Kebnekaiselle

Eräilijä

Olen muutaman vuoden harrastanut patikointia ja suomen isoimmat reitit on tullut käveltyä. Haltilla kävin viime kesänä. Nyt alkukesästä olen suunnitellut käyväni Kebnekaisella, tarkoitus olisi siis käydä siellä yksin (Haltin kävelin myös itsekseni). Harrastan myös kallio/jääkiipeilyä ja haaveenani olisi joskus päästä haastaville kiipeily/vaellus-retkille. Kebnestä ajattelin aloittaa :)
Kysynkin vain siellä käyneiltä reittiehdotuksia. olen ajatellut sellaista päivän patikointia ennen huipulle kapuamista. Kuinka paljon aikaa kestää huipulle ja alas menemiseen? Onko fyysisesti vaativia nousuja? Sitten mietin sitäkin mihin jättäisin autoni. Saattaahan käydä niin, että nousun ja alastulon jälkeen mehut ovat sen verran lopussa, että autolle takaisinkäveleminen ei onnistu ilman lepoa.

8

2948

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talvella retkeillyt

      Västra Leden on kävelyreitti ja sieltä kesällä pääsee ilman kiipeilykamoja(tosin talvella ja loppysyksystä jääraudat voi olla hyvät) huipulle.

      Sitten Östra Ledenistä on hyvä aloittaa.....helpohko reitti vain muutamissa paikoissa aloittajan on hyvä käyttää köyttä(ainakin ennen oli muutamia kiinteitä kiinnityspisteitä)- omasta retkestä on sen verran aikaa, etten tiedä nykyistä tilannetta.

      Toinen hieno reitti kiivetä ensiksi Nordtoppenille ja lakeutua harjannetta alas-ylös sydtoppenille - helpohko reitti myös, mutta harjanne vaatii varovaisuutta(sortumavaara).

      Lopuksi Norra klippberget on hauska ja kaunis vuori kiivetä.

      Varusteista normaalia vuoristokiipeily-välinettä mm. valjaat,jääruuvi, jäähakku(miel.lyhyt&käyrä), jääraudat, köysi, kypärä ja kalliokiipeilyvälineitä(välineet riippuvat reitistä alueella). Käsittääkseni tunturi-asemalta saa vuokrata, jotain kiipeilykamoja.

      Fyysistä puolesta on mahdoton sanoa se mikä toiselle on raskasta niin toisella ei ole edes hiki ja psyyke vaikuttaa jaksamiseen myös.

      Auton jätimme Nikkaluoktaan. Alla linkki.

      http://www.kebnekaise.nu/se/fotoalbum/bergstoppar.php

      Lopuksi muutama sana vaikka olet käynyt Suomen lapissa jne niin ainakin keväällä ja syksyllä Kebnellä on syytä kst. sää aika tarkkaan ja toinen varoitus koskee jäätikön railoja, joita ei paljon ainakaan viimeksi ollut, mutta...

      • Jukkis-paappa

        Jos ihan yksin kiipeät, niin suositan ainakin aluksi länsireittiä. Itellä meni käyntiin 16 tuntia hellesäässä.


    • jätä

      Jätä auto Nikkaluoktaan. Se on ainoa lähin paikka ennen Kebneä. Turisteja on paljon. Niktasta on noin rapiat parikymmentä km kävelyä. En suosittele yksin kiipeämistä. Kebnelle nousu on aika vaativa, riippuu paljon säästä. Varaudu sateeseen ja kovaan tuuleen. Siellä sataa useasti ja on sumuista ettei paljon eteensä näe. Maisemat kauniilla kelillä upeat. Turisti rysä hotelli on Kebnen juurella, palveluitakin saa esim saunan ja paikan missä voi kuivatella varusteita sekä laittaa ruokaa. Ota riittävästi rahaa mukaan.

    • Vandaali

      Et jaksa käydä päivässä todennäköisesti Nikkaluoktasta huipulle asti. Mutta päivän patikointiahan aioitkin. Jos sää on hyvä, suosittelen helikopterilentoa Nikkaluoktasta tunturiasemalle. Hyvän kelin päivät ovat siellä kortilla.

      Itse lensin 9:00 lennolla 2004 kopterilla (500 kruunua) Nikkaluoktasta tunturiasemalle. Yötä olin ollut Nikkaluoktassa mökissä. Otin yhden oluen tunturihotellissa ja lähdin patikoimaan. Tunturiasemalta on n. 3 km Kebnen juurelle. Jätin rinkan puron varteen Tuolpagornin juurelle ja söin. N. klo 3 lähdin nousemaan iltapäivällä ylöspäin. Pian olin polulla ja Kaffedalenissa, jossa on viimeinen nesteen saantimahdollisuus. Minulla oli 4 puolen litran pulloa taskuissa, mutta ne olivat liian vähäiset. Onneksi heinäkuun puolessavälissä sain vielä Kebnen huipun läheltä kivien koloista vettä.

      Minulla oli huono kunto, joten väsähdin jo Kaffedalenista ylöspäin noustessa. Tosin nousin suoraan jonkin matkaa ja ehkä ponnistelin liikaa. Rinne on erittäin jyrkkä, joten olisi pitänyt ehkä pysyä polulla. Tuolpagornin satulassa huomasin liioitelleeni.

      Siten Vierramvarrelle nousrtessa olin jo aika puhki. Sieltä laskeuduin alas, jolloin väsähdin aika pahasti. Enne viimeistä 600 m nousua olin vähällä kääntyä takaisin. Onneksi Vierramvarrelle nousu oli niin jyrkkä, että huvitti jonkin aika akäydä nukkumaan siihen paikkaan. Pian aloin sisulla laahustamaan hitaasti kohti huippua. Jalat kramppasivat lähes joka askeleella ja lepotaukoja oli paljon. Huipulla olin vasta illalla.

      Sää oli mainio. Koko ajan tuli vastaan turisteja, joten kyllä sinneyksinkin kehtaa mennä. Huipulla oli illalla vielä myös yksi pariskunta. Takaisinmeno oli helpompaa, mutta olin leiripaikalla vasta klo 2:00 Ruotsin aikaa, jolloin piti vielä pystyttää teltta.

      Paluumatkjalla vastaan tosin tuli reippaita nuoria miehiä, jotka olivat kävelleet Nikkaluoktasta asti yhdessä päivässä. He palasivat ilmeisesti tunturiasemalle tai johonkin perusleiriin hekin.

      Huonolla säällä ei huipulle mielestäni kannata nousta ollenkaan, koska sieltä ei silloin näe mitään. Heinäkuussa 2004 huippujäätikkö oli lumen peitossa, joten kannoin turhaan muovipuyssissa jäärautoja. Evästä kannattaa ottaa taskuun, jotta ei ala heikottaa. Niin pitkä keikka on, vaikka lähdin täydellä vatsalla.

      • En kyllä tajua tota.

        Siis kyllä vesi lorisee koko matkalla kivien välissä. Nousin viimekesänä kebnelle, ja vettä löyty ja hyvää semmosta aina kun janotti. Huipun tupien vieressäkin virtaa useita pieniä puroja. Olet aika sokee ollut jos et vettä osaa löytää. Ei takuulla tarvi mitään suurta vesimäärää kantaa mukana. Auto nikkaluoktaan, on vartioitu parkkialue, maksulappu tulee tuulilasiin, mutta sitäkään ei ole pakko maksaa jos et haluu. Mutta kannattaa maksaa jos joskus aiot mennä samalla rekisterinumerolla joskus uudestaan sinne. Ei ole mikään kauheen kallis, viime kesänä oli 14 kruunua vuorokausi. Östrä ledenillä on jo valmiiksi köydet pahimmissa paikoissa, se jäätikön ylitys on sitten hankalampi. Itse menin vähä jälkeen kun siitä oli mennyt opastettu ryhmä. Seuraavana päivänä oli niin upee keli että nousin uudestaan huipulle vestra ledeniä. Ja molemmilla reiteillä vettä löyty jatkuvasti, mulla oli vain muki mukana.


      • Tiitulii

        2004 heinäkuussa kaksi nuorta reipasta nuorta miestä, tuttavaani kävivät Kebnekaisella päivässä. Olivat päättäneet, että alle vuorokaudessa on tehtävä tuo reissu ja 22 tuntia heillä meni. 3 lomapäivää kun oli käytettävänä ja ajomatkaakin Kebnelle päivä suuntaansa. Pitihän sitä meille tyttösille vähä näyttää mihin mies pystyy ;) Joo en kyllä suosittele vastaavaa vauhtia. Olivat kyllä kaverit aika kipeitä seuraavana aamuna tuon reissun jälkeen ja todennäköisesti jonkun aikaa maitohapot tuntui.


    • P.A.Tikka

      Itse majoituin telttaan lähelle tunturiasemaa. Kuljin Västraledeniä pitkin. Muistaakseni 10 tuntia ylös ja 6 alas. Jääraudat oli mukana vaikka en niitä tarvinnut kun oli suojalunta ylhäällä. Mutta jos on jäistä voi lopun kiipeäminen olla vaikeaa ilman rautoja. Ota mukaan varmuuden vuoksi. Vaellussauvat tai vaellushakku voisivat olla hyvät myös. Kebnen nurkilta löytyy kyllä hyviä kiipeilypaikkoja ihan aitoon vuorikiipeilytyyliin. Kannattaa käydä.

    • Erämaiden Keisari

      Kuukauden päästä on tarkoitus lähteä yrittämään Nikkaluokta-huippu-Nikkaluokta. 18 tuntia on asetettu aikarajaksi. Minä ja mukaan lähtevä kaverini ollemme kumpikin aktiivisia luonnossa liikkujia kesällä ja talvella ja kumpikin olemme aktiivikuntoilijan kunnossa, ei siis mitään sunnuntai-luontopolku ihmisiä. Kerran olen 2000 luvun alussa yrittänyt rinkan kanssa mutta silloin yksi meidän porukasta kaatui/loukkaantui sakeassa sumussa ja homma jäi siihen. Nyt ei mukaan tule kuin evästä reppuun ja lenkkarit jalkaan. Kokemusta on myös 100 km vuorokaudessa "haasteesta" mutta nyt on odotettavissa myös huikeita maisemia ja kunnon suorituspaineita. Saa nähdä kuin äijän käy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      386
      1512
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1210
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      164
      1139
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      804
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      691
    Aihe