Punkista jäi patti

koiran poskeen

Huomasin tänään koirassa pään alueella kaksi punkkia. Pääsin poistamaan ne vasta illemmalla ja vaikutti siltä, että toinen niistä oli kuollut koska se ei ollut kasvanut aamun jälkeen ja oli muutenkin "tyhjä". Pureman kohdalla on nyt (ja oli jo silloin kun punkki oli kiinni) melko iso, noin herneen kokoinen, ehkä jopa hieman isompi patti joka punertaa. Kaiken lisäksi epäonnistuin poistamisessa niin, että pieni osa punkkia jäi patin sisälle. Onko nyt odotettavissa jokin tulehdus vai onko se mahdollisesti jo tullut? En ainakaan muista että ennen olisi koskaan punkista jäänyt noin iso patti, ja vielä punainen...Tosin ennen koiralla oli pidempi turkkikin.

Eli onko tuollainen patti "normaali" vai onko aamulla edessä lääkärikäynti?

8

4648

  Vastaukset

  • "Pääsin poistamaan ne vasta illemmalla ja vaikutti siltä, että toinen niistä oli kuollut koska se ei ollut kasvanut aamun jälkeen"

   Kun huomasit punkit aamulla, ne olisi tullut poistaa heti eikä vasta illemmalla. Punkki nimittäin saattaa kantaa borrelia- tai muita bakteereita, ja mahdollisuus, että bakteeri siirtyy punkista koiraan (tai vastaavasti punkista ihmiseen), on sitä suurempi, mitä kauemmin punkki on kiinni ihoon tunkeutuneena. Punkin aiheuttamat sairaudet (borrelioosi, ehrlichioosi) ovat vakavia niin ihmisille kuin koirille ja voivat johtaa kuolemaan. Näin kävi viime vuonna omalle Ikaros-koiralleni. Borrelia-punkkeja on jo kolmannes Etelä-Suomen punkeista.

   Punkki tulee poistaa asianmukaisilla pihdeillä siten, ettei punkin sisusta puristu ulos. (Kynän muotoinen silmukkapoistin on minusta paras).

   Sinuna kävisin näyttämässä pattia eläinlääkärillä.

  • Miten saa punkin pään pois koirasta?????

   • Poistetusta punkista jää yleensä muutamaksi viikoksi patti koiran ihoon eikä se ole vaarallista. Kannattaa seurata ettei koiran ihoon tule rengasta poistokohdan ympärille. Tai jos tulee jotain muita epämääräisiä oireita niin silloin soittaisin eläinlääkärille.


  • Punkkipihdeillä kun nappaa punkin ja ihon välisestä kapeastakohdasta kiinni ensin sitten päästää kireäksi pihdit. sitten pyörittää pihtelä kuin ruuvaten ja kevyesti vetäen.niin punkki tulee ulos ehjänä eikä mitään jää ellei sössi ja nykäise liian nopeaan jolloin punkki voi katketa

  • Koirille ei tule mitään "rengasta" pureman kohdalle kuten ihmisillä, ainoa keino on teettää vasta-ainetestit. Punkin kiinniolo aika on myös legendaa, ne voi oksentaa bakteerit 2min sisällä kiinnittymisestä tai 2pvm päästä. Tieteellisesti tutkittu ja julkaistu. On se ihme, kun nämä "tarinat" elää ja typerät niitä täällä levittävät ottamatta selvää.

   • Itseasiassa myös koiralle voi tulla rengas pureman jälkeen, nähty on! Voi olla vain vaikea havaita karvasesta eläimestä. Tosin se ei kuulemma ole mikään merkki tartunnasta, toisin kuin joskus väitetään.

    Kyllä voisi kuvitella että tartuntariski lisääntyy merkittävästi sen mukaan kuinka kauan punkki on ehtinyt ihossa olla? Mutta jos kerran todistettu on, en käy tappelemaan vastaan. Voisitko kuitenkin laittaa "todistusaineistoa" väitteestäsi?


  • Miten koiran sitten kävi?

  • Älä kuuntele enää Punkkia jos siitä tulee patteja.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   181
   3949
  2. Puma hakee uutta elättäjää.

   Nyt on nahkahousut jalassa ja Kämpissä uuteen nousuun. Taitaa olla uus lompakko hakusessa kv-staralla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   160
   1960