Tagasi Eestisse

lumememm

Kas te ei taha Eestisee tagasi elama minna? Mina küll tahaksin, kahjuks aga siinse maaga liiga seotud ja elu aastatega paika pandud, seega pole see enam nii lihtne. Aga kunagi kindlasti...

15

5317

Äänestä

Vastaukset

Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eestlane

Küll tahaks Eestisse tagasi. Viimasel ajal eriti. Järsku olen tundnud, et võõral maal ei olegi nii hea elada, kui alguses tundus.Võõras kultuur ja kombed.Aga igast asjast peab ka positiivset leidma. Küllap on neid võõrsil veedetud aastaid kunagi vanadekodus hea meenutada.

• Salme

Vaadates seda sopaloopimist ja lehmakauplemist mis Eestis toimub - tänan, ei. Ma ei ütle, et elu Soomes oleks roosiline, aga minu jaoks on elu siin siiski igas mõttes tunduvalt parem.

• ikka.

aga probleem on just selles et igasugu lolle laene olen võtnud suuri summasid ja tagasimaksmine viib vist terve elu kui sellestki jagub.Kunagi kui siia tulin olid ajad teised ja tulek oli poliitiline.Nüüd on Eesti juba ammu iseseisev ja isegi rohkem kui Soome.Võitlen momendil linnakohtus sellega miks minu laps peab kuradima rootsi keelt õppima,täitsa nagu vanas vene eestis elaks.
      Aga sellest on hea et kodumaa on vaid paari tunni kaugusel.Mõelge nende peale kes elavad näiteks austraalias ja seal hakkab koduigatsus piinama...

• jyrki01

Tähtis ei ole see, kus sa elad, vaid see, kuidas sa elad.
      Võrreldes 90-ndate algusega, siis nüüd võib iga aeg astuda laeva ja sõita Eestisse. Praegune Eesti meenutab natuke Ühendriike, väga hea noortele ja haritutele, et teha raha. Turg EU näol on ju lahti. Seevastu on Põhjamaad tänu oma sotsiaalturvalisusele väga head eelkõige peredega inimestele. Kuid ka Soomes võib väga head pappi teenida, et seda siis Eestisse investeerida.

• Koduigatsus.

Meie tahaks väga, väga, Eestisse tagasi minna(15.a. elanud Soomes). Iga päev mõtlen sellel teemal. Meilgi on laenud aga kõik võib ju maha müüa ja laenud saavadki makstud. Aga kuna meie lapsed on siin kasvanud ja nende elu on siin, nende sõbrad ja elukaaslased on siin,(ja lapselaps on päris pikku-poro juba), siis kahjuks nemad ei nõustu Eesti kolima. Ja ilma nendeta me ei suuda ka olla. Vot nii. Vahel mõtlen, et see on minu elu suurem viga , et siia tulime. Kurb.

• lumememm

Meil täpselt sama lugu, 15 aastat elanud, laen kaelas, kuid ainuke asi mis siin hoiab, on lapsed, kes keelduvad Eestisse kolimast ja kellel siin koolid pooleli. Endal aga jälle vanemad ja kõik muud sugulased ja sõbrad Eestis.
        Oli siia vaja ronida...

• Koduigatsus.
        lumememm kirjoitti:

Meil täpselt sama lugu, 15 aastat elanud, laen kaelas, kuid ainuke asi mis siin hoiab, on lapsed, kes keelduvad Eestisse kolimast ja kellel siin koolid pooleli. Endal aga jälle vanemad ja kõik muud sugulased ja sõbrad Eestis.
        Oli siia vaja ronida...

No meie tütar on juba 25 (tuli Soome 10.a-na) ja kool läbi. Tal on soomlasest mees ja 5.a. väike tytar ja palju-palju söpru siin. Poeg on 19 ja tuli siia 4.aastasena. Tema alles õpib ammattikorkeakoulussa. Temalgi kõik sõbrad ja likakaveri on soomlased. Nende elu on juba siin. Olen vahel mõtelnud, et millised meie lapsed ja väike-Emppu oleks, kui nad oleks kasvanud üles ja käinud koolis Eestis.
        Meiegi sugulased ja parimad sõbrad on seal pool piiri.

• imestaja
        Koduigatsus. kirjoitti:

No meie tütar on juba 25 (tuli Soome 10.a-na) ja kool läbi. Tal on soomlasest mees ja 5.a. väike tytar ja palju-palju söpru siin. Poeg on 19 ja tuli siia 4.aastasena. Tema alles õpib ammattikorkeakoulussa. Temalgi kõik sõbrad ja likakaveri on soomlased. Nende elu on juba siin. Olen vahel mõtelnud, et millised meie lapsed ja väike-Emppu oleks, kui nad oleks kasvanud üles ja käinud koolis Eestis.
        Meiegi sugulased ja parimad sõbrad on seal pool piiri.

See on umbes nii kui 1940 aastatel põgenesid Eestlased välismaale sõja ja küüditamise eest. Aastakümneid hiljem kui Eesti iseseisvus, tuldi rusikaga rinda taguma ja mahajäetut tagasi nõudma, maad, majad metsad, jne!

Siin eelnevalt kirjutajad on tulnud veel suuremalt jaolt siis Soome kui Eesti kuulus NSVL-i. Nüüd aga tahaks tagasi eks? Miks te siis ei jäänud seda paremat Eestit ehitama? Nüüd kõlbaks aga näe, midagi takistab minemast, laenud jne?
        Oleksite jäänud Eestisse ja rakendanud seda riiki, valmis lauda on ju hea istuma minna, samamoodi kui Soome tulite ja valmis lauda maha istusite. Töökohad ja laenude võtmine ja siin elu üles ehitamine on antud juhul kõrvaline probleem. Mis siin salata, Soome on loonud head tingimused laenude saamiseks ja oma elu alustamiseks kui vaid oled töökas.
        Mind ei tasu materdada, elan ise Soomes ja oman selliseid valsklikke sugulasi kes 40 aastatel Rootsi põgenesid ja siis aastakümneid hiljem tulid tagasi nõudma neile kuuluvat. Mida teised pered olid hoole ja armastusega ehitanud, mille eest hoolt pidanud. Tänan, ei, ma ei ole selline. Minu pere ja kodu, elu ja töö on ja jääb siia!

• jyrki01
        imestaja kirjoitti:

See on umbes nii kui 1940 aastatel põgenesid Eestlased välismaale sõja ja küüditamise eest. Aastakümneid hiljem kui Eesti iseseisvus, tuldi rusikaga rinda taguma ja mahajäetut tagasi nõudma, maad, majad metsad, jne!

Siin eelnevalt kirjutajad on tulnud veel suuremalt jaolt siis Soome kui Eesti kuulus NSVL-i. Nüüd aga tahaks tagasi eks? Miks te siis ei jäänud seda paremat Eestit ehitama? Nüüd kõlbaks aga näe, midagi takistab minemast, laenud jne?
        Oleksite jäänud Eestisse ja rakendanud seda riiki, valmis lauda on ju hea istuma minna, samamoodi kui Soome tulite ja valmis lauda maha istusite. Töökohad ja laenude võtmine ja siin elu üles ehitamine on antud juhul kõrvaline probleem. Mis siin salata, Soome on loonud head tingimused laenude saamiseks ja oma elu alustamiseks kui vaid oled töökas.
        Mind ei tasu materdada, elan ise Soomes ja oman selliseid valsklikke sugulasi kes 40 aastatel Rootsi põgenesid ja siis aastakümneid hiljem tulid tagasi nõudma neile kuuluvat. Mida teised pered olid hoole ja armastusega ehitanud, mille eest hoolt pidanud. Tänan, ei, ma ei ole selline. Minu pere ja kodu, elu ja töö on ja jääb siia!

Aga paljud ongi sellised, kes kolisid siia siis kui NL hakkas lagunema, Soomes majanduskriisi (neil miskipärast 'lama') ei olnud veel. Mul oli ka ülem, kes ütles, et jää siia, osta korter, ta annab pangale veel kirja, et ma tema juures tööl, jne., jne. Ka tema ei uskunud Eesti tulevikku. Kuid minu juured on ju Eestis. Seepärast oligi ja on parem siinset teenitut investeerida Eestis, kuniks seal veel odav. Jääb ära ka selline pangakoormis kui siin.

• imestaja
        jyrki01 kirjoitti:

Aga paljud ongi sellised, kes kolisid siia siis kui NL hakkas lagunema, Soomes majanduskriisi (neil miskipärast 'lama') ei olnud veel. Mul oli ka ülem, kes ütles, et jää siia, osta korter, ta annab pangale veel kirja, et ma tema juures tööl, jne., jne. Ka tema ei uskunud Eesti tulevikku. Kuid minu juured on ju Eestis. Seepärast oligi ja on parem siinset teenitut investeerida Eestis, kuniks seal veel odav. Jääb ära ka selline pangakoormis kui siin.

Lama on kahjuks tulemas mölemas riigis ja väga peagi veel. Soomes juba korteri/maja laenude protsendid on laes, sama on kohe ka Eestis, hinnad ei saa enam meeletus suunas tõusta, lagi tuleb lihtsalt vastu. Ilus näide sellest on see, et aastal 1998 müüsin oma maamaja Eestis 50 000 EEK eest maha, aastal 2006 müüdi sama maja edasi 500 000 EEK eest. Hindadel ei ole enam eriti palju võimalusi tõusta, lagi on enne vastas. Surnud ring põhimõtteliselt.

• juurikas.
        imestaja kirjoitti:

Lama on kahjuks tulemas mölemas riigis ja väga peagi veel. Soomes juba korteri/maja laenude protsendid on laes, sama on kohe ka Eestis, hinnad ei saa enam meeletus suunas tõusta, lagi tuleb lihtsalt vastu. Ilus näide sellest on see, et aastal 1998 müüsin oma maamaja Eestis 50 000 EEK eest maha, aastal 2006 müüdi sama maja edasi 500 000 EEK eest. Hindadel ei ole enam eriti palju võimalusi tõusta, lagi on enne vastas. Surnud ring põhimõtteliselt.

Mina tulin eestist ära 91 kui seal oli veel täielik venemaa ja mingist eesti ehitamisest polnud juttugi.Siis tuli vabariik ja algul oli kõik tagurpidi.Kuritegevus suur,hea auto kui ostsid said järgmine päev kuuli pähe...raske aeg.Nüüd seal elu nagu mujalgi lääneriikides.Raha saab kui tahad ja kõike on poes küllaga.Enam ei ole mingit mõtet näiteks Soome tulla ja justnimelt tulla sest kui juba ammu siin oled siis ära minemine pole lihtne kui on taskud tühjad.

Ütlesid et Soomes protsent on kõrge..se on veel väga madal.Näiteks 93-94 aastal kui korteri hinnad olid siin umbes poole väiksemad oli protsent 15-18 vahel ja sinnani on veel pikk maa.Teine asi mis mõjub siin on see et inimestel pole peale euro tulekut enam selget arusaamist mis raha maksab.Sadatuhat on väike raha aga kunagi pool miljonit marka oli eriti suur...eks kunagi kindlasti nii mõni läheb oma eluga täitsa põhja kui korteri laenu on näiteks paar sada tuhat ja korter maksab vaid sada tuhat...
        Nägin seda Soomes 90 alguses kuidas inimesed ennast teise ilma viisid sest kõik läks alt ja metsikud võlad jäid..ehk sellest sain hirmu nahka ja pole siiani oma korterit ostnud.Rikkaks nii ei saa aga võin rahulikult magada.

• imestaja
        juurikas. kirjoitti:

Mina tulin eestist ära 91 kui seal oli veel täielik venemaa ja mingist eesti ehitamisest polnud juttugi.Siis tuli vabariik ja algul oli kõik tagurpidi.Kuritegevus suur,hea auto kui ostsid said järgmine päev kuuli pähe...raske aeg.Nüüd seal elu nagu mujalgi lääneriikides.Raha saab kui tahad ja kõike on poes küllaga.Enam ei ole mingit mõtet näiteks Soome tulla ja justnimelt tulla sest kui juba ammu siin oled siis ära minemine pole lihtne kui on taskud tühjad.

Ütlesid et Soomes protsent on kõrge..se on veel väga madal.Näiteks 93-94 aastal kui korteri hinnad olid siin umbes poole väiksemad oli protsent 15-18 vahel ja sinnani on veel pikk maa.Teine asi mis mõjub siin on see et inimestel pole peale euro tulekut enam selget arusaamist mis raha maksab.Sadatuhat on väike raha aga kunagi pool miljonit marka oli eriti suur...eks kunagi kindlasti nii mõni läheb oma eluga täitsa põhja kui korteri laenu on näiteks paar sada tuhat ja korter maksab vaid sada tuhat...
        Nägin seda Soomes 90 alguses kuidas inimesed ennast teise ilma viisid sest kõik läks alt ja metsikud võlad jäid..ehk sellest sain hirmu nahka ja pole siiani oma korterit ostnud.Rikkaks nii ei saa aga võin rahulikult magada.

Väga õige ellusuhtumine! Ka mina pooldan rahulikku ööund ja väikest kulutusluotto:)

Kuid jah, kui lama taas võimalikuks saab, siis peale lama topitakse poolvägisi pangast laenu pihku, ole mees ja võta!

• Eestis
        imestaja kirjoitti:

Vötan mytsi Sinu ees maha - ääretult hästi öeldud!

Kui sygaval stagnaajal keegi ka julges uskuda, et Eesti saab vabaks, siis sellistele näidati lihtsalt näpuga meelekohta. Peeti veidi veidrikuks.

Paljud otsisid tol ajal igasuguseid vöimalusi, et jalga lasta - mindi vöörsilt seda suurt önne otsima.

Enne iseseisvust olid meil poeletid tyhjad - ja jälle leiti vöimalusi, et jalga lasta. Pöhjust leiab ju alati- eks ju ?
        Inimestel polnud tahtmist raskustega vöidelda ja ennast proovile panna.

Olen kohanud Soomes igasuguseid eestlasi ja pean mainima, et paljud (kes varem olid mulle Eestis igati sympaatsed), on siinses heaoluriigis muutunud äkki kuidagi kiskjalikuks. Nad on endile ise oma ämblikuvörgu kudunud ja ei näe sealt enam väljapääsu. Nagu juba mainisin, paljud lähevad oma pangalaenude vörku, paljud tahavad hambad ristis seda 5 aastat Soomes töötada, et siis suuremat pensioni endile saada. Kuid kes seda teab, kuidas elu siis kujuneb, kui nendel see pensionipölv kätte jöuab?

On ka möned noored, kellel pole Eestis olnud mingit haridust ega läbilöögioskust, nad said mingil moel kodumaal liugu lasta ning sellepärast tahavad Soome elama jääda. Kardan, et 10 aasta pärast nad mötlevad teisiti, kuid siis on nendel juba lapsed vöi lapselapsed.

On ka neid,. kes 1990.aastate alguses ennast kövadeks ingerlasteks pidasid ning juhust kasutasid, et oma "kodumaale" tagasi minna/tulla, kuid nyyd nutavad krokodillipisaraid, sest tagasitee Eestisse on juba raskem.

Tagasi tulla Eestisse, et suurte rahadega kuskilgi erapansionaadis oma elu viimseid päevi veeta? Milleks? Mida sellised teinud on Eesti heaks? Köige raskemal ajal, kui teised higi, vere ja pisaratega riiki yles ehitavad, nautisid nad ju vööra riigi hyvesid.

Endal pole olnud kavaski kauemaks jääda. Kreediti ja deebeti suhe on Soomes töötades sama, mis Eestis töötades. Tahtsin vaid näha, mis on selles heaoluriigis nii palju head, et lausa massiliselt Eestist minema joostakse.

• Eestis

Need, kes käivad Soomes tööl vaid aastaks-paariks, on kergem.
      Nad teavad, miks tulevad ja millal tagasi lähevad.

Raskem on nendel, kes soovisid päriselt Soome elama jääda.
      Paljud läinud ahvatluste teed - vöetakse koheselt ka endale pangalaen ja seotakse ennast mitmeteks aastateks Soome kylge.
      Hiljem tagasi tulles pole nendel enam ei peret ega ka tervist. Ja ka kohanemine koduellu on palju raskem, sest elu ju läheb kogu aeg edasi.

• eestlane

Hästi öeldud. Need kes teavad, millal tagasi minna. Millal see õige aeg on? Kui poole aasta pärast minna, siis on kerge. Sõbrad ja tuttavad kõik alles. Aga hiljem tuleb probleem, et osa elu on siia kolinud ja järjest vähem on Eestis inimesi, kes tagasi ootavad.

Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

1. Martinan uusi poikakaveri

Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3141
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1600
    3. Laita mulle viesti!!

Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1462
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1369
    5. Vanhemmalle naiselle

alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1324
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1236
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe