Mitä tarkoittaa postmodernismi?

ellumään

Voisiko joku ystävällisesti selittää minulle?

5

3925

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitiparta

      Post = Jälkeenpäin, Myöhemmin tai Myöhäisempi.

      Modernismia sinänsä ei voi tarkalleen rajata yhdeksi liikkeeksi. Sanan tarkoitus riippuu yhteydestä missä sitä käytetään. Taiteen ja kulttuurin aloilla se käsittääkseni tarkoittaa vuosisadan alussa kehittyneitä ja osittain toisistaan riippumattomia virtauksia joissa asioita tehtiin uudella ja vanhaan nähden poikkeuksellisella tavalla. Eri kulttuurin alueilla voidaan nähdä eräänlaisia esimodernisteja tai modernismin edelläkävijöitä. Varsinainen modernismi syntyi uusien virtausten voimistuessa kun niihin liittyi voimakkaampaa ja itsestään tietoista protestia, kumouksellisuutta vanhojen muotojen, perinteiden ja kaavojen orjuutta kohtaan. Joidenkin modernismi oli selkeän kapinallista ja joillakin hillitympää uuden etsimistä. Modernismi liittyy aikakauden (1900-luvun alku) laajempaan historialliseen yhteyteen ja yhteiskunnalliseen murrokseen. Uusien ajatusten innostaessa useampia kirjailijoita ja taiteilijoita syntyi useita modernistisia liikkeitä. Modernismi ei siis ole vain yksi tyylisuunta vaan laajasti käytettynä sana kuvaa kaikkia niitä taidesuuntia ja -tyylejä jotka vuosisadan alussa syntyivät osoittamaan uudenaikaisuutta, eteenpäin menemistä, uutta luovaa, perinteistä piittaamatonta.

      Kuten kaikki uudet liikkeet niin modernismin suuntauksetkin synnyttivät omat perinteensä ja totutut muotonsa ja menettivät kapinallisen luonteensa.

      Postmodernismi ei syntynyt ilman modernismia. Se on MODERNISMIN JÄLKEINEN kultturiradikaali suuntaus jolla on pohjansa modernismissa. Postmodernismi voidaan lukea osaksi modernismia tai sen jatkumoa, mutta samalla se kritisoi modernismia tai sitä millaiseksi modernismi muodostui. Postmodernismi on kulttuurikriittistä, vallitsevia käytäntöjä kyseenalaistavaa liikehdintää. Se ei tyydy mihinkään yhteen modernistiseen muotoon vaan tarkastelee maailmaa pirstaleisina aatteina ja sulauttaa sekä sekoittaa muotoja yhteen luoden erilaisista suuntauksista ja tyyleistä sekoituksia. Postmodernistit tahtoivat rohkaista ja innoittaa näkemään maailman epävalmiina ja pirstaleisena tilana.

      Postmodernismin näkökulmasta modernismi on samoja vanhoja asioita vähän uudella tavalla tehtynä tai vanhojen muotojen korvaamista toisilla. Modernismin kritiikkinä postmodernismi ei korvaa vanhoja muotokaavoja uusilla vaan sekoittaa olemassaolevia aineksia keskenään osoittaen tyytymättömyyttä kaikkiin valmiisiin muotoihin?

      Postmodernismi on siis osa modernismia, mutta samalla liike joka tahtoo asettaa itsensä modernismin ulkopuolelle, kritisoi sitä ja asettaa kyseenalaisiksi valmiit (myös modernismin valmiit) muodot.

      Tämä ei mitenkään tyhjentävä mutta ainakin suuntaa antava luonnehdinta...

      • ellumään

        Tyhjentävä ja selvä vastaus. Ymmärsin! Kiitoksia! :)


    • käsittääkseni

      Olen yrittänyt saada erinäisiä auktoriteetteja määrittelemään postmodernismin, siinä onnistumatta.

      • Anonyymi

        Postmodernismin tunnistamiseen on tavikselle kolme helppoa pointtia.

        1. Mahtipontinen liioittelu
        2. Epäkäytännöllisyys
        3. Yhteys historiaan

        Pitää myös muistaa että tyylisuuntaukset ovat aina sidonnaisia aikaansa. Postmodernismin aika alkoi 1950-luvun lopussa ja päättyi 1990-luvulla. Sen jälkeen 2010-luvun lopulle elimme ns. palvelusuunnittelun aikaa, valitsevana tyylisuuntauksena on ollut tuottaa elämyksiä.


    • Anonyymi

      Arkkitehtuurin modernismi : Form follows function. Less is more. Koriste on rikos. Arkkitehtuurin postmodernismi rikkoi em modernismin säännöt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1827
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1707
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1141
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      819
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      767
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      735
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      707
    Aihe