DVD-elokuvan käyttöikä?

DVD-keräilijä

Olisi muutama kysymys johon olisi mukava saada käytännön kommentteja muilta.

Olen lukenut erään lehti artikkelin, jossa kaupasta hankitun DVD-elokuvan iäksi määritelttin vain kymmenen vuotta?

Olen hankkinut elokuvia jo kuuden vuoden ajan ja niitä on kertynyt jo useita satoja kokoelmiin. Yksikään hankkimani elokuva ei ole vielä DVD-elokuvan hankintaiän vuoksi lopettanut toimintaansa, eikä yksikään ole katselun paljoudesta johtuvan normaalin kulumisen johdosta vielä turmeltunut.

ja sitten niitä kysymyksiä:

1. Mikä on vanhin hankkimasi DVD-elokuva iältään ja toimiiko vielä?

2. Onko jollakin ilman selvää syytä DVD-elokuva lopettanut toimintansa ja voisiko johtua DVD-levyn vanhenemisesta?

3. Onko joku pystynyt katsomalla kuluttamaan levyn siihen kuntoon, ettei se enää ole toiminut ja missä ajassa tämä on tapahtunut? Ja nyt en tarkoita levyn naarmuttamista huolimattomassa käsittelyssä siihen kuntoon, että se turmeltuu.

12

2284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DinoM

      Se on ihan oikeasti sata vuotta (laadukkaat levyt).

      • Jjlkcjnvhjk

        Sähän sen tiedätki? Et voi millään tietää koska et oo elänytkään niin kauaa, heh eli puhut täysin perättömiä.


    • Digiton

      Vastausta en tiedä, mutta lisäkysymyksen voisin esittää. Mikä niissä levyissä vanhenee ja miksi?

      Mihinkään merkittävään mekaaniseen rasitukseen levyt eivät soitettaessa joudu, joten tuskinpa ne siinä kuluvat. Levyn käsittely onkin sitten eri juttu. Siinä kai ne pahimmat kulumat syntyvät.

      Sama pohdinta pätee varmaan myös CD levyille. Yksikerroksinen DVD taitaa olla rakenteeltaan samanlainen, joskin DVD:llä on kyllä data pakattu tiheämpään.

      • ajan kanssa

        Eihän ne sinänsä "kulukaan" ja jos käsittelee hellävaroen niin ainoa keino on ajan hammas. Vähän sama kuin valokuvillekin tapahtuu niin ajan hammas "syö" myös levyjen materiaalia.

        Sitä "syömistä" voi toki hidastaa säilyttämällä levyt niin (pätee niin cd- kuin dvd-levyihin) että:
        1. säilyttää levyt aina pystyssä ja omassa kotelossaan, paperinen kuori ei riitä koteloksi.
        2. säilyttää levyt pölyltä, valolta, lämmöltä, kosteudelta suojattuna, paras paikka kotioloissa on säilyttää kovassa kylmälaukussa joka on joko styroksia tai kovaa muovia. Lämpökassi ei ole hyvä idea, se on vaan tilapäinen kuljetusväline.
        3. ei kirjoittele tussilla tai muillakaan kynillä levyn etikettipintaan (eikä luonnollisesti siihen lukupintaankaan)
        4. välttää vahvojen kemikaalien ja karkeiden puhdistusliinojen käyttöä ja putsaa levyt aina keskustasta reunalle-suuntaisesti, ei siis pitkin levyn pintaa. Etyylialkoholi eli sprii, (käytännössä Sinol) on toki sallittu puhdistusaine mutta ei mitään sen vahvempaa saa käyttää. Ja tuotakin vain vaikeimmille likatahroille.


    • asdfghjkl

      Olin keväällä kuuntelemassa erään ison ohjelmistomediatalon seminaaria. Siellä todettiin, että ITSE KOPIOIDUN CD:n käyttöikä on kymmenen vuotta tai alle. Ja DVD:n vielä alhaisempi.

      "Tehdasvälineillä" kopioitu kestäisi kaksi-kolme kertaa kauemmin. Sitten alkaa kertyä lukuvirheitä.

      Vaan kuka tietää. Yksikään levy ei ole ollut olemassa noin kauan.

    • Jjlkcjnvhjk

      Kyllä se riippuu käyttäjästä, kerkii naarmuuntua enemmin, hyvin säilytettynä ni ei voi tietää, itellä on yli 20v vanhoja cd levyjä telineessä ja hyvin toimivat, dvd levyt sama juttu. Kyl digi levyt kestää niin kauan kun soittimet niitä lukee, naarmut voi tehdä sen että "no disc" ja hyppivät, on mulla poltettujakin cd levyjä ainaki 18v vanhoja jo ja toimivat. Arvioihin en usko kunnolla, tosin meistä kerkii kuolemaan moni ennen ku sen tietää edes. Pöly huonontaa äänenlaatua ainaki, ei cd varsinaisesti kulu koskaan, se vaan naarmuuntuu.

    • Jjlkcjnvhjk

      Täytyy ottaa huomioon sekin että soittimet kuluvat, sekin vaikuttaa ehkä kaikista eniten asiaan, mulla yks soitin jo tekikin niin, ei pyörittäny levyjä enää ja ny ostin uuden 5cdn vaihtajan. Soitin kuluvin osa, huonolla soittimella uudetkaan levyt ei toimi ja jostain luin, cd ei kulu. Päiväys tulee sillon kun on haittaavimmat naarmut, soitin ei osaa lukea sitä tai voi hyppiä, keskeltä levyn luku alotetaan eli keskusta kannattaa säilyttää naarmuitta.

    • nekestäätosipitkään

      Poltettu DVD säilössä komerossa omassa kotelossaan kestää n.100 vuotta, ja alkuperäinen prässätty DVD elokuva n. 1000 vuotta tai enemmän.

      • Jjlkcjnvhjk

        En usko että cdllä oo oikein edes elinikää, periaattessa se ei voi kulua koskaan, eihän laser kulu, vähä ku vampyyri, levy kyllä menee rikki helpostikin mut tallenne on musta kulumaton, kai varmaan noi arviot perustuu itse levyyn, ei tallenteeseen ja kuten sanoin että soittimessa ääni voi huonontua, kuten äänipäät. Levy itse kyllä kuluu mut ei tallenne.


    • nassi

      Itsellä on ainakin yksi CD 'pilaantunut' ajan saatossa. Muistelen joskus jossain mainitunkin, että juicen Yölento CD:ssä olisi huono materiaali. vuonna 1987 ostettu cd ei suostunut soimaan viimesen kappaleen osalta joitain vuosia sitten kun siirsin CD levyt NAS:ille. En tiedä mikä levyjen tilanne nyt on.

    • AinaSoi

      Jos ei oteta huomioon käsittelystä tulevia kulumia (naarmut, pöly) ei levyä voi tuhota muu kuin kemialliset reaktiot levyn heijastuspinnoitteissa. Itse datahan näissä levyissä on muoviin valettuina mekaanisina kuoppina (lukupuollelta näkyy nystyröinä). Kunnollisissa levyissä arvioitu ja vanhennustesteillä todennettu elinikä on jo mainitut 100 vuotta tai enemmän. Tämä edellyttää kohtuullisen hyviä säilytysoloja, eli tarpeeksi tasalämpöinen ja kuiva, ja pimeä.

      Itse poltetuissa levyissä toiminta perustuu heijastupohjan mustuttamiseen polttavalla laserilla, eli sellainen on herkempi kemiallisille muutoksille ajan saatossa, siksi elinikää ei voida taata yli 10 vuotta, mutta se ei onneksi ole mikään todellinen takaraja.

      Usein lukuvirheet todella johtuvat likaantuneesta tai mekanismiltaan kuluneesta soittimesta, joka liiankin herkästi alkaa rutisemaan muuten käyttökelpoisesta levystä.

      Minulla vanhimmat CD:t ovat vuodelta -83 tai jotain sinne päin, toimivat edelleen. Olisiko yksi levy noin tuhannesta herennyt soimasta. Välillä tosiaan tehtaat pukkasivat ulos levyjä, joista "hopeointi" alkoi laimuilmaan omia aikojaan, mutta virhe korjattiin melko pikaisesti.

    • pitkää---ikää

      Jos kohtelet levyjä hyvin ja säilytät levyt kotelossa (ei naarmuja ja vältät sormenjälkiä), niin käyttöikä on useita kymmeniä vuosia.

      Kuten tuossa ylempänä todetaan, niin itselläni myös vanhimmat CD:t 80 luvulta ja hyvin toimivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      280
      3104
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1565
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1291
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1207
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe