WC-pönttö asujan vai yhtiön vastuulla?

Kesäkissa

Hei!

Onko kenelläkään tietoa, kuuluuko wc-pöntön vaihto ja siitä koituvat kulut omistusasunnon omistajan vai asunto-osakeyhtiön vastuulle?

Asun kerrostaloasunnossa ja minulta alkaa mennä hermot pönttöön, joka hajoaa aina muutaman kuukauden välein. Taloyhtiöllekin tulisi edullisemmaksi vaihdattaa uusi, mutta he kertovat, että heidän vastuulleen kuuluu vain putkimiehen palkkiot, kun pönttö pitää korjata. Itse en haluaisi ihan purematta niellä sitä, että minun pitäisi maksaa kokonaan uusi pönttö ja putkimiehen palkka sen vaihtamisesta.

25

17724

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanhempi suunnittelija

      Taitaa olla niin, että pönttö on osakkaan hommattava ja kiinnityksen hoitaa taloyhtiö. Yhtiöissä ollaan hankalassa asemassa, kun järkevää olisi hankkia uusi pönttö korjauskulujen pienentämiseksi. Tasa-arvopykälän tulkinta voi johtaa siihen, että yhdelle ja toiselle on sitten pönttö hankittava. Aivan samalla tavalla käy vanhojen ikkunoiden kanssa. Jos joku ikkuna on vaihdettava, niin järki sanoo jotta tilalle nykyaikainen lämpölasi-ikkuna. Mutta ei käy. Tilalle on hankittava alkuperäistä vastaava. Tai hyväksyttävä yhtiökokouksessa parempi ikkuna tuossa yksittäisessä tapauksessa. Siis uusi pönttökin vaatii hyväksymisen yhtiökokouksessa.

      • KP..

        Kiinteistöliiton vastuunjakosuosituksen mukaan - mitä on pidettävä aika pitävänä ohjeena, jos sattumalta yhtiösi yhtiöjärjestyksessä ei ole muuta sovittu - vessanpönttö on osakkaan vastuulla. Eli sinä hankit ja maksat sen plus asennuksen.
        Jos osakas käyttää rikkinäistä pönttöä, josta aiheutuu ongelmia asunnolle (esim. jatkuvan vedenvalumisen takia homeongelmia), niin osakas on vastuussa asiasta.
        Katsopa Suomen Kiinteistöliiton nettisivulta, löytyykö sieltä vastuunjakotaulukko. Siellä voi olla muutakin asiaa, jonka osakkaan pitäisi tietää.
        Niin, ja hyvässä yhtiössä vastuunjakotaulukko on muuten hyväksytty yhtiökokouksessa. Tätä voit kysyä isännöitsijältä, onko näin. Jos ei ole hyväksytty, niin silloin Kiinteistöliiton suositus on rautaa.


      • Anonyymi

        Uusi pönttö tai ikkuna ei todellakaan vaadi mitään yhtiökokouksen käsittelyä. Jos pitää hankkia uusi niin se hankitaan. Vai pitäisikö jostain etsiä talon rakentamisaikainen pönttö? Hauskaa huumoria!


    • putkessa

      Eli vastuut seuraavasti: wc:n huuhtelulaitteet (pöntön sisuskalut) ovat yhtiön vastuulla ja allas, säiliö sekä jalusta osakkaan vastuulla. Pytyn jalustan kiinnitys on yhtiön vastuulla.

      Tämä löytyi kiinteistöliiton vastuunjakotaulukosta.

      • onkelma

        ja särkyy yllättäen -> kaatuminen johtuu puuttellisesta/huonosta kiinnityksestä -> taloyhtiö hankkii uuden pöntön ja maksaa asennukset.


    • huoltomies

      mikäli haluat vaihtaa pöntön niin as oy:ssä joudun pytyn vaihdon maksamaa itse talon yhtiölle kuuluu vain huuhtelulaitteiden korjaus ettei se pönttö vuotaisi (voit katsoa kiinteistön vastuu jako taulusta joka löytyy varmasti isännöitsijältä)

      • Asentaja75

        WC istuin kuuluu taloyhtiölle nykyään kokonaisuudessaan.


      • Vuokranantaja

        Kysymys:
        Jos noin 2x kk joutuu osia vaihtamaan pöntössä kun jatkuvasti renkkaa, taloyhtiön vastaus on vaan että jos pönttö vaihdetaan täytyy myös lattia uusia. Kenen maksettavaksi lattia jää?


    • Kuka tietää

      Mites nyt kun tämä wc pytyn vastuu siirtyi taloyhtiölle,niin voiko vaatia vaihdettavaksi 40-vuotta vanhaa pyttya.Sen posliinipinta on vuosien saatossa
      kulunut ja sitä on vaikea pitää puhtaana.On siis ikävän näköinen vaikka sitä jatkuvasti pestään.Sen lisäsi se muovihaarukka sillä säiliossä pakkaa irtoilemaan tämän tästä.Eikai posliinipyttyäkään voida ikuisena pitää?

      • ei...

        Jos toimii ja on ehkä niin ei vaihdeta yhtiön laskuun.


      • Anonyymi

        Vesikalusteet ovat periaatteessa taloyhtiön omaisuutta, jos ovat alkuperäisiä tai taloyhtiön hyväksymiä...siis vastaavat alkuperäistä tasoltaan. Taloyhtiö näin ollen myös vastaa niiden huollosta ja vaihdosta. Itse jälkeen päin asennetut " hienommat viritykset" ovat asukkaan omalla vastuulla. Näin siis yleensä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vesikalusteet ovat periaatteessa taloyhtiön omaisuutta, jos ovat alkuperäisiä tai taloyhtiön hyväksymiä...siis vastaavat alkuperäistä tasoltaan. Taloyhtiö näin ollen myös vastaa niiden huollosta ja vaihdosta. Itse jälkeen päin asennetut " hienommat viritykset" ovat asukkaan omalla vastuulla. Näin siis yleensä.

        Kyllä niihin "hienompiin virityksiinkin" pitää olla yhtiön lupia, ja täten niiden korjauskin on yhtiön vastuulla.


    • pyt ty

      Eli kannattaa kilauttaa pytyn kylkeen jollai kovalla esineellä.

      • Kuka tietää

        Kyllähän yhtiö siinä säästäisi,siis me sen 200ekuu aika nopeesti vesikuluissa.
        Mut nää on näitä juttuja,et määkin joidun itte maksaa pytyn pari vuotta sitten.
        Kai se on parempi maksaa heti itse.välttää suuremmat riidan,
        Mites muuten toi vaitotyö,kenen pussista se sitten otetaan?


    • Myös osakkeenomistaj

      Jokseenkin hassua keskustelua vaivaisesta 200 eurosta, minkä se uusi pytty maksaa. Ja "taloyhtiö maksaa" = osakkeenomistajat maksavat. Eli mitä enemmän ihmiset käyttävät taloyhtiö maksaa -korttia, sitä enemmän nousee vastike. Kannattaisi ehkä hiukan ajatella...

    • OKT-asukki

      viisas vastaus, asun omakotitalossa, enkä usko että kukaan muu, maksaisi uutta pönttöä talooni, vaikka kuinka kauniisti pyytäisin..

    • Jaska55

      Tässä ketjussa on oikeaa ja vähemmän oikeaa tietoa. Laki muuttui ja nyt WC pönttö on kokonaan taloyhtiön omaisuutta. Taloyhtiö uusii pytyn tarvittaessa saman tasoiseksi kuin taloyhtiössä käytetyt pytyt, Remontin yhteydessä voi ostaa itse pytyn, ihan kuinka hienon haluaa. Itse ostetun pytyn asennus kuuluu taloyhtiölle. ASENNUKSEN JÄLKEEN ITSE OSTETTU PYTTY ON TALOYHTIÖN OMAISUUTTA. Taloyhtiö vastaa tämän itse ostetun pytyn kunnossapidosta. Terveisin Hallituksen puheenjohtaja.

      • Anonyymi

        Kyllä. Näin se juuri on.


      • Anonyymi

        Jos hankkii itse toisenlaisen pöntön kuin on muualla yhtiössä, ei sen huolto kuulu taloyhtiölle.
        Terveisin ammatti-isännöitsijä AIT.


    • 12+5

      Vähemmän oikeaa tietoa sinäkin tunnut viljelevän.

      -ihan kuinka hienon haluaa. Itse ostetun pytyn asennus kuuluu taloyhtiölle.
      -Taloyhtiö vastaa tämän itse ostetun pytyn kunnossapidosta.

      Ei se nyt ihan noin mene. Et voi ostaa ihan mitä tahansa pyttyä, vaan se tulee hyväksyttää taloyhtiöllä.

      • Anonyymi

        Juu, tulee hyväksyttää, mutta ei taloyhtiöllä lähtökohtaisesti ole syytä kieltääkään "hienomman" kuin perustason pöntön hankintaa. Lähinnä, että se täyttää Suomen rakennusmääräykset niin äänitason kuin muidenkin ominaisuuksien osalta. Eli jos ostat 4000€ japanilaisen sähköpöntön suolihuuhtelu- ja peräaukon hierontatoiminnoilla, niin voi olla ettei taloyhtiö hyväksy, varsinkaan kun se pitäisi siitäkin pöntöstä asennuksen jälkeen vastata.


      • Anonyymi

        Perustason IDO. Näin meillä.


    • ex-huoltomies

      Meillä laskutettiin tapauksen mukaan. Jos esim. asukas kännissä rikkoi pöntön niin lasku laitettiin perään. Mutta HUOM. asunnot eivät olleet omistusasuntoja.

    • Mageh

      Mitenkäs tälläinen tilanne:horjahdin vahingossa taaksepäin jolloin wc-istuimesta särkyi säiliö!vettä rupesi tulemaaan valtoimenaan ja wc-tilassa ei ole lattiakaivoa joten vesi valui eteiseen ja alakerran samaisesta tilasta laipiosta oli jo kerennyt tulla vesitippoja...sulut eivät pitäneet kokeilin itse ja huolto-yhtiön mieskin totesi saman.ainakin menee minulla uusiksi wc-lattia,pönttö tietysti ja eteisen laminaatti...mutta onneksi on kotivakuutus,kait se jotain korvaa???

    • Anonyymi

      Oikean tiedon saa taloyhtiö.net sivulta.Wc-istuin on taloyhtiöön kuuluva ja korjaaminen ja tarvittaessa myös usiminen kuuluu yhtiölle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      930
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      796
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      710
    Aihe