kangasrouskun valmistus

jeesman

Moi vaan!

Löydettiin tyttären kanssa sangollinen kangasrouskuja ja kun lupasin niitä laittaa syötäväksi niin kertokaas:
Ensinnä: Miten ne ryöpätään? Riittääkö nopea kiehautus kattilassa.
Sitten: Millaiseen liemeen rouskut pannaan? Joku resepti jos joku tietäisi olisin hyvin kiitollinen

:D

12

21825

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • M.R.

      Ryöppäämiseen kannattaa käyttää 5-10 min. Siis kiehuttamiseen. Samalla kuorit keitoksen pinnasta vaahtoa pois. Sitten kaadat veden pois ja huuhtelet koko hoidon kylmällä vedellä.

      Kangasrouskut ovat sen verran kitkeriä, että kannattaa ryöpätä kunnolla ja hyvä olisi, jos mukaan olisi miedompia rouskuja noin puolet. Karvalaukku, haaparousku jne. Kangasrouskuhan on ruotsiksi "peppar-riska", eli pippurirousku, joka on parhaimmillaan sienisalaatissa, mutta käy myös mainiosti sienikastikkeeseen, joka tehdään samoin, kuin muutkin perus-sienikastikkeet.
      Eikun voita paistoon ja kermaa kastikkeeseen, niin hyvä tulee.
      Herkuttelemaan!!!

      • sienihenkilö

        Oman maun mukaan kannattaa kyllä ryöppäysaikaakin pitemmän päälle suunnitella; kyllä kangasrouskusta saattaa saada liikaakin makua keittämällä pois. Toki vähimmäiskeittoaika ja sopiva vesimäärä täytyy käyttää, jotta ne saadaan käyttökuntoon. Kuinka sitten kirpeys omaan makuun sopiikaan... Itse ainakin pidän ihan pelkiltäänkin kangasrouskun luonteikkaasta aromista, eikä se tunnu liian kirpeältä. Kokeilemallahan tuo oma maku ratkeaa.


      • Sienestäjä myös

        Edellinen hyvä ohje. Itse annan kiehua jopa enemmän aikaa. Näin saadaan pois kitkeryys, eikä maku sinänsä lähde pois. Tärkeää on, että löytyy myös haaparouskua, joka on rouskuista yksi miedoimpia. Näin saadaan maukas yhdistelmä. Karvarouskua käytän kastikkeessa, on erinomainen etikkasäilykkeenä myös. Kastikkeessa käy ihan maitokin, voita on hyvä laittaa, jotta sipulin maku tulee esille. Sipulin tietenkin voi jättää poiskin. Erilaisia tuore- ja sulatejuustoa kannattaa myös kokeilla.

        Joku aika sitten ajateltiin kangasrouskua kuivata. Tätä ei ole syytä tehdä ennen riittäviä tutkimustuloksia.

        Sienet ovat ihanin aarreaittamme; puhtaasta metsästä terveellistä ruokaa ilmaiseksi.


    • Koskikara

      joskus tarjosi liemeen säilöttyjä.Vaikutti samantyyppiseltä liemeltä kuin vihreissä tomaateissa ja esim kurpitsoissa käytetään.Ne oli todella maukkaita pottumuusin ja lihapullien kera.Kumma kyllä mutta itsellä ei ole tullut kokeiltua.Täytynee vähän terhistäytyä.Keitettävähän ne on ensin.

      Vaimo osaa hyvin tehdä jonkinlaisen valkokastikkeen rouskujen kanssa.Sehän on vallan hyvää.

    • Kankainen

      Itse säilön umpioimalla suolasienet ryöppäyksen jälkeen lasipurkkeihin. Säilyvät erittäin hyvin ja suolaa ei tarvitse läträtä älyttömiä määriä. Siis kaupasta saa tiivisteellä olevia umpioimispurkkeja tai olen purkkien puutteessa säilönyt tavallisiin lasipurkkeihin, kunhan kannet ovat ehjät. Purkkien pitää olla hyvin pestyjä ja isossa kattilassa kiehuttelen niitä kansineen päivineen ennen sienillä täyttöä.Siis desinfiointi kaiken A ja O ! Jonkun verran käytän kyllä merisuolaa sienten seassa. Purkkeihin laitan sieniä ja tiivistän ne painelemalla sieniä käsin, ettei väliin jäisi ilmaa.Sitten purkit isoon vedellä täytettyyn kattilaan (kannet peittyvät vedellä). Ja eikun kattila porisemaan. Kiehutan purkkien koosta riippuen 20 - 30 min.Nostelen purkit kattilasta pöydälle jäähtymään. Jäähtyessään ilma lähtee purkeista pois ja sienet jäävät ilmattomaan tilaan.Tavallisista lasipurkeista umpioitumisen huomaa siitä, että kansi on "lommolla" ja kantta naputtelemalla äänikin on erilainen kuin ei umpioituneessa.Umpioitumattomat purkit on vaihdettava toisiin ja homma tehtävä uusiksi.Kaupan umpiointipurkit ovat kyllä varmempia kuin tavan kaupan lasipurkit.Talven aikana tarkkailen ovatko umpioinnit pitäneet purkeissa. Jos umpiointi on pettänyt, heitä purkki pois. Ei ole välttämättä syömäkelpoinen.
      Käyttöön otettaessa kiehautan sienet ja huuhdon varovasti, ettei suola lähde kokonaan pois. Eikä tarvitse liotella yökausia.Ja maistuvat kuin vastakerätyiltä. Kermaa ja sipulia mausteeksi ja hyvää on!!

      • Tene

        Kiitos sulle,!
        Tuolleen minäkin teen, järjen kanssa.
        Säilyy kellarissa jopa monia vuosia. Säilönnässä kun pitää hommat hanskassa.
        Pitää huolen, ettei pääse mitään ulkopuolista säilöttäviin.


    • Sienipöljä

      Laitetaanko ryöppäysveteen esim. merisuolaa ?

      • skp1

        En olekoskaan laittanut.


      • ewa4

        ei,ei,ei. Kangasrousku on mielestäni sienistä parhain, mutta ryöppään 2 x 5 min, välillä huuhtelu kylmällä vedellä. Pakastepussiin ja jäätymään. Kun sulatat, suolaa sulaneet sienet normisti. Sienisalaatti on parasta herkkua. Sieniin jää ryöppäämisenkin jälkeen tosi vahva sienen maku, mitä ei kaikenmaailman kanttareilleissa oo yhtään


    • Erakko sienestäjä

      Äitini muinoin liotti perattuja kangassieniä ja muitakin rouskuja yön yli kylmässä vedessä ja aamulla keitti. Itse keitän kahdessa vedessä eikä maku kärsi. Sienisoosi on erinomaista. Keitetyt sienet huuhtelen kylmässä vedessä pari kertaa ja runsaasti karkeeta merisuolaa kerrosten väliin. Liiat suolat talvella nopeesti lähtee kun vähän väliä vaihtaa vettä. Kun suolataan sieniä ei tarvitse vesiä puserrella pois, paremmin säilyy suolavedessä. Sienisalaatti on hyvää ja maukasta.

      • eerikki62

        joo ryöppäys ja keittäminen -termit sekoitetaan harmittavan usein, jopa ammattikokkienkin puheissa (esim. Radio Suomen Nokikokit -ohjelmassa jopa korvasienten kohdalla!!!!!) eli kunnon keittäminen, vähintään 5 minuuttia karva- sekä kangasrouskuille. Paras tapa on toki laittaa sienet etikka-mauste-liemeen... jää turha liottelu pois sitten... ja salaatiksi vain, tillin, kermaviilin/smetanan/kermavaahdon kera, purjosipulia vielä sekaan ja maustepippuria niin eipä juuri parempaa ruisleivänpäällistä....


      • eerikki62
        eerikki62 kirjoitti:

        joo ryöppäys ja keittäminen -termit sekoitetaan harmittavan usein, jopa ammattikokkienkin puheissa (esim. Radio Suomen Nokikokit -ohjelmassa jopa korvasienten kohdalla!!!!!) eli kunnon keittäminen, vähintään 5 minuuttia karva- sekä kangasrouskuille. Paras tapa on toki laittaa sienet etikka-mauste-liemeen... jää turha liottelu pois sitten... ja salaatiksi vain, tillin, kermaviilin/smetanan/kermavaahdon kera, purjosipulia vielä sekaan ja maustepippuria niin eipä juuri parempaa ruisleivänpäällistä....

        kahteen kertaan keittäminen on turhaa, varsinkin jos sienet vielä suolaa perinteiseen tapaan... pakastaminenkin on parempi. Valuttamattoman sienet pussiin ja vähän merisuolarakeita sekaan... ilmat pois pussista ja ohuet pussukaiset sitten vaan sinne hautausmaahan jota myöskin siis pakastimeksikin kutsutaan... veikkaan että etikkamauste-sienet tullaan kyllä käyttämään nopeammin... ovat kauniimpiakin kun ne lilluvat lasipurkissa tillien, porkkanasuikeleitten ym. kanssa... !


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      235
      3279
    2. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      358
      2941
    3. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      14
      1957
    4. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      78
      1836
    5. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      60
      1748
    6. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      59
      1642
    7. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1493
    8. Voi mies olit taas niin komea

      Olet silmäkarkkia ❤️ Sua vois katsella vaikka koko päivän. ❤️
      Ikävä
      122
      1456
    9. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      467
      1370
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      0
      1370
    Aihe