Kiljua on pidetty aina pahimpana mahdollisena alkoholijuomana. Näin minäkin luulin, mutta jotenkin ajattelin kokeilla sen valmistusta. Tarvikkeisiin meni noin 5€.
Resepti:
10l puhdas ämpäri (hyvin puhdas!)
3l kuumaa vettä
2kg sokeria
*sekoitetaan hyvin*
5-6l viileää vettä
1/2 l sekamehua
*tarkastetaan että vesi on 25 asteista*
Lisätään 1/2 pakettia turohiivaa
*kansi päälle*
*vesilukko paikalleen, hieman vettä*
Muutaman tunnin kuluttua keitos lähtee käymään. Mömmö saa käydä 10-15 päivää rauhallisissa oloissa noin 22 asteessa. Pönttöä valvotaan hyvin, vesilukko ei saa tyhjentyä.
Kun käyminen on lopussa, aukaistaan kansi ja järkytytään. Haju on kauhea ja ulkonäkö vielä kauheampi. Pidämme vatsalaukkumme sisällön toistaiseksi sisällämme ja kauhomme parin desin mukilla varovasti kirkkaan liemen erilliseen astiaan, esim. mehukattipönttöihin. Pohjalla olevaan sakkaan ei kannata koskea, se menee viemäriin. Maistoin tässä vaiheessa lientä ja sain kuin sainkin pidettyä vatsalaukkuni täynnä.
Astiat siirretään viileään kaappiin. Lientä on tässä vaiheessa jotain 6-7 litraa. Annetaan olla rauhassa viikko, miksei kaksikin. Sen jälkeen sama toistetaan, kaadetaan kirkas osa pulloista seuraaviin pulloihin ja sakka viemäriin. Maku on edelleen paha. Uudet pullot laitetaan taas kaappiin pariksi viikoksi.
Homma toistetaan taas. Nyt myrkkyä uskaltaa jo varovasti maistaa, mutta malttia vielä jos haluaa jotain lopputulosta. Viikon päästä liemi on jo valmista. Hiivan maku on hävinnyt kokonaan ja liemi on jo melkein läpinäkyvää. Potkua pitäisi löytyä 12-15%. Sekamehu ei enää maistu ollenkaan. Lievä erikoinen maku on havaittavissa, mutta ei voi enää puhua pahasta juomasta. Jos maun haluaa peittää kannattaa lisätä vielä hieman mehua, jolloin mehu on ainoa mitä voi maistaa.
Syy, miksi kilju on aliarvostettua on helppo löytää. Itse maistoin ensimmäisen kerran kiljua yläasteen loppuaikoina. Elämäni kauheimpia kokemuksia. Kaverilla ei ollut mitään tarvikkeita eikä taitoa. Kiljun valmistus ei onnistu kahdessa päivässä, litran astiassa ilman vesilukkoa ja ilman tarvittavia kirkastuksia. Homma menee myös pieleen oikeilla välineillä mutta ilman malttia. Hommaan menee 5 viikkoa, mutta on se sen arvoista.
Nyt olen maistanut herkkua noin yhden desin ja vaikutus on näppituntumalta sama kuin yhdellä keppanalla, kenties hieman enemmän. Kiljua jää pöntöllisestä noin 5 litraa, mutta se on parempi kuin 8l juomakelvotonta mössöä.
Teinihönöjen juttuja, arvelette. Niin on, mutta halvat huvit tällä teinihönöllä. Jos ette ole maistaneet kunnolla tehtyä kiljua, älkää itkekö sen pahasta mausta.
Kilju - hyvää sittenkin?
6
5405
Vastaukset
- Jalli
Tein itse kiljua reseptillä omenamehua,sokeria ja hiivaa (tavallista) ja n.parinviikon käynti limsapulloissa ensin pari kolme päivää reiällä varustetuilla korkeilla ja loppu aika ilman.Oli kohtalaisen hyvää,melkein kaljaa parempaa,ja kaveritkin sanoivat että on hyvää. Prosentit tosin tosin vaihtelivat aika lailla,välillä litran jälkeen sammui,joskus meni kolme litraa että pääsi edes kunnon känniin.
Mutta nyt on paksusuolen tulehdus,en tiedä johtuiko kiljusta,nyt on ryyppäämiset loppu ainakin paranemiseen asti.- jalli
jalli pienellä jiillä pesee kätensä "Jallin" jutuista...
- Blub
Leivontahiiva on tarkoitettu ensisijaisesti leivontaan. Kyllä se alkoholiakin tekee, mutta voltit jäävät lopputuloksessa alle kymmenen. Käyminen kestää huomattavasti pitenpään ja maku on karmeampi.
Käymishiivat ovat kehitetty ensisijaisesti alkoholin valmistukseen. Niillä voltteja saadaan jopa 17-19%. Sen jälkeen hiiva kuolee vaikka ravinteita olisikin jäljellä.
Limpparipulloihin on vaikea saada sopivaa annostusta, kun pari kertaa kirkastaa on puolet jo heitetty aineesta pois. Vesilukko on erittäin hyvä olla, jos unohdat käyttää korkkia auki yhtenä päivänä voi vaatekaapissa olla mukava näky seuraavana ammuna. Onneksi limsapullot kestävät aika hyvin painetta.
Kunnon välineet, 5€ riittänee niihin. Voin luvata että kannattaa. Isolle 30l astialle menee yli 10€.
- jotain parempaa
Kunnon viskiä ja aivan saatananmoista bumaria se on jotain..
todellakin - joup
Kolme kertaa on tullu kiljua värkättyä. Melko pahan makuistahan se on ollu... (ainakin aloittaessa). Sitten kunnon kännissä siinä ei huomaakaan mitään pahaa. =P
Eli ensin puhdas ämpäri,
5,5 l vettä
1,5 kg sokeria
1/4 paketti superhiivaa
Eka keitin noin 2 l vettä. Lisäsin ämpäriin vuoroin keitettyä vettä, vuoroin hieman viileää kraanavettä (jotta lopputulos olisi haaleaa) ja samalla lisäsin sokerit vähän kerrallaan, niin että lopussa oli 5,5 litraa haaleaa sokeri-vettä.
Sitten ripottelin neljäsosa-paketin superhiivaa joukkoon ja aloin pirunmoisen sekoittamisen kauhalla. Sitten kun hiiva oli liuennut veteen aloin pullottaan 1,5 l limsapulloihin. (Tässä vaiheessa oli jo mukava haju keittiössä...)
Sitten vain korkki raollaan käymään puoleksi toista viikoksi. Ja sen jälkeen ei kun nauttimaan (!).
Tosin kerran sattui käymään kuukauden, eli neljä viikkoa, ja potkua löytyi huomattavasti enemmän mutta makukin oli pahempi.
Pitääpä joskus kokeilla kirkastamalla. Todennäköisesti ei kuitenkaan lähiaikoina. =)- Blub
Kunnon vesilukko ja iso kannellinen ämpäri. Eivät kustanna kuin noin 5 euroa ja laatu paranee paljon. Moraalisen laillisuuden saat lisäämällä joitain marjoja tai hedelmiä -> kotiviiniä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1908637
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264808- 504268
- 623837
- 513236
- 503020
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262696- 432501
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.452419Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382233