ruisallergia/keliakia?

ruiz

Joskus kauan sitten havaitsin, että saan ruisleivästä vatsavaivoja. En kummemmin ajatellut asiaa, mutta nyt ongelma on jälleen noussut esiin. Ostin pitkän tauon jälkeen ruisleipää ja olen saanut seuraavanlaisia oireita: vatsavaivoja (ei erityisen kova/löysä vatsa, pelkästään satunnaista kipua), suun limakalvot ovat ns. "rikki", yläselkää, käsivarsia, polvia ja niskaa kutittaa, samoin kyynärtaipeita ja etenkin leukaa ja kaulaa. Olen hieman ihmeissäni, sillä isälläni on paha keliakia ja ajattelin oitis, että nyt se sitten on minullakin. Oireita ei kuitenkaan tule mistään muusta gluteenipitoisesta kuin ruisleivästä. Voisiko kyseessä siis kuitenkin olla ruisallergia? Millaiset ovat ruisallergian oireet? En löydä vastausta ongelmaani, sillä mielestäni omat oireeni vastaavat myös suurelta osin ihokeliakian oireita. En ole kuullut, että kukaan voisi potea "osa-keliakiaa", eli olla allerginen vain joillekin gluteenipitoisille tuotteille.

12

19222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinulle!

      Allergia ja keliakia ovat eri sairauksia! Voit olla allerginen mille tahansa ruoalle tai ruoka-aineelle. Minä olen allerginen ruijauholle. Vältän kaikkia tuotteita, joissa on ruista. Voin syödä kuitenkin vehnää, kauraa, ohraa, maissia, riisiä, tattaria...

      Ruisallergian oireet ilmenivät minulla näin: vatsa meni löysälle.

      Mene varata vielä lääkärille. He osaavat testata, onko sinulla keliakia vai ruisallergia, mutta minusta tuo kuulostaa ruisallergialta.

    • oireinen

      Minulla myös ruisleivästä ihan samanlaisia oireita, suun limakalvot rikki, ilmaa kertyy vatsaan, vatsakipuja, yms. Itse olen testannut että jos syön leipää joka sisältää ruista, oireet alkavat heti. Nyt kun olen ollut syömättä olo on paljon parempi. Keliakia eikä allergiakokeita ole tehty.Kaura sopii minullekkin, vehnästä vähän samanlaisia oireita.

      • oireita minullakin

        Minulla samanlaiset oireet. Ruista olen pystynyt syömään ihan pieninä annoksia (alle 15% ruispitoisuus).

        Mutta nyt vatsa oirii vehnästä samoin kuin sinullakin. Maha oli hurjan kipeä jonkin aikaa ja tutkimuksissa selvisi että jokin oli aiheuttanut paksusuolen limakalvon vaurioita sekä tulehdusta. Näytepaloja otettiin ja laktoosi- ja keliakiakokeet otettiin verinäytteestä. Jäljelle jäi epäilys että kyse olisi allergiaoireista.

        Nyt olen ruista välttänyt, vähän olen joskus esim. karjalanpiirakasta palan maistanut. Ja toisinaan vehnäisiä leivoksia syönyt juhlissa. Hävettää pyytää gluteenitonta, kun ei kerran ole keliakiaa. Kaupasta kuitenkin ostan gluteenittomia tuotteita ja sellaisia joissa voi olla gluteenia, esim. kaurahiutaleita.


    • .....

      Keliakia on sitten autoimmuunisairaus (ei allergia) ja jos sitä on suvussa miehilläkin, se on paljon voimakkaammin periytyvää, eli kannattaa pitää mielessä :) ja samalla on alttius muillekin autoimmuunisairauksille.

    • Tanja Tietäväinen

      Kuten muutkin jo sanoivat, on mahdollista olla allerginen mille vain. Ruoka-aineallergiat voivat olla hengenvaarallisia, koska koko elimistö reagoi. Olen kerran saanut anafylaktisen sokin riisistä. En ensin tajunnut, että kyse oli allergisesta reaktiosta, koska alussa oireena oli valtavan kova vatsakipu ja ripuli. Vähän ajan päästä alkoi kurkku turvota umpeen ja ihoon tuli punaisia läiskiä.

      Oireesi siis kuulostavat allergialta. Mutta asian varmistamiseksi sinun kannattaisi kyllä mennä lääkäriin, koska isässäsikin on keliakia.

    • ystävälläni

      Hänellä oireita aiheuttaa vain ruis ja keliakia on testattu joten sitä ei ole. Ruisleipä on aika yleinen vatsavaivojen aiheuttaja joten tuskin sinulla keliakiaa on. Kannattaa asia kuitenkin tarkistaa joten varaa aika lääkärille!

    • Tuula Marjatta

      Olen potenut jo 20 vuotta ruisallergiaa. Oireesi ovat selkeän tutut lisäisin vielä pömppövatsan. Ole ilman viljoja 3-5päivään ja kokeile sitten tuleeko oireita. Melko varmasti voit todeta mitä on vältettävä. Itse en syö mitään viljaa sisältävää ruokaa kuin max. kaksi kertaa viikossa ja pysyn suht kunnossa. Vatsan turvotus poistuu ja mahtuu ne pienemmätkin housut jalkaan. Itselläni ruis ja vehnä pahimmat.

    • .,.,.,f

      itse olen muutaman vuoden ajan ollut allerginen rukiille, en muille viljoille. lääkäri totesi minulle aikoinaan kylläkin, että ruisallergiaa ei ole olemassakaan, että oireeni ovat luulosairautta. testasi keliakian, eikä sitä löytynyt, joten hänen mielestään minun oli oltava terve! huhhuh, ihme lekuri, kun omalla maalaisjärjelläkin osaa ajatella, että onhan eri ruoka-aineilla oma kemiallinen koostumuksensa. minun elimistöni ei osaa pilkkoa juuri ruista, ei se sen kummassempaa ole. harmittaa vain se, että moniin kauraleipiinkin ym lisätään aina ruismallasta tai jauhoa, ja joskus pakkausselosteesta on jäänyt se huomaamatta ja maha on ollut kipeä. minulla oireet tulevat n. 6-8h syömisen jälkeen, ja kipu on aivan järkyttävä. minulla on myös paha laktoosi-intoleranssi, mutta rukiista tuleva kipu on vielä laktoosista aiheutuvaakin voimakkaampaa, ja pahoinvointia aiheuttavaa. äitini, tätini ja isoisäni ovat myös ruisallergikkoja. tätä kun koitin selittää silloin lääkärille, niin ei vain minua uskonut. se lääkärin käytös on kyllä jäänyt mysteeriksi :)

    • Leipovarukiinviljelijä

      Kaupasta saatava ruisleipä on HARVOIN tehty vai. Rukiista. Yleensä vai. 40-50% sillä saan työnnetään mleasseje, mallasta, siirappia, hiivoja, rajusti suolaa, muita jauhoja ja PAISTETAAN väärin muiden viljojen tapaan. Ruis leivotaan 100% viljasta kun SAKOLUKU on vähintäin 140 - mieluimmin noin 300. Leipää ei tehdä juureen vaan aina uuteen raskiin joka ei sisällä hiivaa,parhaimmillaan ruokalusikallisen hunajaa. Leipä itketään levossa pöydällä peitettynä ennen KUORETUSTA. Jonkkapitäisi tapahtua yli 300asteessa jolloin sen Lämpökäsitelty osan saava gluteeni toimii oikein. Leivänkypsennys tapahtuu 170 - 240 asteessa jolloin sen rakenne on nuoska ja alemman Lämpökäsitelty saava gluteeni toimii oikein. SE osa hyödynnetään suolostossa - ei mahalaskussa kuten kuoriosa. Sisäosat kytketään suolistosta hyväksi n. 4 tunnin kuluttua ruokailusta, mistäsyystä rukiin insuliinivasteon omaa luokkaansa. Samalla suoliston oikea bakteerikanta voi hyvin. Ilmavaivat kuhkaavat huonoa bakteerikantaa. Se on voinut vinoutua pelkästä huonosta ruokavaliosta tai esim. Antibioottilääkityksestä. Silloin rukiin käyttäminen edellyttää pahimmillaan jopa lähes VUODEN korjausvaihetta. Sekasyönti ja runsas sokerinkäyttö väärän kova/pehmyt -rasvasuhteen kanssa tuhoaa maksaa ja harmaa. Tuloksena on metabolinen oireyhtymä MBO jossa Lagerhansin saarekkeet tuhoutuvat, synty rasvamaksa, insiluunituoyanto tuhoutuu ja YLIPIANO on sen paras tunnus. Vaikka tätä kutsutaan sokeritaudiksi - kysymys on 2-tyypin DIABETEKSESTÄ jokamosoittaa itsehankittu tappava kehon tila - niinkuin tupakan aiheuttama keuhkosyöpäkin tai rusketuksen hankkijoiden ihosyöpä. Ruisleipä on tehokas painonhallintavilja. Kuvatut rukiin käyttöyritykset osoittavat miten kaukana tietoista ruoan käytöstä ihmiset tällä htekeillä elävät!

    • Histamiiniongelma

      Kannattaisi myös tutkia histamiini intoleranssi. Minä saan just näitä oireita etenkin ruisleivästä, banaanista, tomaatista, sitruunasta yms. mutta en ole allerginen. Ja oireet joskus hyvin vakavia. Ongelma mulla oli histamiini intoleranssi mikä on kyllä ongelma - mutta outoa ettei ”allergia”

      • Anonyymi

        Kiitos tiedosta! Kuulostaa tutulta.


    • Ihmekumma

      Mulle tulee rukiista pieniä, kovia, kananlihamaisia näppylöitä reisiin ja olkavarsiin, oma diagnoosi on keratosis pilaris. Jätin rukiin pois ja ne katosi ekaa kertaa neljäänkymmeneen vuoteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1214
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe