lampaantaljan puhdistus?

inse

Heippa! Eipä taida aivan askarteluun liittyä tämä kysymykseni, mutta uskon teistä jonkun tietävän minua paremmin: voiko lampaan taljaa mitenkään puhdistaa ja mieluisten pestä? Miten ja millä aineella? Koira kun teki sille hätäpisit...

10

23171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihtoehtoa

      Vie se pesulaan, osaavat kyllä siellä puhdistaa. Omatoiminen vaihtoehto: osta rasvaista marseille-saippuaa, vaahdota se käsissäsi ja pese sillä vaahdolla kevyesti pinta, huuhtele suihkun alla nopeasti ja kuivata.

    • pesulapalveluun

      En uskaltaisi itse pestä, vaan veisin suosiolla pesulaan. Katsopa netistä, kun oli kilpailutettu pesulapalveluitten hintoja, että mistä löydät oman alueesi edullisimman vaihtoehdon. Kannattaa kysyä pesulasta myös lopputuloksesta, että pesu on turvallinen eikä talja vaurioidu. Ainakin oman nahkatakkini puhdistaminen onnistui eikä jälkiä jäänyt.

    • vaihtoehto

      Kun lunta on kerran satanut, ainakin meillä päin, niin laita talja lumihankeen karvapuoli alaspäin ja "tamppaa" siihen. Pitäisi lähteä hajut tahrat ja pöpöt. Ravista enimmät lumet pois ja annat vain kuivaa tasaisella alustalla karvapuoli ylöspäin, ettei karvat latistu. Kannattaa
      harjata kevyesti ja varovasti kuivamisen jälkeen tai jo vähän nihkeänäkin, ettei karvat jää "tuppoihin".

    • kokeillut

      tai mäntysuovalla. Mäntysuovasta vaan jää sen tuoksu, vaikka huuhtoisikin hyvin. Ei kuitenkaan vie villan omaa rasvaa.
      Tai sitten sinne pesulaan, jos yhtään epäilet.

    • ei ole

      Välttämättä hyväksi nahkapohjalle. Se saatta jopa kovettua kivikovaksi, riippuu muokkausmenetelmästä. Jos nahkapohja on vihertävä silloin se yleensä kestää vettä, mutta ei siltikään ole hyväksi.
      Turvallinen turkiksen ja nahkapohjan puhdistus on sprii, Sinol myös käy, ja perunajauho tai apteekista saatava magnesiumjauhe. Siitä tahna ja se levitetään tahralle. Sillä voi puhdistaa myös koko tuotteen. Kuivatus tasossa, huoneenlämmössä.

    • Neiti Villa

      Ensisijainen puhdistus villatuoteille yleisesti:Tuuletus.Tuo lumikonstikaan ei ole huono.
      Jos on niin äklöksi mennyt talja että pesu on pakollinen, tässä vahtoehto A:Marseille-saippualla 30 asteisessa vedessä, Puristelemalla varovasti, älä hiero(muutoin saatta villat huopua).Vaihtoehto B:satulasaippua käsinpesu 30astetta(hevosliikkeistä).Toimii myös esim. nahkahanskojen pesuun. Olen myös pessyt mokkatakin samalla saippualla, tulos oli kiitettävä.Nahka on pesun jälkeen lähes aina hiukan pahvimaisempi, mutta pehmenee käytössä.Älä siis pese liian usein, vain jos on pakko.
      Mäntysuopaa en suosittele vaaleille taljoille;suovasta jää jäämiä villaan (vaikka kuinka huuhtelisit) jotka aiheuttavat sen kellastumisen (=aika äklö sävy)ajan mittaan.
      Huono kokemus pesulasta: tuli talja nahistuneena korppuna takaisin puolet pienempänä.U-muotoon taitettuna se meni melkein jakkarasta, oli niin kovaksi mennyt...

    • inse

      ..nyt vain toimeen! Hyvää alkavaa talvea!

    • lampaankasvattaja

      Hei
      Viesti tulee vuoden myöhässä, mutta laitan kuitenkn jos joku muu sattuu eksymään tänne ihmettelemään samaa asiaa.

      Taljoja muokataan kahdella eri menetelmällä ja tästä johtuen toisia taljoja voi pestä ja toisia ei. Yleensä ne taljat joissa villa on puhtaan valkoista ovat niitä joita ei missään nimessä saa pestä vedellä. Sellainen kellertävä valkoinen on yleensä taas vesipestäväksi muokattu talja.

      Jos menee pesemään taljan, jota ei ole käsitelty vesipestäväksi, menee nahka kovaksi koppuraksi. Noita taljoja ei saa pestä millään pesuaineella, ei edes Marseille saippualla. Ne on paras lähettää turkismuokkaamoon, jossa ne voidaan puhdistaa turvallisesti.

      Vesipestäväksi muokattu talja sitten kestää sen pesun Marseille saippualla.

      Luonnollisesti vesipestävät taljat ovat lähtöhinnaltaan kalliimpia ja siksi kannattaa miettiä mikä itselle on tärkeää. Useimmiten sen taljan, jota ei saa vesipestä voi puhdistaa vallan mainiosti ihan lumihangessa ja villahan tunnetusti pysyy puhtaana ja hyvänä ihan tuulettamallakin.

    • Turkisvälly

      Taljan voi viedä desinfiointiin kuumaan saunaan, jossa kuolee mahdolliset turkiskuoriaiset, niiden toukat ja muut öttiäiset ja bakteerit. Kannattaa pitää useita tunteja. Jotkut suosittelevat kuumaa saunaa 8 tuntia jos haluaa varmistaa ötököiden varman kuoleman. Saunassa taljaan saa myös hyvän tuoksun.

      Lisäksi voisin kuvitella löylyn eli höyrystyksen olevan myös hyvä vaihtoehto, jota en kuitenkaan tunne. Keksin sen itse ja ajattelin myös kokeilla.

      Toinen ikivanha vaihtoehto on kova pakkanen. Jotkut kuoriaiset kuitenkin kestävät pakkasta, joten kannattaa käyttää molempia, saunaa ja pakkasta. Ja tietenkin lisäksi puhdistukseen tuo edellä mainittu lumi ja tuuletus. Lumi on kuitenkin vain nolla-asteista, joten se toimii lämpöeristeenä pakkasta vastaan. Siis talja tuulettumaan ulos 20-30 asteen pakkaseen ja lumipuhdistus erikseen.

    • Osaako joku neuvoa mikä avuksi. Leningraadista ostettu miesten ahman nahkainen karvalakki on kovettunut ja kutistunut niin pieneksi että ei mahdu enää päähän.
      Olisi komea lakki pitää päässä pakkasilla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe