Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

sienikammo

sekoamassa

Olen parikymppinen henkilö keski-suomesta ja ongelmani on varmasti yksi maailman erikoisimmista: pelkään sieniä!. Sitä on jatkunut niin kauan kuin muistan, varhaisimmat muistot siitä ovat tarhaiältä. Syksyisin joudun työni puolesta liikkumaan joskus luonnossa ja se on joskus mahdotonta!

Olen opetellut tuntemaan lähes kaikki sienet, joita suomessa kasvaa ja aina kun näen sienen jossain niin pelästyn, jos tunnistan sienen syötäväksi niin sillon en reagoi mitenkään, mutta jos kyseessä on myrkkysieni, niin pelästyn ja tulee pakokauhun tunne. Kaikista pahimpia ovat kärpässienet, jos tiedän että niitä kasvaa esim. lenkkipolun reunalla niin suljen usein silmät sillä kohtaa tai usemmiten kierrän eri reittiä.

Syksyisin olen sekoamisen partaalla, silloin en saa öisin nukuttua (sienet tulevat uniin) ja päivisin en voi kävellä töihin normaalia reittiä sillä tien reunalla kasvaa kaikista kammottavimpia punaisia kärpässieniä. Tiedän että syksysin en ole tasapainossa, vai mitä sanotte siitä että joudun käveleen omaan kotiini takaoven kautta sillä etupihalla on kärpässieniä ja luonnossa en voi kuvitellakaan liikkuvani vapaaehtoisesti. Jopa sanomalehdissä olevat kuvat saavat minut pelästymään suunniltani.

En ole kertonut ongelmasta kenellekkään, tosin alle kouluikäisenä tämä oli vanhempieni tiedossa, mutta he luulivat että se meni ohi, mutta se on vaan pahentunut joka vuosi. Onneksi viime syksynä oli kuivaa ja sieniä oli hyvin vähän.

Onko kenelläkään muulla ollut vastaavia kokemuksia? tai tietääkö joku henkilön jolla olisi? Jos paikalla on joku viisas niin voisi kertoa että miten tämmöistä hoidetaan.

En pelkää mitään muuta erikoista enkä ole koskaan pelännytkään, mutta sieniä olen pelännyt aina ja tulen aina pelkäämäänkin ellen saa hoitoa.

15

1636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ida

      Ei siinä mitään omituista ole että pelkää jotain tiettyä asiaa. Sinulla on ihan konkreettinen pelko. Joku pelkää hiiriä, toinen henkiä sinä sieniä. Yritä päästä hypnotisoitavaksi, annetaanhan sitä tupakoinnin lopettamiseenkin.

      • jamos

        Olet saattanut maistaa joskus pienenä lapsena jotain myrkky sientä ja saanut siitä pahan olon..
        Et muista sitä, mutta se kokemus on jäänyt alitajuntaasi. Tuo voisi olla aika hyvä selitys sieni pelollesi.
        Meillä on ollut juuri psykologian kurssilla asiaa fobioista yms.


      • ida
        jamos kirjoitti:

        Olet saattanut maistaa joskus pienenä lapsena jotain myrkky sientä ja saanut siitä pahan olon..
        Et muista sitä, mutta se kokemus on jäänyt alitajuntaasi. Tuo voisi olla aika hyvä selitys sieni pelollesi.
        Meillä on ollut juuri psykologian kurssilla asiaa fobioista yms.

        kammoan karuselleja (kirjoitetaanko tuo a:lla vai ä:llä?) Niinkin viattoman tuntuinen ja hauskakin kapine, mutta minulle niistä tulee kamalan surullinen olo. Kun omat lapset oli pieniä ja he onnessaan istuivat siinä Linnanmäen iki-ihanassa karusellissä, niin minä pillitin. Oli sellainen olo että heitän hyvästejä lapsilleni. Ihme juttu.


      • Å
        ida kirjoitti:

        kammoan karuselleja (kirjoitetaanko tuo a:lla vai ä:llä?) Niinkin viattoman tuntuinen ja hauskakin kapine, mutta minulle niistä tulee kamalan surullinen olo. Kun omat lapset oli pieniä ja he onnessaan istuivat siinä Linnanmäen iki-ihanassa karusellissä, niin minä pillitin. Oli sellainen olo että heitän hyvästejä lapsilleni. Ihme juttu.

        No niin todellakin!


    • Foobikko

      Minulla on myös sienikammo. Pelkään kaikkia sieniä. Sienestä tekee niin inhottavan sen muoto ja tekstuuri. Kärpässienet ovat kaikkein pahimpia.

      • Koululainentyttö

        Olen 14vuotias ja pelkään sieniä todella paljon. Jos nään sienen, juoksen pois. Opiskelukin on joskus vaikeaa kun pitää lukea sieni aiheista kappaletta ja jokapuolella sivua on sieniä.. Monet kavereistani sanovat minua oudoksi mut olen pienestä saakka pelännyt sieneistä.


    • arde969

      Minullakin on sienikammo ainakin osittain. Pelkään vain sellaisia ohuita, korkeita tai ryppäinä kasvavia yleensä pienikokoisia sieniä. En mitään tatteja haperoita jne. Ja erityisesti säikähdän jos tiheästä pusikosta pilkottaa jotain Pohjanmesisieniä tai harmaamustesieniä. pienenä (n. 4-6v pelkäsin lähes jokaista sientä) Ristiriitaista on se, että muuten olen hyvin kiinnostunut sienistä ja omistan kymmeniä sienikirjoja ja kerään herkkutatteja syksyisin ja myymme niitä ostajille.

    • Rainbow Dash

      itselläni sienet aiheuttavat jotenkin ahdistuneisuutta. tosin kärpässieniä pidän hienon näköisinä riittävän pitkän tarkkailuetäisyyden päästä. oikeastaan kokeilisin mielelläni taikasieniä (suippumadonlakki, punakärpässieni) mutta en ikinä uskalla paljan käsin koskea niitä.

    • ffg

      Pelkäsin nuorempana sairaanloisesti monia asioita ja yksi niistä olivat myrkylliset asiat. Pelkäätkö yleisestikin myrkyllisiä asioita (käärmeet ym. eläimet, myrkylliset kodinhoitoaineet, kasvit) vai ovatko pelkät sienet ongelma? Jos pelkäät nimen omaan vain sieniä, olisi mielenkiintoista tietää, miksei pelko koske kaikkea myrkyllistä. Miksi juuri sienet?

    • sieniävihaavaihminen

      Pelkään myös sieniä. Sain kamalat traumat eskarissa kun oli joku liikunta metsä juttu syksyllä. No sillä oli tehtävä missä oli kärpässientä piti siirtää pois jostain jutusta ja mun kaveri siirs sitä. En tiedä mut siitä tuli traumat en muista enää paljon siitä. Nykyään en pysty syömään sieniä tai edes katsomaan sientä ilman että alkaa pelottaa ihan hirveesti. Syksy on mun inhokki vuodenaika. Et oo ainoo :)

    • Anonyymi

      Mäkin pelkään sieniä. Mun kaikki kaverit ei vaan ymmärrä mun pelkoo. Tosi kiva kun koulussa on suunnistusta, ja pitää juosta sienien seassa. Välillä tuntuu että musta kasvaa sienii. Jos nään sienen niin melkein oksennan.

    • Anonyymi

      Jotkut eivät luota tietoon ja järkeensä, vaan päästävät mielikuvituksen laukkaamaan

    • Anonyymi

      Punainen kärpässieni ei ole kaikkein vaarallisin. Mutta tämän varmasti tiedätkin jo. En tietenkään suosittele kenellekään punaisen kärpässienen nauttimista.

    • Anonyymi

      Tuota kutsutaan mykofobiaksi tai fungusfobiaksi. Voi liittyä homeen, bakteerien pelkoon. Mutta myös ihan luonnonsieniin, jotka kokee uhkaavaksi. Opittua jos varoitettu vaaroista eikä puhuttu siitä miten ovat tärkeitä metsän eliösysteemille ja myös ravintona. Ranskassa sienen voi viedä apteekkiin tunnistettavaksi. Siellä ollaan mykofiilejä. Myös slaavilaiset maat käyttäneet ikiajat sieniä. Iso-britannia taas ei, ja levittänyt sienipelkoa ympäri maailmaa.

    • Anonyymi

      Nykyihmiset käyttävät sieniä toistensa myrkyttämiseen.
      Kannattaa uskoa ja pitää mielessä.
      Kun sattuu jotain tällaista niin kannattaa heti miettiä mitä on viimeksi laittanut suuhunsa ja onko joku päässyt sitä käpälöimään näkemättäsi.
      Tämä on jokapäiväistä elämää tässä sairaassa yhteiskunnassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1535
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      31
      1227
    Aihe