Keuhkojen tietokonetomografia, hintaa jne.

piiariikka

Moikkamoi!

http://www.rontgentutka.fi/art_tt1.php

Onko joku ollut kyseisessä toimenpiteessä, näkyykö siinä tarkasti kaikki "viat" mitä keuhkoissa on? Tarkempi ehkä kuin keuhkojentähystys, se minulle on tehty eikä siinä muuta havaittu kuin lievää trakeomalasiaa joka ei pitäisi haitata elämää. Kuitenkin keuhkoni ovat jatkuvasti tulehtuneet ja astmaa ei ole todettu ja normaaliröntgenissä ei mitään näy niin näkisin tuon tosi tarpeelliseksi. Paljonko tuollainen maksaa(määrääkö normaali terveyskeskuslääkäri vai pitääkö olla yksityinen), missä paikkakunnilla noita tehdään?

Kiitän!:)

13

21976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Megaz

      Tarkoitka tutkimusta nimeltä ''magneettikuvaus''.Itse olen ollut kyseisessä tutkimuksessa montakin kertaa ja kesällä taas olen menossa..!
      Magneettikuvauksessa sinut asetetaan kuvauspöydälle,ja kuvauspöytä siirretään ns''putken'' sisään,voit kuunnella musiikkia ja ottaa vaikka torkut.Kuvauskone pitää kovaa ääntä,ja tutkimus kestää noin tunnin..Tuossa linkissä on kuva siitä:

      http://195.165.153.110/images/kuva3magneetti.jpg

      Kuvaus saattaa olla joidenkin mielestä pelottava,minuakin aluksi pelotti,ja itkettikin melkein,mutta sen jälkeen oli sitten taas hyvä olla.Jos et kuitenkaan tuota tutkimusta tarkoita niin,minä kerroin ihan muuta.Magneettikuvauksella saaadaan esim:keuhkoista hyviä kuvia joista voidaan selvittää tauti yms,muu.ja sillä voi ottaa muistakin paikoista kuvia!Hinnasta en tiedä,ilmeisesti lääkäri määrää sen!

    • tomog

      ... on eri asia kuin magneettikuvaus.Tomossa voidaan tutkimuksen tehosteena käyttää varjoainetta, magneettikuvissa käytetään pelkästään kuvausta.Tarkempaa tietoa ko tutkimuksista löytyy varmasti netistä.

      Tk-lääkäri voi lähettää sinut jakotutkimuksiin jos katsoo ko. tutkimukset aiheelliseksi ja silloin julkinen terv.huolto maksaa pääosin tutkimukset. Itse maksat vain sairaala/pkl-maksut.

      Voit mennä myös yksityislääkärille ja teettää tutkimuksen myös siellä. Jo yksityinen lääkäri katsoo aihetta olevan ko tutkimuksiin, voit saada lähetteen myös julkisen tervhuollon puolelle. Mutta jos lekurit ei näe aihetta noihin tutkimuksiin, en kyllä itse menisi, nehän kuitenkin on rtg-säteitä, jota kuitenkin varoisin turhaa tehtävien tutkimuksen muodossa.

    • Homeherkkä

      Annoin aloitukseesi vastineeni klo 10.47. Lukijoita oli tuolloin 58 kpl.
      Jostain syystä vastineeni poistettiin ja lukijamäärä on nyt 33 kpl.

      Palaanpa asiaan myöhemmin uudelleen.

    • Homeherkkä

      Minulle on tehty HRCT pari kertaa siinä vaiheessa kun keuhkoni eivät ole tulehtuneet.
      Toinen tehtiin paikallisessa keskussairaalassa 9 kk työpaikka-altistuksen jälkeen. Toinen kuvaus tehtiin 18 kk työpaikka-altistuksen jälkeen Ortonissa, jonne TTL määräsi minut ennen keuhkoaltistusta.
      Röntgenlääkäri tuli istumaan viereeni Ortonilla tehdyn kuvauksen jälkeen ja sanoi, että tämä kuvaus pitäisi tehdä siinä vaiheessa kun keuhkot ovat tulehtuneet.
      HRCT kuvissa todettiin oikeassa ylälohkossa lateraalinen, yksittäinen pieni kalkkeuma. Lisäksi ylälohkon ja keskilohkon rajalla on pieni arpitiivistymä, molemmat ennallaan aiempaan tutkimukseen verrattuna. Mattalasisamentumia tai muitakaan alveoliitin merkkejä ei todeta. Ei myöskään fibroosia. Ei merkittäviä pleuraplakkeja. Ei emfyseemaa (keuhkorakkulatuhoa) tai bronkiektsioita.

      Omien keuhkojeni missään osissa ei ole VIELÄ kroonista tulehdusta.
      Riittävän suuruinen homealtistus saa ne kyllä tulehtumaan perusteellisesti, joka oli niin paikallisen keskussairaalan kuin TTL:nkin tiedossa.
      TTL:n keuhkoaltistuskin A. fumigatuksella
      tulehdutti keuhkoni perusteellisesti, josta tulehduksesta toipuminen kesti kolmisen kuukautta. Ja koska he eivät noteeranneet tuota tulehdusta millään tavoin, niin tein muistutuksen varustettuna epikriisein, koska jouduin tuon tulehduksen takia juoksemaan lääkärissä useita kertoja.
      Olisi luullut, että TTL olisi määrännyt minut HRCT-kuvaukseen tekemäni muistutuksen jälkeen ja verrannut aiheuttiko heidän aiheuttamansa tulehdus lisämuutoksia keuhkoissani.

      Homealtistuksen laukaisema akuutti allerginen keuhkorakkulatulehdus (alveoliitti) näkyy mattalasisamentumana keuhkokuvassa ja mikäli siitä on seurannut keuhkorakkulatuhoa (emfyseemaa), niin se näkyy myöhemmin HRCT:ssä.
      Krooniset keuhkorakkulatulehdukset näkyvät myös HRCT:ssä (krooninen alveoliitti, fibrosoiva alveoliitti).

      Homealtistuksen aiheuttamat akuutit allergiset keuhkoputkitulehdukset saattavat kroonistua (lisänä saattaa olla pienten keuhkotiehyidenkin tulehdus) ja tulehduksen kurissapitämiseen käytetään astmalääkitystä. Käytetäänhän krooniseen nenän limakalvotulehduksenkin hoitoon kortisonisuihkeita ja kroonisen poskiontelotulehduksen hoitoon jopa kortisonitabuja.
      Krooninen keuhkoputkitulehdus ei täytä astman kriteerejä ellei siihen liity altistuksen aiheuttamia astmaoireilua, eli peff putoaa 20 prossaa.

      Kun haluat HRCT-tutkimukseen, niin kallishan se yksityissektorilla on. Siihen tarvitaan keuhkolääkärin lähete mikäli siitä haluaa Kela-korvauksen. Tosin keuhkolääkäri voi antaa lähetteen paikalliseen keskussairaalaankin, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi.
      Myös terveyskeskuslääkäri voi antaa HRCT-lähetteen paikalliseen keskussairaalaan, mikäli katsoo tuon lähetteen tarpeelliseksi.

      Joku näyttää käyttävän nimimerkkiäni tekstini poistoon, vaikka
      Suomi24:sen sääntöjä tekstini ei riko millään tavoin.

      • astmaatikko

        Kiva, että sait tekstisi uudelleen sivulle, näistä kokemuksista ja tiedoista on meille todellakin hyötyä. Syy siihen, että aiempi tekstisi on hävinnyt, johtunee siitä, että joku ennen sinun tekstiäsi on poistanut omansa, silloin koko ketju lähtee pois. Se on valitettavaa, mutta totta.


    • keuhkojen TT-kuvauksessa

      joka EI OLE magneettikuvaus! Siinä otetaan siivukuvia keuhkoista monia, monia ja sätelyä saa jonkunverran. Toimepide oli potilaalle täysin O.K. Ei "ahtaaseen putkeen" menoa, vain maataan selällään n. 5 - 6 minuuttia. Olen ensi viikolla menossa keuhkolääkärille kuulemaan tuloksen, epäillään bronkiektasioita. Astma minulla on ollut v:sta -92. Sain lähetteen Keskussairaalan keuhkolääkäriltäni joten se menee "Hyvinvointiyhteiskunnan piikkiin". Yksityisesti otettuna maksaisi varmaan muutama sata euroa..?? Mutta suosittelen: otata kuvat jos epäilet joitain keuhkovaivoja!! Siinä näkee kyllä keuhkojen tilan!

    • tuota

      Olen ollut keuhkojen magneettikuvauksessa yksityisellä. Se maksoi jotain 300 euroa. Siinä ei näy paljon mitään keuhkoista, mutta siitä näkee onko nestettä vai ei.

      Keuhkojen tietokonetomografia näyttää koko keuhkot, mutta epätarkemmin kuin HRCT. HRCT näyttää jotkut kohdat todella tarkasti. Se soveltuu sairauksiin, jota esiintyy koko keuhkojen alueella. Tietokonetomografia taas sopii sellaiseen, että tutkitaan onko keuhkoissa poikkeavia kohtia. Viipalekuvauksia kumminkin molemmat.

      Magneettikuvaus ei altista röntgensäteille, mutta tietokonetomografiasta saa aika paljon säteitä. Keuhkojen tietokonetomografiasta saa sädeannoksen joka vastaa riskiä kuolla syöpään puolikas-yksi ihminen tuhannesta.

      • piiariikka

        Kuitenkin oloni alkaa olla aika ihana jo kortisonin, antibiotin ja muun lääkityksen ansiosta. Ehkä en tarvitse (ainakaan vielä koko kuvaa) Nukuin pitkästä aikaa jopa 4h putkeen ilman heräilyä, joku pari viikkoa ollut jo sellaista 1-2h pätkiä ja joutunut nappailemaan lääkkeitä yöllä ja ravaan vessas ties mitä inhaa. mutta siis nyt Paranamisen merkkejä ilmassa:) vihdoin, yli 2kk siinä on kestänytkin, tosin toipilas vieläkin mutta huomattavasti parempi olo kuin 2kk sitten!


      • edeltävä lisää
        piiariikka kirjoitti:

        Kuitenkin oloni alkaa olla aika ihana jo kortisonin, antibiotin ja muun lääkityksen ansiosta. Ehkä en tarvitse (ainakaan vielä koko kuvaa) Nukuin pitkästä aikaa jopa 4h putkeen ilman heräilyä, joku pari viikkoa ollut jo sellaista 1-2h pätkiä ja joutunut nappailemaan lääkkeitä yöllä ja ravaan vessas ties mitä inhaa. mutta siis nyt Paranamisen merkkejä ilmassa:) vihdoin, yli 2kk siinä on kestänytkin, tosin toipilas vieläkin mutta huomattavasti parempi olo kuin 2kk sitten!

        vielä, että jos teetät tietokonetomografian yksityisesti, siihenkin tarvitaan lähete. Ehkä sekin täytyy olla erikoislääkäriltä, muttei yleislääketieteen erikoislääkäriltä. Sitä en tiedä. Sen haluan vielä kumminkin lisätä, että luulisin sen olevan magneettikuvausta halvempi. Ehkä puolet siitä.


    • tähystys

      Itselläni oli yskää ja kylkikipua, ensin otettiin normaali keuhkokuva, jossa näkyi varjostuma, joka diagnosoitiin keuhkokuumeeksi, kuitenkin tehtiin vielä tietokonetomografia, jonka jälkeen bronkoskopia, jossa vasta selvisi keuhkopaise.

    • tetebepe

      Olen kärsinyt pitkittyneistä flunssista, toistuvista keuhkoputkentulehduksista, siis antibioottikuuri toisensa perään. Olin allergiasairaalassa tutkimuksissa -96, siitä ei tosiaankaan ollut mitään hyötyä. Kävin monenlaisissa tapahtumissa ja jatkuvaa yskää koskeneen luennon jälkeen kysyin keuhkolääkäriltä, mitä pitäisi tehdä. Hänen ohjeensa oli pyytää terveyskeskuksesta lähete keuhkopoliklinikalle ja se oli kullanarvoinen neuvo.

      Minulla ei edelleenkään ole astmaa, tulehdusarvot eivät nouse, vaikka olisin kuinka huonossa kunnossa (onneksi!).

      Keuhkoröntgenissä ei yleensä näy mitään, keuhkoputkien tähystyksessä (bronkoskopia) ilmeni limakalvoärtyneisyyttä ja rustokyhmyjä. Keuhkopolin lähettellä olen ollut kaksi kertaa tietokonekuvauksessa (tietokonetomografia), tutkimus kestää muutaman minuutin, näin mitkään tutkimukset eivät maksa mitään, ainoastaan poliklinikan lääkäri maksaa muistaakseni 22 euroa. Olen ollut Malmilla ja HUS Meilahden röntgenissä. PEF-mittauksia teen aina ennen lääkärille menoa (kotiläksy) ja joskus muulloinkin tilanteen mukaan. Verikokeet otetaan joka kerta, spirometria, diffuusiokapasiteetti, typpioksidianalyysi, yskösnäytteet silloin tällöin mm. tuberkuloosi, sieniviljely, bakteeriviljely.

      Minulla todettiin keuhkoputkenlaajentumat (bronkiektasiat) toisessa ylhäällä ja toisessa keuhkossa alhaalla eli hankala saada limaa nousemaan, on sellainen laitekin johon puhalletaan tietyissä asennoissa ja puhallan letkunpätkällä pulloon, höyryhengitän, käytän sarvikuonoa ja vesipiippua.

      Muutaman vuoden kortisonisuihkeen jälkeen viime kesänä jätettiin koemielessä pois, ainoastaan flunssan yhteydessä käytän, avaavia en joudu käyttämään, kun niistä ei ole apua. Mutta kun puolustusjärjestelmässäni on puutteita joudun käyttämään estolääkityksenä antibioottia syksystä kevääseen 150 mg joka päivä, nyt on vahvempien kuurien tarve selvästi vähentynyt. Tulehdukset pitää hoitaa "herkästi" ettei tilanne pahene.

      www.hengitysliitto.fi löytyy keskustelupalsta suoraan eri keuhkosairauksille ja varmaan vieläkin on puhelinpalvelun lisäksi sähköpostipalvelu, jolloin keuhkolääkäri vastaa suoraan omaan sähköpostiin ja olen tulostanut viestin ja näin saanut helposti lähetteen keuhkopolille tarvittaessa terveyskeskuksesta.

    • poola 2

      kolmas keuhkokuume menossa no kohtalaisen lieviä astma on ja terveyskeskuslääkäri määräsi jorviin niin noin 1vk 3 pv kesti kun nyt olen menossa ja tämä on espoossa jossa myös asun,,eiköhän isommat kaikki kaupungit näitä tee sairaalan yhteydessä

    • Anonyymi

      Kun kokovartalo - tietokonetomografia otetaan HUS ssa niin jääkö kuva talteen hus:n arkistoon ja onko sitä mahdollista saada dvd levylle kuten magneettikuvan saa synlabista Kampista?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1681
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1309
    4. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1307
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe