LIHAPATA

ohje

BULGARIALAINEN LIHA-KASVISPATA

Pataan voi käyttää esim. karjalanpaisti lihaa sekä kaikenlaisia vihanneksia.
Pataan sopii naudan ja sianlihan lisäksi punainen paprika, porkkana. sipuli, kesäkurpitsa tai munakoiso, ja aikaisemmin keitetyt, paloitellut perunat, tuoreet tai pakastepavunversot paloiksi leikattuna. Mustapippuria, tuoretta persiljaa ja tshubritzaa sekä suolaa maun mukaan.
Pataa haudutetaan miedolla lämmöllä savipadassa uunissa vähintään 1 ½ - 3 tuntia,
tai niin kauan, että liha ja perunat ovat kypsiä.
Tarjoillaan sirenen (fetan) ja ljutenizan kanssa.

Mitä on sirene ja ljuteniza?

En ole ikinä käynyt Bulgariassa, joten en tiedä asiaa.

t. Henna

6

2962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bulg. lihapata

      Sirene on feta-juuston bulgarialainen versio, maultaan melkein samankaltainen, ljutenitsa on "pieni chilipaprika".
      Hyvässä, muhevassa lihapadassa, "kavarmassa" nimeltään, on usein rikottu kanamuna "kantena", ei ole minulle tarjottu koskaan sirenen ja ljutenitsan kanssa, seassa saattaa hyvinkin olla. Kypsästä padasta on vaikea erottaa eri makuja, ja resepti vaihtelee kokin mukaan.

      • VASTAAJALLE

        KIITOS TIEDOISTA!


    • bulg. lihapata

      Nyt vasta luin oikein tarkkaan ohjeesi.
      Ei todellakaan ole pakastepavunversoja tässä padassa, eikä Bulgariassa muutenkaan vielä, papuja voi olla, niitä on monenlaisia Bulgariassa.
      Perunoita ei myöskään laiteta pataan kovin paljon, ne ovat yleensä erikseen kavarman kanssa tarjottava lisuke, joka pitää myös tilata erikseen ravintolassa, niitä ei tuoda itsestäänselvyytenä. Lisukkeeksi sopii joku muukin, vaikka riisi.
      Kuten sanottu, kokkeja ja reseptejä on monta ja eri maakunnilla on omat versionsa kansallisruuista.
      Ohjeesi taitaa olle joku "suomalaisversio" kavarmasta ?
      Hyvää pataa tulee varmaan siitäkin. Tzubritzaa ei taida saada Suomesta, torilta sitä kannattaa ostaa Bulgariassa vaikka tuliaisiksi itselle talven varalle, se on aromikas mauste patoihin, keittoihin, lämpimiin vihannesruokiin jne.
      Tuon joka lomalta aromikkaita auringossa kypsyneitä kuivatettuja yrttejä kotiin talveksi. Paitsi, että ne ovat hyviä, hinnat ovat vain 10 % Suomen hinnoista ja saa uusia makuelämyksiä, mikä ihaninta !
      Kaikkia yleisä maustelajeja löytyy paikallistoreilta !

    • VASTAUKSISTA

      KIITOS VASTAAJILLE!

    • Aito matkasaarnaaja

      Ljutenitsa ei ole pelkkä tulinen paprika, vaan tahna, joka tehdään paahdetusta (vahvasta) paprikasta, sipulista, tomaatista, joskus myös munakoisosta, öljystä ja mausteista. Käytännössä samaa saa ostaa myös etnisistä ruokakaupoista, jotka myyvät turkkilaisia elintarvikkeita, nimellä Ajvar relish.

    • travei

      Tzubritza on suomeksi kynteli ja sitä löytyy hyvin varustetuista maustehyllyistä isoista marketeista.
      Turkkilainen Ajvar-tahna on hyvin samankaltaista kuin ljutenitsa, mutta ei ihan samaa. Bulgarialaista ljutenitsaa saa Suomessa joistain etnisistä kaupoista, esim. Tampereella sitä saa toisinaan Al Niilistä. Samasta kaupasta saa toisinaan myös aitoa bulgarialaista hapan juustoa sireneä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      63
      5154
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      56
      4615
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      123
      4569
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      327
      1874
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      85
      1513
    6. 91
      1472
    7. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      235
      1370
    8. 320
      1083
    9. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      200
      961
    10. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      51
      893
    Aihe