Mitä eroa on länsimaalaisessa ja kiinalaisessa akupunktiossa?

ekaa kertaa akupunktuuriin

Sain lähetteen akupunktuuria pääasiaksi tekevälle fysioterapeutille. Voidaanko samalla kertaa hoitaa monta eri vaivaa? Kuinka monta kertaa käydään hoidoissa?

7

1431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • acu_ankka

      Eiköhän tuo länsimainenkin akupunktio ole peräisin tuolta kiinasta. Ainoa ero, että länsimaissa länsimainen ihminen sen tekee.

      Käyntikerrat varmaan riippuu vaivasta, mutta joku 4-5 lienee yleinen käyntimäärä.

      Ja mikäpä estää laittamasta neuloja useampaan paikkaan. Siis useampaa vaivaa hoitaviin paikkoihin.

      • Petri Federley

        Ero on ideologisesti ja toteutustavaltaan merkittävä. Ns. länsimaalainen akupunktuuri toteutetaan lähtökohtaisesti resepti-luontoisena eli pyritään hoitamaan länsimaista tautinimikettä standardi-pistekombinaatiolla. Ns. kiinalainen akupunktuuri tarkoittaa sitä, että haastattelu ja hoito pohjautuvat perinteisen kiinalaisen lääketieteen(pkl) teoriaan, fysiologiaan ja patologiaan. Tältä pohjalta yksi länsim. tautinimike saattaa jakautua pkl-teorian puitteissa 3-5 eri syntymekanismiin ja siten erilaisiin hoitoihin l. pistevalintoihin.


        Usean vaivan hoitaminen samalla kertaa ei ole mitenkään lähtökohtaisesti järkevää. Teräsneula ei tuo elimistöön mitään lisää vaan kyse on elimistön omien voimavarojen keskittämisestä ja ohjailusta. Jos tehdään liian mittava hoito, liian monilla neuloilla, tilanne jopa pahenee ja elimistö uupuu, mikä ei ole tavoiteltavaa. Voimakkaasti karrikoiden: tällöin hoitaminen olisi helppoa; laitetaan kaikki mahdolliset neulat niin hoituu kerralla kaikki mahdolliset vaivat :)

        Terveisin

        Petri Federley


    • AAMPEE

      Lyhyesti selitettynä: länsimaalainen hoitaa kivun, mutta kiinalainen perehtyy kivun alkulähteeseen. Ne henkilöt jotka osaavat kiinalaisen, katsovat myös sinun kielen ja kuuntelevat pulssin useammalta eri tasolta.

    • neulat

      Länsimaisessa ja kiinalaisessa akupunktiossa yhteistä on hoitoväline(mikäli se on neula) - kaikki muu onkin sitten erilaista: akupunktiohoitajan/-lääkärin koulutus, erilaiset hoitoideologiat ja erilainen ihmiskäsitys, akupunktion vaikutusmekanismit, usein myös hoitoaika. Kiinalaisen akupunktion tunnistaa pulssi- ja kielidiagnosista. Länsimaisen akupunktion yhteydessä tällaisia "uskomuskäsityksiä" ei tutkita :). Eri lukunsa on sitten esim. länsimaisen lääkärikoulutuksen/fysioterapiakoulutuksen saanut akupunktikko, joka ON MYÖS kouluttautunut kiinalaiseen lääketieteeseen. He parhaimmillaan hallitsevat kummankin lääketieteen taidon. Eihän tämä ole välttämätöntä tosin. Hyvä akupunktikon tunnistaa onnistuneesta hoidosta/hoitojaksosta.

    • ammattilainen

      Fysioterapeutti antaa akupunktiota lähinnä tuki-ja liikuntaelinten vaivoihin.Ero kiinalaisessa ja länsimaisessa hoidossa perustuu erilaiseen sairaus-ja terveyskäsitykseen.Neula vaikuttaa samalla tavalle samassa pisteessä kummankin antamana.Fysioterapeutit on koulutettu lähinnä tuki-ja liikuntaelinten vaivojen hoitoon,mutta asiakas saattaa samalla saada apua muihinkin vaivoihin,vaikka olisi esim.selkäkivun hoidosta kyse.

      • Kat

        Akupunktio on näennäistiedettä. Hoidoksi sitä ei pidä ottaa.


      • hoitomenetelmä,
        Kat kirjoitti:

        Akupunktio on näennäistiedettä. Hoidoksi sitä ei pidä ottaa.

        ja tärkeimpiä hoitomuotoja kiinalaisessa lääketieteessä. Vain täysin moukka ja lukutaidoton voi väittää, "ettei akupunktiolla ole merkitystä", haloo! Varhaisimmat merkit "Indus-joenlaakson neulahoidoista" vie jäljet jopa 7000 vuoden taakse. Mikä muka-menetelmä olisi pysynyt maapallolla elinvoimaisena tuhansia vuosia, jos sillä ei olis mitään annettavaa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2037
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1490
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      109
      1487
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1337
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1164
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      481
      1105
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      60
      1058
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      943
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      902
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      866
    Aihe