Onko kelläänvielä lisätietoja aronimarjan käytöstä? Nyt ovat puskat täynnä paksuja sinisiä marjoja. Nettistä saadun reseptin mukaan tehtiin yhdestä ämpäristä monta purkia hyytelöä, marmelaadia ja mehuakin kun osittain lisätiin samaveran kotimaisia omenoita, happamuuden lisäämisiksi.
On aivan sairan hyvänmakuista! Käyttäkä ihmiset hyvää satoa!
Aroni-marjan käyttö
4
7891
Vastaukset
- hjdghj
marjan nimi lienee aronia
- tenunenä
Vanhempani tekivät aroniasta viiniä. Tuli aika hyvää. Ei liian makeaa niin kuin kotiviinit yleensä.
- puna-aronia
ja niistä jos jotakin. Tässä kopsattu 4 viestiä koskien musta-marja-aroniaa. Sitä muhii jo kirkkaassa eli tulossa likööriä ja tyrniä. Siis 80% viruvalge-Katso loppuun Ihamäen kommentti. Nyt löysin Tallinnan Jaamatorilta punaista-maistu karpalolle - selvitin puna-aronia-, ihanan joulunväristä 2 ltr . Samalla mummelilla oli 0.5 dl ihania isoja pihlajanmarjoja. Ne nyt just lentää purkkiin.
Mulla vain ongelma ,kun vanhoihin lasitölkkeihin en löydä kansia. Olen marhannut divarit. Kysynyt Tallinnasta http://www.museosuomi.fi/item?l=fi&m=0&c=%2502%2507&c=%2504%2500&c=%2507%2508&c=%2508%2500%2501&g=c%2504%2500&sb=http%3A%2F%2Fwww.cs.helsinki.fi%2Fgroup%2Fseco%2Fns%2F2004%2F03%2F18-esinekortti%23ECM_3594_239&cc=%2504%2500:0&cb=%2504%2500%2501:1 kuvassa siis pahvinen, mutta vastaava.
Siksi ne kuivuivat kuivurissa pitkään. Parasta niistä saa tekemällä hyytelöä, joka maistuu tosi hyvältä ja on hieno kastikemauste, kuten kinkulle tahi muullekin paistille.
Ainekset:
800 g Sokeria
1 l Marja-aroniamehua
Ohje:
Keitä mehu miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoittaen. Mikäli hyytelö ei hyydy 20 minuutin keittämisen jälkeen, käytä hyytelöimisainetta. Kuori vaahto hyvin. Desinfioi purkit ja täytä ne kuumalla hyytelöllä. Sulje heti. Kauniin värinen hyytelö on hyvä lisuke liha- ja broileriruuille. Näin teet hyytelökokeen: jäähdytä hyytelöä lautasella ja vedä jäähtyneeseen hyytelöön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmis.
Tuoremehu marja-aroniasta:
3 kg marja-aronioita
4 l vettä
3/4 tl viini- tai
sitruunahappoa
n. 1,8 kg sokeria
Puhdista marjat ja survo ne sosemyllyllä, tehosekoittimella tai survimella. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Vettä käytetään n. 1,2 l marjakiloa kohti. Kaada jäähtynyt vesi marja- survoksen päälle. Sekoita viini- tai sitruunahappo joukkoon. Happoa käytetään 1/4 tl marjakiloa kohti. Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta kylmässä. Sekoita muutaman kerran. Siivilöi mehu. Käytä mieluiten sideharsokangasta ja anna mehun valua kaikessa rauhassa sekoittamatta lainkaan. Näin mehusta tulee kirkas. Mittaa mehu ja lisää sokeri. Sekoita kunnes kaikki sokeri on sulanut. Sokeria käytetään 300g mehulitraa kohti. Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. Säilytä kylmässä.
Marja-aroniahyytelö: 1 l marja-aronia mehua
n. 800 g sokeria
Hyytelöön käytetään höyrytettyä, keitettyä tai puristettua mehua. Mittaa mehu kattilaan ja lisää sokeri (700-800 g/litra mehua). Keitä mehu miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoittaen. Tee hyytelökoe: jäähdytä hyytelöä lautasella ja vedä jäähtyneeseen hyytelöön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmis. Mikäli hyytelö ei hyydy 20 minuutin keittämisen jälkeen, käytä hyytelöimisainetta. Kuori vaahto hyvin. Täytä puhdistetut ja kuumennetut pikkupurkit kuumalla hyytelöllä ja sulje purkit heti. Upean värinen hyytelö on maukas lisäke liha- ja broileriruuille
Liekitettyjä marja-aronioita vaniljavaahdon kera
200 g marja-aronioita
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
2 rkl sokeria
20 g voita
8 cl Calvadosta
2 rkl sitruunamehua
Vaahdota kerma, halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet veitsellä vaahdon joukkoon. Sulata voi varovasti kattilassa. Lisää siihen marjat ja sokeri. Liekitä Calvadoksella varovasti. Purista joukkoon sitruunamehua. Lopuksi koristelet komeuden vaniljavaahdolla.
Aronia-omenasose
2 kg aronian marjoja
2 kg omenoita
n. 1 kg sokeria
Lohko omenat ja poista siemenkodat. Laita puhtaat marjat ja omenalohkot kattilaan. Keitä seosta hiljalleen kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Soseuta koneellisesti. Purkita puhtaisiin purkkeihin. Jos pakastat hillon et tarvitset niin paljon sokeria
Marja-aroniasta kertovaa kirjallisuutta ja internetosoitteita:
http://lehti.keskisuomalainen.fi/sl/1997-10/06a/hom/syksynzm.htm 3.3.2003 http://personal.inet.fi/yhdistys/varkaudenluonnonystavat/ullanluomuvinkitsyyskuu.html 3.3.2003
http://tawi.fi/wiplant/28bild/aroviki2.JPG 3.3.2003
http://webhotell.raketti.net/nicehouse/puutarha/hyoty/marjaaro.htm 3.32003
http://www.eduksi.pkky.fi/puutarha/arkisto_marja-aronia.html 3.3.2003 http://www.nicehouse.fi/keittio/reseptit/marjares.htm 3.3.2003
http://www.omenapuu.com/marjakasvit.htm 3.3.2003
Alanko P., Koivunen T., Regårdh E., Saario M. Suomalainen piha ja puutarha. Gummerus. Jyväskylä. 2002.
Alanko P., Saario M. Pihan ja puutarhan marjat. Tammi. Sulkava. 1997.
Kaukovirta E., Ylätalo M., Tegel S. Puuvartiset koristekasvit. Helsingin yliopisto Kasvintuotantotieteen laitos Puutarhatieteen julkaisuja n:o 5. Helsinki. 1998.
Toim. Markkula I. Hedelmä- ja marjakasvien taudit. Kasvinsuojeluseuran julkaisu n:o 84. Jyväskylä. 1991.
Riikonen A., Asikainen S. Suomalainen puutarhakäsikirja. WSOY. Porvoo. 2002.
http://eduksi.pkky.fi/puutarha/resepti.html
http://www.mainio.net/article.asp?path=1;1132;1133;50166;923;31667 http://puutarha.net/
Laitan vielä Olli Ihamäen marja-aronia viinajutut "
" Ylen aikaisen Olli Ihamäen mustaherukkalikööri:
Puoli litraa mustaherukoita
Puoli litraa sokeria
Puoli litraa kirkasta viinaa
Aineet pannaan avarasuiseen pulloon tai purkkiin, jossa on tiivis kansi. Sokerin liukeneminen kestää aikansa. Sitä voi jouduttaa hölskyttelemällä astiaa ohi kulkiessaan. Kun sokeri on liuennut, viedään astia piiloon vaikka vaatekaapin kätköön odottamaan joulua. Juomaa säilyy hyvin huoneenlämmössä.
Muutaman kuukauden päästä liemi kaadetaan purkista. Nesteen voi valuttaa esimerkiksi harsokankaan läpi. Makua voi kohentaa lisäämällä sokeria tai viinaa. Juomasta tulee melko makeaa, joten viinatilkka saattaa parantaa kokonaisuutta. Nautitaan hartaana Ylen aikaista kuunnellen. "
Muista 80 prosenttisesta vain saattaa tuilla koko keitokseen pirtun makua. Miksi panna hunajaa? sopiiko se marjojen makuun? Näitä pitää jokaisen miettiä tykönään. Tämähän on virittelyä. Tee nyt niin kuin parhaaksi katsot ja ensi vuonna vähän toisella tapaa. Ei tässä muu auta kuin järkeily. Sokerin voi vallan hyvin lisätä siivilöityyn nesteeseen. Sokeria pistetään noin kolmasosa nesteen määrästä. Tämän voi tehdä hyvin silmämääräisestikin arvioiden.
Tuoreet marjat sisältävät tanniinia, joka antaa niille karvaan maun. Marjojen C-vitamiinipitoisuus ei ole kovin korkea, mutta erilaisia ihmiselle hyödyllisiä kivennäisaineita niissä on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi herukoissa.
Venäläisten lähteiden mukaan aronian marjat alentavat verenpainetta ja vähentävät verisuonten kalkkeutumista.
Kasvupaikan suhteen marja-aronia on melko vaatimaton, tiiviissä savimaissa ja vähähumuksisissa maissa sen kasvu jää heikohkoksi.
Marja-aroniaa lannoitetaan kuten mustaherukkaa. Pensas kasvaa melko tiheäksi, mutta oksien poistamisella ei ole kiirettä. Vasta suhteellisen vanhat oksat leikataan maata myöten poikki.
Satoa aroniapensaasta saadaan 7 - 8 kiloa. Marjoista voidaan valmistaa kauniinpunaista, melko miedonmakuista mehua ja hyytelöä. Se on myös kotiviinin valmistajien suosikkimarja.
Kuivatut aronian marjat ovat mainio välipala ja retkieväs. (tehosekoitin) Tässä yks vihe nettisivulta " Tein viime syksynä lasiseen muutaman litran purkkin jouluksi hienon juoman .Espanjassa baskimaassa on tunnettu juoma nimeltään Patzaran ( Zoco merkillä) http://66.249.93.104/search?q=cache:NQON4IS5yU0J:www.math.jyu.fi/~lehtonen/Viini/JVK-Espanjan%2520matka.pdf Zoco espanja&hl=fi&gl=fi&ct=clnk&cd=1 muistuttaa paljon sitä.
Ohje :Litra aronian marjoja huuhdottuina.
300gr pölysokeria.
2 rosmariinin oksaa
isopullo kirkasta viinaa (koskis)
1dl anisviinaa.
Hölskyttele purkkia sillointällöin.
Tarjoa pienistä laseista jääpalan kanssa viileänä "
http://eduksi.pkky.fi/puutarha/resepti.html - liköörin valmistus
puna-aronia kirjoitti:
ja niistä jos jotakin. Tässä kopsattu 4 viestiä koskien musta-marja-aroniaa. Sitä muhii jo kirkkaassa eli tulossa likööriä ja tyrniä. Siis 80% viruvalge-Katso loppuun Ihamäen kommentti. Nyt löysin Tallinnan Jaamatorilta punaista-maistu karpalolle - selvitin puna-aronia-, ihanan joulunväristä 2 ltr . Samalla mummelilla oli 0.5 dl ihania isoja pihlajanmarjoja. Ne nyt just lentää purkkiin.
Mulla vain ongelma ,kun vanhoihin lasitölkkeihin en löydä kansia. Olen marhannut divarit. Kysynyt Tallinnasta http://www.museosuomi.fi/item?l=fi&m=0&c=%2502%2507&c=%2504%2500&c=%2507%2508&c=%2508%2500%2501&g=c%2504%2500&sb=http%3A%2F%2Fwww.cs.helsinki.fi%2Fgroup%2Fseco%2Fns%2F2004%2F03%2F18-esinekortti%23ECM_3594_239&cc=%2504%2500:0&cb=%2504%2500%2501:1 kuvassa siis pahvinen, mutta vastaava.
Siksi ne kuivuivat kuivurissa pitkään. Parasta niistä saa tekemällä hyytelöä, joka maistuu tosi hyvältä ja on hieno kastikemauste, kuten kinkulle tahi muullekin paistille.
Ainekset:
800 g Sokeria
1 l Marja-aroniamehua
Ohje:
Keitä mehu miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoittaen. Mikäli hyytelö ei hyydy 20 minuutin keittämisen jälkeen, käytä hyytelöimisainetta. Kuori vaahto hyvin. Desinfioi purkit ja täytä ne kuumalla hyytelöllä. Sulje heti. Kauniin värinen hyytelö on hyvä lisuke liha- ja broileriruuille. Näin teet hyytelökokeen: jäähdytä hyytelöä lautasella ja vedä jäähtyneeseen hyytelöön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmis.
Tuoremehu marja-aroniasta:
3 kg marja-aronioita
4 l vettä
3/4 tl viini- tai
sitruunahappoa
n. 1,8 kg sokeria
Puhdista marjat ja survo ne sosemyllyllä, tehosekoittimella tai survimella. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Vettä käytetään n. 1,2 l marjakiloa kohti. Kaada jäähtynyt vesi marja- survoksen päälle. Sekoita viini- tai sitruunahappo joukkoon. Happoa käytetään 1/4 tl marjakiloa kohti. Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta kylmässä. Sekoita muutaman kerran. Siivilöi mehu. Käytä mieluiten sideharsokangasta ja anna mehun valua kaikessa rauhassa sekoittamatta lainkaan. Näin mehusta tulee kirkas. Mittaa mehu ja lisää sokeri. Sekoita kunnes kaikki sokeri on sulanut. Sokeria käytetään 300g mehulitraa kohti. Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. Säilytä kylmässä.
Marja-aroniahyytelö: 1 l marja-aronia mehua
n. 800 g sokeria
Hyytelöön käytetään höyrytettyä, keitettyä tai puristettua mehua. Mittaa mehu kattilaan ja lisää sokeri (700-800 g/litra mehua). Keitä mehu miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoittaen. Tee hyytelökoe: jäähdytä hyytelöä lautasella ja vedä jäähtyneeseen hyytelöön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmis. Mikäli hyytelö ei hyydy 20 minuutin keittämisen jälkeen, käytä hyytelöimisainetta. Kuori vaahto hyvin. Täytä puhdistetut ja kuumennetut pikkupurkit kuumalla hyytelöllä ja sulje purkit heti. Upean värinen hyytelö on maukas lisäke liha- ja broileriruuille
Liekitettyjä marja-aronioita vaniljavaahdon kera
200 g marja-aronioita
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
2 rkl sokeria
20 g voita
8 cl Calvadosta
2 rkl sitruunamehua
Vaahdota kerma, halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet veitsellä vaahdon joukkoon. Sulata voi varovasti kattilassa. Lisää siihen marjat ja sokeri. Liekitä Calvadoksella varovasti. Purista joukkoon sitruunamehua. Lopuksi koristelet komeuden vaniljavaahdolla.
Aronia-omenasose
2 kg aronian marjoja
2 kg omenoita
n. 1 kg sokeria
Lohko omenat ja poista siemenkodat. Laita puhtaat marjat ja omenalohkot kattilaan. Keitä seosta hiljalleen kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Soseuta koneellisesti. Purkita puhtaisiin purkkeihin. Jos pakastat hillon et tarvitset niin paljon sokeria
Marja-aroniasta kertovaa kirjallisuutta ja internetosoitteita:
http://lehti.keskisuomalainen.fi/sl/1997-10/06a/hom/syksynzm.htm 3.3.2003 http://personal.inet.fi/yhdistys/varkaudenluonnonystavat/ullanluomuvinkitsyyskuu.html 3.3.2003
http://tawi.fi/wiplant/28bild/aroviki2.JPG 3.3.2003
http://webhotell.raketti.net/nicehouse/puutarha/hyoty/marjaaro.htm 3.32003
http://www.eduksi.pkky.fi/puutarha/arkisto_marja-aronia.html 3.3.2003 http://www.nicehouse.fi/keittio/reseptit/marjares.htm 3.3.2003
http://www.omenapuu.com/marjakasvit.htm 3.3.2003
Alanko P., Koivunen T., Regårdh E., Saario M. Suomalainen piha ja puutarha. Gummerus. Jyväskylä. 2002.
Alanko P., Saario M. Pihan ja puutarhan marjat. Tammi. Sulkava. 1997.
Kaukovirta E., Ylätalo M., Tegel S. Puuvartiset koristekasvit. Helsingin yliopisto Kasvintuotantotieteen laitos Puutarhatieteen julkaisuja n:o 5. Helsinki. 1998.
Toim. Markkula I. Hedelmä- ja marjakasvien taudit. Kasvinsuojeluseuran julkaisu n:o 84. Jyväskylä. 1991.
Riikonen A., Asikainen S. Suomalainen puutarhakäsikirja. WSOY. Porvoo. 2002.
http://eduksi.pkky.fi/puutarha/resepti.html
http://www.mainio.net/article.asp?path=1;1132;1133;50166;923;31667 http://puutarha.net/
Laitan vielä Olli Ihamäen marja-aronia viinajutut "
" Ylen aikaisen Olli Ihamäen mustaherukkalikööri:
Puoli litraa mustaherukoita
Puoli litraa sokeria
Puoli litraa kirkasta viinaa
Aineet pannaan avarasuiseen pulloon tai purkkiin, jossa on tiivis kansi. Sokerin liukeneminen kestää aikansa. Sitä voi jouduttaa hölskyttelemällä astiaa ohi kulkiessaan. Kun sokeri on liuennut, viedään astia piiloon vaikka vaatekaapin kätköön odottamaan joulua. Juomaa säilyy hyvin huoneenlämmössä.
Muutaman kuukauden päästä liemi kaadetaan purkista. Nesteen voi valuttaa esimerkiksi harsokankaan läpi. Makua voi kohentaa lisäämällä sokeria tai viinaa. Juomasta tulee melko makeaa, joten viinatilkka saattaa parantaa kokonaisuutta. Nautitaan hartaana Ylen aikaista kuunnellen. "
Muista 80 prosenttisesta vain saattaa tuilla koko keitokseen pirtun makua. Miksi panna hunajaa? sopiiko se marjojen makuun? Näitä pitää jokaisen miettiä tykönään. Tämähän on virittelyä. Tee nyt niin kuin parhaaksi katsot ja ensi vuonna vähän toisella tapaa. Ei tässä muu auta kuin järkeily. Sokerin voi vallan hyvin lisätä siivilöityyn nesteeseen. Sokeria pistetään noin kolmasosa nesteen määrästä. Tämän voi tehdä hyvin silmämääräisestikin arvioiden.
Tuoreet marjat sisältävät tanniinia, joka antaa niille karvaan maun. Marjojen C-vitamiinipitoisuus ei ole kovin korkea, mutta erilaisia ihmiselle hyödyllisiä kivennäisaineita niissä on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi herukoissa.
Venäläisten lähteiden mukaan aronian marjat alentavat verenpainetta ja vähentävät verisuonten kalkkeutumista.
Kasvupaikan suhteen marja-aronia on melko vaatimaton, tiiviissä savimaissa ja vähähumuksisissa maissa sen kasvu jää heikohkoksi.
Marja-aroniaa lannoitetaan kuten mustaherukkaa. Pensas kasvaa melko tiheäksi, mutta oksien poistamisella ei ole kiirettä. Vasta suhteellisen vanhat oksat leikataan maata myöten poikki.
Satoa aroniapensaasta saadaan 7 - 8 kiloa. Marjoista voidaan valmistaa kauniinpunaista, melko miedonmakuista mehua ja hyytelöä. Se on myös kotiviinin valmistajien suosikkimarja.
Kuivatut aronian marjat ovat mainio välipala ja retkieväs. (tehosekoitin) Tässä yks vihe nettisivulta " Tein viime syksynä lasiseen muutaman litran purkkin jouluksi hienon juoman .Espanjassa baskimaassa on tunnettu juoma nimeltään Patzaran ( Zoco merkillä) http://66.249.93.104/search?q=cache:NQON4IS5yU0J:www.math.jyu.fi/~lehtonen/Viini/JVK-Espanjan%2520matka.pdf Zoco espanja&hl=fi&gl=fi&ct=clnk&cd=1 muistuttaa paljon sitä.
Ohje :Litra aronian marjoja huuhdottuina.
300gr pölysokeria.
2 rosmariinin oksaa
isopullo kirkasta viinaa (koskis)
1dl anisviinaa.
Hölskyttele purkkia sillointällöin.
Tarjoa pienistä laseista jääpalan kanssa viileänä "
http://eduksi.pkky.fi/puutarha/resepti.htmlPatxaran Casero
Ingredientes:
- 1 Botella de un litro de boca ancha.
- 1 Vaso de patxaranes maduros o arañones.
- 6 Granos de café.
- 3/4 de litro de anís a granel.
- 1/2 Palo de canela en rama.
- 2 Cucharadas de azúcar.
Preparación:
Se ponen los patxaranes junto con los demás ingredientes dentro de la botella, después la rellenamos de anís hasta el borde se tapa con un corcho muy ajustado y la dejamos unos 2 meses en maceración, pasado este tiempo lo filtramos el contenido a otra botella o licorera.
Es importante que los arañones estén en su punto es decir que no estén ni muy pasados duros.
Enviada por Felipe Carcar
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581361Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491185Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä221094Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2111060- 1261041
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223984Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk307947- 42919
- 72885
- 73849