kyseessä on 1924 rakennettu hirsitalo, vanhakoulu joka on ollut asuttuna lähes koko ikänsä.ensin koulukäytössä, sitten perheenkäytössä ja nyt ollut vuoden asumattomana kun vanha rouva kuoli.
lämmitys on puulämmitys(pönttöuuneja lähes joka huoneessa, keittiössä leivinuuni)
sauna sisällä, puulämmitteinen.yksi vessa.asuinpinta-alaa lähemmäti 200 neliötä.rossipohja n.30 cm maanpinnasta.
kylmä ullakko, ei asuinkäytössä.
olen kiinnostunut talosta ja mietin voisiko sinne muuttaa noin vain "kylmiltään".
mielipiteitä riittää, toivoisin niitä nyt sellaisilta, joilla on vanhaan hirsitaloon muuttamisesta omia kokemuksia.
mitkä asiat olisi tärkeää tarkastaa ennen taloon muuttamista(putket?piiput?)
Toimiiko pelkkä puulämmitys?
Kannattaako lattianalle ruveta laittamaan mitään lämmitys systeemejä?onko siitä mahdollisesti haittaa hyvälle rossipohjalle?pilaako se rossipohjan idean?
eli kysymykseni pelkistetysti: voimmeko muuttaa taloon ilman sen kummempia toimenpiteitä ja käydä asumaan ja siinä asustellessa alkaa harkiten tehdä jotakin, jos on tarvetta.vai täytyykö seinät ja lattiat repiä auki ja tarkastella joka puolelta?
Kiitos asiallisista vastauksista.olemme nuoria ja meillä ei ole käytännönkokemusta paljon remontti asioista mutta olemme kuulleet että paljon paljon pilataan vanhaa hyvää turhilla muutoksilla.
kiitos vastauksista :)
Vanha hirsitalo?
12
4279
Vastaukset
- netistä
Hyvä linkki tiedo hankinnalle:
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaushanke/fi_FI/Korjaushanke/
-KTj- - r-mestari
Ei kysymykseesi oikein voi vastata kohdetta näkemättä. Ehdotan että etsit käsiisi kokeneen rakennusmestarin ja menette yhdessä tarkastamaan sen hirsitalon kunnon. Ei maksa paljon.
Jos on lahoa niin uutta puuta tilalle.
Jos on hometta niin unohtakaa koko mökki. - Log
www.metsankylannavetta.fi
www.hirspek.fi - muumipappa571
En uskalla yleistää meidän kokemuksia, mutta tässä muutama asia.
- Putket pitää varmasti putkimies tarkastaa ja piiput nuohota. Talven aikana poltetaan niin paljon että ilman nuohousta ei tulisi polttaa.
- Jos talo on säilynyt "tuulettuvassa" peruskunnossa niin runko voi olla melko hyvässä kunnossa.
- Ikkunoiden ympärillä saattaa olla huonoa hirsipuuta mutta huonot osat voidaan fiksata paikkaamalla.
- Vaikka on huonoja hirsiä niin ne voidaan vaihtaa, se ei ole osaavalle timpurille ongelma.
- Kaikki putket vaihdetaan ja märkätilat puretaan ja uusitaan.
- Jos löytyy hometta tai muuta mikä voi "syödä" puuta niin kannattaa tutkia asiaa perusteellisemmin, vanhoista hirsistä voi löytää jälkiä jotka ei kuitenkaan enää tänään ole vaaraksi ...
- Rossipohja tietenkin tutkitaan ja täytetään uusilla "mujuilla" esim. selluvilla. Meillä on about 20 cm selluvillaa (kevyesti painettu) ja lattia tuntuu lämpöiseltä kaikissa ulkolämpötiloissa, meillä on lattialankut kaikkialla ilman muita lattialämmityksiä. Moni tuntemani ei suosittele lämmitysjärjestelmää lankkujen alle koska lankut saattaa haljeta ja tulee helposti kylmiä kohtia.
- Jos jaksaa tehdä polttopuita ja täyttää uunit ja hellat niin lämmitykulut saattavat olla yllättävänkin alhaiset. Meillä on n. 225 25 m2 ja sähköä menee vuodessa 25000 kwh vaikka varsinainen lämmitys on sähköllä. Tuttavani 150 m2 uudet [kivi]talot kuluttaa melkein 35.000 kwh vuodessa! Tänä vuonna olemme toistaiseksi kytkeneet pari pientä patteria päälle vessan ja eteisen lattialämmitys. Olkkarissa on kaakeliuuni ja keittiössä puuhella. Näillä lämmitämme suurimman osan talosta joka on kahdessa tasossa. Keskellä keskitilaa on rappuset yläkertaan ja sinne lämpö nousee lämmittäessä alakerrassa.
Teidän ei tietenkään tarvitse ottaa heti kaikki neliöt käyttön, vaan totutella taloon parilla-kolmella huoneella ja pitää ne lämpiminä.
- Aluksi puretaan osia hirsirungosta "strategisista" kohdista ja tutkitaan rungon kunto, jos ei järkevillä konsteilla saa korjattua niin joudutaan valitettavasti perua koko homma.
- Ensimmäisessä peruskorjausvaiheessa aloitetaan tietenkin katosta. Jos se vuotaa niin pitää laittaa se ensin kuntoon. Sitten korjataan rungon seinät ja lattiat.
- Oma mielipide on, että vedellä ei lotrata hirsitalossa vaan pyritään siihen, että vesipisteet ovat mahdollisimman lähekkäin eikä ruveta vetämään vesiletkuja ympäri koko huushollia. Yrittäkää miettiä sitäkin, kuinka voitte tarkastaa vesiputkien kuntoa jos epäilette että tulee onglmia niiden kanssa.
- Sauna on melko extreme ratkaisu vanhassa hirsitalossa. Kaikkihan tietää että jos sen tekemisessä fuskaa niin jälki on paha, ja hirsitalossa parhaimmillaan lohduton ... jälkeenpäin on paha tulla sanomaan että "kyllä sen piti olla ok".
- Pitäkää yksinkertaiset asian yksinkertaisina. Hirsitalossa pysytään perinteisissä materialeissa eikä ruveta kikkailemaan moderneilla leluilla, esim. takat ja niiden pintamaterialit pitää valita sen mukaan mikä niiden käyttöaste tulee olemaan ... miltä takka näyttää jonkun ajan päästä jos se on vitivalkoinen röpelöpintainen ja siinä lämmitetään jatkuvasti ... mitään muovia tai kosteussulkuja ei laiteta seiniin vaan talo hengittää seinien kautta jne.
- Tutkikaa rahoitusvaihtoehtoja. Ympäristökeskus saattaa antaa korjausavustuksia, ehkä joku tuhatlappunen. Tutkikaa mahdollisuutta saada mahdollisimman paljon verotuksen kotitalousvähennyksiä. Ehkä kaikkia neliöitä ei tarvitse kerralla korjata vaan osan töistä voi siirtää seuraavalle vuodelle ja silloinkin käyttää verovähennyksiä. Meillä ollan harrastettu tätä jo vuodesta 2001 melkein tappiin asti joka vuosi.
Jos mahdollista niin asukaa talossa jonkin aikaa ja tulkaa tutuksi sen kanssa. Miettikää ja visioikaa ja antakaa mielikuvituksen laukata, mutta pitäkää lopuksi jalat maassa, vaikkakin jotain pientä "ökyä" pitää saada jonnekin!
Laskekaa sellaisen 200.000 euron korjausbudjetilla. Sillä ei vielä välttämättä saada pihaa ja huonekalut ostettua!! Aina tulee yllätyksiä vaikka periaatteessa kaikki on tutkittu. Tästä johtuen voi joutua laskemaan paikoin jopa 50% marginaalilla.
Onnea ja menestystä teille. - hirsitaloon muuttaja
täytyy käydä asiantuntijan kanssa paikalla.
- yllätyksiä tulee aina
Muutimme hirsitaloon 2,5 vuotta sitten melko laajan ja perusteellisen remontin jälkeen. Tuo remontinkin teko kannattaa pohtia perheen kokonaistilanteen mukaan l. onko pieniä lapsia nyt/tulossa. Jos isukki haluaa työpäivän jälkeen tehdä seuraavat seitsemän vuotta remonttia niin siitä vaan muuttakaa heti sisään, ongelmia tulee. Muussa tapauksessa käyttäkää asiantuntijoita alkuvaiheessa niin paljon kuin mahdollista ja visioikaa itse mitä haluatte ilman mitään rajoituksia. Ne muutama tonni mitä alkuvaiheen suunnitteluun/tutkimuksiin menee tulee moninkertaisesti takaisin toteutusvaiheessa kun on selvät sävelet ja kaikki tietää mitä ollaan tekemässä.
- Vanhanaikainen Mies
Itselläni on hieman vanhempi jugend-tyylinen hirsitalo, joten näkymystä ja tietoa on jonkin verran.
- Ennen ostamista kuntotarkastus. Etsi hirsirakentamisesta jotain tietävä, voin suositella esim. Karjaalla olevaa rak.liike Oittista, jonka eläkeikää lähentelevä omistaja käy tarkastelemassa vastaavia työkseen. Oittisella on hirsirakentamisesta lienee 50 vuoden kokemus.
- Älkää säikähtäkö vikalistaa jonka saatte tarkastajalta, koska se on käsikirja korjauksiin ja parannuksiin. Vaikka talo olisi uusi, listaa saadaan sivutolkulla.
- Piiput, tulisijat ja hormit näkee tarkastajakin pintapuolisesti, jolloin voitte talon sen suhteen ostaa, mutta nuohoojat tekevät lopullisen paloturvallisuuslausunnon alle satasella, ja tämä on hyvä kirjata myyjän vastuulle korjauksineen jos yllätyksiä tulee.
- Puulämmitys on paras lämmitys ja tottakai se toimii! Se edellyttää kuitenkin paljon työtä, ja miettikää onko teillä voimia tehdä paria tuntia sen eteen päivittäin. Jos tekisin sitä tukevan lisälämmityksen, valitsisin pellettijärjestelmän, joka paitsi ekologinen, myös ylivoimaisesti edullisempi pitkässä (yli vuoden) juoksussa. Jos lämmitätte vain puilla, voitte varautua vuodessa saunoineen 30-50 motin kulutukseen, karkeasti arvioituna. Siitä voitte laskea myös hinnan.
- Rossipohja on paras perusta talolle, ja se lienee palaa rakentamiseen aikanaan, näin uskon. Unohda eristämisessä selluvillat ym. Rossipohjan ja yläpohjan purut (sahajauhoa ja kutterinpurua) tulee vain tarkistaa terveiksi, pöyhiä ja sitten lisätä niitä. Ylivoimainen eriste terveydeltään ja kestävyydeltään. Pöyhittynä ja riittävänä jopa eristää hyvin. Lisäyksessä pitää olla tarkkana, ettei laita liiaksi, muutoin tukitaan mahd. ilmastointiaukkoja. Ilman pitää kiertää. Tiesittehän, että rossipohjassa tulee olla tuuletusaukot kunnossa ja auki? Eli pinta-alasta n. 4 promillea tulee olla reikää rossipohjaan, joka on verkotettu rotilta jne. Nuo aukot tukitaan syksyllä ja avataan keväällä.
- Voitte ilman muuta muuttaa taloon heti jos se on tarkastajan mukaan suht ok! Todennäköisesti on, ellei sitä olla jälkeenpäin eristämällä pilattu! Muistakaa sekin, ettei hirsitaloa saa lisäeristää miten vain. Mitään hengittämätöntä muovia ei saa missään kerroksissa olla, eikä sisäpuolisia eristyksiä mielellään ollenkaan. KAIKEN A JA O on tuo ettette pilaa taloa lisäeristyksillä.
- Samoin kannattaa vakavasti miettiä riittäisikö se pihasauna pesutilaksi, jos muuta ei vielä ole? Jos on, niin eristykset kosteissa tiloissa lattialämmityksineen huippuhyviksi, sekä suihkukaappi turvaamaan vielä lisäksi.
- Vanhat ikkunat ovat hyviä, eikä niitä saisikaan vaihtaa. Ne on tapana talveksi teipata ikkunateipillä pitäviksi saumoistaan. Niiden kunnostus ja sisemmän hyvä tiivistys kannattaa tehdä, mutta vuotavat ikkunat ovat osa toimivaa ilmanvaihtoa. Ihan totta, koska palaessaan polttopuut tarvitsevat korvausilmaa, ja se on "tarkoitettu" toteutuvaksi osin noin.
- Putket tarkastaa tarkastaja myös. Ne on syytä laitattaa uudet, jos tarkastaja kokee aiheelliseksi, mutta ei niillä välttämättä kiire ole, jos vain ehjät ovat. Asumista vanhatkaan putket eivät estä. Sama pätee sähköön.
- Mitään ei tarvitse tarkastusta varten repiä auki. Tarkastaja voi koeporata hirsiä, kurkkia kissanluukuista pohjaan, mennä yläpohjaan jne. Voitte huoletta muuttaa sisään, jos hän on sitä mieltä.
ONNEA MATKAAN! Kaiken kaikkiaan jos olette vanhaa arvostavia ja työtä pelkäämättömiä, tuo on antoisa harrastuksen ja asumisen yhdistelmä. Jos ette, niin harkitkaa jotain muuta.- sivullinen-
Luettuani juttusi ymmärrän entistä paremmin miksi asun kerrostalossa, ja ne vähäisetkin ajatukset ehkä vielä joskus muuttaa pientaloon haihtuivat päästäni. Kiitos siis ihan oikeasti eikä mitenkään vinoillen.
- historian havinaan
sivullinen- kirjoitti:
Luettuani juttusi ymmärrän entistä paremmin miksi asun kerrostalossa, ja ne vähäisetkin ajatukset ehkä vielä joskus muuttaa pientaloon haihtuivat päästäni. Kiitos siis ihan oikeasti eikä mitenkään vinoillen.
Kerrostalolla, nykyaikaisella pientalolla, ja vanhalla hirsi-/purutalolla on suurinpiirtein yhtä paljon yhteistä keskenään.
- Vanhanaikainen Mies
sivullinen- kirjoitti:
Luettuani juttusi ymmärrän entistä paremmin miksi asun kerrostalossa, ja ne vähäisetkin ajatukset ehkä vielä joskus muuttaa pientaloon haihtuivat päästäni. Kiitos siis ihan oikeasti eikä mitenkään vinoillen.
Eipä kestä. En minä vinoiluksi tuota koe. Wanhassa talossa asuminen ei ole aivan yksinkertaista, eikä sitä voi ajatella vain asumisena. Jon asiaa ei voi ajatella harrastavansa, on ajatus aika kestämätön ja absurdi.
Näin itselleni se on mitä suuremmissa määrin henkireikä, mielenkiintoinen harrastus joka tempaa pois ajattelutyön touhusta, niin ettei huomaa kohta tuijottavansa naama harmaana ruutua. Terveenä tietty myös pysyy, ja näin astmaatikolle ei voisi parempaa asumismuotoa ollakaan. - myös täältä
Remontoimme juuri vanhaa -28 rakennettua hirsitaloa ja paljon yllätyksiä on tullut vastaan, ei kuitenkaan huonoja paljon. Olemme purkaessamme huomanneet juuri tuon kuinka terveet kaikki rakenteet ja eristeet ovat. Sanomisestasi huolimatta laitamme saunat ja pesutilat sisälle ja vieläpä yläkertaan. Mutta erittäin huolellisesti! :)
- make
Heippa kannattaa tarkistuttaa talo kauttaaltaan kunnon takia jos lattian alla on purua eristeenä älä poista turhaan vain purun määrä pitäisi saada tsekattua painuu kasaan hiljalleen.älä käytä lasivilloja ja muitakaan ei luonnon materiaaleja rakentaessa jotta talo hengittää ettei kosteutta pääse kerääntymään minnekkään,taloon olisi hyvä saada maalämpö tai joku vastaava pakkaspäiviä varten itse asun vanhassa hirsitalossa vuodelta 1860 meillä maalämpö patterit.olen takkoja hankkimassa.Älä luovu vähällä talostasi.rakennusapteekista ja museoiden sivuilta löytyy tietoja terv make.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
20e Riskitön veto 20e talletuksella VB:lle
Pssst! Vinkki viis rotvallinreunalla eläjille. VB tarjoaa 20 euron riskittömän vedon ensitallettajille vedonlyöntiin.42437- 1161607
Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill361346Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin
Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin1561181- 521095
- 1131082
- 571041
Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...
Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi1051034Olet tärkeä
mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.46909- 60882