Vahingonkorvaukset

ansiotulon menetys

Lääkäri suoritti minulle kirurgisen toimenpiteen varsin kevyin perustein.

Seurauksena elämäni meni pilalle/vaarantui, tavalla, jota voidaan arvioida eri tarkastelunäkökulmista. Myös nykyisestä juridisesta.

Todellinen reaalinen vahinko tarkoittaa ei vain ansiotulon menetystä vaan myös elämän laadun
mahdollista alenemsista määräajaksi tai pysyvästi.

Asia voidaan katsoa reaalisesta näkökulmasta ymmärrettävästi huolimatta työstä johtuvaksi
jne.

Kuka korvaa minulle asiasta tapahtuneet haitat?
Kenen tulisii korvata ja missä suhteessa

Lääkärin?

Valtion, joka ylläpitää propagandaa, jossa lääkäriin kehotetaan luottamaan?

2

528

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hellä Antti

      Ei kukaan korvaa. Ole tyytyväinen että olet edes hengissä. Iskikö ahneus ja nyt sun pitää saada korvauksia että saat ostettua viinaa?

    • mikä sulta leikattiin???

      Potilasvahinkolaki???
      Onko täysin outo???

      Finlex sv en Siirry sisältöönOlet tässä: Finlex » Lainsäädäntö » Säädökset alkuperäisinä » 1986 » 585/1986
      LainsäädäntöOikeuskäytäntöViranomaisetValtiosopimuksetHallituksen esitykset
      Sivukartta Käyttöehdot Ohjeita Palaute Olet tässä: Finlex » Lainsäädäntö » Säädökset alkuperäisinä » 1986 » 585/1986
      Säädökset alkuperäisinä
      Alkuperäissäädösten tietokanta perustuu Suomen säädöskokoelman aineistoon. Tekstit ovat sellaisina kuin ne on julkaistu säädöskokoelmassa. Tietokanta kattaa kaikki säädökset v. 1987 alkaen ja keskeisen osan vanhemmista säädöksistä.

      Pikahaku
      Pikahaussa katkaisumerkki *, esim. opintotu* ja takaisinpe* Laveampi haku tai-sanalla, esim. avopuol* tai aviopuol*.


      Tarkennettu haku

      Ruotsinkieliset säädökset

      Ajantasainen lainsäädäntö

      Säädösmuutosten hakemisto

      Saamenkieliset säädökset

      585/1986
      Viitetiedot På svenska Annettu Naantalissa 25 päivänä heinäkuuta 1986

      Potilasvahinkolaki
      Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

      1 §
      Lain soveltamisala
      Terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneesta henkilövahingosta (potilasvahingosta) suoritetaan korvausta tämän lain mukaan.

      Potilaana pidetään myös kliinisen hoitotutkimuksen kohteena olevaa vapaaehtoista koehenkilöä.

      2 §
      Potilasvahinko
      Potilasvahinkona korvataan henkilövahinko:

      1) jonka potilaan tutkimus, hoito tai muu vastaava käsittely taikka sellaisen laiminlyönti on todennäköisesti aiheuttanut;

      2) jonka on aiheuttanut tartunta tai tulehdus, joka on todennäköisesti saanut alkunsa potilaan tutkimukseen, hoitoon tai muuhun vastaavaan käsittelyyn liittyvistä olosuhteista; taikka

      3) jonka on aiheuttanut tapaturma:

      a) joka liittyy potilaan tutkimukseen, hoitoon tai muuhun vastaavaan käsittelyyn;

      b) joka on sattunut sairaankuljetuksen aikana, hoitohuoneiston tai -laitteiston palon taikka muun vahingon yhteydessä; tai

      c) joka johtuu sairaanhoitolaitteiston tai -välineen viasta.

      Edellä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuiksi potilasvahingoiksi ei katsota sellaisen lääketieteellisesti perustellun käsittelyn seurausta, joka ei olisi ollut vältettävissä muulla, potilaan hoidon kannalta yhtä vaikuttavalla menettelyllä. Potilaan sairauden tai vamman määrittämiseksi suoritetun tutkimuksen seurauksena aiheutunut vahinko korvataan kuitenkin potilasvahinkona, jos seuraus on määritettävän sairauden tai vamman laatu ja vaikeusaste sekä potilaan muu terveydentila huomioon ottaen kohtuuton.

      3 §
      Korvauksen määrääminen
      Korvaus potilasvahingosta määrätään noudattaen vahingonkorvauslain (412/74) 5 luvun 2-4 §:n ja 7 luvun 3 §:n säännöksiä. Korvausta ei kuitenkaan suoriteta vähäisestä vahingosta.

      Jos vahingon kärsinyt potilas on tahallaan tai törkeällä tuottamuksella myötävaikuttanut vahingon syntymiseen, suoritetaan siitä korvausta ainoastaan siltä osin kuin muut olosuhteet ovat vaikuttaneet vahingon syntymiseen.

      4 §
      Vakuuttamisvelvollisuus
      Terveyden- tai sairaanhoitotoimintaa harjoittavilla on oltava vakuutus tämän lain mukaisen vastuun varalta.

      Vakuutuksen ottamisen laiminlyönyt on velvollinen laiminlyöntinsä ajalta suorittamaan enintään kymmenkertaisen vakuutusmaksun.

      Vakuutusmaksu viivästyskorkoineen on täytäntöönpanokelpoinen ilman tuomiota tai päätöstä.

      5 §
      Vakuutuksenantaja
      Tämän lain mukaisen vakuutuksen voi myöntää sellainen kotimainen vakuutusyhtiö, jolla on toimilupa vastuuvakuutusliikkeen harjoittamiseen.

      Kaikkien potilasvakuutustoimintaa harjoittavien vakuutusyhtiöiden on kuuluttava potilasvakuutusyhdistykseen. Yhdistys voi myöntää vakuutuksia ja hoitaa korvaustointa jäsenyhtiöidensä lukuun. Yhdistys vastaa vahingosta silloin, kun vakuutuksen ottaminen on laiminlyöty, sekä määrää ja perii 4 §:n 2 momentissa tarkoitetun korotetun vakuutusmaksun. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa yhdistyksen säännöt.

      6 §
      Potilasvakuutuksen ehtojen ja vakuutusmaksuperusteiden vahvistaminen
      Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa asianomaisia keskeisiä vakuutuksen ottamiseen velvoitettuja tai niiden järjestöjä kuultuaan potilasvakuutusyhdistyksen hakemuksesta potilasvakuutuksessa noudatettavat vakuutusehdot sekä vakuutusmaksun perusteet.

      Vakuutusmaksun perusteet tulee vahvistaa siten, että vakuutusmaksut vastuuvelan korkotuotoilla lisättyinä riittävät tässä laissa tarkoitetusta potilasvakuutustoiminnasta aiheutuviin menoihin ja ministeriön määräämässä laajuudessa tätä toimintaa harjoittavan yhtiön vastuukyvyn ylläpitämiseen.

      7 §
      Vakuutuksenantovelvollisuus
      Potilasvakuutusyhdistys ei saa kieltäytyä antamasta tai ylläpitämästä tämän lain mukaista vakuutusta, jos 5 §:n 1 momentissa mainittu vakuutusyhtiö on tästä kieltäytynyt.

      8 §
      Korvausvastuun ensisijaisuus
      Vahingon kärsineellä on oikeus saada korvausta potilasvahingosta 5 §:n 1 momentissa mainitulta vakuutusyhtiöltä tai 5 §:n 2 momentissa mainitulta yhdistykseltä siitä riippumatta, onko vahingon kärsineellä oikeus korvaukseen jollakin muulla kuin tässä laissa säädetyllä perusteella.

      Jos vahingon kärsineelle on jo suoritettu korvausta jonkin muun lain nojalla, vähennetään maksettu määrä tämän lain mukaisesta korvauksesta.

      9 §
      Korvausoikeuden siirtyminen ja takautumisoikeus
      Jos vahingon kärsineellä on oikeus saada korvausta potilasvahingosta jonkin muun lain nojalla, tuo oikeus siirtyy tämän lain mukaisesti korvauksen suorittaneelle siihen määrään saakka kuin se on korvausta maksanut.

      Jos vahingon kärsineellä on oikeus saada vahingonkorvausta potilasvahingon aiheuttaneelta tai tämän työnantajalta, tuo oikeus siirtyy tämän lain mukaisesti korvauksen suorittaneelle kuitenkin vain siinä tapauksessa, että vahinko on aiheutettu tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella.

      Sopimus, jolla vakuutuksenantaja pidättää itselleen takautumisvastuussa olevaa vastaan laajemman oikeuden kuin 2 momentissa on säädetty, on tehoton.

      10 §
      Korvausvaatimuksen esittäminen
      Vaadittaessa korvausta potilasvahingosta tämän lain perusteella on korvausvaatimus esitettävä vakuutuksenantajalle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun korvaukseen oikeutettu on saanut tietää vahingosta. Erityisestä syystä on otettava tutkittavaksi myöhemminkin esitetty korvausvaatimus. Korvausvaatimus on kuitenkin esitettävä viimeistään 20 vuoden kuluessa vahinkoon johtaneesta tapahtumasta.

      11 §
      Potilasvahinkolautakunta
      Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä on valtioneuvoston kolmeksi vuodeksi kerrallaan asettama potilasvahinkolautakunta, jonka tehtävänä on antaa ratkaisusuosituksia potilasvahinkojen korvaamisesta sille, joka vaatii tai jolta vaaditaan korvausta potilasvahingosta, sekä sille, jolla on oltava vakuutus tämän lain mukaisen vastuun varalta. Lautakunnan tehtävänä on lisäksi antaa lausuntoja tuomioistuimille niiden käsitellessä potilasvahinkojen korvaamiskysymyksiä. Tehtäväänsä hoitaessaan lautakunnan tulee pyrkiä potilasvahinkoja koskevan korvauskäytännön yhtenäistämiseen.

      Potilasvahinkolautakunnan kokoonpanosta säädetään asetuksella.

      12 §
      Potilasvahinkolautakunnan tiedonsaantioikeus
      Potilasvahinkolautakunnalla on oikeus saada sen käsiteltävänä olevan asian selvittämiseksi tarpeelliset tiedot viranomaisilta ja terveyden- tai sairaanhoitotoimintaa harjoittavilta sen estämättä, mitä viranomaisen tai lääkärin ja sairaanhoitohenkilökunnan salassapitovelvollisuudesta on säädetty.

      13 §
      Salassapitovelvollisuus
      Se, joka on ottanut osaa tässä laissa tarkoitetun asian käsittelyyn taikka viran puolesta tai muuten tehtävässään saanut siitä tiedon, ei saa luvatta sivulliselle ilmaista asiaa, joka lain tai asetuksen nojalla on salassa pidettävä.

      Se, joka rikkoo 1 momentissa säädetyn salassapitovelvollisuuden, on tuomittava potilasvahinkolaissa säädetyn salassapitovelvollisuuden rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

      Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä salassapitovelvollisuuden rikkomisesta, ellei asianomistaja ole ilmoittanut sitä syytteeseen pantavaksi.

      14 §
      Oikeuspaikka
      Tämän lain säännöksiin perustuvaa korvauskannetta voidaan ajaa riita-asioista voimassa olevassa järjestyksessä myös sen paikkakunnan alioikeudessa, jonka tuomiopiirissä korvausta vaativalla on väestökirjalain (141/69) mukainen kotipaikka.

      15 §
      Asetuksenantovaltuus
      Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta voidaan antaa asetuksella.

      16 §
      Voimaantulo
      Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1987.

      Lakia sovelletaan sen voimaantulon jälkeen sattuneisiin potilasvahinkoihin.

      Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin.

      Hallituksen esitys 54/86
      Talousvaliok. miet. 5/86
      Suuren valiok. miet. 73/86
      Naantalissa 25 päivänä heinäkuuta 1985

      Tasavallan Presidentti
      Mauno Koivisto

      Sosiaali- ja terveysministeri
      Eeva Kuuskoski-Vikatmaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6605
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2275
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1857
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      84
      1245
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      97
      1032
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      970
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      82
      927
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      833
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      830
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      757
    Aihe