Moi vaan!
Löydettiin tyttären kanssa sangollinen kangasrouskuja ja kun lupasin niitä laittaa syötäväksi niin kertokaas:
Ensinnä: Miten ne ryöpätään? Riittääkö nopea kiehautus kattilassa.
Sitten: Millaiseen liemeen rouskut pannaan? Joku resepti jos joku tietäisi olisin hyvin kiitollinen
:D
kangasrouskun valmistus
12
21446
Vastaukset
- M.R.
Ryöppäämiseen kannattaa käyttää 5-10 min. Siis kiehuttamiseen. Samalla kuorit keitoksen pinnasta vaahtoa pois. Sitten kaadat veden pois ja huuhtelet koko hoidon kylmällä vedellä.
Kangasrouskut ovat sen verran kitkeriä, että kannattaa ryöpätä kunnolla ja hyvä olisi, jos mukaan olisi miedompia rouskuja noin puolet. Karvalaukku, haaparousku jne. Kangasrouskuhan on ruotsiksi "peppar-riska", eli pippurirousku, joka on parhaimmillaan sienisalaatissa, mutta käy myös mainiosti sienikastikkeeseen, joka tehdään samoin, kuin muutkin perus-sienikastikkeet.
Eikun voita paistoon ja kermaa kastikkeeseen, niin hyvä tulee.
Herkuttelemaan!!!- sienihenkilö
Oman maun mukaan kannattaa kyllä ryöppäysaikaakin pitemmän päälle suunnitella; kyllä kangasrouskusta saattaa saada liikaakin makua keittämällä pois. Toki vähimmäiskeittoaika ja sopiva vesimäärä täytyy käyttää, jotta ne saadaan käyttökuntoon. Kuinka sitten kirpeys omaan makuun sopiikaan... Itse ainakin pidän ihan pelkiltäänkin kangasrouskun luonteikkaasta aromista, eikä se tunnu liian kirpeältä. Kokeilemallahan tuo oma maku ratkeaa.
- Sienestäjä myös
Edellinen hyvä ohje. Itse annan kiehua jopa enemmän aikaa. Näin saadaan pois kitkeryys, eikä maku sinänsä lähde pois. Tärkeää on, että löytyy myös haaparouskua, joka on rouskuista yksi miedoimpia. Näin saadaan maukas yhdistelmä. Karvarouskua käytän kastikkeessa, on erinomainen etikkasäilykkeenä myös. Kastikkeessa käy ihan maitokin, voita on hyvä laittaa, jotta sipulin maku tulee esille. Sipulin tietenkin voi jättää poiskin. Erilaisia tuore- ja sulatejuustoa kannattaa myös kokeilla.
Joku aika sitten ajateltiin kangasrouskua kuivata. Tätä ei ole syytä tehdä ennen riittäviä tutkimustuloksia.
Sienet ovat ihanin aarreaittamme; puhtaasta metsästä terveellistä ruokaa ilmaiseksi.
- Koskikara
joskus tarjosi liemeen säilöttyjä.Vaikutti samantyyppiseltä liemeltä kuin vihreissä tomaateissa ja esim kurpitsoissa käytetään.Ne oli todella maukkaita pottumuusin ja lihapullien kera.Kumma kyllä mutta itsellä ei ole tullut kokeiltua.Täytynee vähän terhistäytyä.Keitettävähän ne on ensin.
Vaimo osaa hyvin tehdä jonkinlaisen valkokastikkeen rouskujen kanssa.Sehän on vallan hyvää. - Kankainen
Itse säilön umpioimalla suolasienet ryöppäyksen jälkeen lasipurkkeihin. Säilyvät erittäin hyvin ja suolaa ei tarvitse läträtä älyttömiä määriä. Siis kaupasta saa tiivisteellä olevia umpioimispurkkeja tai olen purkkien puutteessa säilönyt tavallisiin lasipurkkeihin, kunhan kannet ovat ehjät. Purkkien pitää olla hyvin pestyjä ja isossa kattilassa kiehuttelen niitä kansineen päivineen ennen sienillä täyttöä.Siis desinfiointi kaiken A ja O ! Jonkun verran käytän kyllä merisuolaa sienten seassa. Purkkeihin laitan sieniä ja tiivistän ne painelemalla sieniä käsin, ettei väliin jäisi ilmaa.Sitten purkit isoon vedellä täytettyyn kattilaan (kannet peittyvät vedellä). Ja eikun kattila porisemaan. Kiehutan purkkien koosta riippuen 20 - 30 min.Nostelen purkit kattilasta pöydälle jäähtymään. Jäähtyessään ilma lähtee purkeista pois ja sienet jäävät ilmattomaan tilaan.Tavallisista lasipurkeista umpioitumisen huomaa siitä, että kansi on "lommolla" ja kantta naputtelemalla äänikin on erilainen kuin ei umpioituneessa.Umpioitumattomat purkit on vaihdettava toisiin ja homma tehtävä uusiksi.Kaupan umpiointipurkit ovat kyllä varmempia kuin tavan kaupan lasipurkit.Talven aikana tarkkailen ovatko umpioinnit pitäneet purkeissa. Jos umpiointi on pettänyt, heitä purkki pois. Ei ole välttämättä syömäkelpoinen.
Käyttöön otettaessa kiehautan sienet ja huuhdon varovasti, ettei suola lähde kokonaan pois. Eikä tarvitse liotella yökausia.Ja maistuvat kuin vastakerätyiltä. Kermaa ja sipulia mausteeksi ja hyvää on!!- Tene
Kiitos sulle,!
Tuolleen minäkin teen, järjen kanssa.
Säilyy kellarissa jopa monia vuosia. Säilönnässä kun pitää hommat hanskassa.
Pitää huolen, ettei pääse mitään ulkopuolista säilöttäviin.
- Sienipöljä
Laitetaanko ryöppäysveteen esim. merisuolaa ?
- skp1
En olekoskaan laittanut.
- ewa4
ei,ei,ei. Kangasrousku on mielestäni sienistä parhain, mutta ryöppään 2 x 5 min, välillä huuhtelu kylmällä vedellä. Pakastepussiin ja jäätymään. Kun sulatat, suolaa sulaneet sienet normisti. Sienisalaatti on parasta herkkua. Sieniin jää ryöppäämisenkin jälkeen tosi vahva sienen maku, mitä ei kaikenmaailman kanttareilleissa oo yhtään
- Erakko sienestäjä
Äitini muinoin liotti perattuja kangassieniä ja muitakin rouskuja yön yli kylmässä vedessä ja aamulla keitti. Itse keitän kahdessa vedessä eikä maku kärsi. Sienisoosi on erinomaista. Keitetyt sienet huuhtelen kylmässä vedessä pari kertaa ja runsaasti karkeeta merisuolaa kerrosten väliin. Liiat suolat talvella nopeesti lähtee kun vähän väliä vaihtaa vettä. Kun suolataan sieniä ei tarvitse vesiä puserrella pois, paremmin säilyy suolavedessä. Sienisalaatti on hyvää ja maukasta.
- eerikki62
joo ryöppäys ja keittäminen -termit sekoitetaan harmittavan usein, jopa ammattikokkienkin puheissa (esim. Radio Suomen Nokikokit -ohjelmassa jopa korvasienten kohdalla!!!!!) eli kunnon keittäminen, vähintään 5 minuuttia karva- sekä kangasrouskuille. Paras tapa on toki laittaa sienet etikka-mauste-liemeen... jää turha liottelu pois sitten... ja salaatiksi vain, tillin, kermaviilin/smetanan/kermavaahdon kera, purjosipulia vielä sekaan ja maustepippuria niin eipä juuri parempaa ruisleivänpäällistä....
- eerikki62
eerikki62 kirjoitti:
joo ryöppäys ja keittäminen -termit sekoitetaan harmittavan usein, jopa ammattikokkienkin puheissa (esim. Radio Suomen Nokikokit -ohjelmassa jopa korvasienten kohdalla!!!!!) eli kunnon keittäminen, vähintään 5 minuuttia karva- sekä kangasrouskuille. Paras tapa on toki laittaa sienet etikka-mauste-liemeen... jää turha liottelu pois sitten... ja salaatiksi vain, tillin, kermaviilin/smetanan/kermavaahdon kera, purjosipulia vielä sekaan ja maustepippuria niin eipä juuri parempaa ruisleivänpäällistä....
kahteen kertaan keittäminen on turhaa, varsinkin jos sienet vielä suolaa perinteiseen tapaan... pakastaminenkin on parempi. Valuttamattoman sienet pussiin ja vähän merisuolarakeita sekaan... ilmat pois pussista ja ohuet pussukaiset sitten vaan sinne hautausmaahan jota myöskin siis pakastimeksikin kutsutaan... veikkaan että etikkamauste-sienet tullaan kyllä käyttämään nopeammin... ovat kauniimpiakin kun ne lilluvat lasipurkissa tillien, porkkanasuikeleitten ym. kanssa... !
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1407895Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde412039Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251980- 911663
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801595Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071050Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik5989- 50955
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28840- 34822