teeren riiputus

aloottelia

pitääkö teeri suolistaa, ennen riiputusta?

18

15346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hupsista.

      suosittelisimpa sen suolistamaan heti kaadon jälkeen...sitten täytät sen ilmavalla tavaralla kuten katajanoksilla tai sanomalehellä ja sen jälkeen viileään ilmastoon riippumaan...kuten kellariin tms.

      • teeren

        olevan raakakypsä silloin ,kun laittaa ongrenkoukun sen silmään ja laittaa sen riippumaan. Sitten kun se itsestään putoaa, se on valmis kynittäväksi.


    • Hevosmiehiä

      Poika teertä ei tarvi riiputtaa niin kauan, jos on kylmä alle 10 astetta, 2-3 vrk.Lämpimällä vuorokausi saattaa riittää. Ei saa alkaa haisemaan. Tarkempia ohjeita löytyy varmaan googlaamalla. Tai esim riista.fi.

      • paskaa

        mieluummin saa haista, kun on raakaa. Haju lähtee pesemallä ja paisti on mureaa.


      • tosiaankin
        paskaa kirjoitti:

        mieluummin saa haista, kun on raakaa. Haju lähtee pesemallä ja paisti on mureaa.

        oikeassa.Sääntöjen mukaan riiputtamalla mureutetusta lihasta olisikin pinta leikattava pois.Miksihän?Pesu kyllä asian korvaa.Luulisin että suurin osa metsästäjistä vain kuvittelee riiputtaneensa lihan.Riiputus ajat ovat yllättävän pitkiä.Jos veri ja irtonaiset roippeet vähän haiskahtaa on liha erittäin hyvin riiputettu.


      • pinnan
        tosiaankin kirjoitti:

        oikeassa.Sääntöjen mukaan riiputtamalla mureutetusta lihasta olisikin pinta leikattava pois.Miksihän?Pesu kyllä asian korvaa.Luulisin että suurin osa metsästäjistä vain kuvittelee riiputtaneensa lihan.Riiputus ajat ovat yllättävän pitkiä.Jos veri ja irtonaiset roippeet vähän haiskahtaa on liha erittäin hyvin riiputettu.

        kuorimisesta.
        Annan itse jäniksenkin olla viileässä monta päivää ja silloinhan sen pinta kuivaa tummaksi.
        Raakakypsyttämisen jälkeen käytän fileerausveistä.
        Paisti vain halki ja veitsellä nahkaa pitkin ja komea raakakypsynyt liha on käyttövalmista. Lähtee kaikki kalvot ja jänteet mukavasti.Kannattaa kokeilla.


      • Eränkulkija
        pinnan kirjoitti:

        kuorimisesta.
        Annan itse jäniksenkin olla viileässä monta päivää ja silloinhan sen pinta kuivaa tummaksi.
        Raakakypsyttämisen jälkeen käytän fileerausveistä.
        Paisti vain halki ja veitsellä nahkaa pitkin ja komea raakakypsynyt liha on käyttövalmista. Lähtee kaikki kalvot ja jänteet mukavasti.Kannattaa kokeilla.

        Muistakaa, että eläin nyljetään AINA vasta riiputuksen jälkeen.
        Nahka ja/tai höyhenpuku suojaavat eläintä lialta ja kuivumiselta.


    • tietoa

      suolista lintu heti ja täydä vatsa ontelo bebandinella ettei pääse bakteerit lisääntymään, sopiva määrä bebantinea on lintua kohti noin 500grammaa, tuotetta saa vapaasti hyvin palvelevista apteekeista.

      • gunnarpässi

        Kerrotko lisää - oli hyvin hauska juttu!


      • toope

        Moro!

        Kaiken paras konsti on täyttää ammutun linnun sisusta karkealla merisuolalla. Suolaa menee n. 4kg. siis 4 kg!

        Roikota lintua loppusyksy ja joulun alla sinulla on tönkkösuolattua teertä.

        Olen varma ettei muut ole kokeilleet. Toivottavasti et kokeile sinäkään.


      • juskajaska
        toope kirjoitti:

        Moro!

        Kaiken paras konsti on täyttää ammutun linnun sisusta karkealla merisuolalla. Suolaa menee n. 4kg. siis 4 kg!

        Roikota lintua loppusyksy ja joulun alla sinulla on tönkkösuolattua teertä.

        Olen varma ettei muut ole kokeilleet. Toivottavasti et kokeile sinäkään.

        Nyt olen riiputtanut lintua lähes vuoden ja ajattelin käydä katsomassa, joko liha on mureaa.......


      • etikkaa
        juskajaska kirjoitti:

        Nyt olen riiputtanut lintua lähes vuoden ja ajattelin käydä katsomassa, joko liha on mureaa.......

        hathahaur


    • vastausta*

      Koska niin moni "Urho" ja "Pekka" heittelevät eri nimimerkeillä apukoulussa oppimiaan
      kirjoituksia niin annetaan kysyjälle yksi asiallisempikin vastaus:
      Ensinnäkin riista suolistetaan heti kaadon tapahduttua.

      Riistan riiputus
      Me suomalaiset metsästäjät riiputamme riistaa aivan liian lyhyen aikaa. Liha ei ole silloin vielä ehtinyt saavuttaa täyttä mureuttaan, jonka huomaa riistan maustakin. No miksi sitten riistaa tulisi riiputtaa kauemmin? Riistaeläimen kuoltua sen lihakset supistuvat. Tätä kutsutaan kuolinjäykkyydeksi. Tämä jäykkyys on siis saatava pois riistasta ennen sen pakastamista, muuten lihasta tulee aina sitkeää ja kuivaa. Liha ei siis mureudu pakastettaessa. Lihan omat entsyymit saavat aikaan tämän mureutumisprosessin. Kunnolla riippunut lihassa on makeahko tuoksu. Liha riiputetaan viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Muista suojata liha aina kärpäsiltä!

      Riiputusaika vaihtelee lämpötilan mukaan:
      20 tai enemmän: liha mureutetaan jääkaapissa. Linnut asetellaan selälleen ja nisäkkäät leikataan paloiksi - palaset laitetaan muovipusseihin ja viedään viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen ne sitten pakastetaan.
      10 astetta tai enemmän: riiputetaan1-2 päivää.
      10 - 5 astetta: riiputetaan viikon verran..
      5 - 0 astetta: riiputetaan kaksi viikkoa.
      Alle 0 astetta: riiputetaan kauemman aikaa

      Talvella ammuttu jänis tai muu riista ei saa päästä jäätymään, koska muuten mureutumisprosessi ei pääse alkamaan. Nisäkkäät riiputetaan takaraajoista ja linnut puolestaa kaulasta. Näin veri ja muut nesteet pääsevät valumaan vähempiarvoisiin osiin. Muista, että eläin nyljetään vasta riiputuksen jälkeen. Talja sekä höyhenpuku suojaavat eläintä lialta ja kuivumiselta.
      Lue lisää http://www.luonnossa.net/phpBB/viewtopic.php?f=117&t=127&start=0

      • Anonyymi

        Arvostan vastausta Suomen eniten. Tulipa opittua 47 sekunnissa enemmän riiputuksesta, entä 3 vuoden aikana yhteensä.


    • Anonyymi

      Meidän seurassa on aina vedetty pitkää tikkua siitä, kuka riiputtaa. Olipa hyvä saada tietoon vaihtoehtoisia toimintatapoja. Kiitos!

    • Anonyymi

      Metsästäjä pitää suolistaa ennen metsästystä ja teeren on annettava olla rauhassa.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Ite syön vaan kariniemen kanaa joka syntyy vakuumiin.


    • Anonyymi

      Enpä ole riiputtanut teeriä ikinä. Joko teen metsässä teeripaistia pannulla/nuotiolla tai teeri suoraan pakastimeen. Tietysti ennen pakastamista asianmukainen käsittely.
      Yleensä teen teerestä kastikkeen. Tummaan kastikepohjaan. Leikkelen teerenlihat hyvin ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla, lisään sitten vettä ja annan muhia kypsäksi ja lopuksi ruskeakastike.
      Siinä ei nokka kauan tuhise.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois

      Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v
      Maailman menoa
      178
      2558
    2. Riikan perintö: ennätysvelka, ennätystyöttömyys ja ennätysverotus

      Tavallisen keskituloisen suomalaisen verotus on kireintä vuosikymmeniin, ja ensi vuonna palkansaajien käteen jää vieläki
      Maailman menoa
      17
      2380
    3. Sannalta jälleen fiksu lausunto johtamisesta

      "I used to think the best argument would win – but real leadership means listening, understanding where people come from
      Maailman menoa
      56
      2120
    4. Mikä on sinun ja kaivattusi ikä

      💕💕💕💕
      Ikävä
      108
      2063
    5. Riikka se runnoo työttömyyttä lisää

      Menkää töihin! "15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli lokakuussa 10,3 prosenttia. Työttömiä oli yhteensä 276
      Maailman menoa
      70
      2034
    6. Sanna Antikainen (ps) : Vornasen pyssy suututti demarit

      https://www.suomenuutiset.fi/sanna-antikaisen-kolumni-vornasen-pyssy-suututti-demarit-mutta-kuka-puhuu-totta/ Vornasen
      Maailman menoa
      38
      2023
    7. Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi (YLE Lahti 24.11.2025)

      Että näin sitten: Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi – valtuuston päätös nurin ja 50 000 la
      Sysmä
      63
      1364
    8. Onko sulla jotain

      Suunnitelmia?
      Ikävä
      125
      1195
    9. Poistettuun aloitukseen

      Ei se mulle ollut varmastikaan. En usko vaik sille tuntuukin että oisit voinut olla eräs. Mut niin mäkin pelkään. Ei
      Suhteet
      24
      1097
    10. Vaikeneminen

      Tylsää kun nainen meni kuoreen 🫤
      Ikävä
      55
      968
    Aihe