pitääkö teeri suolistaa, ennen riiputusta?
teeren riiputus
18
15346
Vastaukset
- hupsista.
suosittelisimpa sen suolistamaan heti kaadon jälkeen...sitten täytät sen ilmavalla tavaralla kuten katajanoksilla tai sanomalehellä ja sen jälkeen viileään ilmastoon riippumaan...kuten kellariin tms.
- teeren
olevan raakakypsä silloin ,kun laittaa ongrenkoukun sen silmään ja laittaa sen riippumaan. Sitten kun se itsestään putoaa, se on valmis kynittäväksi.
- Hevosmiehiä
Poika teertä ei tarvi riiputtaa niin kauan, jos on kylmä alle 10 astetta, 2-3 vrk.Lämpimällä vuorokausi saattaa riittää. Ei saa alkaa haisemaan. Tarkempia ohjeita löytyy varmaan googlaamalla. Tai esim riista.fi.
- paskaa
mieluummin saa haista, kun on raakaa. Haju lähtee pesemallä ja paisti on mureaa.
- tosiaankin
paskaa kirjoitti:
mieluummin saa haista, kun on raakaa. Haju lähtee pesemallä ja paisti on mureaa.
oikeassa.Sääntöjen mukaan riiputtamalla mureutetusta lihasta olisikin pinta leikattava pois.Miksihän?Pesu kyllä asian korvaa.Luulisin että suurin osa metsästäjistä vain kuvittelee riiputtaneensa lihan.Riiputus ajat ovat yllättävän pitkiä.Jos veri ja irtonaiset roippeet vähän haiskahtaa on liha erittäin hyvin riiputettu.
- pinnan
tosiaankin kirjoitti:
oikeassa.Sääntöjen mukaan riiputtamalla mureutetusta lihasta olisikin pinta leikattava pois.Miksihän?Pesu kyllä asian korvaa.Luulisin että suurin osa metsästäjistä vain kuvittelee riiputtaneensa lihan.Riiputus ajat ovat yllättävän pitkiä.Jos veri ja irtonaiset roippeet vähän haiskahtaa on liha erittäin hyvin riiputettu.
kuorimisesta.
Annan itse jäniksenkin olla viileässä monta päivää ja silloinhan sen pinta kuivaa tummaksi.
Raakakypsyttämisen jälkeen käytän fileerausveistä.
Paisti vain halki ja veitsellä nahkaa pitkin ja komea raakakypsynyt liha on käyttövalmista. Lähtee kaikki kalvot ja jänteet mukavasti.Kannattaa kokeilla. - Eränkulkija
pinnan kirjoitti:
kuorimisesta.
Annan itse jäniksenkin olla viileässä monta päivää ja silloinhan sen pinta kuivaa tummaksi.
Raakakypsyttämisen jälkeen käytän fileerausveistä.
Paisti vain halki ja veitsellä nahkaa pitkin ja komea raakakypsynyt liha on käyttövalmista. Lähtee kaikki kalvot ja jänteet mukavasti.Kannattaa kokeilla.Muistakaa, että eläin nyljetään AINA vasta riiputuksen jälkeen.
Nahka ja/tai höyhenpuku suojaavat eläintä lialta ja kuivumiselta.
- tietoa
suolista lintu heti ja täydä vatsa ontelo bebandinella ettei pääse bakteerit lisääntymään, sopiva määrä bebantinea on lintua kohti noin 500grammaa, tuotetta saa vapaasti hyvin palvelevista apteekeista.
- gunnarpässi
Kerrotko lisää - oli hyvin hauska juttu!
- toope
Moro!
Kaiken paras konsti on täyttää ammutun linnun sisusta karkealla merisuolalla. Suolaa menee n. 4kg. siis 4 kg!
Roikota lintua loppusyksy ja joulun alla sinulla on tönkkösuolattua teertä.
Olen varma ettei muut ole kokeilleet. Toivottavasti et kokeile sinäkään. - juskajaska
toope kirjoitti:
Moro!
Kaiken paras konsti on täyttää ammutun linnun sisusta karkealla merisuolalla. Suolaa menee n. 4kg. siis 4 kg!
Roikota lintua loppusyksy ja joulun alla sinulla on tönkkösuolattua teertä.
Olen varma ettei muut ole kokeilleet. Toivottavasti et kokeile sinäkään.Nyt olen riiputtanut lintua lähes vuoden ja ajattelin käydä katsomassa, joko liha on mureaa.......
- etikkaa
juskajaska kirjoitti:
Nyt olen riiputtanut lintua lähes vuoden ja ajattelin käydä katsomassa, joko liha on mureaa.......
hathahaur
- vastausta*
Koska niin moni "Urho" ja "Pekka" heittelevät eri nimimerkeillä apukoulussa oppimiaan
kirjoituksia niin annetaan kysyjälle yksi asiallisempikin vastaus:
Ensinnäkin riista suolistetaan heti kaadon tapahduttua.
Riistan riiputus
Me suomalaiset metsästäjät riiputamme riistaa aivan liian lyhyen aikaa. Liha ei ole silloin vielä ehtinyt saavuttaa täyttä mureuttaan, jonka huomaa riistan maustakin. No miksi sitten riistaa tulisi riiputtaa kauemmin? Riistaeläimen kuoltua sen lihakset supistuvat. Tätä kutsutaan kuolinjäykkyydeksi. Tämä jäykkyys on siis saatava pois riistasta ennen sen pakastamista, muuten lihasta tulee aina sitkeää ja kuivaa. Liha ei siis mureudu pakastettaessa. Lihan omat entsyymit saavat aikaan tämän mureutumisprosessin. Kunnolla riippunut lihassa on makeahko tuoksu. Liha riiputetaan viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Muista suojata liha aina kärpäsiltä!
Riiputusaika vaihtelee lämpötilan mukaan:
20 tai enemmän: liha mureutetaan jääkaapissa. Linnut asetellaan selälleen ja nisäkkäät leikataan paloiksi - palaset laitetaan muovipusseihin ja viedään viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen ne sitten pakastetaan.
10 astetta tai enemmän: riiputetaan1-2 päivää.
10 - 5 astetta: riiputetaan viikon verran..
5 - 0 astetta: riiputetaan kaksi viikkoa.
Alle 0 astetta: riiputetaan kauemman aikaa
Talvella ammuttu jänis tai muu riista ei saa päästä jäätymään, koska muuten mureutumisprosessi ei pääse alkamaan. Nisäkkäät riiputetaan takaraajoista ja linnut puolestaa kaulasta. Näin veri ja muut nesteet pääsevät valumaan vähempiarvoisiin osiin. Muista, että eläin nyljetään vasta riiputuksen jälkeen. Talja sekä höyhenpuku suojaavat eläintä lialta ja kuivumiselta.
Lue lisää http://www.luonnossa.net/phpBB/viewtopic.php?f=117&t=127&start=0- Anonyymi
Arvostan vastausta Suomen eniten. Tulipa opittua 47 sekunnissa enemmän riiputuksesta, entä 3 vuoden aikana yhteensä.
- Anonyymi
Meidän seurassa on aina vedetty pitkää tikkua siitä, kuka riiputtaa. Olipa hyvä saada tietoon vaihtoehtoisia toimintatapoja. Kiitos!
- Anonyymi
Metsästäjä pitää suolistaa ennen metsästystä ja teeren on annettava olla rauhassa.
- Anonyymi
Juuri näin. Ite syön vaan kariniemen kanaa joka syntyy vakuumiin.
- Anonyymi
Enpä ole riiputtanut teeriä ikinä. Joko teen metsässä teeripaistia pannulla/nuotiolla tai teeri suoraan pakastimeen. Tietysti ennen pakastamista asianmukainen käsittely.
Yleensä teen teerestä kastikkeen. Tummaan kastikepohjaan. Leikkelen teerenlihat hyvin ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla, lisään sitten vettä ja annan muhia kypsäksi ja lopuksi ruskeakastike.
Siinä ei nokka kauan tuhise.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois
Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v1782558Riikan perintö: ennätysvelka, ennätystyöttömyys ja ennätysverotus
Tavallisen keskituloisen suomalaisen verotus on kireintä vuosikymmeniin, ja ensi vuonna palkansaajien käteen jää vieläki172380Sannalta jälleen fiksu lausunto johtamisesta
"I used to think the best argument would win – but real leadership means listening, understanding where people come from562120- 1082063
Riikka se runnoo työttömyyttä lisää
Menkää töihin! "15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli lokakuussa 10,3 prosenttia. Työttömiä oli yhteensä 276702034Sanna Antikainen (ps) : Vornasen pyssy suututti demarit
https://www.suomenuutiset.fi/sanna-antikaisen-kolumni-vornasen-pyssy-suututti-demarit-mutta-kuka-puhuu-totta/ Vornasen382023Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi (YLE Lahti 24.11.2025)
Että näin sitten: Hallinto-oikeus totesi Sysmän kunnanjohtajan potkut laittomiksi – valtuuston päätös nurin ja 50 000 la631364- 1251195
Poistettuun aloitukseen
Ei se mulle ollut varmastikaan. En usko vaik sille tuntuukin että oisit voinut olla eräs. Mut niin mäkin pelkään. Ei241097- 55968