kuvaus pakkasessa 1-10

tetsu

Onko kellään kokemuksia siitä, voiko Olympuksen digikameroilla kuvata edes tuntia pakkasessa ilman muita erityisvarusteluja kuin toppahaalarin alus? Onko istahdettava tuon tuosta lumisen kannon nokkaan akuja vaihtamaan? Harkitsen järkkärin ostoa, mutta voinee olla paras tyytyä kompakteihin. Perusjärkkärinä mulla on ollut OM-3 ja hyvin on toiminut kovassakin pakkasessa. Nyt vain olis siirryttävä viimeisten joukossa digiin. Kuvaan pajon lumen aikaan. Tekisi mieli pysyä Olympuksessa, mutta harkitsen kyllä muitakin merkkejä. Oleellista kuvauksessa on myös kuvan laatu, ei muu hienous (videointi ym.). Kuvanvakaaja digijärkkäreissä ilmeisesti on vai onko etsin sama kuin vanhoissa kameroissa? Kohta siis painun kauppaan, ja myyjä ilahtuu.

10

963

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • konkelokoipi

      Ei voi muuta sanoa kuin että jos tahdot pysyä Olympuksessa on E-1 lähes ainoa vaihtoehto sinulle. Säänkestävä pirulainen, joten pitäisi kestää pakkastakin jonkin verran.
      Sehän näissä digijärkkäreissä on, että etsimen koko on reilusti pienempää luokkaa kuin filmikameroissa. E-1:ssä on sentään vielä suht hyvä etsin. Itse käytän E-500:aa ja hyvin toimii pakkassäälläkin.

      • tetsu

        Kiitos tiedosta! Pysyisin mielelläni Olympuksessa, joskin tarpeen vaatiessa vaihdan toiseenkin merkkiin. Tässä pätee varmaan se, että olen tottunut Olympukseen ja havainnut sen ihan hyväksi kameraksi objektiiveineen. Ainakin kelpo kuvia olen saanut.


    • Toimii paremmin

      Pakkasessakin.
      Pokkarit on hankalia, kun paristo lopahtaa jää linssi ulos. Kuljeta se sitten ehjänä kotiin.

      Digissä pitää varoa kondensaatiota. Se voi rikkoa kameran. Vara-akku saa kyllä olla matkassa.
      Parasta olisi laittaa akku johdonpäähän takinsisään, niin ei virta loppuisi.

    • Terveisiä Lapista

      Tunnissa ehdit ottaa akun tyhjäksi vaikka päiväntasaajalla. Ei sillä ajalla ole merkitystä vaan pakkasen kovuudella

      Jos pakkasta alkaa olla -32C niin zoomit joutuvat liian koville ilman erikois järjestelyjä.

    • omolli

      Itsekin siirryin OM:stä osittain digiaikaan (kuvaan edelleen myös OM kameroilla) ja jatkoin Olympuksella. Kamerana nyt E-400 (eniten OM tuntuinen). Se on muuten todella näppärän kokoinen Runko 380g. Moni kompakti on samaa kokoa. Olympuksen digit kohisee hieman muita enemmän, mutta ei ole vielä haitannut. Kesti ainakin puolen tunnin -20 reissun ilman mitään häiriöitä. Aina kun olen pakkassäässä repusta kaivanut niin ei mitään häiriöitä oo toiminnoissa esiintynyt. E-sarjan kameroihin saa adaptereita joilla OM-linssit saa sopimaan! Digijärkkäreistä vain kahdessa Pentaxissa ja Sonyn alfassa on kuvanvakaaja. Nikonilla ja Canonilla on vakaajallisia optiikoita. Yhdessäkään digijärkkärissä ei ole yhtä hyvää etsintä kuin OM kameroissa!! Jos olet myymässä OM-3 pois niin ilmoita toki. Tällä hetkellä rahatilanne ei salli, mutta hieman myöhemmin ehkä.

      • tetsu

        Kiva kuulla teidän kaikkien kokemuksista ja saada vinkkejä. Jatkan yhä kuvaamista myös OM-3:lla, koska totuin siihen ja tavallista filmiä löytyy yhä. Ostin OM-3:n käytettynä jokunen vuosi sitten. Ilmeisesti porukka siirtyy kiivaalla tahdilla digeihin ja myy vanhoja kameroita pois. Itse pysyn niissä vielä ja siirryn vain osittain digeihin. Toisinaan käytän vielä jopa OM-1:stä.
        Kiitokset vielä hyvistä vinkeistä.Printtaan ne talteen.


      • omolli

        Siis Olympuksen digijärkkärit kohisee hieman enemmän, kuin monet muut digijärkkärit, mutta vähemmän kuin enemmistö kompakteista yms.


      • pois
        omolli kirjoitti:

        Siis Olympuksen digijärkkärit kohisee hieman enemmän, kuin monet muut digijärkkärit, mutta vähemmän kuin enemmistö kompakteista yms.

        Kohina alkaa tulla esiin ISO arvolla 800. Nykyään kohinan merkitystä ei pidä liioitella, jos kamera säilyttää yksityiskohdat. Hyviä kohinanpoisto-ohjelmia löytyy esim. noise ninja. Jos kamera poistaa ohjelmallisesti kohinaa ja hävittää samalla yksityiskohtia, niin niitä ei saa milään keinolla palautettua. Suurillakin ISO arvoilla Olympus säilyttää hyvin kuvainformaation. Siis verrattuna muihin saman hintaluokan digijärkkäreihin.


    • talvellakin

      Olen itse käyttänyt Olympuksen OM-1 ja OM-2 malleja aikoinaan myydessäni kuvia. Myöhemmin näin harrastelijana digipokkareita ja nyt E-400 mallia.
      E-400 on ollut mukanani ulkona parhaimmillaan tunteja vajaan kymmenen asteen pakkasessa ilman ongelmia (tosin kuvamäärä oli vain kymmeniä kuvia). Viime viikon kovemmissa pakkasissa kamera oli kaulalla tai ulkotakin taskussa (E-400 mahtuu optiikkoineen talvitakkini taskuun) useana päivänä noin tunnin toimien moiteettomasti. Linssien ja peilin huurtuminen on hämmästyttävän vähäistä. Perinteisissä järjestelmissä nämä olivat todella paha riesa (sama päti myös tuon ajan canoneihin) talvikuvauksessa. Tiiviys on siis parantunut. Kaikki on kuitenkin sähköistä ja yli 20 asteen pakkasessa on ole kameraa kokeillut. OM-1 toimii kaikissa oloissa, esim. -30 astetta yö ulkona, aamulla kuvia.
      Todettakoon, että E-400 kävi jo alaosastaan merivedessä upotessani rantajäihin ja ajattelin rungon tuhoutuneen (optiikan sain pidettyä pinnalla ja osan rungosta). Vettä ei päässyt sisään akku- ja muistikorttiluukusta, vaikka se olikin vedessä muutamia sekunteja.

      Kuvan laadusta voin todeta, että Olympuksen kittioptiikat ovat testeissä olleet selvästi muita parempia. Samoin kittioptiikan lähikuvausetäisyydet ovat hyvät, pienemmällä 25 cm, suuremmalla 45 cm (vastaa 300mm tarkennettuna 45 cm:iin). Tosin rahalla saa kaikkiin hyvää optiikkaa. Tulevaisuudessa toivoisin kuvanvakaajaa myös Olympuksen runkoon ja vaikka perinteinen etsin on E-400:ssa kohtullisen hyvä niin digikompaktien näyttöetsimestä on hyötyä esim. hyvin alhaalta ja pään yläpuolelta (katunäkymää)kuvatessa. Samoin hyönteisiä kuvatessa olisi hyvä, jos kasvoja ei tarvitsisi työntää kameran mukana päin kohdetta. Panoraamakuvauskin on hankalampaa kuin digipokkarilla.

      • tetsu

        Täytynee kokemuksesta uskoa, että digikin selättää talven, kunhan perusasioista huolehtii (lämpö, kosteus jne.) Oleellista on, että päiväkuvaus kirkkaalla hangella onnistuu. Tuolloin kohinakaan ei haittaa. Kuvien yksityiskohdat ja terävyys hyvässä valossa ovat tärkeitä. Varmasti tulevaisuudessa Olympukseen tulee kuvanvakaaja, mutta itse en maltajäädä sitä odottelemaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6183
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3966
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2349
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1383
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe