Hyvä niin.

      Lapset eivät todellakaan ole ennekkoluuloisia ennekuin heistä opetetaan sellaisia ja vanhempien esimerkki tietysti tarttuu. Toisaalta huomaan itse joskus seuraavani jotakin vammaista lasta joka muistuttaa jotakuta toista tai on muuten kiinnostava ja varmasti vanhemmat pitävät tiukkapipona, mutta syy onkin ihan toinen - ei kyllä päde kovin moneen!

      Monella erilaisen lapsen vanhemmalla on myös huomattavasti herkemmät tuntosarvet sen suhteen miten heihin ja lapseen suhtaudutaan. Ja tokihan siinä herkistyy kun on huomion kohteena paikassa jos toisessa.

      Vanhempien ihmisten asenne on asia joka on hyväksyttävä. Nuoremmissakin on paljon sellaisia jotka eivät ymmärrä ja hyväksy eivätkä ole tottuneet erilaisuuteen. Omat vanhempani ovat ikäpolvea joka ei luonnostaan ole tutustunut vammaisuuteen tai joille se tarkoittaa jotakin muuta kuin itselleni. Aikojen kuluessa tieto on muuttanut tuota asennetta ja yleensäkkin he lähinnä ovat ihmetelleet kuinka työtäni jaksan vammaisten kanssa, ajatus on siis tavallaan positiivinen hui-kauheeta sijaan. Luontevaa tuo suhtautuminen ei kuitenkaan ole eikä se siksi tule.

      Meillä on töissä kaikilla tapana ajoittain ottaa lapsia mukaan käymään työmaalla ties millä syyllä jotta he oppivat monenlaisiin ihmisin jo pienenä ja silloin kun mikään ei mietitytä sen enempää vaan kaikki on luonnollista. Joku saa joskus miehensäkkin mukaan ainakin kerran ja sitten tutumpi lause on; arvostan mitä teet, mutta se ei ole minun maailmaani..

      Ja kannatta ilman muuta lähteä kaikkiin tapahtumiin jotka ovat suunnattu erilaisille ihmisille. Siellä saa sen ihanan kokemuksen olla yksi joukosta joskin ehkä aika kummallisesta ja sekalaisesta joukosta. Kuuluminen johonkin ryhmään on kuitenkin kokemus joka jokaisella on hyvä olla!

      Käytin tuota erilainen sanaa siksi että vammoja ja "vikoja" on niin monenlaisia ja kuitenkin ne kaikki herättävät huomiota muissa ihmisissä.

      Jatkakaa vaan ulkoilua ja ehkä joku lapsi ei joskus tottelakkaan vanhempiaan tai sekaan tulee joku joka oikeasti saa leikkiä lapsesi kanssa!

    • ei ummarra ei..

      Mitä tuolla on tekemistä puheen kehityksen kanssa? Minulla on ihan terve poika, jonka puhe on vaan vielä hiukan epäselvaa, koska söi niin pitkään tuttia / oppi puhumaan tutti suussa ja puhuu edelleen kuin olisi tutti suussa.

      Hän juttelee myös aina ventovieraille, kaupassa, bussissa, leikkipuistossa jne.. Toiset aikuiset vastaavat, toiset eivät. Poika on jo oppinut sen, että aikuisetkin voivat olla huonokäytöksisiä ja siksi on entistä ylpeämpi itsestään, koska osaa käyttäytyä paremmin kuin monet aikuiset. Tervehtii ja vastaa aina.

      Jos itse ajattelet muiden käytöksen johtuvan pojastasi / hänen vioistaan, niin varmaan niin uskoo myös poikasi. Voisitko edes yrittää opettaa hänelle, että vika ei ole hänessa vaan muissa ja antaa hänen olla oma itsensä?

      Kaikkea ei tarvitse selittää, voit sanoa pojallesi, että valitettavasti kaikki aikuisetkaan eivät osaa käyttäytyä. Kerro vaikka, että heitä ei ehkä ole opetettu oikein. Samaan hengenvetoon voitte todeta, kuinka onnellisia olettekaan, kun pojallasi on niin hyvä äiti, joka osaa opettaa oikein ja kuinka fiksu poikasi onkaan, kun käyttäytyy aikuisiakin paremmin. Vieraille puhuminen on täysin sallittua yleisillä paikoilla, monissa maissa se on jopa normi, eikä omituista, niinkuin suomessa tunnutaan ajateltavan. Jos joku ei lapsellesi vastaa tai katsoo kummasti, se ei ole syy pahoittaa mieltään, vaan päinvastoin tuntea itsensä fiksummaksi ja paremmaksi ihmiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1957
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1346
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1213
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe