koska olette antaneet velliä??

elomamma

Pikkuneitimme on nyt reilut 2kk ja iloinen ja pirteä pakkaus. Nukkuu hyvin ja syö hyvin..paitsi että minun maidontuotantoni on nyt kohdannut kolahduksen..tulee syötyä itse liian vähän,tai huonosti..joten maitoa tulee hyvin vaihtelevasti. Imetän kuitenkin sen minkä erittyy..mutta korviketta annan myös,varsinkin iltaisin,että nukkuu paremmin yönsä. Mieleni tekisi antaa hänelle piakkoin iltaisin velliä..neuvolasta on asiaa turha kysyä..koska siellä toitotetaan imetyksen perään..ja imetän toki..ja kovasti koitankin taas saada maidontuotantoa lisääntymään..perunat porisee kattilassa. Mutta väsymys kun painaa..omia hartioitani..niin öytä vastaan sitä velliä havittelisin..mahdollisimman pian..neidillä kun on painon nousu muutenkin siinä alemmalla sektorilla..ja ravataan painotarkkailussa..mitään hätää ei ole ja sanovat neidin olevan hyvin sopusuhtainen vartaloltaan. Ja jos nälkää näkisi tuskin olisi noin tyytyväinen vauva..ja nukkuisi hyvin..! No..nyt menee jaaritteluksi..minkä ikäisille olette aloittaneet antamaan iltaisin velliä..miksi ihmeessä..nykyään pitäisi odottaa 4kk asti..? jatkuvasti muuttuu neuvolan ohjeet..veljelleni laitettiin perunaa suuhun jo 2kk ikäisenä ja on hyvin kehittynyt ja terve nuorimies nykyään. Ehkä tämä nyt on kysymys..johon pitää itse löytää vastaus...mutta mielelläni ottaisin vastaan kommentteja..minkä ikäisille olette velliä antaneet..vai odottaako jokainen 4kk asti..tai pidempään!!

21

9420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloitettiin

      2 ja puoli kuukautisena.omat syyt oli..hyvät sellaiset.

    • Oma poikani(nyt 4kk)sai ensimmäisen kerran velliä kun oli 1kk 2vk. Neuvolatädit olis saanut halvauksen jos olisivat tienneet. Poika nukkunut siitä lähtien n.9 tunnin yöunia(ei siis herätty yöllä syömään). Totta kai vellin antaminen kannattaa aloittaa varovasti esim. 40ml velliä sekoitettuna 160ml maitoa.Itse tein ainakin niin.
      Muutenkaan en imettänyt poikaa kuin noin 3vk koska maitoa ei tullut tarpeeksi pojan ruokahaluun nähden.

    • poika on

      nyt 3kk ja haaveilin jo kauan sitten vellin aloittamisesta ja kiinteistä, mutta taidetaan odottaa ihan sinne 4 kk:n nurkille ja syödään korviketta rintamaidon ehdyttyä jo kuukausi sitten. Meillä nukutaan ja kasvetaan ihan loistavasti ilman velliäkin, joten en viitsi kiirehtiä ja annan pienen suoliston vielä kehittyä. Ihmisen vastustuskyky nimittäin lähtee suolistosta, enkä usko että vauvoilla vielä 2kk:ikäisenä on mahdollista sulatella vellejä ja pottuja. Maltti on valttia taas tässäkin, ja loppujenlopuksi huomaat kuinka nopeasti lapsesi on jo kohta 3kk ja sitten pian jo 4kk:tta vanha!

    • *äippä*

      Meidän poika sai ekan vellipullonsa 2 kk ikäisenä. Nuorehko neuvolatäti neuvoi (!!!) antamaan maissivelliä yötä vasten, jotta saatiin kaikki nukuttua. Perunaakin meillä alettiin pistellä jo 3 kk iässä... toki ohessa imetin 10 kk asti. Nyt poika on 1 v. vilkas vesseli, joka syö ja nukkuu hyvin - ja lopun aikaa juoksee ja kiipeilee joka paikkaan :)

    • elomamma

      Kiitos vastauksistanne..antoi ajattelemisen aihetta. Meillä on perjantaina neuvola,niin voisin sieltä vähän haistella,että mitä he tuumaisivat,jos pikkuhiljaa aloittaisin vellin antamisen. Ajattelin juuri sitä,että sekoittaisin maidonsekaan velliä..ja ihan pikkuhiljaa aloiteltaisiin,että masu saa rauhassa totutella velliin. Mikään kiire ei ole..mutta varmasti auttaisi neitiä nukkumaan yönsä paremmin ja levollisemmin,kun masu on täydempi...

      • lai-ne

        on totta että kyllä ne lapset kasvaa normaaleiksi ja terveiksikin mutta nykytietoon perustuen (jota ei siis ollut aiemmin kun vaikka itse olimme pieniä) ne suositukset on tehty. älkää antako lapsillenne muuta kuin maitoa ainakaan ennen neljän kuukauden ikää!

        suolisto ei ole valmis vastaanottamaan muuta kuin maitoa. miksi rasittaa oman vauvan elimistöä hiilihydraateilla kun suolisto on tärkeässä kehitysvaiheessa eikä vielä tarpeeksi kehittynyt vastaanottamaan tujumpaa ravintoa. itse en ole antanut. mun mielestä vaan maitoa niin usein kun vauva haluaa syödä. kyseessä on kuitenkin niin lyhyt jakso äidin elämässä että sen jaksaa kyllä kun tajuaa että kyseessä on lapsen etu ja tuleva hyvinvointi.

        en sano tätä huonolla mutta harmittaa kun niin moni antaa vasten tietoa velleja sun muita liian pienille. miettikää mistä esim. allergiat osaltaan johtuvat. jos suolisto ei ole saanut kehittyä rauhassa on sen myöhemmin vaikea vastaanottaa vahvana vastaan kaikkia ravintoaineita.


    • vielä...

      Hei, ei todellakaa kannata antaa noita vellejä vielä noin pienelle. Kuten muutkin sanoneet, suolisto ei vielä kehittynyt ja voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa jos ei heti mitään tulekaan. Ja mitä tulee tuohon maidon ehtymiseen, niin juuri ne yösyötöt olisi niitä tärkeimpiä. Oma syöntisi ja juontisi toki vaikuttaa myös, mutta mitä useammin syötät, sitä paremmin alkaa maitoa tulla. Vaikka vauva ensin hiukan itkisi ruoan vähyyttä, tasapainottuu tilanne, kun maitoa alkaa tulla enemmän. Eli elä edes yritä saada vauvaa nukkumaan koko yötä, vaan syötä sitä silloin, kun se herää. Jos miehesi ei voi nukkua ja on töihin menossa seuraavana aamuna, niin voiko hän nukkua viikolla toisessa huoneessa? Tai hankkikaa miehelle korvatulpat. Ja nuku itse päivällä samaan aikaan, kun vauva niin saat levättyä. Siitä se maidon tuotanto varmasti kohenee. Älä luovuta vielä vaan yritä kohentaa maidontuotantoasi. Kannattaa netistä etsiä myös neuvoja maidon herumisen kohentamiseksi.

    • cheetah.grrr

      Siis jos lapsesi nukkuu hyvin ja on tyytyväinen, niin ei ehkä kannata aloittaa vielä vellejä. Perusteluja taisi tulla jo aikaisemmissa viesteissä. Niin ja vellit ei välttämättä ihan pienillä vauvoilla edes auta nukkumisessa jos ne aiheuttaa vatsanväänteitä. Jos ei imetä, kannattaa vellejä aloittaa korvikkeen rinnalla, kun ikää on tarpeeksi. Mutta jos imettää, niin velleistä ei ole välttämättä ole mitään hyötyä. Niiden antaminen vain vähentää äidinmaidon määrää.

    • rinu

      anna vaan meillä poitsu söi 2 kuisesta asti iltasin ennen nukkumaan meno velliä ja hyvä niin.

    • äiti kolmelle

      Kyllä sitä ensimmäisen kohdalla oli vähän arkeillaan ja mietti ja pähkäili joka asiaa että milloin mitäkin voi antaa. Kolmannen kohdalla sitä oli jo rennompi ja teki siltä miltä itsestä tuntui parhaimmalta. Meillä annoin maissivelliä iltaisin ehkä tuossa 3kk iässä koska oma maidontuotanto oli aika heikkoa enkä taas viitsinyt korviketta pullotolkulla syöttää kun vauva nälkäiseltä vaikutti.
      Ja sehän on ihan totta, että ennen esim. itse ollessani vauva sitä kiinteää alettiin antamaan jo 2kk iässä, eikä tämän minun ikäpolven ihmisillä ole allergioita niin paljon mitä taas tällä nykypolvella. Samoin kun äidinmaito ei riittänyt annettiin vedellä laimennettua lehmänmaitoa ja terveitä oltiin. Tee siltä kuin itsestä parhaalta tuntuu, sinä olet vauvasi paras asiantuntija!

    • Mammammaa -76

      Esikoiselleni aloin antamaan soseita ja vellejä 2,5 kk iässä, kun oli aina tissillä. Siihen loppuivat myös mahavaivat ja pulauttelut, joista kärsimme kovasti molemmat. (itse olen suihkutissi)
      Nyt tyttäreni on 2kk ja 1vkoa ja kohtapuolin aloittelen hänellekin, koska on mahavaivainen ja pulauttelija esikoisen tapaan.

      Imetin esikoistani siitä huolimatta puolivuotiaaksi ja niin teen nytkin, jos maitoa piisaa. :)

      • Mammammaa -76

        Lisään vielä, että poikani on luokkansa pisin poika ja ei ole paljon sairastellut. Allergioitakaan ei ole.


      • mammuskainen
        Mammammaa -76 kirjoitti:

        Lisään vielä, että poikani on luokkansa pisin poika ja ei ole paljon sairastellut. Allergioitakaan ei ole.

        Siis ei vielä vellejä.eikös 2kk vanhan vauvan kuulukki heräillä vielä yöllä syömään.ja ne yö syötöt on nimenomaan tärkeitä siihen oman maidon riittämiseen. 5-6kk täysimetys paras juttu.
        Minä ainakin mielelläni heräsin pari,kolme kertaa yössä imettämään poikaani kun hän oli parin kuukauden ikäinen,kaipasi läheisyyttä,nälökä ym.
        nuy hän on 10kk ja vieläkin tissitellään yöllä.


    • anna velliä!

      Hae mielummin apua tuohon maidontuotantosi kohentamiseen.

      Lepää, syö hyvin, juo reilusti, ulkoilkaa yhdessä.
      Minulla nousi maito todella hitaasti aikoinaan rintoihin ja sain neuvolasta ohjeen juoda paljon, pitää mikrolämmitteistä kauratyynyä rinnoilla n. 10 min ennen imetystä. Kannattaa yrittää imetystä vähintään 3 tunnin välein, koska stimulaatio lisää maidontuotantoa. Olisi hyvä myös imettää öisin, kun se lisää "imeyshormoneitten" tuotantoa. Itse sain apua myös luontaistuotekaupan Mammateestä.

      Jos löydät vielä jostain äitiyspakkauksen mukana tulleen Rinnalla-esitteen, niin lukaise se vielä kerran läpi :-)

      Lisätietoa ja tukea löydät imetystukilistan sivuilta:
      http://www.imetystukilista.net/

      Tsemppiä imetykseen :-)

    • anna velliä

      On ihmistyyppejä jotka oivaltavat asian imetyksestä, mitä enemmän imetät sitä enemmän heruu (yleensä). Se tarkoittaa myös sitä että on valmis myös öisin imettämään pientä vauvaa jopa 2-3 tunnin välein. Imetys on sitovaa, mutta kun hyvät puolet tietää ja tuntee, on valmis venymään aika pitkälle.
      Ne äidit jotka ajattelevat että lapsen pitäisi jo nukkua kokonaisia öitä, etsivät ratkaisuja velleistä, perunoista yms.
      Eli sinulle neuvoksi, anna ihmeessä velliä ettei lapsesi tarvitse nälässä olla.

    • eikä korvikkeita

      Minä en antanut yhdellekään lapselleni mitään vellejä.

      Pelkkää imetystä puoleen vuoteen, siinä pikkuhiljaa vihannes, liha, hedelmä ynnä muita soseita ja tavallisista kaurahiutaleista puuroa veteen ja tisumaitoa siinä sivussa. Tämmöisillä eväillä on meillä kasvaneet.

      • ei vielä todellakaan.

        2kk vanha vauva ei tarvi vielä vellejä.


      • velliä!!
        ei vielä todellakaan. kirjoitti:

        2kk vanha vauva ei tarvi vielä vellejä.

        Asiahan on niin, että tolkuttomalla maidon syönnillä ei kukaan voita mitään! Lapsi on koko ajan nälkäinen. Te vellin antajien vastustajat miettikääpä: miksihän ystävälleni annettiin KESKOSkaksospoikien ruokaohjeeksi, että vellit 3 kuukaudesta ja soseet 3,5 kuukaudesta! Ja ohje tuli Naistenklinikan lastenosastolta, jossa lienee maan paras asiantuntemus lasten terveydestä, kuin yhdelläkään puskaradioäidillä. Jos kaksi kuukautta etuajassa syntyneet keskoset pystyvät syömään (eli suolisto sulattaa) velliä 3 kuisina, niin kyllä täysiaikaiset isot poikalapset pystyvät velliä sullattamaan jo 2-kuisia. Lapselle on yhtä jaksoinen uni vielä tärkeämpää kuin jatkuva yöhereily äidin rinnalle, on se äidistä kuinka ihanaa nyt sitten vain!!

        Ja muistakaa, lapset ovat erilaisia ja kasvavat eri tahtiin! Esikoistani en ole juuri imettänyt ja vellit ja puurot naamariin jo 2 kk;den ikäisenä, ja oli tarhassa varmasti ainoa, jolla EI ollut MITÄÄN allergioita!! Samalla tavoin aion toimia seuraavankin kanssa. Joten miettikääpä te, jotka haluatte tuputtaa lapsellenne pelkkää maitoa puolivuotiaaksi, että eläisittekö te pelkällä vedellä ja maidolla kuinka monta kuukautta...??!!
        Maalaisjärki tähänkin hommaan mukaan!!


    • äippänä

      moikkistA! mä imetin 1kk ja parisen viikkoa ja tosiaan sit se maito vaan hupeni ja aloin antamaan lisiä ja 2 h välein söi päivällä sekä yöllä ja mä olin niiin väsy et voi olkoon..perheeseen kuuluu vielä 5 ja 6 vuotiaat lapset ja ukkeli :) ja tosiaan aloin antamaan yötä vasten per.porkkana velliä puolet ja maitoa puolet ja avot,nyt herätään yhen kerran yössä..kyllähän mäkin annan cuplatonia mahaan ja se auttaa..mut päätös on sun..pikkuhiljaa :)

    • vellistä

      esikoiselle rupesin antamaan siinä 3 kk iässä velliä neuvolan ohjeiden mukaisesti ja nyt tämä uusi tulokas on 2kk ja tunnin-parin välein maidon kimpussa ja yöllä nukutaan kuitenkin kivasti se 5h putkeen pelkällä maidolla ja välillä tietty saattaa syödä useemminkin. joten voi olla että alotan vellin tällä toisella kanssa 3kk iässä. Eikä se vellin antaminen tarkoita kuitenkaan sitä että vauva alkaisi nukkumaan öitää kokonaan jos joku sitä yrittää sillä :D itse olen 21v ja 2 ihana lapsen äiti ja hyvin olen jaksanut kummankin kanssa herätä yöt ja syöttää sillon kun vauva sitä vaatii :)

    • vellit turhia

      Olipas vanha aloitus:) Tottakai vellin valmistaja haluaa myydä tuotettaan ja kun sitä saa mainostaakin ,toisin kuin äidinmaidonkorviketta niin äidit luulee, että lapselle on hyväksi, lähes välttämätöntä saada velliä, joka tosiasiassa on vain viljalla/maissilla/perunalla meustettua korviketta. Imetettävälle lapselle en ainakaan antaisi. Veteen keitettyjä puuroja sitten myöhemmin ja tisumaitoa päälle.

      Yllä olevalla 21v äidillä ei kyllä neuvolan terveydenhoitaja ole ajantasalla suosituksista, vellejä kun ei nykyään suositella ollenkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe