Kortsonipiikin sivuvaikutukset

Nimetön

Sain polviini kortisonipiikit(lederspan).Seuraavana yönä heräsin entistä kamalampaan kipuun polvissa ja muuallakin kropassa. Onko kenelläkään kokemusta tämän tyyppisistä sivuvaikutuksista?

24

40438

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokemusta on

      Minulle on annettu yhteensä viisi kortisonipiikkiä polviin. Useimmiten särky on aluksi yltynyt tosi paljon, etten sanoisi sietämättömäksikin; minulla vain jalassa mutta olen kuullut että joillakin koko vartalossa. Yhden piikin jälkeen en juurikaan pystynyt käyttämääm jalkaa kolmeen viikkoon. Parin päivän päästä piikistä minulla myös nousee lämpöä.

      • hoitsu itsekin

        Samankaltaisia kokemuksia...hillittömän kipeä kyseinen nivel 1-2päivää, mutta sitten tulee - aah - ihana helpotus. Oma reumalääkärini epäili allergiaa kortisonin kylkiäisenä olevalle puuduteaineelle ja ehdotti seuraavaksi kerraksi Ledersphania...;) mutta ken tietää...


    • oudi

      Keväällä laitettiin isonvarpaan niveleen eka kertaa kortisonia ja yöllä tuli sietämätön kipu niveleen ja nivel turposi..ei ku lääkärin pakeille. Tulehdusarvot nousivat ja kunnon hevoskuuri antibioottia..epäilivät pistoksen aiheuttaneen tulehduksen nivelessä..enpä tiedä enää uskaltaako ottaa uudelleen.

    • Terttu

      Minulle on vuosien ja vuosikymmenien mittaan jouduttu pistämään välillä useinkin kortisonia polviin ja kyynärniveliin sekä muutaman kerran peukalon tyveen. Tosin nyt ei ole ollut tarvetta 5-6 vuoteen. Minulle ei ole koskaan tullut tuollaisia kipureaktioita. Sen sijaan yöunet ovat menneet yleensä piikkiä seuraavana yönä. On täysin virkeä olo, ei väsytä ollenkaan eikä siis saa nukuttua. Seuraavana päivänä onkin sitten sitä mukaa väsynyt. Yleensä myös posket ovat kuumottaneet punaisena.

      • Hyvä aihe

        Minulla on myös huonoja kokemuksia piikeistä. Minulla on pistetty polveen niveleen neljä kertaa ja kiinnityskohtiin kaksi kertaa.

        Kortisoni aiheuttaa ihan sairaat oireet neljäksi päiväksi. Jalalle varaaminen sattuu ja jalan nostaminen lihaksilla istuma-asennossa irti lattiasta sattuu liikaa. Kivut on verrattavissa leikkauksenjälkeisiin kipuihin nuo neljä päivää. Sitten katoavat kuin itsestään. Apua en kortisonista myöskään saa.

        Aluksi kuvittelin olevani vain kipuherkkä varsinkin, kun minusta niveleen pistäminen sattuu aivan sairaana (enemmän kuin hammaslääkärissä syvän reiän poraaminen). Mutta kerran reumalääkäri yritti ottaa näytettä nivelnesteestä eikä saanut. Tämän jälkeen hän ei uskaltanut pistää kortisonia, koska ei ollut varma, oliko nivelessä. Kyllä hän oli, tunsin sen. Polvi ei reagoinut mitenkään tähän. Joten se reagoi joku kortisoniin tai siihen, että sinne menee jotakin.

        Nyt, kun joku tuossa edellä kertoi, puudutusaineesta, rupesin epäilemään sitä. Olen kyllä epäillyt kortisoniallergiaa. Mistä sen tietäisi, kumpi on? Miten te muut kivulla pistoon reagoineet reagoitte kortisonitabletteihin? Minulla tämä "pitkäaikaiskäytön" seurauksena tuleva vatsan ja kasvojen pyöristyminen tulee alta viikossa. Viikon päästä näytän jo raskaana olevalta. Nyt näin käy jo toisen kerran, ja olen miettinyt, onko tämä aivan normaalia. Miten tämä voi olla näin nopeaa, ettei vain jotain kummaa allergiaa? Tai siis voiko tällä ja pistoskortisoniin negatiivisesti reagoimisella olla jokin yhteys? Muita lääkeallergioita on tablettikulta tai jokin sen ainesosa.


        Ensimmäisellä kerralla minulle pistettiin Lederspan vai mikä se nimi oli polveen. Polvi tuli kipeämmäksi siitä mutta en osaa verrata tuliko aivan niin paljon kuin myöhemmillä kerroilla, jolloin on käytetty Solomet puudutusaine (jotain bupicain tai sinnepäin). Tuo Leder* oli aivan alussa sairautta, jolloin minulla ei ollut käytössä vielä keppejä. Myöhemmillä kerroilla olen käyttänyt aina keppejä pistoksen jälkeen ja tosiaan kärsinyt nuo neljä päivää. Polvi myös turpoaa kortisonista.

        Lisäksi tuo ensimmäinen Leder* -kortisoni pistettiin, polvi meni pistoksesta huonompaan kuntoon eikä ole koskaan palautunut. Tätä lääkärit eivät usko. Siihen asti pystyin kiipeämään parvisänkyyn nukkumaan. Polvi taipui juuri ja juuri koukkuun sen verran yli 90 astetta, että pari konttausliikettä pystyin tekemään. Polvi myös kesti konttaamisen aiheuttaman painon. Pistoksen jälkeen liikerajoitus koukistettaessa jäi pysyväksi niin, ettei 90 astetta enää onnistunut. - ilmeisesti turposi sen verran enemmän. Lisäksi painon laittaminen polvelle kontatessa tai lähellä sitä olevassa asennossa ei sujunut enää siitä lähtien. Onko muille tullut pysyvää huononnusta kortisonista?

        Olen tästä neljän päivän kipeytymisasiasta sanonut lääkärille moneen kertaan mutta kukaan ei ole ehdottanut allergiaa vaikka minulla on muitakin allergioita.
        Eivätkö lääkärit ole tietoisia asiasta? Täytyisihän heidän reagoida asiaan, kun se tämän ketjun perusteella on melko yleistä. Olen noiden kuuden yrityksen jälkeen kieltäytynyt järjestäen pistoksista ja luulen, että joudun sen kanssa vielä pulaan joskus. Sairauteni reagoi tosi huonosti peruslääkityksiin eikä bioja voi antaa, koska diagnoosi on auki. Nyt on tullut ensimmäisiä selkäoireita. Jostain luin, että selkärankareumaa epäiltäessä pistetään kortisoni puudutus niveleen, että nähdään, auttaako se puudutus. Ja se on yksi diagnostisista kriteereistä. Enkä todellakaan aio riskeerata selän kanssa, jos pistos aiheuttaa vastaavan pysyvän huonontumisen kuin polveni kanssa kävi. Ja kun lääkärit eivät tätä usko, niin turha siihen on yrittää vedota.

        Minua on jo kerran painostettu vielä kokeilemaan polvikortisonia ennen selkäoireita, ja nyt tässä vaiheessa parempi hoito on rankemmasta diagnoosista eli selkäpiikistä kiinni.

        Eikö lääkäreiden pitäisi ottaa selvää, onko allergia kortisonista vai puudutusaineesta. Saan nimittäin kummia oireita esim. hammaslääkärissä piikkipuudutusaineesta, joten en ole niitä enää vuosiin käyttänyt. Ihan joskus teininä tulin pahoinvoivaksi, jolloin tein päätöksen olla käyttämättä enää puudutusta.
        Viime syksynä päätin vielä kokeilla kerran. Pistoskohdat kipeytyvät aivan hulluna: pehmeä ruoka, joka osuu pistokohtaan, teki tosi kipeää monen päivän ajan. Ja saman päivän iltana tuli sellainen kumma oire, että hampaat eivät voineet hipastakaan yhteen moneen tuntiin. Hipaisu aiheutti voimakkaan vihlaisun kaikkien poskihampaiden purupinnoilla. Meni onneksi ohi.
        Tunnistaako joku tätä allergiaksi?

        Onko teillä jollain todettu kortisoni- tai puuduteallergia? Miten? Minkälaisen taistelun tuloksena?

        Miten olette pärjänneet, jos olette kieltäytyneet pistoksista? Onko tullut ongelmaa hoidossa, uskottavuudessa tai diagnoosin teossa? Oletteko joutuneet selittelemään?

        Virjeitä otetaan vastaan.

        Auttaako kortisoni teillä siis siitä huolimatta, että jälkikipeytyminen tulee?
        Onko muita, joille on tullut pysyvää huononnusta kortisonipiikistä?

        Vihjeitä otetaan vastaan.


      • Apuatarvittaisiin

        Kuinka kauan posket kuumottavat ja punoittavat. Minulla sama ongelma.


      • Anonyymi

        Minulla myös posket kuumottavat seuraavan päivän. Itse kiou polvesta häipynyt


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla myös posket kuumottavat seuraavan päivän. Itse kiou polvesta häipynyt

        Tuo nyt on pieni haitta, kun kivun saa pois.


    • Sippi
      • artriitti

        Olen saanut nyt 4 kortisoni-piikkiä viikon välein samaan polveen. Tänään viimeksi Ledespania 2ml... viikon ovat auttaneet ja sitten on taas polvi turvonnut. Turvonnut niin paksuksi, että jalka ei taivu mihinkään suuntaan.
        Kerralla aina punktoitu n.70ml nivel-nestettä. Aikaisempina vuosina olen saanut myös monet kerrat kortisonia molempiin polviin.
        Koskaan ei ole tullut piikistä aiheutuvia jälkikipuja. Yleensä toivottu apu tulee heti, kun paine häviää polvesta punktoimisen seurauksena ja kortisoni alkaa vaikuttamaan.
        Vuorokauden kun malttaa olla varaamatta pistetylle jalalle, niin jo taas mennään!
        Toivottavasti nyt menisin pitemmän ajan kuin viikon..... itse pistos sattuu aika paljon!
        Varsinkin kun en anna laittaa puudutetta, näin pääsen yhdellä pistolla, kun ei tarvi ensin puuduttaa.
        Nyt kävelen täällä taas keppien avulla. toivottavasti ensi viikolla pääsen takaisin töihin.... :)


    • nivelkipuinen48v

      Minulla on pistetty niveliin mm.etusormen rystyseen joka epäonnistui siinä mielessä että meni tosi kipeeksi eikä sormet taipunnut neljään päivään..sitten samalla reissulla polveen...se auttoi kyllä ja muutama viikko siitä si niveleen ja nilkkaan pistettiin ja nilkka oireili vielä sen jälkeenkin...pitäs ottaa nivelkipuihin ennemmin piikki kun syödä lääkkeitä...mutta mutta työnantajalle kuulema käy kalliiksi ne minun pistokset ku pitää olla pois töistä muutama päivä...sairastan selkärankareumaa...

    • Reumajanivelpsori

      Minulle on vuosien saatossa pistetty kymmenittäin kortisoni-injektioita eripuolille kroppaa. Alkuun mukana oli aina puudute jolloin jälkikipua ei suuremmin esiintynyt (pieni kipu tulee aina), nykyisin pistetään ilman puudutetta. Pistäminen itsessään on ihan siedettävää (osaava reumatologi reumapolilla pistää), kipu tulee yleensä aina ja voi olla tosi pahakin mutta se kyllä helpottaa (mikäli nivel alkaa turvota tai kuume nousee on mahdollista, että niveleen on päässyt bakteereita, pistoskohtaa ei saa mm. kastella vuorokauteen juuri tämän estämiseksi). joskus tarvitaan kyllä useampia piikkejä ennen kuin tulehdus talttuu. Mieluummin otan näitä piikkejä kuin annan nivelieni tuhoutua! Tärkeintä olisi saada kohdilleen se kaikki muu lääkitys jolla tulehdukset saataisiin kuriin. Paljon puhutaan lääkkeiden haittavaikutuksista mutta harva sanoo ääneen sen, että jatkuva tulehdustila kropassa on vaarallista myös ja lyhentää elinikää.

    • eienääneulakammoa

      Minullekin kortisonipistokset aiheuttavat unettomuutta ja punoitusta muutamaksi päiväksi. Yleensä reumatologit antavat pistoksen parhaiten. Tk lääkärien taidot ovat vaihtelevat. Itsellä parhaimmat kokemukset nuorista tk lääkäreistä. Ovat riittävän varovaisia. Pahimpia ovat nämä 'olen tehnyt tämän monta kertaa aiemminkin' tyypit ja niiden jäljiltä voi olla koviakin kipuja. Yleensä kai käytetään joko Solomet tai Lederspan kortisonia. Lederspania kai enempi isoihin niveliin kun on pitkävaikutteisempi. Joskus Solomet annettuna esim polveen vain pahentaa tilannetta. Oikein aktiivisen tulehdusvaiheen ollessa päällä kortisonin teho voi olla lyhytaikainen. Joskus käy niin että ahkerasta nivelen tyhjennyksestä ja kortisonipiikeistä huolimatta voidaan joutua laittamaan tekonivel. Mutta kyllä se piikitys silti (silloin kun osuu kohdilleen) kannattaa.

      • Lirkki

        Moikka eienääneulakammoa!
        Oliko sinulla punoitusta kasvoissa ja kaulalla? Minulle laitettiin olkapäähän pari päivää sitten kaksi kortisoniruisketta ja nyt on ollut siitä lähtien naama todella punainen ja kuumottava. Aamulla ihan ok, mutta päivän edetessä punaisuus ja kuumotus lisääntyy. Ei liene vaarallista? Mittasin jo verenpaineenkin, kun ajattelin, että onko kyse kohonneesta paineesta. Mutta paineet olivat normaalit. En myöskään ole nukkunut niin hyvin kuin yleensä.


      • helpotusta
        Lirkki kirjoitti:

        Moikka eienääneulakammoa!
        Oliko sinulla punoitusta kasvoissa ja kaulalla? Minulle laitettiin olkapäähän pari päivää sitten kaksi kortisoniruisketta ja nyt on ollut siitä lähtien naama todella punainen ja kuumottava. Aamulla ihan ok, mutta päivän edetessä punaisuus ja kuumotus lisääntyy. Ei liene vaarallista? Mittasin jo verenpaineenkin, kun ajattelin, että onko kyse kohonneesta paineesta. Mutta paineet olivat normaalit. En myöskään ole nukkunut niin hyvin kuin yleensä.

        Sain itse viikko sitten kortisonipistoksen olkapäähäni ja kivut loppui siihen paikkaan, eikä tullut mitään sivuoireita. Olen tämän vuoden aikana joka kuukausi joutunut käymään kortisonipiikityksillä varsinkin sorminivelien ja ranteiden kipuilun vuoksi. Parhaana kertana on laitettu 6 pistosta eri sorminiveliin. Särky, nivelien kuumotus ja turvotus ovat vuorokauden sisään loppuneet. Minulla ei ole ollut koskaan mitään jälkioireita kortisonista.


    • nasma

      Hi! minulla on pienestä lähtien jalka oireet eikä lääkäri tietä mitää ja olen käynyt neurologilla eikä sieltä mitään tullut oireet on pahentanut viime ajat.

    • Sapho

      Minulla vasta todettu SAPHO ja kaksi kortisonipistosta saanut. Ensimmäisestä ei tullut oireita mutta nyt jälkimmäisen eilen pistetyn piikin jälkeen huimausta, huonoa oloa ja nyt kuumeen tuntua. Silmissä tuntuu hassulle, etenkin jos liian nopeasti kääntää päätä niin huippaa. Sama jos seisoo tai kävelee pitkään. Hengästyminen tulee todella herkästi. Pientä kipua oli pistokohdassa vain eilen, tänään ei juuri mitään. Puudutettiin ennen kortisonia.
      Muilla vastaavia oireita?

    • Anonyymi

      Kuka voi pistää selkään kortisooni piikit

    • Anonyymi

      Sain eilen kortisonipiikin etusormen niveleen. Puoli tuntia piikistä alkoi lähes sietämätön kipu, jota kesti noin tunnin. Sen jälkeen kipu ka turvotus on jatkunut liikuttaessa sormea - tosin eipä voi juuri liikuttaakaan, kun sormi ei taivu juuri yhtään. Aikaa piikistä on nyt vuorokausi. Unet myös loppui viime yönä kuin seinään klo 2.30. 😂
      Saa siis nähdä, oliko piikistä hyötyä vai haittaa....

    • Anonyymi

      Löytyi suhteellisen uusi keskustelupalsta koronapiikistä.
      Kiinnostuneena luin, kun tuossa kieltäydyin piikistä pahojen kokemusten jälkeen.

      Kaksi kertaa olen saanut vuosia sitten, olivat hyvin kivuliaita. Ehkä vähän vähemmän peukalon hankaan.
      Toinen vanhenmpi kokemus, kai sekin käteen pahempi.
      Sain kyydin ja veivät minut tyhjään taloon, rouva kävi välillä hierojalla.
      Siellä sitten tuskissani valitin.
      Mukava lukea, uskallanko sittenkään saamaan piikkiä.
      Kuvattiin, minulla lonkassa nivelrikko. Siihen sain lääkkeen ja reseptissä 200 Panadol Forte. Ei ole auttanut.
      Nyt yli viikon jo nämä vielä kamalammat kivut. "linkkuveitsenä" kävellyt.
      Kumarassa ollessa ei niin kipu riipaise lonkasta polveen saakka.
      Nyt jo ehdin ajatella, että jos sittenkin ottaisin piikin. Eka kerralla lääkäri sitä ehdottikin. Nyt luettuani kokemuksianne en taida sittenkään uskaltaa.
      Tai ei tätäkään kipua pitkään jaksa.
      Syksyllä jo kävin fysioterapeutilla, kun en pystynyt oikealla kyljelläni nukkumaan. Silloin ei vielä haitannut kävelyä. Kevättalvella jo sitten piti perua Lapinmatka, jalat kipenä.
      Nyt kesällä kuvattiin, nivelrikko. Sehän ei parane. Kai sitten tekonivelen laitto paikallaan. En kyllä saanut lähetettä Ortopedille.
      Pitkät jonot sitten.
      Toivottavasti uusia kirjoituksia tänne, jos kurkkaan, jos löydän uudelleen.

      • Anonyymi

        No, olipa tämä! Sittenkin kirjoitukseni oli mennyt!?
        Nyt ehdin kirjoitella johonkin toiseenkin äsken!
        Se ketju kyllä vielä tätäkin vanhempi, voisi olla "syöttinä", jos joku vaikka jatkaisi kirjoittamista.
        Nyt tuumailen, josko auttaisi minun nivelrikkokipuuni. Sehän ei sinänsä parane.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, olipa tämä! Sittenkin kirjoitukseni oli mennyt!?
        Nyt ehdin kirjoitella johonkin toiseenkin äsken!
        Se ketju kyllä vielä tätäkin vanhempi, voisi olla "syöttinä", jos joku vaikka jatkaisi kirjoittamista.
        Nyt tuumailen, josko auttaisi minun nivelrikkokipuuni. Sehän ei sinänsä parane.

        Sain eilen 3. Kortisonipiikin polveen. Joka kerta auttaneet kipuun ja toimintakykyyn n.1-2vkoa. Nyt sain lähetteen tekonivelleikkaukseen Coxaan. Piikistä kyllä hyvä apu vaikka kesto lyhyt, mutta eihän vikaa paranna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sain eilen 3. Kortisonipiikin polveen. Joka kerta auttaneet kipuun ja toimintakykyyn n.1-2vkoa. Nyt sain lähetteen tekonivelleikkaukseen Coxaan. Piikistä kyllä hyvä apu vaikka kesto lyhyt, mutta eihän vikaa paranna.

        Kysymys onko kellekään tullut huimausta ,päänsärkyä ja noussut lämpö olkaan ja niskaan pistetyn kortisonin jälkeen kylläkin vasta seuraavana päivänä minulle kävi näin.Kipu kyllä lähti!Niin ja kasvojen kuumotus punoitus tuli myös,ensi kertaa sain tälläiset pistokset.Voisiko joku kertoa onko tämä edes mahdollista?


    • Anonyymi

      Pistettiin vasempaan polveen kortisoni piikki. Siitä noin neljän tunnin päästä lepopulssi nousi kuin katkaisijasta olisi käännetty 100 krt/min
      Samalla alkoi rytmihäiriöt, kahde-kolmem sarjaa, välistä muljahtelua, tiheälyöntisyyskohtauksia. Lämpö nousi 37C asteeseen. (normilämpö 36.1). Rytmihäiriöitä oli niin paljon että vointi meni huonoksi ja pito lähteä päivystykseen. Sydänkäyrillä ollessa epäiltiin eteisvärinää, sinusrytminkin aikana oli jotain häiriötä. Verikokeissa leukosyytit noin 13 yksikköä, CRP normaali. Pääsin pois päivystyksestä 4h seurannan jälkeen. Pulssi oli korkealla noin 2 vuorokautta. Poskien kuumotus alkoi. Seuraavana aamuna useampi nivel kipeä. Oireet kuitenkin vaihtelevat, piikistä nyt viisi päivää, joka nivel kipeä, kuumeinen olo, hengästyy aika herkästi. En muista milloin olen ollut näin kipeä viimeksi, luon olisi kova influenssa päällä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      16
      1216
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1149
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      3
      1149
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe