Teräviä ryhmäkuvia?

eos 300v

Hei!

Olen sunnuntaikuvailija, joka (vain) haaveilee vakavammasta valokuvausharrastuksesta. Hankin canoneos 300v filmijärkkärin ja siihen perusobjektiivin arvoilla 50 ja 1,8. Pääasiallisesti olen kuvien laatuun tyytyväinen, mutta jostain syystä kun kuvaan kahta tai useampaa ihmistä kerralla, on aina joku henkilöistä tai pahimmassa tapauksessa kaikki epätarkkoja. Mistähän tämä mahtaa johtua?

Tätä tapahtuu etenkin täysautomaattiohjelmalla kuvattaessa. Henkilöt kuvissa ovat harvoin samassa tasossa vaan useammin lomittain.

Millähän asetuksilla tällaisia ryhmiä kannattaa kuvailla? Onnistuuko ollenkaan automaattiohjelmilla? Olisin oikein kiitollinen asiaa paremmin tuntevien vastauksista.

6

1573

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toinen sunnuntaikuvaaja

      Epätarkkuuteen voisi olla syynä joko kohteiden eri etäisyys kamerasta, jolloin täydellä aukolla kuvatessa eivät osu terävyysalueelle. Automatiikka herkästi käyttää täyttä aukkoa jos valoa ei ole reilusti. Toinen voi olla väärin valittu tai osunut tarkennuspiste, joka voi mennä vaikka taustaan. Kannattaa opetella käyttämään kameraa manuaalina tai puoliautomaattina, jolloin pääsee vaikuttamaan aukkoon ja sitä kautta syväterävyyteen. Tarkennus kasvoihin ja lukkoon, sitten sommittelu ja kuva. Jalusta on tässäkin hommassa ihan kova juttu, tekeehän se touhusta vähän hitaampaa ja työläämpää mutta todennäköisesti kuvien laatu paranee.

    • .......

      Kamerassasi on aukon esivalinta-automatiikka. Aukoksi joku 8-11, niin alkaa löytyä myös syvyysterävyyttä. Myös käsisäädöllä tietenkin pääsee samaan tulokseen eli pistät vaikkapa aukon 8 ja sitten säädät valotusajan, niin että kameran mittari näyttää oikeaa valotusta.

    • Ida Rähmä, lypsäjä emerita

      Täältä:

      http://www.dofmaster.com/dofjs.html

      löytyvällä terävyysalue eli syvätarkkuuslaskimella voit kokeilla kui aukon vaihtelu muuttaa terävää aluetta. Käytännössä tarvitaan jalusta, tarkennus kolmannes etureunasta ja uhrit sekunnin hiljaa. Kantavasta komentoaäänestä on etua jos yli kahenkymmenen hengen ryhmä.

    • apua pyytänyt

      Kiitos nopeista vastauksista! Hauskaa, että meitä filmikuvaamisesta kiinnostuneita liikkuu näinkin runsaasti näillä palstoilla.

      Kokeilen tuota aukon esivalintaa arvoilla 8-11. Kamerassa näyttää olevan myös A-dep niminen ohjelma, jonka avulla syväterävyys pitäisi saada ryhmäkuville sopivaksi. Nyt jatkan sitkeästi yrittämistä.

      • Myös digille

        Kyllä nuo samat ohjeet koskevat samalla tavalla Digikuvausta. Siinä tulee lisämuuttujaksi vielä herkkyys, mitä filmillä harvemmin muutellaan yhdellä rungolla.


    • MarieAnne

      Mitä pienempi aukko (=suurempi numero), sitä syväterävämpi kuva. Kun pienennät aukkoa, aikaa täytyy pidentää. Yksi askel aukkoa pinemmäksi = valon määrä puolittuu. Samassa suhteessa tulee korjata aikaa. Program-ohjelmasi todennäköisesti käyttää jotain kultaista keskitietä aukon ja ajan suhteen. Aikaa pidennettäessähän tärähdysvaara kasvaa. Filmin herkkyyttä hieman nostettaessa (200-400) ei kuvan laatu vielä kärsi, mutta pelivaraa tulee lisää yhden aukon verran. Itse valitsisin käsin aukon ja kamera saa valita ajan, jos mahdollista, ja sitten vaan jalustaa käyttöön. 1/50 ja 1/40 ajoilla tulee vielä hyviä kuvia, jos kuvattavat edes jotenkin pysyvät paikoillaan.Terv vanha fotokauppias

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe