Silloin kun oikeus määrää maksettavia summia?
Enpä ole moista kuullut, vaan vähävaraisellekin mätkäistään maksettavaksi mielettömiä summia.
Linkin artikkelissa taas paljastuu eriarvoisuus.
Melkein-lääkäri sai maksettavakseen pikkusakon, kun oikeus arvioi herran taloudellisen aseman sellaiseksi, ettei enempää voi vaatia.
Tuli väkisin mieleen tapaus, kun lääketieteen opiskelija vammautui veneonnettomuudessa, ja syyllinen tuomittiin maksamaan jättikorvaukset opiskelijalle vammasta, opiskelujen lopppumisesta ja huom. saamatta jäävistä lääkärin ansiotuloista tulevaisuudessa.
On se kumman valikoivaa Suomen oikeuslaitoksen linja.
Tavallisen tollon ollessa tuomiolla mistä hyvänsä, oikeus ei koskaan harkitse, että paljonkohan tuolta voisi ottaa, että laitetaan nyt pikkusakko, kun ei tunnu nyt olevan varoissaan.
Entä tuossa tapauksessa:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200611095347840_uu.shtml
Huomioidaanko taviksen taloudellinen asema?
4
313
Vastaukset
siksi kannattaakin miettiä mitä vaatii, enempää ei voida tuomita.
- Meduuli
Nuo tapaukset menivät eri lakien mukaan. Veneonnettomuuden korvauksissa korvausperusteet, ml. saamatta jääneet ansiotulot, jättävät oikeudelle hyvin vähän pelivaraa esim maksajan taloudellisen aseman suhteen.
Melkein-lääkärin tapaus jättää sitten enemmän harkintavaltaa oikeudelle. Tässähän ei ollut kyseessä vahingonkorvaus vaan palkan palauttaminen ja sakkorangaistus. Oikeushan perusti päätöksensä paitsi vastaajan taloudelliseen asemaan myös teon laatuun, eli oli muitakin lieventäviä seikkoja.
Oma arvaukseni "Teon laatu"-tekijöistä:
-henkilö oli melkein-lääkäri eikä esim melkein-insinööri
-hän ei ilmeisesti aiheuttanut potilasvahinkoja toimillaan
-työnantaja laiminlöi velvollisuuttaan tarkastaa, että lääkäri täyttää lain vaatimat pätevyysvaatimukset.Asiassa voidaan ottaa terve järki mukaan. Ei ole mieltä määrätä työmiestä maksamaan toiselle lääkärin palkkaa. Se ei yksinkertaisesti toimi. Yleensäkin ajatus palkan maksamisesta on outo, koska saajalta ei tällöin edellytetä mitään vastiketta. Mielestäni tekemättömästä työstä ei pidä maksaa. Korvaus pitäisin määritellä uhrin todellisen tilanteen mukaan ei menetetyn tulevaisuuden mukaan. Erityisen outoa on se, miten lapsen vammautuessa korvaus määritellään vanhempien tulon perusteella.
- tapaukset
Ihan järjetöntä verrata noita kahta tapausta keskenään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.854758- 1643572
- 533159
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2002004- 341845
- 461803
- 271782
- 571704
- 181621
- 191617