Ampiaspesä

Kotiimme alkoi tupsahdella ampiasia sisään kiihtyvää tahtia ja kun tutkin että mistä johtuu, löysin pesän välipohjasta. Päätin että se täytyy tuhota, vaikka yleensä vältän häiritsemästä niitä, ennenkuin joku perheemme jäsenistä saa piston.
Mars, kauppaan hakemaan Raidia ja vintille etsimään kyseistä pesää. No, löytyihän se sieltä, tosin se oli välipohjassa ja aika nopeasti sain havaita että yksi Raid pullo oli aika mitätön ase sitä populaatiota vastaan. Tilanne vaati uuden suunnitelman. Ampiasia oli vintin ilmatila sakeana, ja sakea tarkoittaa tässä myös sakea, sinne ei ollut mitään menemistä. Uudeksi aseeksi otin tehokaan lamppun jonka ripustin sinne palamaan. Ja eikös ampiaisia heti alkanut lentämään siihen joukoittain kärventymään.
Usean päivän itsemurhaamisen jälkeen ilmatila alkoi olla sen verran seljennyt että Raidia saattoi taas ajatella jollaintavoin kelvolliseksi aseeksi. Ongelmana oli ollut kokoajan se että vintti ei tuntunut hiljenevän ollenkaan, ei edes yöksi. Ensimmäinen operaatio oli savustaa vintin ilmatilaa Raidilla jotta sinne voisi yleensä ottaen mennä. Raidatut ampiaset kävivät ennennäkemättömällä raivolla lampun kimppuun ja ilmatila alkoi vihdoin olla sen verran selkeä että itse pesän suuaukojen kimmppuun voisi käydä. Iso pullollinen Raidia taas pesän suuaukosta sisään ja homman pitäisi olla selvä. Odotin että ilta pimenee ja meno rauhoittuisi lisää, vintti näes oli alkanut taasen täyttymään pikkuhiljaa pesästä tulevista ampiaisista eli ilmatilan suihkutus ensimmäisellä kerralla meni hukkaan. Ilta tuli ja taisteluvarusteisiin sonnustautuneena suihkutin ilmatilan että pääsisin itse pää hyökkäykseen.
Sen jälkeen hetken odotettuani, eli ilmatila taas selkeni, hiippailin pesän kulkureiteille joita olin havainnut useampia monen päivän mittaisen tarkkailuni aikana. Suihkutin ison Raid pullollisen kokonaan jaettuna jokaiseen pesän aukkoon.
Raidin suihkutus sai ampiaset pesässä heräämään ja kömpimään ulos pesästään. Osa oli lentokykyisiä ja osa kykeni vain ryömimään lattiaa pitkin. Kaikki kuitenkin suuntasivat huomionsa uudelleen sytyttämääni lamppuun, sytytin kun huomasin että minun oli syytä vetäytyä paikalta, eikä minuun. Alkoi taas raivoisa joukkoitsemurhatanssi lampun kanssa.

Seuraavana aamuna pahin järkytys oli vasta edessä, olohuone ja keittiö oli täynnä Raidin liikkeelle laittamia ampiasia jotka olivat sinne putkahtaneet jostain ampiaisten tietämän salaisen kulkureitin kautta.
Viimeisenä verisenä taisteluna ampiaiset tuhottiin lähitaistelussa kärpäslätkällä.

Ihmettelenkin vain, miten yleensä ottaen yhdessä pesässä saattoi olla niin paljon ampiasia, arvio kaikista kuolleista yhteensä on useita tuhansia kuolleita ampiasia ellei jopa 10 000 kuollutta, ei missään tapauksessa kymmeniä tai muutamia satoja tai edes tuhat.
Pesän pintala siellä välipohjassa on noin 2 - 4 m2 ja ne liikkuivat siellä välipohjassa vielä hiukan sitäkin isommalla alueella.
Lampun ympärille kuolleita ampiasia on isolla alueella senttien kerrostuma.
Oliko siinä välipohjassa useiden erillisten pesien yhteisö vaiko yksi mega pesä ? Ja onko ne pesineet siinä useita vuosia ? vai voiko yhdessä kesässä syntyä tuon kokoinen pesä ?

Mielestäni ne olivat selkeitä ampiasia, tosin niitä oli ainakin kahta ellei kolmea eri kokoa. Alkuun eniten oli pienempiä ja loppuvaiheessa oli paljon liki kaksikertaa suurempia ampiasia ( yleensä ottaen kookkaampia ja ennenkaikkea pidempiperäisiä ).

Olen ennenkin joutunut hävittämään kiusalliseksi muuttuneita pesiä, niitä palloja, ja niissä ampiasia on ollut ihan mitättömästi tähän nähden.

Osaaks joku kertoa mistä oli kyse ? monesta ampiaspesästä vai yhdestä isosta. Jos oli monesta kyse, olivat aivan kiinni toisissaan siellä lattian ( katon ) sisällä. Taistelu kesti lähes viikon ja on tauonnut tänään. Todisteet on vielä paikalla, ruumiskasat yms. Siivoan olkun ja keittön tänään, vintin ehkä ensiviikolla. Välipohja täytyy aukaista ja eristepurut korjata ennnen talvea. En pidä ampiaisten pesien tuhoamisesta, ovat hyötyhyönteisiä. Ehkä tämän mega populaation takia meillä on ollut erittäin vähän hyttysiä ja yms. ötököitä haittaamassa elämää. Onneksi kuitenkin vielä jäi muutama pesä. Pienempiä tosin. Yleensä ampiaset eivät tuota mitään häiriötä ja haittaa paitsi se tavallinen että tunkeilevat pihalla ruokalautasille... mutta siihen on jo totuttu ja muutaman pahimman häirikön nirhaaminen yleensä riittää tilanteen rauhoittamiseksi.

Jos jollain on tietoa tai muuta kommentoitavaa niin antaa tulla. Mulle tää on ainutlaatuinen kokemus ja kiinnostaa.
Ilmianna
Jaa

13 Vastausta


Olisi kiva katsella kuvia joukkomurhista :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
4 VASTAUSTA:
mutta ei ole ole mitään paikkaa laittaa niitä katsottavaksi. Olohuoneesta ja keittiöstä ei tullut otettua kuvia mutta laskin lähitaistelun raadot, 97 kpl.

Sinällään, lamppu tuntui toimivan hyvin ja on tietty myrkytön. Käytin 500W remonttihalogeenia. Siinä on jollekkin vinkki miten taistella pesää vastaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tuhoaja :( kirjoitti:
mutta ei ole ole mitään paikkaa laittaa niitä katsottavaksi. Olohuoneesta ja keittiöstä ei tullut otettua kuvia mutta laskin lähitaistelun raadot, 97 kpl.

Sinällään, lamppu tuntui toimivan hyvin ja on tietty myrkytön. Käytin 500W remonttihalogeenia. Siinä on jollekkin vinkki miten taistella pesää vastaan.
http://kuvax.net/

ja sitten linkit tänne.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
edellinen... kirjoitti:
http://kuvax.net/

ja sitten linkit tänne.
kiitos tiedosta !

Tässä sitten linkki jos toimii:

http://kuvax.net/i/6031_Kuva_1.gif
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Taistelu ei ole sittenkään vieläkään tauonnut. Näyttää siltä että pesästä riittää vieläkin ampiaisia pörräämään. Toki jo selväsi vähemmän kuin aiemmin mutta kuitenkin. Ehkä pitää tehdä uusi yöhyökkäys niitä vastaan tänä yönä. Sumuttaa niitä pesän kulkuaukkoja. Täytyy keksiä jostain ehkä vaikka CRC pullosta pilli millä pääsisi vielä svemmälle sinne pesään käsiksi. Jos vaan kykenisi rikkomaan ampiaisten rakentamia sukuja lattialautojen välistä. Jotta siihen saa rauhan, täytyy ilmatila olla taas tyhjennyssumutettu.

Pesää vahtimassa olevat yksilöt ovat selvästi erittäin ärhäkällä tuulella ja pientäkin liikettä kun alkaa olla, käyvät agressiivisesti lentämään edestakaisin ja itsemurhautumaan lamppuun. Onneksi se lamppu hämää niitä.

Aamulla näytti että pesä olisi lyöty mutta mitä pitemmälle päivä ehti, alkoi pörisijöiden määrä kasvamaan. Ja samoin huomasin että aamulla pesän huolto ei toiminut ollenkaan mutta pikkuhiljaa se taas taitaa taas alkaa toimimaan ja ainakin nyt näitä huoltojoukkoja näkyy pöristelevän pesän ja ulkomailman väliä edestakaisin. Liikennettä alkaa siis taas olemaan.
Voisiko se johtua siitä että toukkia kuoriutuu ja ne alkaa taas hoitaa hommia ?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Mielenkiintoinen ja pitkä tarina!

Pesä on varmaan tavallisen ampiaisen (vespula vulgaris) pesä, ne saattavat kasvaa todella isoiksi. En muista mitään maksimikokoa, mutta 10 000 kuulostaa jo aika jättipesältä. Ne myös elävät vain yhden kesän eli ensi vuonna ongelmaa ei enää olisi ollut (ainakaan tuon saman pesän kanssa).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Niin me arvelimme että tavallisia ampiasiahan ne. Sitä vaan epäilimme että olisi yksi ainoa pesä.

Ei se pesä olisikaan haitannut ellei noita huoneisiin sisään tulijoita olisi alkanut olemaan todella vaivaksi asti. Niiden jatkuva ilmestyminen alkoi jo aikaansaamaan perheessä ampiaishysteriaa. Toistaiseksi on menty ihan tuurilla ettei ketään ole pistänyt, edes perheen pienimpiä vaikka monta lähelläpiti tilannetta onkin ollut.
Itselläni on ollut hätkäyttäviä hetkiä esimerkiksi kun illalla on ollut katsomassa TV:tä ja eräänkin kerran ihmettelin että mikä kävelee paljasta säärtä pitkin, no ampiainenhan se, toisella kerralla niitä samanlaisessa tilanteessa laskeutui paljaalle käsivarrelle kaksi lähes peräkanaa. Meillä on melkein jokaisella lähes samanlaisia kokemuksia aamiaispöytää ja ruokailua myöten.
Kun tilanne oli se että sisääntupsahtavien määrä oli koko ajan kasvussa ja syksy tulossa, ettei käy niin että jossain kohdin puolipesää olisi sitten täällä sisällä, päätin lopulta sitten lähteä sotaan niitä vastaan.
Hupaisinta on ollut se että kotieläimet ( koira ja kissa ) eivät joihinkin aikoihin ole enää halunneet mennä olohuoneen ja keittiön puoleiseen päähän taloa. Käyvät ainoastaan erittääin pikaisesti syömässä keittiössä, muuten ovat toisessa päässä taloa.

Onneksi noita pesiä on vielä jokunen jäljellä, yksi talossa ja muutama ulkorakennuksessa. Ja alueella on muutenkin paljon soveliaita rakennuksia yms. pesimistä ajatellen.

Ja sitä paitsi, sitkeitä ovat, tänä aamuna oli taas lauma ampiasia täällä sisällä ( pienempi tosin kuin eilen, vain parikymmentä kappaletta ) ja kurkkaus vintille kertoi että jokunen sielläkin pöristeli taas ilmassa.

Miten noi ampiasten koot. Onkos pienet työläisiä ja isommat jotain kuhnureita ? Kuningattaria ei voi kai olla tuommoista laumaa pesässä ?

Jännä että ne isommat on selvästi hitaampia lentäjiä ja pienet nopeampia. Ja sekin oli jännittävää huomata että oikeastaan hyökkäys oli yllättävän epätarkkaa touhua, lähes kamikaze maista sokeaa rynnäkköä kutakuinkin maalia kohden ja joista moni syöksy meni selvästi ohi maalista. Ja ohi mennyt ampiainen hyökkäsi sellaisella kiihkolla että saattoi napsahtaa seinään sellaisella vauhdilla että hetkeksi tavallaan pökertyi. Vaikka muuten lentäminen monessa kohdin ihailtavan varmaa. Ehkä niilläkin hyökkäystilanteessa tulee jotain hormooneja tai muuta jotka hiukan sumentavat niiden tajuntaa.
Mene ja tiedä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tuhoaja :( kirjoitti:
Niin me arvelimme että tavallisia ampiasiahan ne. Sitä vaan epäilimme että olisi yksi ainoa pesä.

Ei se pesä olisikaan haitannut ellei noita huoneisiin sisään tulijoita olisi alkanut olemaan todella vaivaksi asti. Niiden jatkuva ilmestyminen alkoi jo aikaansaamaan perheessä ampiaishysteriaa. Toistaiseksi on menty ihan tuurilla ettei ketään ole pistänyt, edes perheen pienimpiä vaikka monta lähelläpiti tilannetta onkin ollut.
Itselläni on ollut hätkäyttäviä hetkiä esimerkiksi kun illalla on ollut katsomassa TV:tä ja eräänkin kerran ihmettelin että mikä kävelee paljasta säärtä pitkin, no ampiainenhan se, toisella kerralla niitä samanlaisessa tilanteessa laskeutui paljaalle käsivarrelle kaksi lähes peräkanaa. Meillä on melkein jokaisella lähes samanlaisia kokemuksia aamiaispöytää ja ruokailua myöten.
Kun tilanne oli se että sisääntupsahtavien määrä oli koko ajan kasvussa ja syksy tulossa, ettei käy niin että jossain kohdin puolipesää olisi sitten täällä sisällä, päätin lopulta sitten lähteä sotaan niitä vastaan.
Hupaisinta on ollut se että kotieläimet ( koira ja kissa ) eivät joihinkin aikoihin ole enää halunneet mennä olohuoneen ja keittiön puoleiseen päähän taloa. Käyvät ainoastaan erittääin pikaisesti syömässä keittiössä, muuten ovat toisessa päässä taloa.

Onneksi noita pesiä on vielä jokunen jäljellä, yksi talossa ja muutama ulkorakennuksessa. Ja alueella on muutenkin paljon soveliaita rakennuksia yms. pesimistä ajatellen.

Ja sitä paitsi, sitkeitä ovat, tänä aamuna oli taas lauma ampiasia täällä sisällä ( pienempi tosin kuin eilen, vain parikymmentä kappaletta ) ja kurkkaus vintille kertoi että jokunen sielläkin pöristeli taas ilmassa.

Miten noi ampiasten koot. Onkos pienet työläisiä ja isommat jotain kuhnureita ? Kuningattaria ei voi kai olla tuommoista laumaa pesässä ?

Jännä että ne isommat on selvästi hitaampia lentäjiä ja pienet nopeampia. Ja sekin oli jännittävää huomata että oikeastaan hyökkäys oli yllättävän epätarkkaa touhua, lähes kamikaze maista sokeaa rynnäkköä kutakuinkin maalia kohden ja joista moni syöksy meni selvästi ohi maalista. Ja ohi mennyt ampiainen hyökkäsi sellaisella kiihkolla että saattoi napsahtaa seinään sellaisella vauhdilla että hetkeksi tavallaan pökertyi. Vaikka muuten lentäminen monessa kohdin ihailtavan varmaa. Ehkä niilläkin hyökkäystilanteessa tulee jotain hormooneja tai muuta jotka hiukan sumentavat niiden tajuntaa.
Mene ja tiedä.
Ampiaiset megapesässä ovat nyt vain enää hurja muisto tuleville vuosille. Pesä on tyhjentynyt ja rauha vallitsee sen osalla, ainakin vuoden.

Kakkien taistelujen jälkeen ja huomattuani epäonnistuneeni ( tappioni jouduin tunnustamaan noin viikossa kun joka päivä asuntoon tuli sisälle noin 50 - 150 ampiaista per päivä ) pysäyttämään niiden sisään tulemisen asuntoon, ryhdyin etsimään mistä ne tulivat ja löysinkin kulkureitin suurinpiirtein. Niitä tuli sisälle asuntoon olohuoneessa olevan, joskus 50 - luvulla rakenneteun kiintokaapiston kautta. Aseeksi sisääntulon estämiseksi keksin maalarinteipin jolla teippasin koko seinän mittaisen kaapiston ala- ja yläovet umpeen.

Ensimmäinen luotettava merkki tilanteen parantumisesta ja rahoittumisesta oli kun koira ja kissa alkoivat taas viihtymään myös keittiön ja olohuoneen puoleisessa päässä taloa. Koiran yksi suosikkipaikoista olohuoneessa sai taas suosionsa.

Havaitsin myös että liike vintillä pesän ympäristössä oli totaalisesti lakannut. Sen jälkeen pidin vielä joidenkin päivien varoajan jonka jälkeen poistin teipit kaapeista ja tutkin jännittyneenä tilanteen siellä. Kaappeihin oli ilmestynyt ampiasia, jotka oli kuolleet suljettuun ansaan, valtaisa määrä. Lähimpänä sisääntulokohtaa olevan yläkaapin, jonka pohja-ala on 85 x 78 cm, oli noin 2 cm paksuinen tasainen kerros kuolleita ampiasia. Sen alapuolella olevassa korkeassa kaapissa oli myös pohja täynnä ampiasia sekä 4 kpl kaapissa olevia hyllyjä myös mustanaan kuolleita yksilöitä. Muissa kaapeissa, säteittäin lähimmissä enemmän ja kauimmaisissa vähemmän, myös valtaisa määrä ampiasia.
Kaappeihin kuolleiden määrä oli varmasti myös satoja ellei jopa tuhat tai pari. Olisi ollut varsin ikävää jos ne kaikki olisivat päässeet asuntoon sisälle lentelemään..

Moni naapuri on nyt käynyt ihmettelemässä pesää ja kukaan, edes vanhemman polven edustajat, eivät muista nähneensä moista pesää.

Se jäi edelleenkin ihmetyttämään että oliko pesiä yksi vai useampia. Ja siitä olemme, me ja naapurit :)) , olleet aika vakuuttuneita että välipohjassa on ollut pesiä useampana vuotena peräkkäin ja ne on rakennettu edellisten viereen. Minun henkilökohtainen näkemys asiasta ei ole aivan sama.
Jos naapurien olettamus pitää paikkansa, tulevaisuusskenaario voi olla kauhea. Nyt pesä sijaitsi vintin "sivuhuoneessa" ja on vanhat ja uudet yhteenlaskien, jos se nyt niin on, aika tarkasti 7 m2.
Kauhuskenaario syntyy siitä että välipohjaa riittää vielä lisää yli 200 m2.
Tavallaan, tässä voi olla rauhallisemmin mielin jos pesä kuitenkin oli minun arvioni mukaisesti vain yhden kesän aikaansaannos.

Valitettavasti vanhaa pesää ei voinut jättää sinne välipohjaan vaan olemaan koska sinne oli syntynyt iso kylmäsilta. Pesän kokoa ja rakennetta pääsi tarkastelemaan kun välipohjan laudoituksen aukaisi. Pesään kuolleiden ( se Raid ) ampiaisten sijaintipaikoista päätellen minun arvioni yhdestä pesäsä voisi olla oikea.
Sinällään, monen pesän teoriaa tukee taas se että sen rakenne on monimutkainen ja todella monikammioinen.
Valitettavasti en ole asiantuntija ja osaa siitä rakenteesta suoraan sanoa tilannetta, yksi vai monta pesää ?

Otin paikasta kuviakin. Valitettavasti kuvien kohtalona oli tuhoutua teini-ikäisen poikani tarvitessa kameraa johonkin omiin tärkeisiin kuvauksiinsa. Hän vain yksinkertaisesti teki tilaa muistiin ja poisti sumeilematta vanhat kuvat..

Kaikkein ihmeellisintä jutussa on se että kaikesta huolimatta ketään perheemme jäsentä ei pistänyt ampianen ? onnea ja tuuria oli matkassa paljon. Kukaan ei esimerkiksi istunut ampiasen päälle ( iltaisin se olisi sohvan tai nojatuolin osalla käynyt helposti epähuomiossa )ja ei edes juonut niitä ( pari kertaa kahvikupista löytyi räpistelevä ampiainen ) tai ruvennut nukkumaan sellaisen kanssa ( joitakin kertoja niitä löytyi muutamista sängyistä ). Koira oli korvaamaton apu paljastaessaan sänkyihin piiloutuneet yksilöt. Jopa viisi vuotias perheen kuopuskin ja eläimet säästyivät pistolta.
Koira oli hyvä apu paljastaessaan sänkyjen lisäksi useita kertoja sohvalla tai nojatuolissa väijyvät yksilöt sekä muualle asuntoon harhautuneet yksilöt. Koira ilmeisesti huomasi yhteyden toimieni ja mukavamman olon välillä, kuuntelututkiin ( eli korviin ) välittyi vähemmän lähietäisyydeltä ampiaisten varoittavaa ääntä. Tutkien suunta usein paljasti mistä etsiä..

Saapas nähdä mitä tuleva kesä tuo tullessaan. Toivottavasti silloin yhteiselomme ampiaisten kanssa voisi olla kitkatonta.
Luulen että hyötynä ampiaisten massiivisesta läsnäolosta korjasimme sen että muilta osin ötökkäkesä oli lähes olematon paarmoja lukuunottamatta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
ei millään saa aikaan tuollaista megapesää. Kyllä siinä on ollut alussa useampi, ehkä kolme, pesää, jotka sitten ovat kasvaessaan yhdistyneet yhdeksi.
Ampiaispesän tuhoaminen hyönteissumutteella on melko vaikeaa johtuen sen rakenteesta. Pesä on kerroksellinen kuin sipuli ja vaikka sisempiä väliseiniä pesän kasvaessa poistetaan, niin niitä seinia ja erillisiä "huoneita" riittää isossa pesässä paljon. Sumutteiden ponnekaasu ei kertakaikkiaan riitä levittämään myrkkyä koko pesään.

Ampiaispesät ovat kuitenkin "kertakäyttöisiä", koko kolonia kuolee talven pakkasiin, paitsi tulevat ampiaiskuningattaret, jotka sitten taas talvehtivat maahan kaivautuneina jossain muualla kuin siinä pesässä. Ja jos tämä ampiaispesä on nyt täyttänyt koko käytössä olevan tyhjän tilan, niin jatkossa ei ampiaisista ole pelkoa, ellet sitä pesää sieltä poista ja luo taas uutta tilaa. Vanhaa pesää eivät ensi kesän ampiaiset kelpuuta omakseen. Ne talvehtineet kuningattaret aloittavat pesän rakennuksen taas alusta.

Ampiastyöläiset ovat hieman erikokoisia. Yleensä ravinnon määrä ratkaisee sen koon. Ne ovat kuitenkin aina pienepiä kuin suvulliset kuningattaret, joita näin syksyllä pesissä on syntynyt ensi kesän sukupolvea varten.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Tää jäi kiinnostamaan: "Yksi ampiaisnaaras ei millään saa aikaan tuollaista megapesää. Kyllä siinä on ollut alussa useampi, ehkä kolme, pesää, jotka sitten ovat kasvaessaan yhdistyneet yhdeksi. "

Onko kirjallisuusviitettä tms. tästä?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olemme tänään menossa tuhoamaan, emme kyllä tiedä miten, ampiaisenpesiä mökiltämme. Tällä viikolla mökillemme alkoi ulkoa räystään alta tulla sadoittain tai tuhansitain ampiaisia, jotka pääsivät kuistille, mutta ei siitä pidemmälle. Meillä ei silloin ollut Raidia, mutta kärpäslätkällä murhasimme sadoittian ampiaisia. Muutama pistos tuli sekä itseemme, että koiraamme. Nyt emme tiedä, onko hyväksi käyttää sitä Raidia,jos ne vaikka pääsevät sitten sisätiloihin jostain koloista.

Tämä on aivan käsittämätön ilmiö, koskaan emme ole nähneet tällaista määrää ampiaisia. Niiden pesät ovat kattorakenteissa niin, että sinne ei pääse niitä näkemään. Kesällä kuuntelimme ulkona kovaa ampiaisten surinaa joka tuli talon katolta, mutta ulkona ei näyttäytynyt kuin muutama amppari. Nyt tilanne on kyllä aivan katastrofaalinen, ovesta ei pääse kulkemaan kun ampiaiset pörräävät juuri siinä kohtaa ja kuistin ikkunat ovat ulkopuolelta mustanaan ampiaisia, yök.

Onko kenelläkään neuvoa, miten ne saisi pois ja miten estää niden tuleminen ensi kesänä?
Ilmianna
Jaa
Mullakin on tässä viime viikon aikana alkanut ampiaisia tupsahdella huoneeseen.. Yhtenä päivänä kun koulusta tulin niin oli arviolta n.30 huoneessa. :O Aseena toimii sähkökärpäslätkä mikä on aika harvinaisen kätevä tähän hommaan. Huomenna menen ostamaan vielä pullollisen raidia.

Olen myös huomannut ton että ne tykkää mennä nuitten lamppujen lähelle. (ja tietenkin olen käyttänyt tätä hyväksi)

Pitäisi varmaan alkaa pesää etsimään.. Ärsyttävää vaan kun ei ole kertaakaan päässyt näkemään että mistä ne tulee. =/

Jaa amppari pörrää taas.. TIME TO KILL!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Ihana kesä, yksi (kai) pesä etuoven yläpuolella välikatossa ja ainakin kaksi pesää terassin välikatossa ja seinässä. Pitäisikö tässä lautoja ruveta irroittelemaan vai miten saataisiin nämä tuhottua? Aika hemmetin ärhäkkiäkin nämä ovat sillä juuri kirjoittelen pistoksen saaneena enkä ole perheen ainut.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Ampiaspesä

Kotiimme alkoi tupsahdella ampiasia sisään kiihtyvää tahtia ja kun tutkin että mistä johtuu, löysin pesän välipohjasta. Päätin että se täytyy tuhota, vaikka yleensä vältän häiritsemästä niitä, ennenkuin joku perheemme jäsenistä saa piston.
Mars, kauppaan hakemaan Raidia ja vintille etsimään kyseistä pesää. No, löytyihän se sieltä, tosin se oli välipohjassa ja aika nopeasti sain havaita että yksi Raid pullo oli aika mitätön ase sitä populaatiota vastaan. Tilanne vaati uuden suunnitelman. Ampiasia oli vintin ilmatila sakeana, ja sakea tarkoittaa tässä myös sakea, sinne ei ollut mitään menemistä. Uudeksi aseeksi otin tehokaan lamppun jonka ripustin sinne palamaan. Ja eikös ampiaisia heti alkanut lentämään siihen joukoittain kärventymään.
Usean päivän itsemurhaamisen jälkeen ilmatila alkoi olla sen verran seljennyt että Raidia saattoi taas ajatella jollaintavoin kelvolliseksi aseeksi. Ongelmana oli ollut kokoajan se että vintti ei tuntunut hiljenevän ollenkaan, ei edes yöksi. Ensimmäinen operaatio oli savustaa vintin ilmatilaa Raidilla jotta sinne voisi yleensä ottaen mennä. Raidatut ampiaset kävivät ennennäkemättömällä raivolla lampun kimppuun ja ilmatila alkoi vihdoin olla sen verran selkeä että itse pesän suuaukojen kimmppuun voisi käydä. Iso pullollinen Raidia taas pesän suuaukosta sisään ja homman pitäisi olla selvä. Odotin että ilta pimenee ja meno rauhoittuisi lisää, vintti näes oli alkanut taasen täyttymään pikkuhiljaa pesästä tulevista ampiaisista eli ilmatilan suihkutus ensimmäisellä kerralla meni hukkaan. Ilta tuli ja taisteluvarusteisiin sonnustautuneena suihkutin ilmatilan että pääsisin itse pää hyökkäykseen.
Sen jälkeen hetken odotettuani, eli ilmatila taas selkeni, hiippailin pesän kulkureiteille joita olin havainnut useampia monen päivän mittaisen tarkkailuni aikana. Suihkutin ison Raid pullollisen kokonaan jaettuna jokaiseen pesän aukkoon.
Raidin suihkutus sai ampiaset pesässä heräämään ja kömpimään ulos pesästään. Osa oli lentokykyisiä ja osa kykeni vain ryömimään lattiaa pitkin. Kaikki kuitenkin suuntasivat huomionsa uudelleen sytyttämääni lamppuun, sytytin kun huomasin että minun oli syytä vetäytyä paikalta, eikä minuun. Alkoi taas raivoisa joukkoitsemurhatanssi lampun kanssa.

Seuraavana aamuna pahin järkytys oli vasta edessä, olohuone ja keittiö oli täynnä Raidin liikkeelle laittamia ampiasia jotka olivat sinne putkahtaneet jostain ampiaisten tietämän salaisen kulkureitin kautta.
Viimeisenä verisenä taisteluna ampiaiset tuhottiin lähitaistelussa kärpäslätkällä.

Ihmettelenkin vain, miten yleensä ottaen yhdessä pesässä saattoi olla niin paljon ampiasia, arvio kaikista kuolleista yhteensä on useita tuhansia kuolleita ampiasia ellei jopa 10 000 kuollutta, ei missään tapauksessa kymmeniä tai muutamia satoja tai edes tuhat.
Pesän pintala siellä välipohjassa on noin 2 - 4 m2 ja ne liikkuivat siellä välipohjassa vielä hiukan sitäkin isommalla alueella.
Lampun ympärille kuolleita ampiasia on isolla alueella senttien kerrostuma.
Oliko siinä välipohjassa useiden erillisten pesien yhteisö vaiko yksi mega pesä ? Ja onko ne pesineet siinä useita vuosia ? vai voiko yhdessä kesässä syntyä tuon kokoinen pesä ?

Mielestäni ne olivat selkeitä ampiasia, tosin niitä oli ainakin kahta ellei kolmea eri kokoa. Alkuun eniten oli pienempiä ja loppuvaiheessa oli paljon liki kaksikertaa suurempia ampiasia ( yleensä ottaen kookkaampia ja ennenkaikkea pidempiperäisiä ).

Olen ennenkin joutunut hävittämään kiusalliseksi muuttuneita pesiä, niitä palloja, ja niissä ampiasia on ollut ihan mitättömästi tähän nähden.

Osaaks joku kertoa mistä oli kyse ? monesta ampiaspesästä vai yhdestä isosta. Jos oli monesta kyse, olivat aivan kiinni toisissaan siellä lattian ( katon ) sisällä. Taistelu kesti lähes viikon ja on tauonnut tänään. Todisteet on vielä paikalla, ruumiskasat yms. Siivoan olkun ja keittön tänään, vintin ehkä ensiviikolla. Välipohja täytyy aukaista ja eristepurut korjata ennnen talvea. En pidä ampiaisten pesien tuhoamisesta, ovat hyötyhyönteisiä. Ehkä tämän mega populaation takia meillä on ollut erittäin vähän hyttysiä ja yms. ötököitä haittaamassa elämää. Onneksi kuitenkin vielä jäi muutama pesä. Pienempiä tosin. Yleensä ampiaset eivät tuota mitään häiriötä ja haittaa paitsi se tavallinen että tunkeilevat pihalla ruokalautasille... mutta siihen on jo totuttu ja muutaman pahimman häirikön nirhaaminen yleensä riittää tilanteen rauhoittamiseksi.

Jos jollain on tietoa tai muuta kommentoitavaa niin antaa tulla. Mulle tää on ainutlaatuinen kokemus ja kiinnostaa.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta