Kun hirveä ammutaan

Raakku

Kun hirveä ammutaan, niin monesti sattuu että se jatkaa matkaa ensimmäisen laukauksen jälkeen, sitten ammutaan lipas tyhjäksi, varmuudenvuoksi. Eikö olisi parempi säästellä kuteja, niin lihatkin säästyisivät. Minun arvioni on että 10 % lihamäärästä menee hukkaan tarpeettomilla laukauksilla. Joskus voi sattua että kaatuu hirvi josta ampuja ei tiedä mitään, sitten seuraavanpäivän yllätys on kun raato löytyy, mutta eihän sekään kaikilla mene hukkaan, ei muuta kuin suolet pois ja orteen, näin meilläpäin tehdään. Oma mielipiteeni on että jos hirvi on suolineen yön yli metsässä, niin liha maistuu pas…. Eikö ole näin?

12

4941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hirviä liikaa

      taas yksi kieroutunut jolla pääasia on saaliin määrä

      • Hirvenpyytäjä

        Mitä toista syyttelet jos saa saalista. Olethan selvästi sitä mieltä, että hirviä on liikaa.
        -Voi teidän kanssanne.
        Olen muuten Raakun kanssa samaa mieltä. Pyytömiehille hirvi on sentään luonnon elukka, eikä mikään koneellinen ihmisentappaja. Saalista pitää kunnioittaa ja ottaa lihat asianmukaisesti talteen. Pelkkä tappaminen ei ole metsästystä


    • Hirvenpyytäjä
    • Nimetön

      Tämän olen todennut jokaisen ammutun eläimen jälkeen! Hukkautukoon lihaa kuinka paljon tahansa, kun vain eläimen kärsimykset ovat mahdollisimman lyhyet. TÄMÄ OLKOON KUNNIA-ASIA ja VELVOLLISUUS.

      • Raakku

        Eihän siinä mitään, jos ne ylimääräiset laukaukset osuisi oikeaan paikkaan. Kun hirvi on saanut kuolettavan osuman, se menee ja lujaa, sillä osumat, on yleensä joko mahalla tai paistilla. Onhan se tärkeää että eläin ei joudu kärsimään, mutta ei siinä luotien lukumäärä auta.


      • Mauser

        eiköhän se hirvi saa sellasen shokkitilan ettei sitä tarvitse koko lipasta paukuttaa siihen. tietysti jos o osunu johonkiin paskamahaan tai johonkii o asia ihan eri.


    • vanhapoika85

      Jos toteaa, että osuma on hyvä, niin ei sitä kannata enää ampua vaikka vähän juokseekin.
      Jos ei ole varma mihin/miten osui, niin sitten kannattaa ampua niin kauan kunnes on varma, että hirvi jää.
      Liha hävikki on mielestäni kuitenkin B-luokan ongelma ja pääasia on ettei eläin jää kärsimään.

      Se on sitten eriasia, jos ampujat eivät itsekään tiedä, että mitä ampuivat. Sellaiset ampujat kannattaa laittaa nylkyporukkaan, tai ajohenkilöiksi.
      Monttuunhan ne pitää pistää, jos on yli yön maannut metsässä.

      • EräsMuori

        Täysin samaa mieltä olen kanssasi. Ainoa milloin ammun ainakin itse useammankin laukauksen joskus vähän huonommastakin paikasta (jotain risuja edessä tms), on sitten haavoittunut hirvi. Muuten pitää kyllä yhden hyvän osuman riittää. Kyllä se eläin sieltä sitten löytyy.

        Ja todellakin hyvä ja rauhallinen ampujahan tietää laukauksen jälkeen ainakin suunnilleen mihin on osunut. Tilanteessa liian kuumana käyvä ei tiedä ja se on huono homma se... Ei osaa välttämättä edes sanoa oliko sillä elukalla sarvet vai ei.


    • Näin se on

      Semmoinen juttu on ensin muistettava, että ei pidä ampua ollenkaan, ellei ole varma hyvän osumisen mahdollisuudesta.

      Minä olen ainakin kyllästynyt näihin sankareihin, jotka ampuvat hirveä milloin jalkaan, milloin mahaan ja milloin perseeseen. Yksi tällainen sankari on porukastamme nyt jo toistuvien tyräysten takia erotettu. Ei pidä hyväksyä sitä, että ammutaan hirveä niin, että myöhemmin selitetään että "luulin, että se olikin toisinpäin".

      Avaaja on mielestäni oikeassa. Tavallinen suomalainen metsästäjä pystyy ampumataitonsa puolesta kaatamaan hirven yhdellä laukauksella, jos ase on kohdistettu ja maltetaan olla ampumatta liian kauas, liian kovaa menevään hirveen tai huonosti näkyvään eläimeen.

      Hirven käyttäytymisestä ei aina voi päätellä, onko osuma kuolettava. Rauhallinen ampuja yleensä tietää liipaisinta puristaessaan, että nyt menee oikeaan paikkaan. Koheltaja taas paukuttaa jo siksi niin monta kertaa kun ehtii, että ei ole rauhallinen ja ei pysty havainnoimaan omaa toimintaansa. Samoille tyypeille sattuvat myös sopimattomien hirvien ampumiset. Pahimman koheltajan jäljiltä oli mullikan lihat miltei kokonaan pilalla, ampumisen reijistä sekä suoliston tavarasta.

      Mielestäni ei ole ollenkaan häpeä, jos jättää huonossa paikassa ampumatta. Joissakin porukoissa on tällaisesta tapana soittaa suuta. Sitten kun samat suunsoittajat osuvat hirveä perseeseen tai suolille lihoja pilaten ja hirveä kiusaten, ollaan yleensä hiljaa...

      Mutta ainakin meillä tuo kulttuuri on muuttunut. Mainitsen vielä, että erotetuksi tullut lihojen pilaaja / hirvien rääkkääjä oli myöhemmin kehunut tienneensä, että ei se tuosta kulmasta kuole, mutta hän haavoittaa kun oli niin komeat sarvet.

      • Hirvi-ä-nainen

        Meillä on seurassa tapana aina kiusoitella sellaisia jotka jättävät ampumatta. Kiusottelusta viis, mutta pahempaa on se kun nämä ketkä eivät ole mukana ampujina valittelevat koko viikonlopun tulilla kuinka siellä ja siellä mukamas olisi pystynyt ampumaan vaikka passimies olisi jättänyt heikon näkyvyyden takia ampumatta. Tälläinen jatkuva polemiikki varmasti lisää nuorten ja tulevien metsästäjien ampumaintoa. Odotan kauhulla kuinka paljon tulevina vuosikymmeninä ammutaan lehmä-hirviä vasan edestä tai kuinka joudumme jäljestämään haavakkoa.

        Nämä ketkä valittavat eivät itse ole luultavasti vuosiin ampuneet hirveä tai edes käyneet näillä "aukoilla" jotka ovat sittemmin kasvaneet umpeen.

        Itse olen oppinut rauhalliseksi aseen käyttäjäksi jo ensimmäisen hirven kaatoni jälkeen. Tuolloin hirvi juoksi metsään ja luultiin sen jo menneen, kunnes se löytyi muutaman sadan metrin päästä kuolleena. Sen jälkeen olen ampunut vain "varmoja" laukauksia tai jo loukkaantunutta hirvä. Tuloksena 5 kaatoa, joista yksi jo haavoittunut hirvi ja keuhkolaaki. Kahta olen osunut selkärankaan ja ei loputkaan osumat huonoja ole. En ole tähdännyt selkärankaan, mutta jännitys tai joku on saanut käden heilahtamaan siten, että on mennyt hitusen liian ylös. Pääasia että hirvi on kuollut mahdollisimman kivuttomasti.


    • Kyl meidänkii porukas näitä konetuliaseil pomittajia on. Itte sil periaatteel et se on varma laukaus mikä ammutaan ja harvoin se 308:lla jää siihen paikallee. Pisimmät matkat yli puol kilometrii mitä 10 osumasta juossu. Ehkä tämä uusi koe takaa sen et aseet ainakii pitäs kohallaa olla. Mut kyl sen näkee kun menee ampumapaikkaa kattoo miten osunnu. Keuhko osumasta kyl veret tulee ulos aika pian. Ei kait koskaa hirvee ammuta ja jätetä jälestämättä onko osunnu vai ei. Meil ainakii jälitetää koiralla hirvee niin pitkää kun löytyy tai sit todetaa et se on terve, kun vaihtaa lääniä. Eikä yön yli metässä ollutta hirvee syö kun koirat.

    • en ammu takaapäin

      Kyllä se ensimmäinen laukaus pitäisi aina ottaa varman päälle. Mieluummin jättää ampumatta kuin ampua huonoa laukausta.

      Kyllä hyvän laukauksen jälkeen yleensä tietää että se osui. Lisälaukauksien kanssa täytyy myös käyttää harkintaa, vaikka aikaa ei ole paljoa käytettävissä.

      Tietysti hirven kärsimykset pitää sitten lopettaa mahdollisimman pian armonlaukauksella päähän tai niskaan mikäli hirvi on vielä tajuissaan.

      Takaapäin ampumista tulisi myös aina välttää, koska kuolettavan osuman saaminen on todella vaikeaa ja suurella todennäköisyydellä lihaa menee hukkaan suuria määriä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      193
      4566
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      122
      2853
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2274
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      133
      2260
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1962
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1526
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      114
      1441
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1362
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1190
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1081
    Aihe