Hiekka/liete/sakka/sora sapessa

oma sappeni kiehuu kohta

Epätietoisena luotan joukkovoimaan... Onko täällä kenelläkään todettu otsikon mukaista vaivaa? Voiko vaivaa hoitaa? Miten?

Nimittäin: Kohta 67-vuotias äitini on kärsinyt oikean kylkikaaren kieppeillä esiintyvistä kovista kivuista jo ainakin neljä vuotta, ehkä pidempäänkin. Välillä on helpompia päiviä ja välillä mennään piipaakyydillä sairaalaan. Pääosin kipu lienee kuitenkin melkolailla pysyvää, joskus helpottaa syömisellä, joskus pahenee. Kylkikaaren alla tuntuu myös käsin kosketellen selkeä möykky, jollaista ei ole vasemman kylkikaaren alla. Lääkäreillä möykkyä on sairaalareissuilla kopeloitettu, mutta ei kommenttia keltään. Kipeimmillään hän on myös sekava, ja muisti ei pelitä. Kivuttomampina päivinä lanttu leikkaa suunnilleen siinä missä nyt 67-vuotiaalla yleensäkin.

Diagnosoituja sairauksia löytyy hengityselinten puolelta. Äiti kuvailee sitä pahinta kylkikaaren alla olevaa kipukohtausta hengityksen salpaavaksi, jolloin puhekin onnistuu vain vaivoin jos ollenkaan. Tätä olen itsekin todistanut vierestä.

Paino on 158 senttisellä naisella tipahtanut tämän ajan kuluessa (ehkä lyhyemmässäkin ajassa) reilusta 50 kilosta 39 kiloon. Oireisiin kuuluu usein myös pahoinvointi, muttei tietääkseni kuitenkaan oksentaminen. Maha ei toimi normaalisti. Iho ei ole muuttunut keltaiseksi. Tähystetty on ylä- ja alakautta, jommasta kummasta suunnasta kaiketi kahdestikin, mutta mitään selittävää ei ole löytynyt. Sappikiviäkään ei ole löydetty, ja joskus pari vuotta sitten joltakulta lekurilta tivasinkin sapen mahdollista syytä oireiden aiheuttajaksi, mutta lekuri oli sitä mieltä ettei se voi mitenkään olla mahdollista. En ollut vakuuttunut.

Viimeisimmän sairaalareissun yhteydessä äitiä oli tutkittu, ja joku lekuri oli ohimennen maininnut, että sapessa (tai sappitiehyeissä, minä en näistä mitään tiedä) olisi hiekkaa (ilmeisesti tästä käytetään myös nimityksiä sakka, sora ja liete mitä olen koittanut nettiä plarata). Mitenkään muuten asiaa ei sitten oltukaan kommentoitu. Ei puhuttu mahdollisista lisätutkimuksista, saati sitten halaistulla sanallakaan mainittu mitään mahdollisesta hoidosta tai oireiden lievittämisestä.

Asiointi on tapahtunut tähän mennessä julkisessa terveydenhuollossa. Kannattaisiko siirtää katseet yksityiselle? Saako sieltä oikeasti parempaa ja paneutuvampaa hoitoa, vai onko huhupuhetta vain? Tuleeko yksityisellä puolella "sairastaminen" potilaalle kalliiksi, vai kuuluuko kelan tuen piiriin?

7

7222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muuten kaikki muu on turhaa
    • arvosta äitiäsi

      Onko kipu pistävää vai puristavaa? Pienellä alueella vai laajasti selän puolelta alkaen vatsaan asti?
      En ole varsinainen asiantuntija mutta itse olen alle 30 ja käytän Panacod-kipulääkettä. Kirjoittaessaan sitä lääkäri totesi, että tästä voi tulla sitten sappikivet. Sivuoireluettelossa lukee, että sappitiehytdyskinesiaa eli suomeksi sappitiehyeiden (putkien) liikehäiriöitä. Epäilen, että minulla on sitä. Kipu on pistävä ja työntävä ja noin kolmen sormenpään kokoinen alue, johon pistää täysin oman logiikkansa mukaisesti.
      Voisi olla varmaan tuota kuvaamasi sakkaa.

      Tuttavallani on sappikivet. Kipu on tosi voimakasta ja selästä vatsaan asti ulottuvaa puristavaa kipua.

      Kaikenlainen aivan liian kova kipu ja varsinkin sisäelmistä tuleva aiheuttaa tuntemuksia myös vatsassa (hae sanalla sisälmyskipu) ja kova kipu voi itsessään jo lamata hengitystä ja puhetta, joten ne eivät ihan välttämättä selitä asiaa. Jos kivet on suljettu pois, vika on varmaan sappiteihyeissä. En tiedä, miten sitä hoidetaan.

      En osaa sanoa enempää. Kokeile ihmeessä yksityistä ja sisätautilääkäriä suoraan, joka osaa delegoida sitten eteenpäin paremmin jonkun tietyn sisätautialan spesialistille. Nyky-yksityinen on arpapeliä. Välillä saa kunnon hoitoa, välillä rahastetaan. Julkinen puoli on pelkkää potilaille vittuilua eikä ainakaan vanhoja edes tutkita kunnolla - hoidosta nyt puhumattakaan. Olen nuori reumapotilas. En pysty työntekoon. Silti työkykyni ei kiinnosta ketään. Oireitani selitellään luulosairaudella, kipuherkkyydellä, jopa väärillä (lääkärien mielestä) sivuainevalinnoilla yms., koska asian oikea myöntäminen tarkoittaisi kalliita biolääkkeitä.

      Tottakai yksityinen maksaa MUTTA terveyttä kallisarvoisempaa tässä maailmassa ei olekaan.
      Tee jotain, jos äitisi on sinulle arvokas.
      Valittaminen ei juurikaan auta. Systeemi on tehty sellaiseksi, että lääkärin hoitopäätöksistä (saako jotain tiettyä hoitoa vai ei) ei voi valittaa mihinkään, tai jos valittaa, se ei auta kuin tosi harvoin - siis silloin, kun taustalla on selkeä hoitovirhe. Kela korvaa aina osan yksityiskäynnistä mutta kyllä se silti kalliiksi tulee. Voi lähteä siitä, että vähintään sata euroa kerta.

    • ...

      "Kylkikaaren alla tuntuu myös käsin kosketellen selkeä möykky, jollaista ei ole vasemman kylkikaaren alla. Lääkäreillä möykkyä on sairaalareissuilla kopeloitettu, mutta ei kommenttia keltään."

      Oletko varma, ettei möykky olekin vain maksa? Se on oikean kylkikaaren alla, vasemmalla ei tietenkään samanlaista tunnu. Ja maksa aina tunnustellaan vatsavaivaista tutkittaessa.

      • verikokeet

        jossa näkyy maksa-arvot tai pääsyä yv-ultraan.


    • Anonyymi

      Ei sieltä yksityiseltäkään apua saa. Rahat kyllä ottavat. Juuri eilen kävin vastakivusta. 170 EUR ja apu nolla. Tämä Gastroenterologi ei osannut edes sanoa mitä tarkoittaa että sapessa on sakkaa.

    • Anonyymi

      Näkyykö sapen tilanne myös tähystyksessä?

      • Anonyymi

        Sappitiehyeissä oleva hiekka näkyy magneettikuvauksessa. Ultralla ei näy. Sappirakossa olevat kivet näkyvät ultralla. Käsittääkseni tähystyksessä sapen tilanne ei näy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2910
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2155
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1574
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      71
      1033
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe