Hei!
Osaisiko joku kertoa, mikä mahtaa olla sellaisen kuvataidesuunnan nimi, jossa kuvataan unia tai muita epärealistisia tai mahdottomia tapahtumia realistisin keinoin.
Tarkoitan siis tapaa kuvata maailmaa hyvin realistisen oloisesti, mutta esim. henkilöillä tai hahmoilla, joita ei ole olemassa. Tai kuvata tapahtumia, jotka ovat teoriassa mahdollisia, mutta eivät käytännössä.
Kristinuskon piiristä löytyy myös paljon "realistisia" Jumalan kuvia, mutta silloin ne luokiteltaneen uskonnolliseen taiteeseen.
Vai voiko edes tällä perusteella erottaa mitään suuntausta.
Alla pari esimerkkiä, mitä ajan takaa:
http://www.fng.fi/fng/pic/huge/art/collecti/70/N9370800.jpg
http://www.fng.fi/fng/pic/huge/art/collecti/50/X0150400.jpg
Mikä tyylisuunta?
6
744
Vastaukset
- BARE
Surrealismi
- maarapu
Saattavathan nuo kuulua surrealisminkin piiriin. Itse miellän vain surrealismin paljon voimakkaammin todellisuutta vääristävänä, mutta tokihan tuo ajatus unenomaisesta tai kuvitellusta todellisuudesta on näillekin töille läheinen.
- surrealismia (vahvasti)
Kyllä tuon sanallisen kuvailusi myötä päädyn myöskin surrealismiin. Nuo linkkien teokset eivät ehkä niinkään liity suoraan surrealismiin, mutta Palsan "hiihäjä" -työssä on selviä surrealismin piirteitä, vaikka se luokiteltiinkin tuossa postmodernismiksi. Saatat kaikesta huolimatta itsekin tarkoittaa surrealismia.
Surrealismi yhdistetään usein pelkästään Dalin teoksiin, vaikka kyseessä on vain yksi taiteilija (joskin loistava), jolloin saadaan herkästi liian yksipuolinen kuva koko tyylisuunnasta. Surrealismia voi kuvata minusta osuvasti juuri unimaailma, paremminkin painajaiset sopivat ajatukseltaan surrealismiin, sillä oudot asiat ovat yleensä pelottavimpia.
Totta on, että taiteen tyylisuuntauksia on toisinaan vaikea erottaa toisistaan, ja usein jako on osin keinotekoinen tai perustuu toisten arvioihin.
Itse tein aikoinani pääasiassa unimaailman, painajaisten kaltaisen maailman, kuvia. Tämä oli usein hyvin raskasta ja pelottavaakin (etenkin mustalle taustalle maalaamani työ, jossa on mm. valkoinen unimaailman kukka, sitä tehdessäni oli jännittynyt olo), mutta yhä edelleen vaikka en ole n. 10 vuoteen koskenut koko harrastukseen, on surrealismi se tyylisuunta, joka saa minut tuntemaan elämää suurempia kokemuksia sisimmässäni. Comebackista on unelma, mutta saa nähdä mihin tämä elämä vienee.
Kyse on pitkälti vapaa-ajasta tai paremminkin sen puutteesta ja toisaalta osaksi rahasta. Yliopisto-opiskelu ja työssäkäynti vievät liikaa virtaa. Joskus tulee polttava luomisentarve, mutta se on pakko painaa korkeintaan kirjoitetuiksi sanoiksi, kun en jaksa täysin painottua olennaiseen. Ehkä vielä joskus on sellainen elämäntilanne, että ehdin ja jaksan laittaa muodossa tai toisessa sisäistä maailmaani ns. paperille.
Onnea kaikkien pyrkimyksille!
- Taiteilija_
Kuvista ainakin toinen oli Kalervo Palsan työ. Palsa eli jo siihen aikaan kun erityisiä taidesuuntauksia ei juuri enää ollut. On vain lukematon määrä erilaisia taiteilijoita, joista jokainen luo oman juttunsa. Tämä on postmodernia. Modernismin päättyessä loppuivat myös tyylisuunnat. Palsa yhdisti teoksissaan eri tyylisuuntia mm. realismia surrealismia mutta toi siihen oman persoonallisen lisänsä joka teki hänestä yksilöllisen, niin kuin varsinkin nykyisin taiteilijat tekevät. Elämme yksilökeskeisessä maailmassa. Aatteita tai tyylisuuntia ei läntisessä maailmassa enää ole.
- maarapu
Lienee totta, ettei varsinaisia tyylisuuntia juuri enää ole, mutta tietyt työt voinee sijoittaa johonkin kategoriaan, vaikka ne olisi maalattu eri aikakauten, kun ko. tyylisuunta oli muodissa.
Luin kirjaan Hugo Simbergistä (se toinen kuva), ja häntä tituleerattiin tuossa symbolistiksi. Palsa taas ei elänyt varsinaisen symbolismin aikoihin, mutta mielestäni hän käyttää tuossa työssä, niin kuin monissa muissakin vahvasti symbolisia keinoja.
Kyselen tätä tyylisuuntjuttua siksi, että em. kuvat ja sen tyylinen kuvataide viehättävät kovasti, ja ehkä tyylisuuntia tutkimalla törmää vastaavia maalauksia tehneisiin taiteilijoihin. Syy on varsin pragmaattinen, eikä tarkoitus ole luokitella.
- silmäneula
näyttää olevan kuten jo aiemmin sinulle on täällä kerrottu. Jo mainitun Dalin ohella Euroopan ja ehkä koko maailman hyvin tuntema surrealisti oli Rene Magritte, jonka satavuotisjuhlanäyttely oli muutama vuosi sitten.
Magritten taide on tietyllä tavalla hienovaraisempaa kuin Dalin, hänen tapansa yhdistää reaalimaailman asioita yllättävällä tavalla on silmiä aukaisevaa.
Suomalaisita taiteilijoista tunnetuin surrealistiksikin luettava lienee turkulainen Otto Mäkilä (1904-1955), jonka taidetta on silloin tällöin esillä. Hänen taiteensa laaja näyttely oli parikymmentä vuotta sitten esillä Turun taidemuseossa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k232512- 622414
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi1062290- 321537
Hajoaako persut kuten 2017?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen2381532- 321520
Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle
IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt371442- 281220
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä201186- 951171