BULGARIALAINEN LIHA-KASVISPATA
Pataan voi käyttää esim. karjalanpaisti lihaa sekä kaikenlaisia vihanneksia.
Pataan sopii naudan ja sianlihan lisäksi punainen paprika, porkkana. sipuli, kesäkurpitsa tai munakoiso, ja aikaisemmin keitetyt, paloitellut perunat, tuoreet tai pakastepavunversot paloiksi leikattuna. Mustapippuria, tuoretta persiljaa ja tshubritzaa sekä suolaa maun mukaan.
Pataa haudutetaan miedolla lämmöllä savipadassa uunissa vähintään 1 ½ - 3 tuntia,
tai niin kauan, että liha ja perunat ovat kypsiä.
Tarjoillaan sirenen (fetan) ja ljutenizan kanssa.
Mitä on sirene ja ljuteniza?
En ole ikinä käynyt Bulgariassa, joten en tiedä asiaa.
t. Henna
LIHAPATA
6
2777
Vastaukset
- bulg. lihapata
Sirene on feta-juuston bulgarialainen versio, maultaan melkein samankaltainen, ljutenitsa on "pieni chilipaprika".
Hyvässä, muhevassa lihapadassa, "kavarmassa" nimeltään, on usein rikottu kanamuna "kantena", ei ole minulle tarjottu koskaan sirenen ja ljutenitsan kanssa, seassa saattaa hyvinkin olla. Kypsästä padasta on vaikea erottaa eri makuja, ja resepti vaihtelee kokin mukaan.- VASTAAJALLE
KIITOS TIEDOISTA!
- bulg. lihapata
Nyt vasta luin oikein tarkkaan ohjeesi.
Ei todellakaan ole pakastepavunversoja tässä padassa, eikä Bulgariassa muutenkaan vielä, papuja voi olla, niitä on monenlaisia Bulgariassa.
Perunoita ei myöskään laiteta pataan kovin paljon, ne ovat yleensä erikseen kavarman kanssa tarjottava lisuke, joka pitää myös tilata erikseen ravintolassa, niitä ei tuoda itsestäänselvyytenä. Lisukkeeksi sopii joku muukin, vaikka riisi.
Kuten sanottu, kokkeja ja reseptejä on monta ja eri maakunnilla on omat versionsa kansallisruuista.
Ohjeesi taitaa olle joku "suomalaisversio" kavarmasta ?
Hyvää pataa tulee varmaan siitäkin. Tzubritzaa ei taida saada Suomesta, torilta sitä kannattaa ostaa Bulgariassa vaikka tuliaisiksi itselle talven varalle, se on aromikas mauste patoihin, keittoihin, lämpimiin vihannesruokiin jne.
Tuon joka lomalta aromikkaita auringossa kypsyneitä kuivatettuja yrttejä kotiin talveksi. Paitsi, että ne ovat hyviä, hinnat ovat vain 10 % Suomen hinnoista ja saa uusia makuelämyksiä, mikä ihaninta !
Kaikkia yleisä maustelajeja löytyy paikallistoreilta ! - VASTAUKSISTA
KIITOS VASTAAJILLE!
- Aito matkasaarnaaja
Ljutenitsa ei ole pelkkä tulinen paprika, vaan tahna, joka tehdään paahdetusta (vahvasta) paprikasta, sipulista, tomaatista, joskus myös munakoisosta, öljystä ja mausteista. Käytännössä samaa saa ostaa myös etnisistä ruokakaupoista, jotka myyvät turkkilaisia elintarvikkeita, nimellä Ajvar relish.
- travei
Tzubritza on suomeksi kynteli ja sitä löytyy hyvin varustetuista maustehyllyistä isoista marketeista.
Turkkilainen Ajvar-tahna on hyvin samankaltaista kuin ljutenitsa, mutta ei ihan samaa. Bulgarialaista ljutenitsaa saa Suomessa joistain etnisistä kaupoista, esim. Tampereella sitä saa toisinaan Al Niilistä. Samasta kaupasta saa toisinaan myös aitoa bulgarialaista hapan juustoa sireneä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1291757
Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.711567Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie561273- 681102
- 2745
Oli kyl kunnon reissu
Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻10739- 45727
- 41705
Plösö ja synttäriruusut
Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?150692Tiedätkö autereen?
Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen8688