Hankinta..

dläbs<äiogdb

Olen jo pitkään harkinnut rotan ostoa ja nyt ajattelin toteuttaa haaveeni. Tarvitsen kuitenkin näihin kysymyksiin vastaukset:
1.Olisikohan netissä jotain rottasivuja?
2.Kuinka ison häkin rotta tarvitsee,ja mistä sellaisen saa?
3.Tarvitseeko rotta esim.matokuurin tai jotain muuta vastaavaa.
4.Mikä olisi ratalle sopivaa ruokaa?
5.Kuinka kalliiksi rotan pito tulee,jos lasketaan rotta,ruoat häkki ja kaikki muut jutut?
6.Mikä puru sopii rotalle?
7.Voiko rottaa pitää marsujen kanssa samassa talossa vai voiko rotta tartuttaa joitain sairauksia?

11

2166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rotta_Poika

      1. Netistä löytyy kesyrotta sivuja vaikka millä mitalla, kirjoita vain googleen kesyrotta ja varmasti löytyy paljon tietoa.

      2. Muistaakseni ne vähittäismitat olivat jotain 40cm leveä ja 50cm korkea. Pituutta en muista. Mutta kyllä sekin löytyy netistä. Kannattaa väsätä itse se häkki, ei tule kovinkaan kalliiksi ja saa tehtyä riittävän ison.

      3. Rotta ei tarvitse matokuuria eikä mitään sellaista.

      4. Rotta syö itseasiassa mitä vaan. Täytyy vaan muistaa ettei anna mitään makeaa, suolaista/mausteista eikä rasvaista. Itse annan omille rotilleni mm. puuroa, riisiä, perunaa, kananmunaa, lihapilttejä, hedelmäpilttejä, hedelmiä, vihanneksia jne.

      5. Yksi rotta maksaa n.20e: 2rottaa on n.40e. Ruuat eivät ole kalliita, esim. yksi pilttipurkki maksaa n.1.20e(sellainen iso), purut maksaa 5-10euroa, jos siis ostat mörttiröpöä(joka ei pöllyä eikä aiheuta rotille "allergiaa") ja jota myös suosittelisin ostamaan. Yksi iso mörttiröpö pussi kestää ehkä n.kuukauden, riippuu häkin koosta jne. Sitten tietysti ruokakupit, vesipullo ja kaikki muut härvelit.

      6. Se mörttiröpö juu;)

      7. Kyllä varmasti voi pitää rottaa samassa talossa marsujen kanssa kunhan eivät pääse kosketuksiin toistensa kanssa. Siitä ei varmasti hyvää seuraisi..

    • tonttu0000

      en tiijä kaikiin vastausta mut tässä tulee joihinkin kakkonen: rotta tarvitsee mieluummin reilun kokoisen häkin kuin liian pienen liian isoa ei ole. nelonen: rotalle voi melkei mitä vain antaa paitsi herneitä ei kannata an taa eikä kaalia kaali voi aiheutaa ripulia ja herneet ilma vaivoja ja rotan perus ruoka on rotille/hiirille tarkoitetut pelletit tai siemen seokset. vitonen: häkin saa yleensä 50- 250e mieluiten mahdollisimman iso ja juoma pullo ja ruokakuppi on 5-15e riipuu minkä laiset ostaa. seitsemän: en tiedä että tartutaako kesyrotta mitään sairauksia marsuille mutta luultavasti ei. ps:jotkut ovat oletuksia mutta häkki ja ruoka on otettu selvää.

    • suski87

      "1.Olisikohan netissä jotain rottasivuja?"

      Kannattaa vilkaista ainakin nämä:
      http://www.kesyrottayhdistys.fi/
      http://kesyrottayhdistys.fi/forum/index.php
      http://kesyrotta.info/
      http://personal.inet.fi/koti/d85/laura/ (mm. erittäin kattava linkkilista)

      "2.Kuinka ison häkin rotta tarvitsee,ja mistä sellaisen saa?"

      Suosittelisin hankkimaan häkin, jossa on pohja-alaa ainakin 80*50cm ja korkeutta yli 60cm, mieluiten yli 80cm. Mitä isompi, sen parempi. Tälläiseen häkkiin sopii siis kaksi rottaa ja laumaeläimenä rottia tulisi hankkia aina vähintään se kaksi. Häkin voi hankkia eläinkaupasta, netin myyntipalstoilta tai tehdä itse. Ostamalla käytetyn tai tekemällä itse, häkin saa tavallisesti hyvin paljon halvemmalla.

      "3.Tarvitseeko rotta esim.matokuurin tai jotain muuta vastaavaa."

      Ei tarvitse.

      "4.Mikä olisi ratalle sopivaa ruokaa?"

      Perusruokana hyvälaatuinen siemenseos, esim. SupaRat (ruokakauppojen seokset sisältävät usein liikaa väriaineita, aurinkukansiemeniä, pähkinöitä yms.). Lisänä sitten hedelmiä, vihanneksia, marjoja, puuroja, vauvanruokia, lihaa, kalaa, raejuustoa, koirankeksejä yms.

      "5.Kuinka kalliiksi rotan pito tulee,jos lasketaan rotta,ruoat häkki ja kaikki muut jutut?"

      Alkuhankintoihin menee rahaa. Uutena sopivat häkit maksavat n. 100-250€, käytettyinä voi saada jo 40-60€, itsetekemällä halvimmillaan n. 20-30€:lla.
      Rotat maksavat kasvattajilla n. 20€ per rattus, eli kahteen rottaan menee n. 40€. Muihin tarvikkeisiin n. 20-70€, riippuen mitä ostaa. Kuivike, juomapullo ja ruoka ovat välttämättämättömiä. Kuljetusboksi on hyvä olla olemassa. Eläinkauppojen ruokakupit, vanerikopit yms. ovat kivoja, mutta ne voi soveltaa myös esim. tyhjistä sillipurkeista, pahvilaatikoista yms., samoin virikkeet voi halutessaan askarrella melko pitkälti itse, ellei halua ostaa kaupan kaliimpia.

      Etenkin jos hankkii kuivikkeet ja ruuan isommissa erissä, selviää jatkossa sitten n. 5-10€:lla kuussa, ellei juomapullo satu hajoamaan, tule eläinlääkärikäyntejä tai muuta yllättävää.

      "6.Mikä puru sopii rotalle?"

      Yleisimmin käytetään Mörttiröpö-haapahaketta, joko yksinään tai paperipohjaiseen kissanhiekkaan Toa-Lättiin sekoitettuna. Myös puupellettiä monet ovat alkaneet käyttää. Meillä oli kokeilussa myös turve, mutta se alkoi kuivuttuaan pölisemään, ja siksi nyt meillä siirryttiin puupelletin ja mörttiröpön yhdistelmään (puupellettiä alla paremman imukyvyn ja hajunsitovuuden takia, mörttiröpöä päällä ettei alusta olisi niin kova).
      Kuivikkeeksi sopii siis oikeastaan mikä vain imukykyinen ja mahdollisimman vähän pölisevä kuivike. Tavallinen puru on tavallisesti sen verran pölisevää, ettei sitä suositella.

      "7.Voiko rottaa pitää marsujen kanssa samassa talossa vai voiko rotta tartuttaa joitain sairauksia?"

      Marsuilla ja rotilla ei ole juurikaan samoja sairauksia, joten niitä voi pitää samassa asunnossa. Rottien jaloitellessa kannattaa kuitenkin vahtia, etteivät ne pääse kiusaamaan marsuja.

      • Se tämän aiheen aloittaja

        Kiitos teille,jotka autoitte minua näiden kysymysten kanssa:) Toivotan teille ja rotillenne hyvää syksyä:D


    • Minä vaan

      Minäkin olen jo pitkään harkinnut rotan ostoa ja tullut siihen jo varmaksi

      1.Netissä on paljon rotta sivuja kun kirjoittaa esimerkiksi googleen rotan hoito aukeaa monta linkkiä sivustoille
      2.Rotta tarvitsee ison ja korkean häkin lintuhäkkikin käy häkissä pitää olla kerroksia ja puun oksia
      3.Matokuurista en tiedä.
      4.Rotta syö siemen sekoitusta tai esimerkiksi kerran viikossa voi myös antaa sille maustamatonta jugurttia. Kaksi kertaa viiossa lihaa muitakin ruokia on ja pitää olla rotta tarvitsee monipuolista ruokaa.
      5.En ole laskenut.
      6.en tiedä.
      7.Rottaa voi pitää marsun kanssa samassa talossa mutta ri samassa huoneessa.

    • rotta<3

      ei kai siitä ole haittaa, jos kani ja kaksi kesyrottaa on samassa huoneistossa??

      • Sedä

        Ei haittaa, mutta kannattaa olla varuillaan kuitenkin. Rotta mahtuu kevyesti ulkoillessaan tavallisen kanihäkin pinnojen välistä, ja kani taas saattaa suuttua jos joku tulee tunkeilemaan sen reviirille. Muutenkin rotat voivat olla turhankin uteliaita ja lähelle tunkevia kanille.


    • OnniAnniOnni

      Minä vaan:
      Älä pahastu, mutta lue enemmän tietoa rotista, et tiennyt oikeen mitään...
      Ja rotta

    • geh

      Siis häkin itsessään pitäisi olla ainakin suurimmaksi osaksi jotain verkkoa. Sen voi tukea puulla tmv. mutta puu alkaa tosi herkästi haista rottakäytössä.

      Kysy äidiltä miksi rottien hännät ovat inhottavat? Yleensä ihmiset luulevat niitten olevan jotenkin limaiset tai muuten ällöttävät koskea. Niissä on oikeasti karvat ja ovat oikein lämpöisät ja pehmoiset koskettaa. :) Ne eivät tunnu yhtään samalta kuin käärme, kastemato tai lisko.

      Johdot on hyvä nostaa pois näytiltä rottien jaloitellessa. Kaikki rotat eivät syö johtoja ja tosi harva syö varsinkaan sellaisia johtoja joissa kulkee suurempi jännite, mutta varmuuden vuoksi ne on hyvä nostaa pois. Etenkin kaikki ohuet johdot (kaiuttimet, kuulokkeet, laturit) joita on tosi monen rotan mielestä kiva nirskauttaa poikki.

    • rottava

      Kirjastostakin kannattaa käydä lainaamassa rottan hoitokirjoja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe