Japanilaisen arkkitehdin

invaasio

Pientalojen seuraava trendi tulee parin vuoden sisään Japanista.

Osakalainen arkkitehti Isaku Ashimoto on sikäläisen suunnittelun kärkinimi uusien tuulien tuojana nimenomaan pientaloihin. Johtoajatuksena hänellä on erittäin tarkoin tontin mukaan suunniteltu rakennus niin, ettei se kiinnitä juurikaan huomiota.
Tähän päästään pitämällä rakennus mahdollisimman matalana, ja valitsemalla väritys tontin kasvillisuuden ja horisontin pääasiallisen värimaailman mukaan. Katto tehdään hyvin loivaksi, ja se päällystetään oljilla, jäkälällä ja sammaleella.

Perustus tehdään useimmiten piinkovaksi puristetuista fregmanttisaviharkoista, jotka asetellaan suoraan tasoitetun maa-aineksen päälle. Se on Japanissa järkevää, koska siellä ei maaperässä routaa esiinny. Perustukseen riittää useimmiten yksi harkkokerros , korkeus n. 30 cm, koska Japanissa sateetkin ovat niin satunnaisia ja harvinaisia, ettei sokkelikorkeudella tarvitse turhaan pilata matalaa, maastonmukaista rakennusta.

Runko kasataan kevyestä Bouzoki-bambusta, mikä on paikallinen “hirsi”, hyvin eristävä, paloturvallinen ja toimiva. Ikkuna- ja oviaukot tehdään vasta rungon pystytyksen jälkeen puukkoa ja talttaa apuna käyttäen. Erittäin käytännöllinen ratkaisu, jolla voidaan optimoida aukotuksien paikat tontin olosuhteisiin nähden. Tapana onkin asustella rakennuksessa tovi poraillen seinään riittävän kokoisia tirkistysaukkoja havainnoiden näin tontin ympäristöä ja otollisia ilmansuuntia. Japanilaisille tärkeää teehuonetta varten joudutaan monesti poraamaan hieman suurempia tirkistysreikiä, jotta huoneen sijainti varmasti olisi optimaalinen.

Aukotuksien löydettyä paikkansa, pystytetään väliseinät, joita ei montaa tule, koska Japanilainen tila-ajattelu perustuu vapaaseen virtaukseen. Seinät ovat erittäin ohuita ja ilmavia, pääasiassa savella sidotuista oljista kyhättyjä. Ainoa kunnolla eristetty huone heillä on budoaari, joka teehuoneen jälkeen on heille seuraavaksi merkityksellisin. Budoaarissa on tuplaolkiseinät ja vesivanerista tehty palo-ovi.

Keittiö on useimmiten muodostettu keskelle taloa savitiilistä muuratun uunin ympärille. Tämä uuni on myös talon ainoa lämmönlähde kylmään vuodenaikaan. Useimmiten Japanissa on niin leuto ilma, ettei siellä juurikaan lämmitykseen uunia tarvitse käyttää. Se on onni, sillä sikäläinen puu on tavattoman kallista.

Kaikenkaikkiaan tämäntyyppinen rakentaminen sallii hyvin vapaamuotoisen kalustamisen ja vaivattoman liikkumisen tilasta toiseen, eikä pilaa mitenkään luontonäkymiä, mikäli se on istutettu rakennuspaikallensa kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Rakennustyyli on lyömässä itseään läpi alankomaissa ja keskisen Afrikan alusmaissa, eritoten Katmundussa.

Ruotsalainen arkkitehtuurilehti Arkbyggare nosti viime numerossaan Ashimoton uudeksi suunnannäyttäjäksi ekologiseen ja vähäeleiseen, luontoa kunnioittavaan suunnitteluun. Lehden päätoimittaja, Ruotsin arkkitehtiliiton hallituksen puheenjohtaja, ennusti Japanilaisarkkitehdin tyylin valtaavan pian pohjoismaidenkin markkinat.

Ans kattoo nyt, sano.

1

454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puutiili

      ...nykyisen tyyppitalopaskan tilalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe