Voiko riparin reputtaa?

Atte Ateisti

Vieläkö rippikoulun "voi reputtaa"?

Eli siis ottaa osaa järjestettyyn pakolliseen riparitoimintaan mutta silkkaa tyhmyyttä tai tarkoituksellisesti munata kaikki opilliset tentit ja missata rukousten opetteleminen?

Aikoinaan 1800-luvulla rippikoulua kutsuttiin kansan keskuudessa "naimaluvan saamiseksi", sillä vain sen läpäisseet saivat luvan avioliittoon. Rippikoulussa testattiin mm. alkeelliisimman lukutaidon osaamista ja kristinuskon keskeisten opinkappaleiden tuntemusta.

Nyt riparin kävijät ovat yleensä valmiiksi lukutaitoisia. Naimisiinkin pääsee olematta seurakunnan jäsen.

Kristinuskon vaikeaselkoisen teologian täydellisen omaksumisen edellyttäminen taitaisi tipauttaa aika monet riparilaiset ikään katsomatta kristityn kirjoista, jos ripari liian tiheällä seulalla seuraisi riparilaisten oikeaoppisuutta.

Saako rippikoulupastori jättää "huonon oppilaan" luokalle eli käytännössä erottaa hänet kristillisestä yhteisöstä?

Voiko riparista saada ehdot? Mitkä ovat kirkon sanktiot huonoa riparioppilasta vastaan?

13

6299

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anskutin_16

      Itse kun kävin riparin, niin ei kovin hyvin voinut. Teoriassa kyllä, koska viimeisenä päivänä oli koe. Siitä suurin osa sai hyvän numeron. Kysymyksistä ensimmäinen oli "Mikä on nimesi?" ja toinen "Jännittääkö koe tai jokin muu asia?" ja molemmista sai pisteen. Kokeessa testattiin lähinnä, onko tajunnut riparilla opetetuista asioista yhtään mitään. Eli tietää miten päästään taivaaseen, tietää että sana rippi liittyy muuhunkin kuin rippikouluun ja muistaakseni myös jotain etiikasta tyyliin "Mitä Raamatussa sanotaan..." Kymmenen kysymystä oli ja piste kustakin. Jos olisi reputtanut, niin olisi tullut keskustelu papin kanssa ja ilmeisesti osaamaton olisi armahdettu, jos tietää yhtään mitään mistään. Ei siis kovin vaikeaa, eikä missään tekemisissä vaikeaselkoisen teologian kanssa - se kuuluu yliopistoon. Voit vaikka kaivaa kirjastosta käsiisi jonkin riparikirjan. Ulkoläksyjä kaikki eivät koskaan saaneet joka ikistä läpi, eikä se haitannut.

      Käsittääkseni riparin idea on oppia, mistä kristinuskossa on kyse. Näin on siis mahdollisuus itse päättää, haluaako konfirmaatioon. Minulle konfirmaatio ei ollut vain kaunis seremonia, vaan siinä minä todella tunnustin uskoni Jumalalle ja lupasin elää sen uskon mukaan. Jos ei siihen usko, periaatteessa silloin ei ole mitään järkeä osallistua konfirmaatioon. Eli henkilö, joka tahallaan munaa kokeen, protestoi sillä tasolla kristinuskoa vastaan, että en käsitä, miksi sellainen ihminen haluaisi osallistua konfirmaatioon. Kokeet laaditaan sellaisiksi, että varmasti ns. tavallinen ihminen pääsee läpi, jos yhtään yrittää. kirkon olemassaolon pääpointti on armo, ja sitä osoitetaan sille, joka esim. lukihäiriön tms takia ei pysty suorittamaan koetta.

    • vampyrli

      kyllä riparin voi reputtaa mutta se on todella harvinaista. jos rippileirillä käyttäytyy todella öm jumalaa kunnioittamattomasti voi reputtaa, myös jos ei selkeästikkään ole kuunnellut yhtään mitään mitä on oppitunneilla sanottu niin sitten riippuen rippipapista (siitä kuinka ankara hän on) voi reputtaa. toisin sanoen täytyy olla uskomattoman välittämätön asiasta (ja tyhmä) jotta riparin voisi reputtaa. "ehdot" eivät olisi yhtään sellaiset kuin koulussa vaan puhumista asiasta ja kenties suullista kuulustelua asiasta.

      mitään teologiaa ei edes yritetä nykyään rippikoulussa opettaa, vain samoja asioita joita (ainakin minulle vuosina 98-99) opetetaan koulussa 1-3 luokalla, uutena asiana minulle tulivat vain muutamien raamatusta opeteltavien litanjojen ulkoa opetteleminen (esim. herran siunaus, isä meidän yms.).

      • Average mies

        ...niitäkään ei ole pakko osata ulkoa. Minustakin henkilökohtaisesti tuli nimelliskristitty vaikken oppinut leirillä muutakuin flirttailutaitoja vastakkaisen osapuolen kanssa. Näin tapahtui varmaan vuonna -95 jos oikein muistan. Tyrvään seudulla.

        ps. papeilla tuskin oikeutta reputtaa maksullisesta näennäiskurssista, jollei joku nyt ihan ylistyslaulua vanhalle vihtahousulle viritä.


    • Käsittääkseni kenelläkään ei ole lakiin perustuvaa oikeutta päästä läpi rippikoulusta ja tulla konfirmoiduksi, joten reputtaminen on siis ainakin teoriassa mahdollista. Äärimmäisen harvinaista se kyllä on. Itse en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta. Kuten sinulle jo on todettukin, mahdollisessa kokeessa reputtaneet (kokeita ei järjestetä likikään joka rippikoulussa) kutsuttaisiin "paikkaamaan" esim. keskustelemalla papin kanssa ja käytännössä jokainen pääsee läpi. Ulkoläksyjen kanssa on sama asia: huono-oppiset "armahdetaan".

    • ei voi

      sen pääse läpi miten vaan ei sitä voi reputtaa.

    • ....

      Rippikoulusta ei voi niin sanotusti saada ehtoja, onhan se vapaaehtoinen ja sinähän siitä maksat. Mutta et välttämättä pääse konfirmaatioon mikäli sinun ei katsota suorittaneen ns. konfirmaatioon vaadittavaa oppivelvollisuuttasi riparilla.

      Riparilta voidaan kyllä potkia kesken kaiken pois.

    • Atte Ateisti

      Oma riparipappini kyllä sanoi, että "Jos olette sitä mieltä, ettette tule näitä asioita koskaan elämässänne enää miettimään, voitte yhä perua osallistumisenne ja poistua riparilta".

      Mikä on konfirmoimattoman seurakuntalaisen asema? Jääkö hän väliinputoajaksi, jolla on vain osittaiset kirkon jäsenen oikeudet, kasteessa saadut?

      Kirkollisveroa konfirmoimaton saa maksaa. Seurakuntavaaleissa hän saa äänestää (?). Kirkkohäitä hän ei saa.
      Kristillisen hautauksen hän saa (?)

    • Pitkästynyttyttö

      Siis...jos et suorita vaadittuja esim. rukouksia, voit tottakai reputta rippikolun mutta eihän siinä kirkoska eroteta...ja riparihan on tunnetusti vapaaehtoinen, jos se ei kinnosta niin ei tarvitse mennäkään muita häiritsemään..ja tuo viimeinen ei ollu sinulle osoitettu.. :D Vaan yleisesti..

    • Nimellispappi

      Nyt asia on niin, että rippikoulun ideaa muutetaan tai on jo muutettu ja se tulee voimaan vuoden alusta 2007.

      Nykyään kukaan ei enää usko lapsellisiin jumalsatuihin, joten rippileiri on virallisesti aikuistumisleiri.

      Jos kyseisen leirin reputtaa jää auttamattomasti lapseksi. Uusinnan voi suorittaa kymmenen vuoden päästä. Tosin pykälässä 12/3 mainitaan, että presidentti voi armahtaa kolmen lisälapsivuoden jälkeen.

      Onnea rippileirille 2007

      Ystävällisin terveisin Nimellispappi

    • Olenrobotti

      Tavallaan joo. Läpäisin kaikki testit just ja just mutta käyttäydyin niin huonosti että mua ei melkein päästetty konfirmaatioon. Kuulemma se oli ensimmäinen kerta kun konfirmaatioon päästämitä piti harkita.
      Mutta jos reputtaa riparin sinun luultavasti tehdä se uudestaan ensi vuona.

    • joode

      Mä "pääsin" aikoinaan ripille, kun vanhemmat uhkasivat erota kirkosta :) En tosin käynyt missään enkä tehnyt yhtään mitään.

    • LahjojaMuutenkin

      Osanottaja voi reputtaa leirin. Siten että leirin jälkeen päätyy siihen, että ei anna konfirmaatiolupausta eli ei osallistu kirkolliseen seremoniaan!

      Confirm = vahvistaa. Miksi vahvistaisi, jos ei usko. Lahjoja saa muutenkin.

      Tiedän, että vaatii rohkeutta.

      • Anonyymi

        Voiko sen sitte koittaa käydä uudestaan?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe