Edelleen Biolan 220 pikakompostori

ukormi

Ostimme kyseisen kompostorin joka pitäisi olla kotonamme maanantaina ja sitten se pitäisi saada toimintaan. Pohjalle pitää varmaankin laittaa jotakin että homman saa toimimaan. Ruokajätettä on jo valmiiksi taltioitu viitisen kiloa mutta eipä se paljoa pohjaa täytä.

Lisäksi kysymys sijoituspaikasta. Meillä on asuintilojen vieressä puuliiteri jossa säilytetään myös polkupyörät ja ruohonleikkuri. Voisiko kompostorin sijoituspaikaksi ajatella tuota liiteriä vai pitääkö suosiolla laittaa kompostori tontin nurkalle? Siis onko odotettavissa hajuhaittoja?

Kiitokset tiedoista.

-upi-

6

4644

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokenut kompostoija

      Kompostorin toiminta on täysin kiinni sen hoidosta. Jos jätteet vaa kaadetaan sisään, eikä tehdä mitään muuta, on takuulla tiedossa sekä kärpäsiä että hajuja.
      Oikea hoito on helppoa: Pohjalle jotakin karkeaa, esim. haketta, ja sen jälkeen jätteet peitetään tuomisen jälkeen hakkeella tms. seosaineella. Kompostorin sisällön lisääntyessä jätteet kannattaa sekoittaa muuhun massaan, ja tarvittaessa peittää. Näin ollen seosainetta kuluu jatkossa vähemmän. Liian kuiva kompostori ei käy, ja liian märkä tai ilmaton mätänee, ei lahoa.Kuivuuteen auttavat vesi ja tiiviimpi massa, märkyyteen ja ilmattomuuteen seosaineen lisäys. Kokemus opettaa.
      Esim. joulukinkunrasva kannattaa jäähdyttää kiinteäksi ennen kompostoriin laittoa, jottei se juokse läpi; siihen aikaanhan luonto antaa jäähdytyksen ilmaiseksi. =) Kaikenlaiset rasvat ja valkuaisaineet kiihdyttävät toimintaa, samoin ruohosilppu ja muu vihreä kasviaines.
      Liiteri sopii sijoituspaikaksi, mikäli homma hoidetaan hyvin. Mahdollisista läpivaluvista suotovesistä toki voi tulla ongelma, jos liiterissä on muu kuin maalattia. Yleensä pidetään nyrkkisääntönä sitä, että mahdolliset hajut tulisivat omaan nenään ennen kuin naapurin vastaavaan hajunaistimisyksikköön =); siis ihan naapurisovun vuoksi. Näin ne tulevat myös nopeasti poistettua oikealla hoidolla.
      Tämä oli aika pitkä selostus, mutta ei kannata pelästyä: Hoito on helppoa. Itse aloitin kompostoimisen n. 16-vuotiaana, eli sitä mitä ei heti osaa, niin sen oppii. Joten kyllä se siitä. =)

    • pms68

      en laittaisi kompostoria mihinkään katettuun tilaan jos se ei ole selvästi auki jostakin kohtaa yläosaa. Kompostista tulee lämpöä ja kosteutta aika paljon..

      Perimmäisessä nurkassa sitä on ikävä käydä talvella täyttämässä.. Roskiksen viereen moni nykyisin sen pykää.

      Lue ne ohjeet käynnistyksestä huolella ja toimi niiden mukaan. Vähitellen kun tavara lisääntyy niin se alkaa toimia kunnolla.

      • pms68

        niin ja ekat joudut varmaan laittamaan uudelleen kompostin läpi kun pohjalla eivät välttämättä valmistu kunnolla näin alkuun. Eli kun alkaa olla tavaraa täyttöluukun ylitse reilusti niin nosta ne alimmaiset uudelleen päälle kertaalleen.


    • skäribo

      kompostin mukana tuli kuivikepaketti ja ohjekirjassa neuvottiin laittamaan kuiviketta kompostin pohjalle. Viisi kiloa biojätettä on ehkä aika paljon lisätä kompostiin kertalaakista, kun komposti ei vielä edes toimi...

      Meillä ei ole kompostista ole ollut mitään haju- tms. haittoja. En kuitenkaan oikein ymmärrä, miksi ostatte lämpökompostorin, ja sijoitatte sen sitten sisätiloihin tilaa viemään?

    • k.o. kompostorista

      Meillä kompostorista tulee jonkun verran nestettä läpi. Talvella se on ikävän näköistä lumella, tosin ei se kivaa ole liiterin lattiallakaan. Liiteri olisi siinä mielessä hyvä paikka, että kuivikkeet voi säilyttää kompostorin lähellä; kompostori ei liiterissä jäädy talvella niin helposti (meillä kompostoti pysyi juuri ja juuri sulana viime talven )ja kompostorin hoito on sisätiloissa mukavampaa, kuin ulkona tuulessa ja tuiskussa.

      • ukormi

        Nyt on kompostori asennettu liiteriin. Liiteri on kyllä aika hyvin tuulettuva joten tuskin tuosta kosteudesta haittaa tulee olemaan. Ja jos tuntuu että ongelmaksi asti kostuu, niin voin ottaa yhden ikkunalasin pois. Seurasin huolellisesti ohjetta ja tarkemmin mittaillessa sitä ruokajätettä oli kolmisen kiloa. Liiterisijoituksessa on tosiaan tuo viimanäkökanta ja ottaahan kompostori oman tilansa siellä pihallakin. Nyt sain sen hyvin liiterin nurkkaukseen. Siinä sen on hyvä köllötellä. Tuossahan on reikä pohjassa ja siihen tökkäsin sopivaa puutarhaletkua siten että saan mahdollisesti reikään tulevan kosteuden ohjattua pois liiterin lattialta. Hieman piti kompostoria nostaa reunoilta ylöspäin että letku ei jäänyt puristuksiin.

        Kiitokset kaikille vastanneille ja kantaaa ottaneille. Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia uuden kompostorin kanssa ja toki lisäinfoakin otetaan vastaan.

        -upi-


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      214
      35078
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      269
      22437
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      444
      11274
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      84
      8421
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      29
      6711
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      55
      5201
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      199
      4135
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      47
      1982
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      35
      1883
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1647
    Aihe