Pitkä koulutus ei korreloi ammatin arvostettavuuteen

palstailija

Pidetäänkö arkkitehtejä nykyään jonkinlaisena luonnonlapsina ts. jonkinsorttisina taiteilijoina, jotka viettävät kulttyrellia seurapiirielämää piirrellen kivoja taloja?

Tämän ammatin kohdalla ei todellakaan voida sanoa, että pitkä opiskeluaika tms. näkyisi millään tavalla siinä, miten korkealle ihmiset arvostavat ammattia: palkka on syvältä, nykyarkkitehtuuri nähdään rumana ja arkkitehdit kyvyttöminä tyhjäntoimittajina.

Ennen arrkitehdit olivat jotain. Halusin aikanani arkkitehdiksi oman itseni takia. Halusin olla myös luova. Perheeni ei halunnut minusta arrkitehtiä, koska palkka oli jo tuolloin paska, työllistyminen vaikeaa, ja työ ei saanut lähipiirissäni kovinkaan suurta arvostusta. Toisten ennakkoluulojen siivittämänä en valinnut ko. ammattia, vaikka tiedän, että olisin ollut siinä hyvä. Yksinkertaisesti yleinen asenne arkkitehtejä kohtaan pelotti. Sen tajuamiseen meni paljon aikaa. Nykyisestä ammatinvalinnastani olen iloinen, mutta jollain typerällä tavalla ajattelen, että alan arkkitehdiksi sitten, kun minulla on siihen varaa, heh.

Suomessa on todellakin paljon helpompaa olla siivooja kuin arkkitehti.

6

1849

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ent arkkit

      Kyllä sitä arvostusta tulee ihan riittävästi sieltä mistä sitä pitääkin tulla. Tällaisten palstojen arvostuksista yksikään arkkitehti ei piittaa. Arvelen että valtaosa tämänkin palstan kirjoittajista (sepustajista) on juuri niitä mainitsemiasi siivoojia, tod.näk. rakennussiivoojia koska kateus paistaa teksteistä.

    • ***

      Itse valitsin ammattini sen mukaan, mitä haluan elämälläni ja elääkseni tehdä. Eihän tällaisia asioita voi linjata siten, mitä muut sinun ammatistasi ajattelevat, tai kuinka sitä arvostavat. Jotenkin tuli mieleen jutustasi se iänikuisen kulahtanut vitsi, jossa suomalainen miettii eläintarhan häkin edessä, että mitähän se tuo norsukin minusta oikein ajattelee..

      Sitäpaitsi, arkkitehdin ammatin arvostus on vieläkin Suomessa kohtaisen korkealla, vaikkakin pikkuhiljaa laskemaan ja arkipäiväistymään päin (ks. viiden vuoden välein julkaistat Suomen Kuvalehden kyselyt/tutkimukset eri ammattien keskinäisestä arvostuksesta). Tulotasossa arvostus ei juuri näy, mutta tilipussin ohuuteen ovat syyt moninaiset. Tätä palstaa ei kannata käyttää arvostuksen mittarina. Yleensä näillä nettipalstoilla, aiheesta riippumatta, saa pienin joukko eniten melua aikaiseksi. Vähän niinkuin tuolla tosielämässäkin.

      p.s. Luovuus ei oman näkemykseni mukaan ole haluamisesta kiinni. Sitä joko ollaan luovia, tai sitten ei. Luovuutta voi tietenkin kehittää, mutta iso osa siitä tulee ns. syntymälahjana.

    • Tavisarkkitehti

      No asenteellisesti arkkitehti on ihan riittävän arvostettu ammatti. Ei se sen kummempi duunari ole kuin esim. muotoilija, ekonomi, elokuvantekijä, AD tai kovan tason koodari. Vaativaa mutta siistiä sisätyötä.

      Ja minkä takia sitä nyt ketään pitäisi jumalaksi ylentää pelkän ammatin perusteella ?. Itse arkkitehtina arvostan kyllä lääkärin, sairaanhoitajan ja työmaamestarin ammatit omaani korkeammalle. Niissä joutuu näkmään rankkaakin paskaa. Se jumalaton glooria mitä arkkitehtien niskaan joskus on sälytetty johtuu Suomessa Aallosta, Saarisesta ja Pietilästä. Noiden henkilöiden ajoista myös arkkitehtuurin asema yhteiskunnassa on muuttunut, on tullut uusia ja kiinnostavampia kulttuurin aloja.

      Pienipalkkaista sakkiahan me ollaan, mutta se johtuu ammattikunnan omasta hölmöydestä. Työtunteihin suhteutettuna siivooja pääsee joskus jopa samoille liksoille.

      • ettän

        siivoojat,joidenka oletetaan olevan alipalkattuja, niin hyödyllistä työtä kuin tekevätkin, ovat hyvin palkattua porukkaa. Onnittelut siitä heille.
        Ja onnittelut itselleni, että pystyn ylittämään kerta toisensa jälkeen näsäviisauden kohtuullisuuden.


    • M.Arch.

      Osaanottoni siitä, että satuit syntymään perheeseen, joka kasvatti sinusta niin selkärangattoman, että teet elämäsi tärkeimmät valinnat miellyttääksesi muita. Kamala ajatus, että omat vanhempani olisivat kannustaneet minua menemään sieltä, missä aita on matalin. Moraalitonta jopa.

      Sitäpaitsi se ihmisten arvostus ei todellakaan mistään titelistä tule, jos sitä luulet. Teet mitä tahansa HYVIN, saat ihmisten arvostuksen. Teet mitä tahansa HUONOSTI, saat ihmisten paheksuntaa.

      "Kovat jätkät" ovat aina "jotain", olivat he sitten puuseppiä, lääkäreitä tai puutarhureita. Ja palkka seruaa perässä.

      Toki, jos perheesi toivoi sinulle mahdollisimman helppoa elämää, olivat oikeassa kun ohjasivat sinut toiselle linjalle, pois arkkitehdin urasta. Helpooa se ei nimittäin ole.

      Itse olen sitä mieltä, että mitä suurempi panos, sitä suurempi voitto. Toisin sanoen, jos arkkitehtinä tekee työnsä hyvin, kiitos ja kunnia siitä on takuulla suurempi kuin useimman muun ammatin.

    • pitkätyttö

      Opiskelun ohella on tärkeää myös harjoitella, rakentaa omin käsin. Itse olen tehnyt kaikkea rakennuksella, muurannut, asentanut ovia, ikkunoita, lattioita, tasoittanut, maalannut, valanut betonivaluja. Siinä ainakin oppii rakentamisen toleranssit ja muistaa, että millimitoitus on teoriaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8116
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2492
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2223
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1634
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1143
    Aihe