Toipuminen sappirakon poistosta

minä vaan

MOikka!
TAsan viikko sitten poistettiin sappirakko ja kivet sen mukana. Tähystyksessä saivat pois, joten haavat ei ole isot. Onko muilla kokemuksia tälläisestä tähystysleikkauksesta toipumisesta? Minulla ei enää kipuja paljoakaan, mutta vatsa on edelleen aivan kuin ilmapallo, ihan mielettömän turvonnut. Nyt on vasta vähän alkanut rauhoittua. Miten muilla on turvotus laskenut ja kivut hävinnnyt? entä parantuiko haavat ihan hyvin?

28

29755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • windy4

      mutta kaksi viikkoa kesti ennen kuin turvotus alkoi helpottaa...Varsinkin syömisen jälkeen vatsa oli aivan rantapallona! Haavat paranivat tosi hyvin, mutta vatsassa on edelleenkin vähän kipuja...olen syönyt Litalginia yhden päivässä, sillä kipu pysyy pois. Poistosta on nyt kulunut 16 päivää..onko muilla ollut kipuja (vähän sappikivun tapaisia) näin pitkään?

    • ruokavalion

      Miten syöminen sapen poiston jälkeen? Minkälainen ruokavalio siitä tulee?

      Oliko puhetta alkoholista, voiko sitä lainkaan nauttia enää?

      • minä vaan

        Ruokavaliosta sanottiin, että voi syödä ihan normaalisti, mutta täytyy heti leikkauksen jälkeen välttää ruokia jotka saa vatsan kovalle, ettei tarvi ponnistella. :) Alkoholista ei ollut puhetta, mutta kai olisivat maininneet jos se ois jotenkin haitallista.En haluais alkaa 21-vuotiaana absolutistiksi..:)


    • Anu67

      Joo mulla poistettiin sappirakko ja siellä olleet kivet tähystyksessä 2 ja puol vuotta sitten. " viikkoa sain sairaslomaa jota en olisi niin pitkää tarvinnut. Oli tosi monia ruokia joita en voinut syödä ennen leikkausta, esim. meetvursti, paprika, tuore leipä tai pulla ,ei mitään kovin maustettua ei mitään paistettua,omenat, sitruunalla maustettu vissyvesi jne... lista oli tosi pitkä. Nyt voin syödä mitä vaan eikä ole kipuja ollenkaan. ne pikku haavatkin parani alle kuukaudessa ihan kokonaan. Nyt on vaan haaleat viiva jäljellä

      • Anu67

        Siis sitä sairaslomaa tuli 2 viikkoo


      • Anonyymi

        Minulla poistettiin Sappi rakko,10päivää sitten.Kävellessä sattuu ja pientä kirvelyä.Kait se rauhottuu jonkin ajan päästä.Pakko oli poistaa,kun tuli haimatulehdus. Laitettiin kanyyli sappitiehyeisiin, mutta leikkauksen jälkeen lääkäri sanoi että se on hävinnyt.Outoa...


    • pieni huoli on haavat ja turvotus. enempi huolta aiheuttaa mahd jälkikivut vuosien jälkeen. litalgii voi lääkärin ohjeen mukaan ottaa vaikka kuusi päivässä. pikku drinkki ei ole pahasta, saattaa jopa auttaa jos lääkkeet jäi kotiin.

    • näreenoksa

      pari kuukautta kesti jotkut langat kahdessa neljästä haavasta. Nämä punoittivat, ja langat sulamatta. Vielä kahden kuukauden jälkeen äkkinäisissä liikkeissä ikäänkuin olisi jotain revennyt vatsassa. Ei kuitenkaan kauan "repeämistunnetta" kerrallaan. Vieläkin vähän kiristää vatsassa kädet ylhäällä venytellessä.

      Neuvottiinko venyttelyohjeita, etteivät olisi kiristyneet sisäiset haavat? Mulle ei ainakaan, ja se oli yllätys, kun parin kuukauden päästä alkoi kiristää. Ehkä olisi pitänyt melko pian alkaa venytellä itseään.

      • Näreenoksa

        NYt on oikealla ylhäällä pientä kipua, on huonoa oloa ja lihasjännitystä, vapinaa, ehkä jäi tuo jännitys flunssasta. Olisiko siellä leikkauspaikalla jotain sidekudoskasvua, joka kiristää ja ehkä tulehtuu välillä. Voisiko olla kiinnikkeitä, jotka välillä repeävät ja vuotavat vatsaonteloon? Pää on myös ihan pöhnä, kun jäi flunssasta korviin jotain tulehdusta.


      • leikattu
        Näreenoksa kirjoitti:

        NYt on oikealla ylhäällä pientä kipua, on huonoa oloa ja lihasjännitystä, vapinaa, ehkä jäi tuo jännitys flunssasta. Olisiko siellä leikkauspaikalla jotain sidekudoskasvua, joka kiristää ja ehkä tulehtuu välillä. Voisiko olla kiinnikkeitä, jotka välillä repeävät ja vuotavat vatsaonteloon? Pää on myös ihan pöhnä, kun jäi flunssasta korviin jotain tulehdusta.

        ja samaa kipuilua mullakin on oikealla puolella tehtiin sekä tähystys- että avoleikkaus eli ensimmäinen kokeiltiin ja siirryttiin saman tien avoleikkaukseen, vatsan iho vieläkin tunnoton kun hermoja katkaisivat. Se kipu on varmaan just sitä kiinnikekipuilua jota itsellänikin epäilen.
        siis mulla 20 cm poikittainen arpi ja neljä tähystysarpea, siinä oikealla alhaalla tuntuu se kipuilu.


    • eipä ole ikävä

      sappirakon poistosta on nyt reilu vuosi, eikä leikkauksen jälkeen ole ollut minkäänlaisia ongelmia mahan kanssa (thank god, yli puolen vuoden jonotus leikkaukseen oli lähes päivittäistä tuskaa.)

      Sairaslomaa sain 9 päivää. leikkauspäivänä maha oli luonnollisesti tosi kipeä, mutta jo seuraava päivä oli parempi. muutamana päivänä piti varoa ja liikkua harkitusti, viikon päästä olin jo täysin työkuntoinen (suht fyysistä työtä kumminkin). tikit poistettiin viikko leikkauksesta, haavat oli siihen mennessä tosi hyvin parantuneet. toki vielä jonkin aikaa (pari viikkoa ehkä) meni ennenkuin olivat täysin parantuneet, nyt vuoden jälkeen neljä pienen pientä haaleaa arpea mahassa.

      todella hyvin siis toivuin, ja tosiaan ei ole mahaan koskenut ainuttakaan kertaa sen jälkeen :)

    • HEIIIII**

      Hei laitoin jo uuden kirjotuksen tälle palstalle.. mutta saanko kysyä millasia oireita sulla oli? Mä olen parikymppinen nuori, mutta omalta äidiltä leikattiin sappikivien vuoksi 20v. Eli ei kai ikää katso, mutta ei taida olla nuorilla niin yleinen? Onko kovin perinnöllinen? Minulla kamalia vatsavaivoja. Saan semmosia yökötys/ripuli/ummetus/pahoinvointi kohtauksia ja nyt tuntuu että olen aina kipeä, siis tosi veltto olo ja väsynyt. Nyt ylävatsa on turvonnut, ja on tosi arka ja kipuileva painaessa, myös kävely ja syväänhengittäminen sattuu jonkinverran. Huomenna on mulla vatsanultra, kai siitä jotain sitten näkyy. Kaasuttaa, röyhtäyttää, tulee kuuma ja sit kylmänväreet, heikko olo, kuin aneeminen vaik rauta ok, ei tee mieli syödä mitään vaik ois nälkä. Mut ei oo hirveetä näläntunnetta aina. Kipu vatsasta säteilee myös selkään ja en tiedä miten päin voisin olla ku asennon vaihto ja liikkuminen tuntu mahassa, iiik. :/

      • rarnskfkx

        mult leikattu tähystykses 16 veenä :D et on varmaa aika perinnöllisyydestäki kiinni, mulla ainaki sitä epäili syyksi sillo.

        Tosta alkoholista, mulle aiheutti pelkkä alkoholi sappikohtauksii, johtaen sappirakon tulehdukseen vuoden sisällä ja repeämiseen ja heti seuraavana pvänä sairaalassa leikkauksee .. Nyt leikkauksen jälkeen tullut alkoholista aina tosi huono olo vaikkei muuta ku yhden tölkin lonkeroa juonu esim?? en kestä näköjään yhtäään enään.. en tiedä mistä johtuu.. onko muilla samanlaista?


      • Anonyymi

        Sappileikattu pari vuotta sitten ja ny jouduin toteemaan et alkoholi ei enää sovi , mutta kaikki ruuat ok.


    • maissu

      Minulla poistettiin 25.2.2016 joten tässä toivutaan viikon lopulla oli kipuja , nyt hiukan alkaa helpottaa mut tuo navan haava on kipeempi turvotusta on kyl kanssa jonkun verran viel . Muten ok olo.

      • Tähystyksellä

        Toipuminen on niin yksilöllistä. Kipulääkkeitä käytin 4 päivää ja sitten satunnaisesti. Kipuja ei varsinaisesti enää ole mutta vatsa on turvoksissa ja kävelemään ei tee mieli (tekee kyllä vaan ei tunnu hyvälle). Sisuskalut tuntuu aristaville. Päivä päivältä parempi. 7 päivää leikkauksesta ja saikkua vielä reilu viikko jäljellä, onneksi. Toivottavasti vatsa ei enää oireile ruuasta nyt ei vielä oikein osaa sanoa siitä.


    • Peloissaan

      Heippa:)
      Olin 3.5 sapen poistossa ja nyt 2 pv sitten alkanut närästys://onko teillä muilla ollut alussa närästystä?

    • Himppuli

      Hei,
      minulta poistettiin sappirakko kivineen 8 päivää sitten tähystyksellä. Olen 62v. Olen toipunut mielestäni hyvin, ei kipuja, vähän aristaa joissakin tilanteissa enkä oikealla kyljellä voi nukkua vielä. Tikit on vielä paikallaan. Jostakin syystä olen vaan hirveän väsynyt ja voimaton vaikka ennen leikkausta liikuin aktiivisesti. Ruokavaliota olen pitänyt hyvin kevyenä, siitä olisinkin kiinnostunut miten toiset, saman kokeneet, ovat palanneet normaaliin ruokavalioon??

    • Moi. Leikkaus tehtiin 4pvä sitten tähystyksellä. Samana päivänä kävelin jo vuodeosaston kanttiiniin kahville. Seuraavana päivänä kotiin, kivut vähän kasvoivat ja väsymys alkoi, vatsa sekaisin. Kotiutumispäivä ja sen jälkeinen käytännössä nukkuen ja 4h välein ruokaillen keittoa tms. nestepitoista helppoa ruokaa. Tänään olo kuin uudesti syntyneenä ja 2h / 8km kävely takana sekä ensimmäinen ateria kiinteää ruokaa. Kivut hävinneet, vatsa toimii (tosin paljon ilmaa), leikkaushaavoja vähän aristaa ja kävellessä piti olla pienessä etukumarassa. Toipuminen edistyy kuitenkin kovaa vauhtia ja mieli virkeä. Pelkällä Panadol 1G:llä mennään.

    • Sisiliisa

      Moi,leikkaus tehtiin viime keskiviikkona 7.9. tähystyksessä. Leikkaus meni hyvin, sain suoneen kipulääkettä. Pahoinvointia ei ilmennyt, joten oli taivaallista syödä leikkauksen jälkeen. Leikkaus tehtiin päiväkirurgisena, joten pääsin samana iltana jo kotiin. Ensimmäisenä yönä heräsin tajuttomaan kipukohtaukseen, mihin otin Burana 800 mg, Panadol 1000mg ja Panacod 500mg. Neljän tunnin päästä taas sama satsi. Kovaa yökipua oli kolmena peräkkäisenä yönä, päivisin helpompaa. Paranemista on hidastanut mun kauhee flunssa ja yskäkohtaukset. Tänään leikkausalue on ollut kipeämpi, haavat kiristävät ja kyljessä oleva haava aristaa koskettaessa. Haavat eivät ihmeemmin punoita tai eritä mitään. Myös vatsa-alue on tullut helläksi, aivan niin kuin kuukautisten aikaan. Kuumetta ei ole. Heikotuksen hikeä pukkaa pystyssä ollessa. Toivottavasti huomenna on parempi päivä.

    • Jolie3

      Moikka! Olen reilu kolmekymppinen nainen. Leikkaus oli viikko sitten, ja se saatiin tehtyä tähystyksellä. Vatsassa neljä pientä haavaa. Leikkauksen jälkeinen yö meni sairaalassa, jossa kivuliaan olon vuoksi käytössä oli vahvat kipulääkkeet. Toka yö kotona oli sen verran kipeä vatsa, että jouduin nukkumaan istualtaan, kun makuulla olo sattui liikaa. Myös hartiapistot ja vatsan turvotus oli alussa riesana. Sen jälkeen helpottanut, ja pystynyt nukkumaan normaalisti. Kotona käytössä Burana 600 ja Panadol, joilla kivut on pysynyt ihan hyvin hallinnassa. Vatsa kuitenkin edelleen arka, kävely on sen takia hidasta ja kumartuminen sattuu. Päivä päivältä menty kuitenkin pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Tikkien pitäisi sulaa pois seuraavien 3-5 päivän sisällä. Sairaslomaa sain pari viikkoa, eli vielä on viikko jäljellä. Toivottavasti pääsisi lopuistakin kivuista eroon nyt saikun aikana, ja pystyisi jättämään särkylääkkeet pois. Täytyy vielä mainita, että leikkauksesta johtuvat kivut on kuitenkin olleet hyvin pientä niihin helvetillisiin sappikipukohtauksiin verrattuna, joista kärsin ennen leikkausta. Oon kyllä kiitollinen että leikkaus on tehty, ja toipuminen mennyt hyvin.

    • Sappitoipilas

      Moikka. Olen reilu nelikymppinen nainen ja sappirakon poistoleikkaus tehtiin noin viikko sitten tähystyksellä. Leikkaus onnistui hyvin. Kotona 2 ensimmäistä päivää olin aika pahoinvoiva ja väsynyt, koska sain vahvat lääkkeet mukaan. Mutta nyt olen pärjännyt jo monta päivää buranan kanssa ja särkyä lähinnä selässä ja oikeassa kyljessä. Selkä väsynyt ja jumissa makaamisesta ja nimenomaan selällään nukkumisesta, normaalisti en koskaan nuku selällään. Haavat lähteneet paranemaan hyvin, mutta vatsa on kyllä aika turvoksissa, vaikka toimiikin jo normaalisti. :/ Toivottavasti turvotuskin helpottaisi pian, kun vaikea löytää sopivia housuja ulkoiluun. Sairauslomaa vielä viikko jäljellä, eiköhän sit jo olla aika hyvässä kunnossa. Tsemppiä teille kaikille tämän operaation käyneille toipilaille! <3

    • Tinderliinos78

      Mulla olis leikkaus 2.11. tulossa ja pelottaa valmiiksi se leikkauksen jälkeinen kipu. Minulle on tehty laihdutusleikkaus 09/2011, joten tuttua on tällainen tähystysleikkaus ja sen jälkeiset kivut. Saa nähdä mitä saan kipuun ottaa, kun laihdutusleikkauksen jälkeen on ibuprofeeni ja tulehduskipulääkkeet kielletty. Panadol taas ei auta päänsärkyyn.

    • W.J

      Poisto meni hyvin ei kipuja eikä mitään muutakaan.

    • Anonyymi

      Moro. Sappirakko poistettu keskiviikkona. Loppuviikko mennyt pieniä kävelylenkkejä tehdessä ja lepäillessä. Navassa oleva isompi haava hieman aristaa. Kyllä olo on selkeästi parempi kuin ennen leikkausta. Maha toimii ja turvotus/ummetus on poissa.

    • Anonyymi

      Minulla tulee jo 20 vuotta siitä, kun sappirakko poistettiin, tähystysleikkauksella.
      Leikkauskohtaan tuli pian leikkauksen jälkeen joku vuoto, ja vatsaan laitettiin dreeni, jonka kautta kaikki moska poistui sieltä sisuksista. Dreeni oli useamman päivän, ennen kuin irtosi itsestään, eikä sitä enää laitettu takaisin.

      Nykyään vatsan alueen kuvissa näkyy sappiteiden laajentumaa, mikä selitetään sappirakon poistoleikkauksen jälkitilaksi.
      Oudointa ja älyttömintä asiassa on se, kun kyseinen " jälkitila " on ilmaantunut vasta reilusti yli 10 vuotta sappileikkauksen jälkeen.
      Yhdeltä kirurgilta kerran kysäisin, miten se voi tulla vasta monien vuosien kuluttua, se jälkitila.
      Hän mietti lyhyen hetken ja sanoi vain " se voi tulla viiveellä ".
      Oli aikalailla erikoinen vastaus, vaikka siihen kai se on tyydyttävä ( oireilusta huolimatta ).

    • Anonyymi

      Minulta poistettiin sappirakko kivineen avoleikkauksella 35 vuotta sitten. Muutamaan päivään ei pystynyt liikahtamaan. Reilu viikko sairaalassa, kuukausi sairauslomaa.

      Jo ennen sairausloman päättymistä lähdin pitkälle matkalle raskaiden matkalaukkujen kanssa. Seurauksena oli valtava tyrä haavan seudussa. Tyrä on edelleen, ei haittaa toimintakykyä, mutta on ulkonäköhaitta, koska pystyasennossa pullottaa vaatteiden päälle.

      Tähystysleikkaus on avoleikkaukseen verrattuna pikku juttu, mutta kannattaa silti antaa parantua kunnolla, ennen kuin alkaa rehkiä isommin.

    • Anonyymi

      Moikka
      Mulla 21.2 .2024 sappikivitähystys , meni loistavasti.
      Pelkäsin hurjasti , mutta todellakin suotta.
      Kipu no ei sitä voi kivuksi edes sanoa , hiukan kiristi ja niskaa kyllä särki . Nyt on mennyt muutama päivä ja kävelen 1km lenkin ( oman tyylin mukaan) ettei pahaolo tule rehkimisestä.
      Älkää pelätkö ihana olo ja kiitollinen olen Espoon Hyksin leikkaus osastolle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe