Pieni matkakertomus

Kauko Juhantalo

Tsäp,

Kaksi viikkoa Fortalezassa takana ja tässäpä päälimmäiset tuntemukset lomasta.
Brasiliaan päätettiin lähteä kun ei ollut aikaisemmin tullut käytyä joten jotain uutta oli kiva päästä kokemaan. Kohteeksi valittiin Fortaleza koska äkkilähtönä ei paljon muita vaihtoehtoja ollut. Thaimaahan olisi taas veri vetänyt mutta täytyyhän sitä jotain muutakin kokea ja nähdä.

Kohde:
Fortaleza on iso kaupunki noin 2,5 miljoonaa asukasta. Etelä -Amerikassa kun ollaan niin se tarkoittaa myös sitä että varovaisuuteen on syytä varautua.
Ennen matkaa tuli netistä luettua kohteesta aika paljon, englannin- saati suomenkielistä, tietoa on niukalti saatavilla. Portugalin kielellä infoa kyllä löytyy runsaasti.
Omalla kohdalle ei sattunut mitään kummallista kaupungilla liikkuessa, ja paikka vaikuttikin turvallisemmalta kuin mitä etukäteen oli ajateltu. Eli pelko pois, mutta järki mukana.

Hotellista:
Hotelli Ponta Mar, sijaitsee hyvällä paikalla rantakadun (Beira Mar) varrella. Pieni uima-allasalue joka on kuitenkin toimiva. Ihmetystä aiheutti se että miten altaan vesi puhdistetaan? Yleensä jostain (pohjasta tms) pulppuaa vettä niin että allas vuotaa yli kokoajan ja vesi sitten kulkee jonkun suodatus syteemin läpi. Ponta Marin uima-altaaseen ei näyttänyt mistään tulevan vettä lisää, eikä siellä ollut mitään virtausta mihinkään suuntaan. Vesi olikin suht sameaa iltaisin. Puhdistus tapahtuu ilmeisesti niin että yöksi ämpärillinen klooria altaaseen ja se on siinä.
Allasbaari löytyy ja hinnat ihan ok, toki hiukan korkeammat kuin pikku Barracoissa. Pieni kuntosali jossa voi jonkun reenin tehdä, löytyy käsipainot, pari laitetta ja kuntopyörä. Juoksumatot oli meidän siellä ollessa rikki.
Aamupala oli ihan ok, varsinkin munakkaat oli hyviä sekä hedelmäpöytä. Suolainen osasto suht pieni, makeaa tavaraa löytyykin sitten aikalailla.
Huoneet hyvän kokkoisia ja jos saa merinäköalan niin homma vaan paranee. Joillakin oli lmastointilaitteen kanssa ongelmia, mutta saivat vaihtaa huoneen kun asiasta respassa mainitsivat.

Rannat:
Kaupungin rannat Meireles, Mucuripe ja Iracema ovat lähinnä paikallisten suosimia. Rannoilla on pieniä Barracoita joista saa ruokaa ja juomaa. Joillakin Barracoilla on myös rantatuoleja ja jos näin on niin hinnasta kannataa sopia etukäteen ettei tule yllätyksiä. Surffaus mahdollista ainakin Meirelesin rannalla, ei tullut kysyttyä lautavuokran hintaa mutta iltaisin viimeisen Barracan jälkeen (Iraceman suuntaan) oli "teltta" josta laudan olisi vuokralle saanut. Unti ei oikein onnistu kovan aallkon takia.
Praia do Futuro, noin 7 km kaupungilta on se ranta jonne kannattaa suunnata kun aikoo rannalla viettää pidemmän aikaa.
Rannalla on isoja Barracoita joista kukin voi valita mieleisensä. Barracoista saa samanlailla ruokaa ja juomaa. Vessat löytyy ja joissain myös tallelokerot. Rannalla aurinkotuoleja jotka saa käyttöönsä kun käyttää Barracan palveluita, ehmusteesta jotkut ottavat hinnan, noin 5 real päivä eli kaksi euroa.
Täälläkään ei ole hyvä uida kovan merenkäynin vuoksi mutta nähtävää riittää paljon, varsinkin sunnutaisin. Kaupustelijoita riittää kyllästymiseen asti, mutta kun on hiukan saanut väriä ihoon ja sanoo napakasti että ei kiitos niin suht rauhassa saa olla.

Mitä tuli nähtyä:
Minään kultturikohteena Fortalezaa ei voi pitää, vaan se on sekoitus kaupunki ja rantalomaa.
Cumbucossa köytiin retkellä. Ranta siellä ei ollut sen ihmeellisempi kuin Futuron ranta, mutta retki toki tekemisen arvoinen Buggy ajelun ansiosta, voi suositella.
Beach Park vesipuistoon kannattaa myös päiväksi mennä. Hyviä laskuja löytyy monia, vaikka ei puisto mikään maailman mahtavin ole, jos verrataan muutamaan euroopan suuren vesipuistoon. Täältä löytyy maailman korkein vesiliuku, Insano. Se on kokeilemisen arvoinen ilmanmuuta.

Ostokset:
Tämä osasto oli lievä pettymys kun oli ajateltu että hinnat on halvat ja ostettavaa riittää. Hinnat yleisesti ottaen on edulliset mutta ei halvat. Kenkäkadulla riittää kenkiä ja laukkuja mutta ne on suurin osa mallia "mummo" ja monet laukut on muovia. Nahkaset taas sitten suomen hinnoissa. Miehille valikoimaa kovin vähän.
Iguatemi ostoskeskus oli ihan ok paikka shoppailla. Sieltä löytyy isoja kauppoja joissa hinnat on ok, sekä design kauppoja joista voi tehdä löytöjä varsinkin jos osuu paikalle alennusmyyntien aikaan.

Ruoka & Juoma:
Paikallinen olut on oikein hyvää ja halpaa. Oma suosikki merkku oli Antarctica, mutta makunsa kullakin.
Caipirinhaa ei voi jättää maistamatta, tämä siis jos alkoholia nauttii.
Ruoka oli yllätävän rasvaista ja mautontakin. Mauttomuus ei ollut sinänsä yllätys mutta tuo rasvaisuus oli. Maha ei tykännyt kahden viikon rasvapaukku kuurista, mutta paulautui nopeasti ennalleen kotomaassa.
Hyviä ruokapaikkoja löytyy sekä Beira Marilta että Iraceman alueelta. Oman kokemuksen parhaat ja tunnelmallisimmat ravintolat löytyy kulttuurikesku Drago do Marilta. Monia pieniä ravintoloita joissa monissa live-musiikkia, suotittelen. Taksi alle illalla ja sanoo kuskille vaan Drago do Mar, por favor, ja homma hoituu.

Pari linkkiä:
Tietoa Fortalezasta: http://www.visitfortaleza.com/
Portugalin kielen perusjuttuja:http://www.101languages.net/portuguese/
http://www.sonia-portuguese.com/index.htm
Beach Park vesipuisto: http://www.beachpark.com.br/english/home/home_english.asp

Loppu sanat:
Kiitokset oikein mahtavalle suomalaisporukalle joka samaan aikaan (15.1-30.1.2007) matkalle osui.
Mukavaa seuraa riitti, ja se olikin tarpeen =)

-Tsäp-
Kauko Juhantalo

0

1015

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        129
        1827
      2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        78
        1707
      3. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        56
        1313
      4. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        69
        1141
      5. Tiedätkö autereen?

        Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
        Tunteet
        8
        819
      6. Kuka jäi auton alle

        Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
        Kuortane
        2
        785
      7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

        kaivattusi kanssa?
        Ikävä
        45
        767
      8. Oli kyl kunnon reissu

        Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
        Kuhmo
        10
        749
      9. Vähän pelottaa

        Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
        Ikävä
        41
        735
      10. Mikä tekee kaivatustasi

        haluttavan?
        Ikävä
        45
        707
      Aihe