Mistä tunnistaa paimensukuisen lapinkoiran?

okkke

Varmaan todella tyhmä kysymys,mutta minkät voit kun ei tiedä x)
Eli mistä tunnistaa sen nyt sitten tunnistaa onko paimensukuinen vai "tavallinen" (voiko sanoa ees tavallinen?" lapinkoira,niinkuin ulkonäöllisesti?

Mitä eroa käyttäytymisessä yms. ilmenee?

7

935

Vastaukset

 • Oikeastaan ei noin silmämääräisesti voi aina erottaakkaan paimensukuista virallisen linjan lapinkoirasta. Aika usein ne kutenkin erottuvat rakenteeltaan, eli paimensukuinen on pidempi runkoinen, sen häntä ei ole kippurassa selän päällä, vaan alemmaksi kiinnittynyt ja loivakaarinen. Myös turkki on vähemmän pysty "pörröinen", eli omallanikin paimensukuiseni on määritelty näyttelyssä "makaava turkkiseksi". Tässä kuvia ja tietoa paimensukuisista: http://www.paimensukuinen.fi/

 • Varmaksi voi tietää onko koira näyttely- vai paimenlinjainen vain koiran sukutaulusta. Silmämääräisesti ei koskaan pysty täysin varmaksi sanomaan kumpaa linjaa koira edustaa. Silmämääräisiä eroja kuitenkin on yleensä juuri nuo edellä mainitut. Siis paimenlinjaisilla pitempi runko ja kevyemi turkki. Hännän kiinnitys kohta ja sen kantaminen. Kevyempi ruumiinrakenne jne. :)

  • Ravaa paremmin kun runko on pidempi, paimenlinjaista. Pää on kevyempi paimenlinjaisella.


 • Mistä sieltä sukutaulusta sen sitten näkee..taisiis...*ei osaa selittää* Lukeeko siellä jossain että paimensukuinen tjtn.?

  • Paimensukuinen.fi sivustoilta kopioin alkuosan tekstistä, jossa kerrotaan asiasta. Käy sivuilla ja klikkaa kohtaan "paimensukuinen lapinkoira". Sieltä on linkki muutamaan tiedostoon, jossa kerrotaan suvuista, joista nykyiset paimensukuiset polveutuvat.

   "paimensukuinen lapinkoira"

   "Paimensukuisiksi lapinkoiriksi sanotaan niitä lapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat Suomen, Norjan ja Ruotsin poronhoitoalueilta kootuista, tunnettuihin työkoirasukuihin kuuluvista koirista. Näissä koirissa on pyritty säilyttämään Tunturi-Lapin vanhan paimenkoiran olemus, sen tyyppi, rakenne ja luonne. On todennäköistä, että saamelaisten vanha paimenkoira löytyy juuri tästä koirakannasta. Tämän koirakannan suojelemiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapin"koiran Seura ry."


  • Koiran kennelnimestä tai kennelnimettömällä koiralla vanhempien kennelnimistä voi päätellä onko koira paimensukuinen vai ei, sillä jotkut kasvattajat kasvattavat vain paimensukuisia. Paimensukuisten kasvattajien nimet löydät seuran sivuilta.


 • Olla yksi ja sama koira joka täyttää rotumääritelmän ja pystyy työskentelemään...Tosi tylsää kun liki kaikki käyttökoira rodut saadaan jaettua kahtia.Sit ihmetellään ku esim. vinttikoira ei halua juosta.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.