kolme vuotiaan

puhe

Huomenta vaan kaikille.
Tulin nyt kyselemään että millon sitä pitää mennä hoitoihin kun lapsi ei puhu. Kun minulla on sisko, joka on juuri täyttänyt 3 ja hänellä ei vielä tule selvää puhetta. Sanoja kyllä tulee ja ihan tarkoituksella. Ymmärryksessä ei ole mitään vikaa, sen olemme huomanneet. Elokuussa sisko aloitti päivähoidossa ja nyt kotona huomataan että sanoja on alkanut tulla huimasti lisää ja jopa kahen sanan lauseita. Sanat ovat kyllä vielä osa epäselviä, kuten pienillä yleensä on, eli nakki on kakki jne. Osaa kyllä koko ajan enemmän ja paremmin sanoja. Eli pitääkö huolestua, vai voivatko vanhempani odottaa vielä, koska kuitenkin koko ajan puhetta tulee lisää. Lapsen luonteesta vielä sen verran että lapsi on hyvin arka uusissa paikoissa ja asioissa kuten veljensä ja äitinsä. Neiti ei suostu näyttämään taitojaan vieraille kuten ei mös sanojaan. Hänellä kestää pitkään ennen kuin uskaltaa luottaa vieraaseen. Kotona ollessa hyvin iloinen ja touhukas, aivan kuin päivä ja yö hoidon ja kodin välillä.
Kiitokset teille jos vaan joku voisi vastata ja kommentoida!

6

1407

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkistuttaisin ammattilais...

      Mielestäni kannattaisi ilman muuta tarkistuttaa asia puheterapeutin luona. On paljon helpompi olla, jos tietää, että kaikki on kunnossa ja puhe on vain viivästynyt. Yleensähän sanoja alkaa tulla 1-1,5v, 2v parin kolmen sanan lauseita ja 3v puhuu yleensä jo aika lailla vieraidenkin ymmärrettävästi. Voihan olla, että puhe on myös viivästynyt esim. suvun ominaisuuden perusteella, mutta joskus kyseessä voi olla esim. dysfasia. Itselläni pieninä keskosina syntyneet 3v lapset ja heitä seurattiin jo tuon keskosuuden vuoksi tosi paljon, joten sinänsä tuntuu erikoiselta, jos neuvolassa ei olla haluttu asiaa tarkistaa. Ei välttämättä ole mitään vaikeaa asian takana, mutta mielestäni nykyään on mahdollisuus ottaa asioista selvää, niin kannattaa mennä terapiaan. Kiva, kun on noin huolehtivainen sisko.

    • tiitu

      Kummipoikani oli ihan samanlainen. Vieraiden ollessa ei suostunut puhumaan. Mykistyi lähes kokonaan. Kohta ikää neljä ja vasta nyt alkanut puhua. Häneenkään ei kiinnitetty neuvolassa huomiota vaikka äitinsä sitä kysyi. Puhe on kehittynyt hyvin ja sanat vaan lisääntyy. Hyvähän sitä on tarkkailla ja jos alkaa enempi huolestuttamaan niin ottaa yhteyttä ammatti-ihmiseen.
      Yksi hyvä keino on viettää paljon aikaa yhdessä ja jutella mahdollisimman paljon eikä vaan odota että sanoisi nyt jotain. Katselkaa kuvakirjoja (luontojuttuja tms.) ja jutelkaa niistä. Aktiivista keskustelua. Muuta en osaa neuvoa.

    • peutti

      eivät aina osaa (uskalla/viitsi) tarttua hitaaseen puheenkehitykseen, vaikka mitä varhemmin niitä neuvoja pääsee saamaan, sen parempi.
      3-vuotiaalla pitäisi jo olla lauseita puheessa, eli kyllä tämän pikkuneidin puheessa selvästi on viivettä jos lauseita vasta aloitellaan. On mahdollista, että hän ottaa kehityksen kiinni, mutta koska tässä iässä lapsen kielenkehitys on todella nopeaa (miettikää niitä tuhansia sanoja ja kielioppiasioita jotka lapsi vuodessa-parissa omaksuu), on parempi käydä varmuuden vuoksi turhaan kuin olla sitten pahasti myöhässä kun nelivuotiaanakaan ei kieltä vielä paljon ole.

    • Lepita

      ...kuin muutaman sanan.

      Alle 3-vuotiaita ei yleensä oteta tutkimuksiin, kun vedotaan vaan siihen, että aikanaan....

      Meillä oli onneksi päiväkodin tuki takana kun aloin soitella asiasta ja saatiin asia etenemään.

      Tänään käytiin puheterapeutilla, joka suositteli kuulon tutkimusta, lähinnä kuulovian poissulkemiseksi, sekä psykologin vastaanottoa, jossa tutkitaan motoriikkaan ym. en edes muista mitä, mutta pääasia, että asiaa selvitellään. Lisäksu pitäisi ryhtä käyttämään tukiviittomia puheen apuna. Muuten sanoi, että kyllä se puhe sieltä aikanaan tulee, kun alkua sentään jo on hiukan.

      Meillä siis ongelma on sanojen puuttuminen lähes kokonaan. Vain noin kymmenkunta sanaa löytyy sanavarastosta ja nekin on vaan sinnepäin...

      Kovasti yrittää puhua ja selittää, mutta kukaan ei ymmärrä siitä mitään :-(

      Ja sitten kun ei tule ymmärretyksi, tulee raivareita, eli häiritsee jo lasta itseäänkin.
      Myös leikkeihin osallistuminen on vaikeaa, kun muut eivät ymmärrä mitä toinen selittää.

      Lepita

      • Puhumattoman 3v:n äiti

        poika tasan 3v ei puhu kuin pari sanaa. Selviä sanoja, äiti, isi, kiitti, hei, ei... niitä on vain nuo muutama.

        "Omaa kieltä", sellaista höpölöpöä, puhuu kovasti.

        Turhautuu kun ei ymmärretä, voi olla hyvinkin äkkipikainen ja pahastua syvästi.

        Meilä on ensi viikolla edessä 3-vuotisneuvola, ja meidän vanhempien lisäksi hoitopaikan toive asian selvittämiselle. Ettei jätetä taas kuten 2v neuvolassa, että "katsotaan myöhemmin".

        Meillä noita samoja ongelmia. Leikit hoitopaikan kaverien kanssa hankalia, kun ei osaa puhua heidän kanssaan jne. Ja harmistus kun on hankala kommunikoida.


      • Nimetön
        Puhumattoman 3v:n äiti kirjoitti:

        poika tasan 3v ei puhu kuin pari sanaa. Selviä sanoja, äiti, isi, kiitti, hei, ei... niitä on vain nuo muutama.

        "Omaa kieltä", sellaista höpölöpöä, puhuu kovasti.

        Turhautuu kun ei ymmärretä, voi olla hyvinkin äkkipikainen ja pahastua syvästi.

        Meilä on ensi viikolla edessä 3-vuotisneuvola, ja meidän vanhempien lisäksi hoitopaikan toive asian selvittämiselle. Ettei jätetä taas kuten 2v neuvolassa, että "katsotaan myöhemmin".

        Meillä noita samoja ongelmia. Leikit hoitopaikan kaverien kanssa hankalia, kun ei osaa puhua heidän kanssaan jne. Ja harmistus kun on hankala kommunikoida.

        Meillä poika puhuu ihan samaa kun teidänkin ja ti 13päivä täyttää kolme vuotta.Syksyllä vasta pääsee puheterautiin.Poika kyl ymmärtää hyvin tekee palapelejä ym.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5005
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe