Miksei jäljityslaitteita

ole saatavilla

Ihmettelen, miksei dementikoille saa sellaisia jäljityslaitteita, joiden avulla heidät löytäisi heti, jos karkaavat. Pitäisi olla sellainen, jota ei saa omin avuin pois. Esim ihon alle tms. Miksei ole, kun kerran vaikka metsästyskoirillekin on. Tieosuoja ei vaarannu, jos vanhus itse antaa luvan hyvissä ajoin. Onko teillä tietoa tällaisista??

4

516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suzyanne

      Hei! Eksyneille on MUISTITURVATARRA jossa on tiedot dementiaa sairastavasta ja toimintaohjeet sairastunut löydettäessä. Itselläni ei ole mitään kokemusta siitä, vain dementian ensitieto päivästä oli tuokin vinkki.

      Kyllä mua huolestuttaa dementia - alzheimeria sairastavan omaiseni puolesta! Hänellä on nyt nimittäin alkaneet olla avaimet "kadoksissa" . Ei niiden todella tarvitse edes olla kateissa, voi olla vain pöydällä, mutta hän etsii niitä jatkuvasti. Nyt ne on taas kadoksissa. Hän asuu maaseudulla, on pimeys jne...

      Hän muuttuu levottomaksi ja hermostuu - ja rytmihäiriöpotilaalle se voi olla kohtalokasta.
      Hänellä ei ole edes turvapuhelinta...

      Kaoottista, kun nyt on viikon - parin sisällä alkanut tuo avainrumba, kuin myös se, että hän makaa vain sängyssä, tuijottaa kattoon, on harhainen ja hokee kuolemaa... on levoton.

      Sitä ei voi uskoa kukaan, kuinka huoli on suuri omaisesta! Vaikka on puhelinyhteys jokapäivä, käynnit 3 kertaa viikossa ( töiden tekeminen ) ja kotipalvelu käy joka aamu. Mutta nopeasti pimenevät illat, liukkaus ja pakkanen lisää huolta.

      Meillä ei ole mahdollisuutta mainitsemaani muistitarraan. Tuo "tuntosiru" ihon alle olisi hyvä ajatus!

      Anteeksi... ei ollut tarkoitus vuodattaa tähän omia asioitani, mutta huoli raastaa niin! Toivottavasti oli vastauksesta apua!

      Jaksamista vain t. Suzyanne

      • .. koirille

        Etsi käsiisi vaikka kaikille metästyskortin maksaneille tuleva Metsästäjä-lehti ja ylläty: jäljityslaitteita on myytävänä vaikka millä mitalla, eikä hintakan paha ole, muutamalla satasella lähtee ja tutkaversio halvemmallakin. Onpa jollakin dementiapalstalla kerrottu hoitoon tulleesta mummosta, jolle pappa oli juuri tällaisen vehkeen laittanut.

        Näissä on vaan se puute, että vaatii jonkun verran kekseliäisyyttä, että lähetin pysyy potilaan mukana. Mikrosiruversioitakin on olemassa, mutta ei ikäihmistä, varsinkaan dementoitunutta katsota sen arvoiseksi, että kannattaisi heille niitä laittaa. Niinpä heitä yleensä pidetään visusti lukkojen takana tallessa, vaikka liikuntakykyä ja halua olisi liikaakin.
        suzyannen mainitsemalla tarralla ei ole yhtään mitää virkaa, kun ei ole hämärintä aavistusta, mihin kaikista mahdollisista ilmansuunnista on menty, varsinkaan maaseudulla. Ihmisten ilmoilla on käytetty mm. erikoislaatuista pukeutumista, joka ilmaisee muille, että tämä kulkija ei ole täysiss sielunvoimissa, mm. karvahattua kesällä tai pelkkää yöpaitaa ja aamutakkia.


      • ajatella

        sukulaisellesi muuttoa hoitokotiin ? Ei vaikuta hyvältä, kun talvi tulossa. Toinen ja haastavampi vaihtoehto, ottaa omainen kotiinsa tai muttaa hänen luokseen.


      • suzyanne
        ajatella kirjoitti:

        sukulaisellesi muuttoa hoitokotiin ? Ei vaikuta hyvältä, kun talvi tulossa. Toinen ja haastavampi vaihtoehto, ottaa omainen kotiinsa tai muttaa hänen luokseen.

        Hei ja kiitos viestistä! Onneksi nyt on sellainen tilanne, että lumet ovat sulaneet pois eikä jäätikköjäkään ole. Ja hän liikkuu yhä vähenevissä määrin ulkona, että se vähentää kaatumisen pelkoa.

        Kun omaiseni sairastui, mietimme silloin ihan tosissaan just näitä intervallipaikkoja ja kyselimmekin niitä, mutta se oli sellaista kaaosta tuo sairaus, joka tuli "kuin puskista" vaikka jollain tapaa siihen oli tiennyt varautua kun muisti oli jossain määrin heikentynyt ja ne käytöshäiriöt alkoi tulla ilmi. Ja sukulaiseni on sairaanhoitaja, joka oli silloin töissä dementia - kodissa, tiesi että kyse oli siitä. Sairaus oli tuntematon.

        Silloin alussa, kun sairaus todettiin eli tammikuussa 2002, omaiseni luona olivat hänen lapsensa vuoroviikoin hoitamassa taloutta ja katsomassa perään. Ja se päättyi "porttikieltoon" eli sairastuneen lapsille tuli "lähestymiskielto" neurologian polin toimesta. Se tuntui tosi oudolta jättää täysin sekava vanhus, joka ei tiennyt missä on eikä tuntenut kotiaan, jossa on asunut yli 40 vuotta, 2 kertaa aamussa käyvän kotipalvelun ja 2 kertaa kuukaudessa tulevan kotisairaanhoidon varaan. Sitä "porttikieltoa" kesti 2 kuukautta ja sitten vähän kerrallaan hän taas tottui omaisten käynteihin.

        Nämä lähes 5 vuotta on tuntuneet todella pitkiltä ja vaiheita on ollut monenlaisia. Hän tuntuu jotenkin ahdistuvan lastensa käynneistä. Ensimmäinen tunti menee ok, mutta jos siellä alkaa esim. tupaa lämmittämään tai muita töitä, alkaa hän hermostua. Oma rytmi menee sekaisin. Ja sitten vielä huolestuttaa tuo ruokailun puute. Hän ei osaa syödä yksin ollessaan kai enää aamupuuroakaan, joka löytyy ruokakomerosta ja sama koskee valmiita ruokia. Ruokapalvelu ei toimi maaseudulla. Mutta onneksi syö, kun toiset syö hänen kanssaan.

        Kaiketi nämä 2 vaihtoehtoa, jotka mainitsit ihan aiheellisesti, eli "ottaa omainen kotiinsa tai muuttaa hänen luokseen" on poissuljettuja, joten jäljelle jää vaihtoehtona just tuo hoitokoti - ajatus, aluksi intervallipaikalla. Eli että osan olis kotona ja osan siellä. Mutta se ajatus tuntuu hiukan vieraalta, vaikkakin turvallisimmalta. Yritämme vielä huolehtia hetken hänestä kotonaan eli n. 3 kertaa viikossa ja päivittäinen puhelinyhteys, mutta täytyy sitä intervallijuttua harkita / hoitokotia, ennenkuin vanhusta hoitavat omaiset palaa itse loppuun - ja se taitaa olla lähellä...

        Mutta kiitos viestistä ja hyvää joulunodotusta! Terveisin Suzyanne.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe