Öölanti, Smålanti ja Skåne - onko näkemistä?

Kyselijä

Tarkoitus mennä ensi kesänä muutaman päivän autolomalle eteläiseen Ruotsiin. Ainakin Öölannissa ja Smålannissa olisi meininkiä kierrellä, ehkä myös Skånessa. Suositelkaapa siellä käyneet, mihin kannattaa poiketa, ja mihin ei ainakaan kannata mennä... Saako esimerkiksi Öölannissa kulumaan pari päivää, onko näkemistä?

4

3345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käyty on

      Olin perheeni kanssa eteläisessä Ruotsissa kymmenkunta vuotta sitten ja olimme tyytyväisiä reissuumme. Siellä maisemat poikkesivat pohjoisemmasta Ruotsista, joka muistutta aika paljon Suomea.

      Öölannissa olimme pari päivää. Jos luonto kiinnostaa, niin kyllä siellä hyvinkin saa pari päivää kulumaan - kiireettömyys tekee välillä hyvää. Silloin siellä oli pieni huvipuistokin eläintarhoineen (sopii lähinnä pienille lapsille, meillä vanhin oli silloin 10-vuotias).

      Skåne on maisemiensa puolesta upeaa seutua. Kannattaa ajaa aivan etelärannikolle, sieltä löytyy uimarantojakin. Ystadissa kannattaa käydä ristikkotaloja katsomassa - ja Wallander-dekkareiden ystävillehän se on must-paikka. Yleensäkin pikkukaupunkeja ja kyliä kannattaa vilkaista. Malmö meiltä jäi väliin, mutta Helsingborgiin tuli hieman tutustuttua, majapaikkamme oli sieltä rannikkoa hieman pohjoiseen, pikkukaupunki, jonka nimeä en muista (siellä on mm. keramiikkatehdas myymälöineen).

      Helsingborgissa voi harkita lauttamatkaa Helsingöriin vilkaisemaan sitä Hamletin linnaa.

      Muuten - siellä voi joillain leirintäalueilla vuokrata asuntovaunua, jos ei ole omaa mukana eikä aina halua hotelleissa tai vastaavissa majailla. Leirintämökkejä on niillä seuduin vähemmän tarjolla, mutta kyllä sellaisessakin majailimme Ystadin laidoilla. Leirintäalueilla saa hieman erilaisen näkökulman matkailuun ja kohteisiin kuin hotelleissa.

      Kaiken kaikkiaan niillä nurkilla on asuttu, viljelty, kalastettu, harjoitettu teollisuutta, sodittu yms. hyvin kauan - nähtävää on kyllä kertynyt. Ja niissä maisemissakin on nähtävää melkoisesti.

    • hej där

      Olen käynyt usein Smålannissa ja Skånessa, kerran Ölannissa.
      Ölandissa on "Ölands djurpark" siis Ölannin eläintarha, siellä on kuninkaan kesälinna, ne ruukkaa olla siellä joka kesä paikan nimi on Soliden se on maksullinen paikka ja siinä lähellä on myös "Borgholms slotssruin" Borgholmin linnaraunio,näkyy aika kaukaa,jos muistan oikein,se oli 10 vuotta sitten kuin käytiin siellä.Pohjoisessa ja etelässä on kaksi majakkaa på svenska fyrar, "långe Jan" ja "långe John" olen käynyt yhdessä näistä ja se oli maksullinen mutta ei ollut kallista silloin. Ölandi on aika litteä saari jos vertaa sitä es. Gotlandiin. Jos halua nähda kaikki nämä mitä mainitsin niin ehkä siinä menee pari päivää, en ole käynyt Ölannin eläintarhassa.

      Smålandissa on yksi paikka nimeltään "Glasriket" suomeksi lasivaltakunta, tämä on aika lähellä Ölandia siellä on ollut lähes 20 lasiruukkia, ja jotkut näistä voisi olla tuttuja suomessakin, es. Målerås siellä ne tekevät eläintenkuvia lasiin, hienoja, sitten on Orrefors ja Kosta Boda. Tässä menee helposti yksi päivä.

      Skåne muistuttaa aika paljon pohjois saksaa, vähän niinkuin yksi iso pelto. Skåne on aika litteä mutta siellä on pieniä mäkejä/rinteitä mm "Brösarps backar" Brösarpin mäet, jos olette nähneet äideistä parhain elokuvan, niin luulen että se on osittain filmattu täällä. Sitten lähellä Ystad:ia on yksi paikka jonka nimi on "Ale stenar" Aalen kivet, siellä on luultavasti ruotsin suurin kivikokelma viikingin ajalta ruotsiksi niitä kutsutaan "skeppssättning", nämä on näöltään kuin laiva (tai jos haluatte kuin karjalanpiirakka,hehe), ja myös Ölandissakin näitä on mutta ne ovat pienempiä. Ale stenar:illta näkyy aina Bornholmin (tanskalaiseen saareen) asti jos on hyvä keli. Olen käynyt sielläkin ja sekin on hieno saari.
      Tässäkin menee helposti yksi päivä.

    • on paljon

      nähtävää, jos on kiinnostunut luonnosta ja kulttuurista. Östra Småland on vielä samanlaista maaseutua, kuin Suomi oli joskus 1950 -luvulla. Toki asuinrakennuksiin on sisälle rakennettu mukavuuksia ym.

      Olin viime kesänä viikon reissulla itäisessä Smålannissa. Majapaikkana pidimme Västervikin Lysingsbadetin Semesteranlägningiä, josta vuokrattiin mökki.

      Siis, jos kulttuuri kiinnostaa, kannattaa käydä Stensjö:n kylässä, jossa on vanhanaikaista puuaitaa päätien vieressä kilometrikaupalla ja vielä toimiva 1700-luvulta peräisin oleva maatila rakennuksineen.

      Krokshult Kristdalan lähellä on näkemisen arvoinen kylä suurine kiviraunioineen "odlingsrösen", kuten ruotsalainen sanoo. Vanhoja kiviaitoja on vaikka kuinka paljon.

      Jos tällaiset asiat kiinnostavat, hyvänä oppaana on Markus Forslundin kirja "Natur i Östra Småland" Kirja on painettu 1999, mutta tilanne maaseudulla ei ole paljon muuttunut. Kirjaa myy Kalmarin läänin lääninhallitus. Tuolta voit tilata: Kirja tuli itselleni parissa päivässä laskun kanssa. Lähetyskulut olivat kyllä aika suuret n. 150 Skr.

      http://www.h.lst.se/h/Publikationer/bocker/natur_ostra_smaland.htm

      Itäisen Smålannin alueella eletään pysähtyneisyyden aikaa Suomeen verrattuna. Viljelymenetelmät ovat vanhoja, käytössä on vielä vanhoja Zetoreita ja Volvo-traktoreita, jollaisia Suomessa nähdään ainoastaan vanhojen koneiden näyttelyissä, karjaa laidunnetaan metsälaitumilla, asuinrakennukset ovat vanhoja jne.

      Jos tällaisista asioista on kiinnostunut Östra Småland on hyvä tutustumiskohde, siellä voi viettää kuukaudenkin. Hyvää matkaa!

      • edelliseen

        Smålannissa on useita "glashytter" eli lasinpuhaltamoja, joissa tehdään kauniita lasiesineitä. Mestari voi puhaltaa turisteille omanlaisen maljakon. Lasinvalmistus on keskittynyt rannikosta sisämaahan päin.

        Em. kirjassa on liitteinä tarkat kartat Östra Smålannin kuntien alueilta. Kannattaa kulkea pikkuteitä, jotka ovat Suomen teihin verrattuna todella kapeita ja soratiet monesti vailla ojia.

        Majoituspaikat, mökit, kahvilat ja ruokapaikat ovat vaatimattomia ja harvalukuisempia kuin Suomessa (vrt ABC-asemat), mutta kyllä niissäkin toimeen tulee. Ruokapaikat ovat monesti etelämaalaisten hoitamia.

        Mutta avoimin silmin Östra Smålantiin, matka on nostalginen, kuin siis Suomen 1950-luvulle palaisi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1234
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      61
      778
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      730
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      695
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      636
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      622
    Aihe