Tuntematon Sotilas

Ilkka Luoma

Tuntematon Sotilas on osa suomalaista yhteenkuuluvuutta joka vuosi 6. joulukuuta

Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen Edwin Laineen Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtuu nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.

Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain Itsenäisyyspäivänä ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme Itsenäisyyspäiväämme juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.

Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939-1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheesta ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme. Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.

Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.

Tuntematon Sotilas on muistutus meille eilisestä, jolloin ratkaistiin vaikeudet vailla vertaansa. Tuon ajanjakson muistaminen tulee kohta jäämään kirjoitusten, elokuvien ja tarinoiden varaan, sillä kohta viimeinenkin Itsenäisyytemme puolustaja poistuu viimeiselle iltahuudolle.

Kansakunnassamme elää syvä kunnioitus ja arvostus niille harvoille, joille niin monet jäivät kiitollisuuden velkaa itsenäisyydestä, josta oli hyvä jatkaa nykyiseksi hyvinvointi Suomeksi, ja siinäkin vailla vertaa. Kehityskykymme ja elintason nousu hakee nykyiselläänkin vastinetta maailmalta.

Tämän päivän ongelmat ratkeavat samalla tavalla kuin 65 vuotta sitten -- ratkaisumme ovat yhtenäisyys, lähimmäisen huolehdinta, huomioimisen kyky ja uutteruus sekä taistelutahto, jolla jokainen tuo oman panoksensa yhteisen asian hoitamiseksi. Suomalaiset voivat olla ylpeitä saavutuksistaan niin eilen kuin tänäänkin.

Näin Itsenäisyyspäivän kynnyksellä voimme vihdoin rehellisesti myös muistaa sitä Saksan apua, mitä ratkaisun hetkillä kesällä 1944 saimme aseveljiltä niin aseina, sotilaina, lentojoukkoina kuin ruokanakin. Historian kanssa ei kannata esittää puolipyöreää poliitikkomaista sanahelinäselvittelyä, vaan tosiasiat tulee ymmärtää niin meillä kuin muissakin maissa, joissa myös historiaa on tutkittu. Selittelyjen ajat ovat ohi. Suomi ja Saksa taistelivat tavallansa rintarinnan yhteistä vihollistaan vastaan.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

3

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan jees

      Itsenäisyys meni tänään muille maille vierahille
      eduskunta hyväksyi EU:n perustuslain.

    • Suomalainen nainen84

      Näin se on, joku tuolla toisella palstalla kitisoi ylen tarjontaa valittaen että ei ole muuta tarjolla kuin joka vuosi tuo sama kulunut tuntematon sotilas. Tässä minun mielipiteeni:

      Jokainen rintamalla ollut on haastatteluissa kertonut, kuinka tarkasti ja todenmukaisesti Väinö Linnan kirja kuvaa sodan ilmapiiriä ja luonnetta. Mitä lähempänä todellista sotaa haastateltava on ollut, sitä suuremmassa arvosaa hän teosta pitää.

      Nykypäivän "pullamössöt" eivät osaa lukea, saatika ymmärtää sotaa. Joka vuosi pala suomalaista kulttuuria ja identiteettiä katoaa, koska todelliset tapahtumat unohdetaan, ja elintaso otetaan itsestäänselvyytenä. Lukutaidottomille tarjotaan mahdollisuutta saada osansa kulttuuriperinnöstä elokuvan kautta.

      Jokaisen tulisi tuntea oma perimänsä, mutta hyvien olojen vallitessa ne pikkuhiljaa jäävät vain vanhojen höperöjen kaskuiksi. Opetussuunnitelmaan lisätään kokoajan uusia tärkeämpiä aiheita, ja suomen taistelut itsenäisyyden ja suomalaisen identiteetin puolesta jäävät unholaan.

      Jos jokin teos, vaikkakin osaksi fiktiivinenkin, auttaa ihmisiä muistamaan ja arvostamaan omaa historiaansa, tulee siitä mielestäni ottaa kaikki hyöty irti. Se, että elokuva esitetään joka vuosi, on perinne joka toivottavasti jatkuu, vielä sittenkin kun jäljellä on enää näitä pullamössöjö-poikia.

      Elokuvasta on tehty toinenkin, uudempi versio, edeltäjäänsä 30 vuotta myöhemmin. Tämä kuvaa todellisuutta sikäli paremmin, että näyttelijät ovat nuoria ja tuntemattomia, kuten kirjan henkilötkin. Nykyisin tunnetut näyttelijät saisivat ehkä nuoremmankin väestön kiinnostumaan elokuvasta, joten ehkä vaihteeksi voitaisiin tämäkin versio näyttää.

      • näin...

        se on että kirja kirjana mutta kyllä Laineen versio on aika kaukana mitä Linna haki kirjallaan. Parempi versio olisi uudempi elokuva mutta siinä kun ei oikein vitsejä viljellä niin tava kansa ,joilla on kirjoja hyllyssä sen takia että niitä pitää olla, eivät halua kuin pikkasen komediaa muistuttavaa sotaa olohuoneisiin ja siitä saavat semmoset vibat että ollaan me kyllä kovia kun naurattaa kun "pääkuoria aukeaa yhtämittaa"...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2784
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2624
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1739
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1713
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1252
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      69
      1071
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe