Vanha hirsitalo?

hirsitaloon muuttaja

kyseessä on 1924 rakennettu hirsitalo, vanhakoulu joka on ollut asuttuna lähes koko ikänsä.ensin koulukäytössä, sitten perheenkäytössä ja nyt ollut vuoden asumattomana kun vanha rouva kuoli.
lämmitys on puulämmitys(pönttöuuneja lähes joka huoneessa, keittiössä leivinuuni)
sauna sisällä, puulämmitteinen.yksi vessa.asuinpinta-alaa lähemmäti 200 neliötä.rossipohja n.30 cm maanpinnasta.
kylmä ullakko, ei asuinkäytössä.
olen kiinnostunut talosta ja mietin voisiko sinne muuttaa noin vain "kylmiltään".
mielipiteitä riittää, toivoisin niitä nyt sellaisilta, joilla on vanhaan hirsitaloon muuttamisesta omia kokemuksia.
mitkä asiat olisi tärkeää tarkastaa ennen taloon muuttamista(putket?piiput?)
Toimiiko pelkkä puulämmitys?
Kannattaako lattianalle ruveta laittamaan mitään lämmitys systeemejä?onko siitä mahdollisesti haittaa hyvälle rossipohjalle?pilaako se rossipohjan idean?
eli kysymykseni pelkistetysti: voimmeko muuttaa taloon ilman sen kummempia toimenpiteitä ja käydä asumaan ja siinä asustellessa alkaa harkiten tehdä jotakin, jos on tarvetta.vai täytyykö seinät ja lattiat repiä auki ja tarkastella joka puolelta?
Kiitos asiallisista vastauksista.olemme nuoria ja meillä ei ole käytännönkokemusta paljon remontti asioista mutta olemme kuulleet että paljon paljon pilataan vanhaa hyvää turhilla muutoksilla.
kiitos vastauksista :)

4

636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • --''--''--''--

      Ihan rauhallisesti vaan!

      Jos piiput epäilyttää, eikä nuohooja ole käynyt vähään aikaan, niin kutsu nuohooja. Taitaa vaatia vakuutuksetkin että nuohotaan vuosittain. Pyydä nuohoojalta arvio piippujen kunnosta. Ovat ammattimiehiä tietävät yleensä.
      Sähkölämmitys hyvä lisä puulämmitykselle, sillä voit pitää yllä peruslämpöä. Mutta vain lisä! Rossipohjainen pysyy terveenä, kun käytetään tulisijoja.
      Putket jos on ollut tyhjillään pitkään --> putkimies paikalle, koeponnistamaan putket. Niin ei tule suuria vahinkoja. Samalla pyydä arvio putkien kunnosta.
      Katto on hyvä tarkastaa ettei vuoda. Sadepäivänä vintille, katselemaan ja kuuntelemaan. Jos rikki, niin tietenkin paikkaatte/paikkautatte.
      Ja sitten pari vuotta asutte, ettette tee mitään remonttia. Ostatte/lainaatte Panu Kailan Talotohtorin (hyvä perusteos vanhoihin rakennuksiin) ja tutkitte sitä sen kaksi vuotta. Sitten alatte vasta remppaamaan jos on tarvetta.

      Iloisia elonhetkiä teille!

      • hirsitaloon muuttaja

        täytyy hankkia se talotohtori kirja itsellemme ja paneutua siihen ettei tietämättömyydellämme pilattaisi aarretta.Talo on todella kaunis, kodikas ja tunnelmallinen. :)


    • laho

      hirsirungon kunto on selvitettävä aivan ekaksi ,ettei ole laho yms. vikoja. se on suurin ongelma tuon ikäisissä jos perustukset kunnossa ja katto ei vuoda. ja hirret kovat niin sitten kaikki onkin lasten leikkiä.

    • sussu21

      Muutimme elokuussa samantapaiseen taloon. Talossa on kyllä asuttu koko ajan, mutta asukas on myös ollut vanha rouva, joka ei pystynyt huolehtimaan talosta kunnolla. Me muutimme, vaikka monet kertoivat kauhutarinoita remonteista jne.. ja työtähän meillä riittää! mutta asia kerrallaan, kaikki ei tarvitse olla heti valmiina. meillä lämmityksenä toimii pönttöuunit, takat sekä keskuslämmitys, joka toimii tällä hetkellä puulla. Kattila on yhdistelmäkattila öljylle ja puulle, kaivamme öljysäiliön maan alta pois, koska se on jo aikansa elänyt. Tärkein asia on talon rungon tarkastaminen, kosteusvauriot, piiput, eristykset, putket, alapohja !!!! jne... Ottakaa asiantuntija mukaan. yllätyksiä tulee aina, kun on puhe vanhoista taloista.
      Meidän talomme tarkastettiin pariin otteeseen, ensin rakennustarkastaja ja vielä sen jälkeen kosteusmittaaja.Ihan normaalit paperit meidän talo sai, onhan se jo melkein 70-vuotias.
      Ainut asia minkä olemme saaneet elokuun jälkeen tehtyä on sokkelin uusiminen, sekä alempien hirsien vaihtaminen. Puulämmityksestä vielä sen verran, että kyllähän se toimii jos on puuta esim. omasta metsästä ja joku on koko ajan lämmittämässä pannua...meilläkään ei ole vielä varaajaa, joten aika työtä lämmitys teettää.. onnea tulevaan remonttiin! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3299
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1331
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1116
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      15
      1062
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      989
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe