Armeijassa kiusataan

-Jääkäri

Mielestäni seuraavaan asiaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Koko ajan puhutaan kiusaamisesta, mutta tälloin ympäristönä on joko koulu tai työpaikka. Olen suorittanut asepalveluksestani nyt suurimman osan ja olen vain ihmetellyt, minkä takia kukaan ei edes vähänkään tarkkaile varusmiesten käyttäytymistä toisiaan kohtaan. Yksikössäni on muutama henkilö, jotka ovat alituisen pilkan kohteena. Yleensä tämä johtuu perusnormaalista "töhöilystä", mutta kun ivaamisesta tulee tuvan henkilöiden pääasiallinen harrastus, niin silloin on mielestäni jo aika puuttua tilanteeseen. Jouduin itsekin peruskoulutuskaudella erään tupalaiseni kiusauksen kohteeksi, eikä se loppunut ennen kuin sanoin hänelle suoraan, että jollei hän lopettaisi jatkuvaa piikittelyä niin ottaisin asian Kapteenin kanssa puheeksi ja pyrkisin mahdollisimman paljon vaikuttamaan negatiivisesti hänen valintaansa Aliupseerikouluun. Kiusaus loppui. Yleensä tilanne on kuitenkin toinen. Henkilöt elävät samassa tuvassa ja pyrkivät suorittamaan palveluksen kuudessa kuukaudessa. Tälloin Kapteenille kieliminen saattaa jopa pahentaa tilannetta.

Mielestäni "intti-kiusaaminen" on jo siitä syystä vakavampaa kuin esim. koulukiusaaminen, koska ihmiset ovat lähes 24h vuorokaudessa tekemisissä toistensa kanssa. Mielestäni aihe tulisi ottaa erityiseen käsittelyyn koulu- ja työpaikkakiusaamisen ohella ja tietenkin pyrkiä vaikuttamaan sen vähentämiseksi.

Ps. Sama kirjoitus löytyy HS:n verkkosivuilta. Jätän kirjoituksen myös tänne, että se saisi enemmän julkisuutta.

6

736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minun

      mielestäni mitenkään iso ongelma. Meillä "kiusaamista" tapahtui kyllä hyvin vähän. Saahan sitä tietty tutkia ja siitä turista.

    • tottahan tuo

      Suomen armeijasta on aika hyvin saatu kitkettyä pois simputus, eli esimiesten (varsinkin kapiaisten) alaisiin kohdistama kiusaaminen. Sen sijaan pennalismi, eli samanarvoisten varusmiesten toisiin varusmiehiin kohdistuva kiusaaminen on edelleen hyvin yleistä.

      Asiaan ei haluta puuttua siksi, että pennalismiin yllyttäminen on armeijan perinteinen koulutusmetodi. "Töhöilijä" halutaan saada "paranemaan" sillä tavalla, että tupakaverit painostavat häntä. "Yksi mokaa, kaikkia rangaistaan"-menetelmän avulla on tarkoitus nimenomaan ajaa muut varusmiehet tämän yhden, jossain asiassa epäonnistuneen varusmiehen kimppuun. Pennalismi on tiukasti armeijaan juurtunut perinne.

      Niin kauan kuin armeija on Suomessa pakollinen kaikille miehille, sinne joutuu myös ihmisiä jotka eivät oikein järjestelmään sovellu, ovat hieman "hitaampia", kädentaidoiltaan huonompia, hiljaisia, epäsosiaalisia, tai muulla tavalla porukkaan sopeutumattomia. Kiusaaminen ei heitä kuitenkaan muuksi muuta, se ei tee epäkätevästä kätevää eikä hiljaisesta sotilaallista. Tämä asia pitäisi armeijassakin jo tänä päivänä ymmärtää.

      Kiusaaminen on myös "pojasta mieheksi"-tekemistä, josta armeijaa kovasti kiitellään. Ajatellaan, että kiusaamalla ihmistä hän muka miehistyy. Mutta kiusaaminen armeijassa, sen enempää kuin esim. koulussa, ei tietenkään vahvista uhria henkisesti, vaan päinvastoin heikentää häntä entisestään. Se jättää arvet sieluun.

      Suomessa pitäisi päästä pikkuhiljaa eroon "armeija tekee pojista miehiä"-myytistä. Miehistäminen ei ole armeijan tehtävä, eikä se yleensä armeijan ansiosta edes tapahdu. Muissa, asevelvollisuuden lakkauttaneissa länsimaissa miehet miehistyvät ihan normaalisti ja luonnostaan, vaikka heitä ei armeijassa kiusatakaan.

      • totta on

        Totta!
        Näinhän se menee ja noin pitäisi olla, kuten lopussa sanot.

        Oma poika on menossa kohta ja hän on juuri tällainen "hidas ja hiljainen" ja pelkään jo etukäteen miten käy. Kiusattiin jo koulussa.


      • pojallesi
        totta on kirjoitti:

        Totta!
        Näinhän se menee ja noin pitäisi olla, kuten lopussa sanot.

        Oma poika on menossa kohta ja hän on juuri tällainen "hidas ja hiljainen" ja pelkään jo etukäteen miten käy. Kiusattiin jo koulussa.

        että on mahdollisuus suorittaa myös siviilipalveluksena. Tai jos ei kestä, niin voi keskeyttää.
        Täytyy antaa muitakin mahdollisuuksia, kuin kestää henkistä väkivaltaa.

        Puolusta lastasi, ole hänen tukenaan. Kiusaaminen on ihan liian lievä sana henkiselle väkivallalle. Joku lopettaa elämänsä kun ei kestä. toivon onnea pojallesi.


      • Anonyymi

        Ei ole simputtaminen kitketty minnekään!

        Vasta äskettäin kuulin kuinka tuore varusmies sanoi että häntä oli kävelytetty liikennemerkin ympäri kymmenen kertaa ja käsketty harjoittelemaan upseerin tervehtimistä jokaisella kierroksella.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe