Silmänpaineesta...

Mikä on niinsanottu "normaali"silmänpaine. Itselläni on 21-22 molemmissa silmissä.

Tiedosta kiitollinen...
PS.Minua on kehoitettu käymään kerran vuodessa silmälääkärillä tutkituttamassa silmät paineen takia.
Ilmianna
Jaa

4 Vastausta


Silmänpaine on suurin glaukooman (vanhalta nimeltä silmänpainetauti tai viherkaihi) riskitekijöistä ja mitä korkeammelle paine nousee, sitä todennäköisempää on että ihminen elämänsä aikana saa glaukooman joka on näköhermon vika jossa liiallinen silmänpaine vaurioittaa näköhermon päästä (papillasta) silmänpohjaan viuhkamaisesti leviäviä hermosäikeitä. Tällainen syntynyt vika voidaan todeta silmälääkärin biomikroskooppitutkimuksessa, ns. hermosäiekuvauksessa tai ns. näkökenttätutkimuksessa. Potilas itse huomaa syntyneen vaurion vasta kun se on edennyt hyvin pitkälle, eli potilaan näkökenttä on kaventunut huomattavasti. Silmänpainetta alentavilla lääkkeillä vaurion etenemistä voidaan estää mutta millään hoidolla tuhoutuneita hermosäikeitä ei saa takaisin.Joskus vuosikymmeniä sitten 21 elohopeamillimetriä oli raja ns, normaalin ja liian korkean silmänpaineen välillä. Nykyään on kuitenkin jo pitkäään tiedetty että usein silmä sietää esim. 25 paineita koko elämän ja toisaalta toiselle henkilölle glaukooma voi kehittyä jopa painetasolla 15 (tällöin puhutaan ns.normotensiivisestä glaukoomasta).Oma paineesi on tosiaan hiukan korkea ja siksi vähintäänkin vuosittainen tarkastus nimenomaan silmälääkärillä on aiheellinen. Optikko ei voi glaukooma diagnosoida tai hoitaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Edellä oli jo hyvä vastaus kysymykseen.
Lisäisin vielä näitä galukooman riskitekijöitä:
geenit, eli onko suvussa glaukoomaa, ja toinen riskitekijä on voimakas likinäkö.
Itselläni on juuri tuo matalapaineglaukooma.
Syntyneet näkökenttäpuutokset saattaa kyllä havaita itsekin, jos osaa tarkkaan seurata.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kertokaa mulle mitä oireita kohonneessa silmänpaineessa? Epäilen kortisonin (dexametason) aiheuttavan minulle kohonutta silmänpainetta. Silmälääkärillä en ole vielä käynyt, mutta onko aihetta tilata aika? Oireeni: Paineentunne silmissä, jonkinlainen "nykiminen" ja kipuilu silmissä sekä silmien kirvely. Lisäksi näkemisessä ongelmia, lähialuetta ei hahmota normaalisti, eli näen kyllä mutta kuin olisi syvyysnäössä puutteita.

Entä kuinka nopeasti mahdollinen paine aiheuttaa vaurioita? Kun pitäisi tätä kortisonia nyt kuitenkin puoli vuotta saada syötyä...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Siksihän tuo silmänpainetauti l. galukooma niin kavala onkin, ettei sitä painetta tunne eikä muitakaan tuntemuksia ole. Jo syntyneet heromavauriot näkyvät sitten aikanaan näkökenttäpuutoksina.

Enpäs osaa muuta vastata, mutta eikös tuon lääkkeen määrännyt lääkäri osaa kertoa sivuvaikutuksista. Tai apteekki. Netistäkin löytyy tietoja lääkkeiden sivuvaikutuksista. Katso hakusanalla lääkeopas.

Mutta myös optikko voi mitata silmänpaineen, ja jos näköhäiriöitä on, niin sehän on aina hyvinkin painava syy mennä simmulääkäriin, eikös?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Silmänpaineesta...

Mikä on niinsanottu "normaali"silmänpaine. Itselläni on 21-22 molemmissa silmissä.

Tiedosta kiitollinen...
PS.Minua on kehoitettu käymään kerran vuodessa silmälääkärillä tutkituttamassa silmät paineen takia.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta